Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 keskopesko
Zanima me kaj menijo strokovnjaki:

Recimo da ima osebek 185 cm in 110 kg. Torej vsaj kakih 30 kg preveč.
(seveda niti slučajno ne gre za pisca teh vrstic ;) )
In ta osebek recimo lahko preteče v 1 uri 9 km pri pulzu 160/min.

Kaj bi pomenilo, če bi pri približno isti kardio-vaskularni pripravljenosti, imel 10, 20 ali 30 kg manj?
Koliko km bi po vašem uspel preteči v eni uri ob približno istem pulzu.

Hvala za vaša mnenja in odgovore.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Keskopesko
A vem posamični podatek:
Oseba (moška) B je tekla julija 2005 10 km 58 min pri 94 kg in 179 cm,

ista oseba je tekla novembra 2005 10 km 49 min pri 86 kg in seveda 179 cm.
Razlika je plod treninga in teže.
Koliko od tega odpade na trening in koliko na težo pa ne vem.
A pri 30-40 km na teden hujšanje sploh ni problem.

julij november
:oops: :lol:
Uporabniški avatar
 katka
prvo (raziskovalcu):
hujšanje ni (nujno) isto kot hujšanje. ma saj je bilo o tem že dosti govora, ampak ene stvari je treba 100x ponovit. izguba kilogramov ni nujno dobra - če izgubljaš mišično maso, je to strašno slaba stvar. torej minus na vagi je dober edino, če izgubljaš maščobno tkivo, kar se *ne* dogaja ob hujšanju po čudežnih dietah tipo ločevalna ipd. kdor ne verjame, naj si gre zmerit sestavo telesa prej in po taki dieti.

drugo (keskopesku):
bom postregla s hipotetičnim primerom iz ene športne revije - človek težek 80kg, ki ima 4.000ml vo2 max, bo imel 50ml kisika na voljo za vsak kg telesne teže na minuto (enota je ml/kg/min). če spusti težo na 75kg na račun izgube maščobne mase, se bo ob istih parametrih njegov relativni vo2 max povečal na 53.3 ml/kg/min. tako izboljšano dovajanje kisika je enako 30-35 sekund hitrejšemu teku na 1 miljo!!
Uporabniški avatar
 kustus
LP

Seveda je vse povezano z težo no pa vsaj z svoje kože ti lahko povem da je sedaj veliko lažje teči kot prej z 30 kg več. No pa a je že kdo videl kamion da se pelje v Višnjegorski klanec 130 na uro, negre a ne.

:wink: :wink: :wink: :P :P :P :P :P :P :P :?: :?: :?: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
 bozo
Jaz sem bolj za kmečke variante. Probaj v obratni smeri.

Vzem ruzak, daj vanj 10, 20 ali 30kg in probaj odlaufat :D :D :D
Uporabniški avatar
 kustus
LP

mislim da se to neda točno zmeriti saj ruzak pritiska samo na ramena prejšnja večja teža pa na vse telo porazdeljeno. no pa morda za preizkus vsaj nekaj za probati.
 zappa
raziskovalec napisal/-a:Keskopesko
A vem posamični podatek:

julij november

Blagor tebi, da ti je ratalo takole shujsat. Zase lahko recem, da kljub rednemu teku od marca letos in vec kot 30 km/teden v zadnjih 3 mesecih v vsem tem casu nisem shujsal niti za kg! Pa nimam obcutka, da bi se kaj bolj basal s hrano kot prej. Res je sicer, da nimam viska 30 kg ampak okoli 10 kg. Kljub temu pa sem pricakoval, da bo sla teza pocasi navzdol. Pa ni sla in ne gre. Razmerja speh/misice pa nisem meril ne prej ne zdaj, tako da ne vem, ce je bila morda tu kaksna sprememba. Tudi hitrosti teka v tem casu nisem popravil, sem pa obcutno povecal preteceno razdaljo.

Zanimivo vprasanje...

LP
Uporabniški avatar
 Junc
No, še moj komentar. Shujšal sem 20 kg (iz 98 na 78 kg pri višini 180 cm). Potem sem zmeril maščobo, preden sem se vpisal na fitnes (29 %), sedaj fitnisiram (2 x teden) in tečem (30 do 40 km / teden), poleg tega zdrava prehrana. Po sedaj manj kot 1 letu imam cca 82 kg, maščobe pa 10 %. Tek: prej 56 min / 10 km, sedaj 45 min / 10 km.

Teža ni čisto pomembna komponenta.
Uporabniški avatar
 milkec
Jaz mislim, da teža minimalno vpliva na hitrost teka. Zakaj?

1. hitrost je nadgradnja vzdržljivosti; torej je najprej potrebno telo navaditi na pogoste teke;
2. hitrost se pridobi s hitrimi teki na kratke razdalje alias intervali; predvsem se mi zdi, da je tista meja 5 min/km pri polmaratonu - do te hitrosti se da priti le s pogostimi teki med 8 in 15 km, če hočeš teči hitreje je potrebno narediti kaj več
3. hitrost je odvisna od mišičevja, nog.... in še ne vem česa, mislim, da ni od tvoje teže; seveda pa nekoliko vpliva, jasno!

Vse te teze lahko potrdijo mariskateri osebki, ki so težji, vendar tečejo kot strela. Vsi ti so to dosegli na zgornji način.

Pri preveliki teži je pa en drug mnogo nevarnejši problem, in sicer kolena!! Ob večji hitrosti in daljšoih razdaljah te teža eksponentno udari nazaj. In iz tega vidika je pa potem nemogoče pridobiti veliko hitrost, ker se prej poškoduješ.
 kovit
zappa napisal/-a:
raziskovalec napisal/-a:Keskopesko
A vem posamični podatek:

julij november

Blagor tebi, da ti je ratalo takole shujsat. Zase lahko recem, da kljub rednemu teku od marca letos in vec kot 30 km/teden v zadnjih 3 mesecih v vsem tem casu nisem shujsal niti za kg! Pa nimam obcutka, da bi se kaj bolj basal s hrano kot prej. Res je sicer, da nimam viska 30 kg ampak okoli 10 kg. Kljub temu pa sem pricakoval, da bo sla teza pocasi navzdol. Pa ni sla in ne gre. Razmerja speh/misice pa nisem meril ne prej ne zdaj, tako da ne vem, ce je bila morda tu kaksna sprememba. Tudi hitrosti teka v tem casu nisem popravil, sem pa obcutno povecal preteceno razdaljo.

Zanimivo vprasanje...

LP

Živ !
Ja jest sem imel tud 96kg pri 190cm in sem se počutu kot hrček.splet naključij je hotel da sem se zamislu nad svojo fizično pripravlenostjo.Po dveh letih laufanja teža padla na 82 kg.v zadnjem letu pa še 3kg dol, ampak to ob bolj intenzivnem teku pa še na prehrano mal pazim.Sedaj mislm da sem s težo opravu in držim to konstantno.
Po moje bi tud ti mogu shujšat, sam 30 km/teden je mal premal po moje.Probi več prelaufat, da skuriš odvečne kile. teža vsekakor vpliva na hitrost teka, res je da nekateri kljub temu da imajo več kg tečejo kot strela sam so nabiti z mišicam (koristna teža)ne pa s špehom.
l.p.tomaž
Uporabniški avatar
 katka
sploh ni fora v kilometrih. pa tudi ne v razliki v kilogramih. izguba kil ne bo naredila dobrega, če pravilno vadbo ne bo spremljala pravilna prehrana, s katero ohranjaš mišice, spodbujaš pa kurjenje špeha.

ostalo pa je milkec napisal, pa junce lepo povedal s svojim primerom.
 kovit
katka napisal/-a:sploh ni fora v kilometrih. pa tudi ne v razliki v kilogramih. izguba kil ne bo naredila dobrega, če pravilno vadbo ne bo spremljala pravilna prehrana, s katero ohranjaš mišice, spodbujaš pa kurjenje špeha.

ostalo pa je milkec napisal, pa junce lepo povedal s svojim primerom.

:shock: :shock: :shock: Jest sem pa mislu kako več pretečenih km in manjša teža naredi iz mene hitrejšga laufarja.Se pravi da sploh ni pomembno kolk pokurš(pretečeni km), glavno je da pravilno ješ pa si že zmagu?
Uporabniški avatar
 Junc
He he, ja, pol bi jaz sam zdravo jedel in bi bil car. Ne, trening je pomemben, ni fora samo tek, tudi mišice celega telesa je potrebno ojačati. Zelo dober forum je mojtrener.com, kjer je ogromno na te viže. Sam bom recimo sedaj na zimo bolj ojačal trening na moči, tek pa bolj umiril. Me zanima kako bo šlo.

Recimo, kolega mi je rekel, da bi lahko v pomladnem delu samo z intervali (cca 2 meseca) lahko napredoval iz 4:45 min / km na 4 min / km, kar je pa full. Do pomladi pa mal baze delat.
Uporabniški avatar
 katka
moderator: tale post je za zbrisat, pomotoma podvojen!
Nazadnje spremenil katka, dne 22 Nov 2005, 16:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 katka
moderator: tale post je za zbrisat, pomotoma podvojen!
Nazadnje spremenil katka, dne 22 Nov 2005, 16:03, skupaj popravljeno 1 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA