Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 kovit
Pozdravljeni!
Zdej ko sem se že odpočil od LM in pri sebi malo analiziral svoj prvi polmaraton mi je začel po možganih lest črv z imenom "tehnika teka".Imam namreč občutek da je moja drža telesa in mogoče še kaj med tekom skrajno neekonomična v primerjavi z majstri ki sem jih mel priložnost vidt na maratonu.
Zdej se neki sam matram pa nism prepričan če grem v pravo smer.
A je tle gor kakšen iz LJ, ki bi mi bil prpravljen vsaj mal pomagat;recimo če bi se dal zment za kakšen skupen trening, da me mal pogleda kako laufam in mi da kakšen koristen napotek.
l.p.Tomaž
Uporabniški avatar
 strelec
Ma jaz ti priporočam, da se s tem ne obremenjuješ. Vsak ma nekak svoj stil oz. način teka, tudi "mojstri", kot jih imenuješ. Ne tečejo vsi na isti način, verjemi.Pač teči tako, da boš kuril čimmanj energije pri recimo isti hitrosti in to je to.
 Marinka
O tehniki teka pise med drugimi Jeff Galloway v knjigi Od jogginga do maratona. Prikazane so tudi slikce za nazornejšo predstavitev.

Plus se veliko ostalih zanimivosti, med katerimi zagotovi prednjaci poglavje Zenske in tek (ali nekaj podobnega) z zgodbo o neki ameriski maratonki, ki je zmogla 42 km preteci v ekspresno hitrem casu...(saj zdi se mi) za nosecnico v 9-em mesecu!
 kovit
Fotr napisal/-a:Tukaj je en članek iz Poleta o tehniki teka

Oj ! Hvala za link. Si bom tole mal prebral, na prvi pogled zgleda zlo kompliciran, ker sem pa bol praktik kot teoretik, bi blo fino to od enga u živo videt. A ti to kej obvladaš, oziroma a koga poznaš ki bi bil to prpravlen mal pokazat?l.p.Tomaž
Uporabniški avatar
 Fotr
Kako do pravilnega teka

Za nadaljevanje izpopolnjevanja tehnike teka so pomembne tehnične vaje. Najboljša vaja je tek. Tekač ima zelo veliko možnosti za izpopolnjevanje svoje tehnike. Ko tečete, razmišljajte, kako postavljate stopalo, bodite pozorni na položaj telesa in bokov, kako delate z rokami itd. Več tisoč ponovitev tekaškega koraka samo na enem treningu je velika priložnost za pozitivne spremembe v vaši tekaški tehniki. Ustvarite si predstavo o pravilnem teku in jo poskušajte med vadbo vključevati v tek. Sebi ste lahko najboljši trener.
V izpopolnjevanju načina teka si tekači pomagajo tudi s tako imenovanimi tekaškimi vajami oziroma vajami tekaške abecede. To so različne elementarne oblike gibanja, ki predstavljajo posamezen segment tekaškega koraka. Z izvajanjem teh vaj tekač v »olajšanih« razmerah (lažjih kot med tekom) krepi najboljši vzorec posameznega dela (ali celega) tekaškega koraka.
Najpomembnejše tekaške vaje:
Slika
Skiping (slika 1): namenjen je izpopolnjevanju vseh elementov tehnike teka, predvsem pa položaja telesa in »optimalizaciji« dela rok in nog pri teku.
Pri izvajanju vaje bodite posebno pozorni na naslednje:
– zgornji del telesa mora biti zravnan in rahlo nagnjen naprej, tekač potisne boke naprej;
– pomikanje naprej s kratkimi in hitrimi koraki z izmeničnim dvigom kolena pokrčene noge do horizontale, ena noga je ves čas v stiku s podlago, ob koncu odriva mora biti odrivna noga popolnoma iztegnjena;
– roke sproščeno zamahujejo v smeri gibanja;
– pogled tekača je usmerjen naprej;
Slika
Tek s poudarjenim odrivom (slika 2); najbolje samo z eno nogo: tak tek je namenjen izpopolnjevanju odrivne akcije tekaškega koraka. Pri izvajanju vaje bodite posebno pozorni na naslednje:
– zgornji del telesa mora biti zravnan in rahlo nagnjen naprej, tekač potisne boke naprej;
– pri odrivu mora biti odrivna noga popolnoma iztegnjena v skočnem, kolenskem in kolčnem sklepu;
– postavljanje stopala na tla mora biti prožno in na srednji ali zadnji del stopala (zunanji rob);
– zamah noge se izvede do horizontale;
– roke sproščeno zamahujejo v smeri teka.
Slika
Kratki poskoki (slika 3): to je vaja, ki se uporablja za izpopolnjevanje odriva pri tekaškem koraku. Pri izvajanju vaje je pomembno naslednje:
– telo mora biti zravnano, boki so potisnjeni naprej;
– odriv je izveden samo s sprednjim delom stopala, noga zamahne približno do kota 45° glede na horizontalo;
– odriv je izveden samo iz skočnega sklepa; enkrat je močnejši z eno, drugič z drugo nogo.
Slika
Tek z grabljenjem (slika 4): grabljenje je predvsem vaja za izpopolnjevanje aktivnosti noge, ki je pri pri teku v zamahu. Pri izvajanju vaje je pomembno naslednje:
– zgornji del telesa je zravnan;
– izmenično dvigovanje pokrčene noge do horizontale in nato iztegnitev v kolenskem sklepu (lahko delate samo z eno nogo);
– aktivno postavljanje na sprednji, zunanji del stopala;
– roke sproščeno zamahujejo v smeri teka;
– pogled je usmerjen naprej.

Poleg teh vaj so za izpopolnjevanje tehnike teka zelo primerne tudi različne oblike tekov:
– stopnjevanja: to je tek s postopnim naraščanjem in upadanjem hitrosti. Pri stopnjevanju vadeči postopno prehaja iz hoje v hiter tek in v drugem delu brez vlaganja moči poskuša pridobljeno hitrost ohranjati;
– teki z valovanjem: podobno kot stopnjevanja, le da je povezanih več nihajev stopnjevanja in pojemanja hitrosti.
Bistvo teh vaj je, da se tekač uči teči sproščeno. Da lahko ohranja neko hitrost teka s čim manj vložene energije.
Pozor!
Vaje za izpopolnjevanje tehnike teka ponavadi sestavljajo del tekaškega ogrevanja. Ob razteznih vajah opravite eno do dve ponovitvi vsake vaje na razdalji 20 do 40 m. Te vaje so zelo učinkovito sredstvo za povečanje moči tekalnih mišic. Toda pozor! Obremenjenost mišic, sklepov in vezi pri vadbi teh poskokov je zelo velika. Bodite previdni! Vadba zahteva postopnost.
In ne pozabite: najučinkovitejša vaja za izpopolnjevanje tekaške tehnike je prav tek. Razmišljajte, kako tečete, in se poskušajte približati najboljšemu modelu, ki ga nosite v spominu.
 kovit
Fotr napisal/-a:Kako do pravilnega teka

Za nadaljevanje izpopolnjevanja tehnike teka so pomembne tehnične vaje. Najboljša vaja je tek. Tekač ima zelo veliko možnosti za izpopolnjevanje svoje tehnike. Ko tečete, razmišljajte, kako postavljate stopalo, bodite pozorni na položaj telesa in bokov, kako delate z rokami itd. Več tisoč ponovitev tekaškega koraka samo na enem treningu je velika priložnost za pozitivne spremembe v vaši tekaški tehniki. Ustvarite si predstavo o pravilnem teku in jo poskušajte med vadbo vključevati v tek. Sebi ste lahko najboljši trener.
V izpopolnjevanju načina teka si tekači pomagajo tudi s tako imenovanimi tekaškimi vajami oziroma vajami tekaške abecede. To so različne elementarne oblike gibanja, ki predstavljajo posamezen segment tekaškega koraka. Z izvajanjem teh vaj tekač v »olajšanih« razmerah (lažjih kot med tekom) krepi najboljši vzorec posameznega dela (ali celega) tekaškega koraka.
Najpomembnejše tekaške vaje:
Slika
Skiping (slika 1): namenjen je izpopolnjevanju vseh elementov tehnike teka, predvsem pa položaja telesa in »optimalizaciji« dela rok in nog pri teku.
Pri izvajanju vaje bodite posebno pozorni na naslednje:
– pomikanje naprej s kratkimi in hitrimi koraki z izmeničnim dvigom kolena pokrčene noge do horizontale, ena noga je ves čas v stiku s podlago, ob koncu odriva mora biti odrivna noga popolnoma iztegnjena;
– roke sproščeno zamahujejo v smeri gibanja;
– pogled tekača je usmerjen naprej;
Slika
Tek s poudarjenim odrivom (slika 2); najbolje samo z eno nogo: tak tek je namenjen izpopolnjevanju odrivne akcije tekaškega koraka. Pri izvajanju vaje bodite posebno pozorni na naslednje:
– pri odrivu mora biti odrivna noga popolnoma iztegnjena v skočnem, kolenskem in kolčnem sklepu;
– postavljanje stopala na tla mora biti prožno in na srednji ali zadnji del stopala (zunanji rob);
– zamah noge se izvede do horizontale;
– roke sproščeno zamahujejo v smeri teka.
Slika
Kratki poskoki (slika 3): to je vaja, ki se uporablja za izpopolnjevanje odriva pri tekaškem koraku. Pri izvajanju vaje je pomembno naslednje:
– telo mora biti zravnano, boki so potisnjeni naprej;
– odriv je izveden samo s sprednjim delom stopala, noga zamahne približno do kota 45° glede na horizontalo;
– odriv je izveden samo iz skočnega sklepa; enkrat je močnejši z eno, drugič z drugo nogo.
Slika
Tek z grabljenjem (slika 4): grabljenje je predvsem vaja za izpopolnjevanje aktivnosti noge, ki je pri pri teku v zamahu. Pri izvajanju vaje je pomembno naslednje:
– zgornji del telesa je zravnan;
– izmenično dvigovanje pokrčene noge do horizontale in nato iztegnitev v kolenskem sklepu (lahko delate samo z eno nogo);
– aktivno postavljanje na sprednji, zunanji del stopala;
– roke sproščeno zamahujejo v smeri teka;
– pogled je usmerjen naprej.

Poleg teh vaj so za izpopolnjevanje tehnike teka zelo primerne tudi različne oblike tekov:
– stopnjevanja: to je tek s postopnim naraščanjem in upadanjem hitrosti. Pri stopnjevanju vadeči postopno prehaja iz hoje v hiter tek in v drugem delu brez vlaganja moči poskuša pridobljeno hitrost ohranjati;
– teki z valovanjem: podobno kot stopnjevanja, le da je povezanih več nihajev stopnjevanja in pojemanja hitrosti.
Bistvo teh vaj je, da se tekač uči teči sproščeno. Da lahko ohranja neko hitrost teka s čim manj vložene energije.
Pozor!
Vaje za izpopolnjevanje tehnike teka ponavadi sestavljajo del tekaškega ogrevanja. Ob razteznih vajah opravite eno do dve ponovitvi vsake vaje na razdalji 20 do 40 m. Te vaje so zelo učinkovito sredstvo za povečanje moči tekalnih mišic. Toda pozor! Obremenjenost mišic, sklepov in vezi pri vadbi teh poskokov je zelo velika. Bodite previdni! Vadba zahteva postopnost.
In ne pozabite: najučinkovitejša vaja za izpopolnjevanje tekaške tehnike je prav tek. Razmišljajte, kako tečete, in se poskušajte približati najboljšemu modelu, ki ga nosite v spominu.

Ja tole je že bol praktično. Predvsem sem na slikah usmeril pozornost na postavitev prsnega koša :lol:

Vidm da me na tem področju čaka še precej dela.

Hvala vsem za odgovore.
Če maš še kakšne ideje se priporočam.
Uporabniški avatar
 2MUCH4ME
kovit napisal/-a:Predvsem sem na slikah usmeril pozornost na postavitev prsnega koša :lol:

Lahko še bolj delaš, take postavitve prsega koša brez udeležbe plastičnega kirurga ne boš imel nikoli!!! :wink: :lol:
 kovit
2MUCH4ME napisal/-a:
kovit napisal/-a:Predvsem sem na slikah usmeril pozornost na postavitev prsnega koša :lol:

Lahko še bolj delaš, take postavitve prsega koša brez udeležbe plastičnega kirurga ne boš imel nikoli!!! :wink: :lol:

kako pa si ti tko prepričan o mojem spolu? :lol:
Uporabniški avatar
 2MUCH4ME
kovit napisal/-a:kako pa si ti tko prepričan o mojem spolu? :lol:

Hmmm, hmmm... Tomaž, praviš!!!! Ni bilo težko ugotoviti!!! :wink: :lol:

Precej težje pa je tebi ugotoviti spol v mojem primeru :roll: !!! (family press!!!) :wink:

Konec smetenja teme z moje strani!!! ČAO!!!
 kovit
2MUCH4ME napisal/-a:
kovit napisal/-a:kako pa si ti tko prepričan o mojem spolu? :lol:

Hmmm, hmmm... Tomaž, praviš!!!! Ni bilo težko ugotoviti!!! :wink: :lol:

Precej težje pa je tebi ugotoviti spol v mojem primeru :roll: !!! (family press!!!) :wink:

Konec smetenja teme z moje strani!!! ČAO!!!

no zdej ko si (ste)nehali smetit :) , pa raje povej kako ste se učili osnov tehnike teka.Glede na to da mi delujete precej zagnano na tekaškem področju z veseljem prčakujem kakšn konkretn predlog iz vašga konca.
 Perdurabo
Tek v hrib pomaga.
 kovit
Perdurabo napisal/-a:Tek v hrib pomaga.

Men tud pomaga.

Sicer sem pa probu čez vikend se mal pomatrat da sem dal pluča mal navzgor (sem se fino izprsil kot Pamela)pa boke mal naprej in so prvi občutki zelo dobri. Sem ugotovu da mam že samo na tem področju še veliko rezerve.... komej čakam nasledno sezono.
Še zmeri pa iščem nekoga ki bi mi bil prpravlen še kej pametnega svetovat in pokazat kako se dela to v praksi.
 lisicka
A se koga boli izključno zunanja stegenska mišica po teku? Ker mene vedno. In kaki stretching naj delam?

A je to vprašanje na to temo? Meni prsni koš načeloma ne dela težav. Kar se pa nog tiče, je vse OK, doler po določenem času ne začnejo plesat svoj gleženjski ples. Pa to bo verjetno zginilo s treningom. :shock:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA