Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 nada
Jaz sedaj delam krožne treninge za zgornji del z ne preveliko težo, ker baje kot tekač ne smeš pridobiti preveč mase (tako pravi inštruktor), potem pa bom začela delati po dve mišici na trening, brez vmesnega odmora, kar naj bi bilo kasneje dobro za eksplozivnost, aprila pa samo še enkrat na teden fitness za vzdrževanje moči, potem pa samo še tek zunaj. Tako nekako potekajo moje vaje za moč, če pa to kaj pomaga k napredku pa še ne vem. :lol: :lol:
LP,
 snela
A si sprinter? Ker moc je pomembna samo, ce si sprinter :roll:
Uporabniški avatar
 MihaPR
jah men se zdi, da je moč pomembna za zvišanje hitrosti pri tekih ane, pa da k pridem do klanca da ne "umrem" pa zmanjšam hitrosti :D
Uporabniški avatar
 nada
Se strinjam s tabo, da je moč potrebna, vsaj na koncu proti cilju, ko naj bi dal nekaj od sebe, ali pa v kakšen strm klanec. Sicer pa, a ni tako, da se najprej vadi vzdržljivost, potem moč in na koncu hitrost...pol pa zmagaš ha, ha,ha.
Drugače se mi pa zdi, da so tile 5-10 km teki, tako en sam špint, saj nekateri tečejo za moje pojme neverjetno hitro.
Uporabniški avatar
 MihaPR
ja sej za vzdržljivost delam, redno tečem in kolesarim, samo tudi za moč je treba ane :D
Uporabniški avatar
 Matevz
Moč je zelo pomembna iz štirih razlogov:

1. Z leti ti po 30. letu mišična masa (če ne delaš nič) pada za cca 1/4kg na leto - v 10 letih 2,5kg - od 30-70 leta pa za 10kg!!! En del je sigurno ohraniš z aerobno vadbo, vendar pa če npr. samo tečeš treniraš le omejeno število mišic.

2. Za dober rezultat (npr. tekaški) rabiš dobro razvite mišice v celem telesu. Afriški dolgoprogaši posvečajo veliko pozornosti t.i. core strength (poleg stretchinga - joge), kar se dosega s krožno vadbo, vadbo na žogi (swiss-ball - gumijasta žoga premera cca. 65cm), pa tudi delu z utežmi

3. Pri velikem številu športnikov, predvsem rekreativcev, je opaziti različno moč leve oz. desne polovice telesa - to velja tudi za noge pri tekačih. To pa se v naslednji fazi pokaže v poškodbah.

4. Pri velikem številu športnikov so razvite glavne mišice, njihovi pari pa ne (npr. kvadriceps je močen, hamstring pa ne) kar neizbežno vodi v poškodbe

Jaz nisem kakšen velik strokovnjak za kvihtanje, ampak velja pa podobno kot za siceršnjo periodizacijo, da je na začetku treba napraviti bazo, nato pa se bolj poudarja moč in za nas predvsem vzdržljivostna moč.

Nekaj več o kvihtanju za vzdržljivostne športnike pa tule <a href="http://www.byrn.org/gtips/gtips.htm#f">http://www.byrn.org/gtips/gtips.htm#f</a>
Uporabniški avatar
 MihaPR
ja,sej zdej na fitnesu sm govoru s trenerjem, zdej mam prvo celo telo za okrepit, vaje za vse sele pol se bova podrobno spustila v usako mišico posebi :)
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

Matevz napisal/-a:3. Pri velikem številu športnikov, predvsem rekreativcev, je opaziti različno moč leve oz. desne polovice telesa - to velja tudi za noge pri tekačih. To pa se v naslednji fazi pokaže v poškodbah.

tule se globoko strinjam. in če k temu dodaš še poškodbe (smučarija, prometne, ...), ki po Murphyju vedno usekajo po isti nogi, sčasoma pridelaš poškodbe kolenskih vezi, obrabljene kolke, ... jasno, da le na tisti strani, ki je šibkejša, pa čeprav sam pri sebi misliš, da ni tako :(
Uporabniški avatar
 nada
Ja najbrž je res to glede različne moči leve in desne polovice, meni so na fitnessu rekli, da imam slabšo moč v levi roki in je res, tako sedaj delam tudi z ročkami, ker baje se to dobro uravnava s temi vajami.
Uporabniški avatar
 Barb
Glede nato,da je izbira fitness centro vsaj v LJ kar velika(ponudba v njih pa zelo različna), me zanima, kaj priporočate?
Uporabniški avatar
 MihaPR
Sokol Vič pri Merkurju na Viču
 Nataša
Miha, pa maš trenerja "v najemu" al ti kar tam v fitnesu kdo svetuje? fitnesa namreč nisem nikoli kaj preveč marala in se tistih naprav kar ustrašim - nimam pojma, kaj naj delam z njimi?

kaj pa vadba body pump? men se to zdi v redu, ker je poudarek bolj na več ponovitvah kot pa na veliki teži...
Uporabniški avatar
 tmp
Barb napisal/-a:Glede nato,da je izbira fitness centro vsaj v LJ kar velika(ponudba v njih pa zelo različna), me zanima, kaj priporočate?

Jaz sem nekaj časa hodila v Fit and fun pri Pop TV, je kar v redu in
bom verjetno spet hodila sedaj v jesenskih in zimskih mesecih.
Uporabniški avatar
 MajdaPR
Barb, Fit and fun pri Pop TV je zelo v redu. Prav tako tudi Sokol Vic.

Natasa, v fitnesu dobis trenerja na obeh lokacijah. Mislim, da je tudi body pump vkljucen v ceno. Ce seveda vzames kompletno ponudbo (en mesec).
Najbolje, da izberes tistega, ki ti je blizji.

Lep pozdrav vsem!

Majda

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA