- 21 Nov 2005, 11:21
Mislim da si pozabil reklamirat članek z datumom 8.11.2005 :
Šampionka, ki ne mara minic
Daneja Grandovec je v tej sezoni zagotovo najbolj prodorna slovenska atletinja. Glede na to, da so bolj kot njene dosežke mediji omenjali težave Jolande Čeplak in Helene Javornik, je 21-letna atletinja iz Maribora deloma že zapolnila vrzel na sceni. Njeni rezultati še niso na svetovnem nivoju, toda bila je opazna povsod, kjer je nastopala. Tekla in zmagovala pa je na vseh terenih, na vseh razdaljah: od 3.000 metrov z ovirami, kjer je dvakrat popravila državni rekord, do maratona. Razgibala je sceno v gorskem teku, bila celo četrta na mariborskem triatlonu z mednarodno udeležbo in druga na 14. kolesarskem skoku na Lisco. Po tej plati je zagotovo najbolj vsestranska slovenska športnica. Vsestranskost ni presenetljiva in naključna. Njen trener je Igor Šalamun, ki pravi, da niti približno ni pričakoval takih dosežkov.
Študentka psihologije, lani na študiju v ZDA, je najbolj ponosna na 6. mesto na EP do 23 let v finalnem teku na 3.000 metrov z ovirami (10:08,82). Že pred tem je na reprezentančnem nastopu evropskega ekipnega pokala skupine A na Švedskem tekla državni rekord 10:03,33, ter le za las zgrešila normo za nastop na SP v Helsinkih (10:00). Normo za prihodnje EP že ima. Na stezi v Ravnah je aprila osvojila naslov državne prvakinje na 10.000 metrov (37:20), jeseni tekla 21 kilometrov v Varaždinu (1,17:51), tik pred zdajci pa se je odločila še za maraton v Ljubljani in v prvem nastopu na 42,195 zmagala z 2,50:42. "To sem zares noro dobro tekla. Čeprav se za maraton nisem pripravljala vnaprej, saj sem doslej na treningu pretekla največ 23 kilometrov skupaj. Da mi je tako dobro uspelo končati sezono, kaže, da sem imela dober bazični trening," s kratkimi stavki pojasnjuje med tekači zelo priljubljena atletinja.
Čeprav je šele letos zajadrala tudi med gorske tekače, je že zmagala na državnem prvenstvu gor-dol na Rogli, zmagala v slovenskem pokalu ter na strmi progi na Novi Zelandiji na svetovnem prvenstvu pristala na 32. mestu, potem ko trasa ni bila po njenem okusu. "V naslednjem letu me v gorskem teku ne bo videti tako pogosto. 3.000 metrov zapreke bo ostala moja paradna disciplina. Ni časa za vse," pravi svetlolaska, ki sicer ne mara ličenja, pa tudi mini krilc ne. Moti jo tudi, da jo preveč ljudi že spoznava po imenu, ki si ga je nadela na enem od internetnih forumov.
Zanimivo, da nima merilca srčnega utripa. Višek denarja bi raje namenila višinskemu treningu. Prav Daneja Grandovec je dokaz, da se v slovenski atletiki še ne vrti vse po tujih vzorcih. Kljub vsem odličnim dosežkom na vseh terenih je doslej še ni poiskal nihče od potencialnih sponzorjev ali vsaj opremljevalcev s tekaško opremo. "Po zmagi v Ljubljani je bil odziv zares največji. Primerljivo je seveda številu udeležencev. Priljubljenost me ne moti. Da bi me vsaj še sponzorji opazili," je po teku na Šmarno goro potožila Daneja.
Za obvladovanje sebe, uporabi glavo; za obvladovanje drugih, uporabi srce.