Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Pozdravljeni!

Na TF je bilo že nekaj malega govora na temo slabokrvnosti. Tematika je bila sicer obravnavana oziroma uvrščena na področje "prehrane" (primankovanje železa) :? , vendar sem jo še enkrat obudila na "splošni debati", kajti nisem dobila še vseh odgovorov na moja vprašanja in mislim, da nisem edina s temi težavami.

Sedaj pa k vprašanjem. :?:
Zanima me kako slabokrvnost vpliva na treninge teka oziroma ali vpliva na napredek pri teku oziroma pri športih na sploh? Kako je to pri vrhunskih športnikih?

Glede na to, da je kri s svojimi funkcijami zelo prisotna pri fizičnih naporih, menim, da pomanjkanje železa v krvi vpliva na napredek pri teku oziroma na trening in da ima vpliv na pošasnejšo izgubo telesne teže.

Zanima me vaše mnenje na to temo. :)

Glede moje slabokrvnosti pa tole. Opazila sem, da zadeva začne vplivati na moje telo spomladi in poleti. Pozimi me slabokrvnost ne prizadane oziroma vsaj jaz ne opazim da me (mogoče tudi zaradi manjše količine treninga oziroma teka). Pri tej stvari pa pomagajo vsekakor slive, pesa, borovnice itd. - vse kar je rdeče ali vijolično (osebno pa mi rdeče meso ne diši preveč). Pri meni je tudi problem, da se mi železo iz hrane ne absorbira, tako, da moram železo dobiti na druge načine. Mal pogrickam kakšno železno palčko. :lol:

lp
Jana
 Marko M
slabokrvnost vpliva v navezi hematokrit v krvi in količina kisika, ker pomeni slab športni rezultat.
pri ženskah je pogostejša zaradi: mesečnega perila, prehranjevalnih navad, ne uživanja rdečega mesa.
samo železo se zelo težko absorbira iz hrane, s pomočjo vitamina C je absorbcija boljša, pa še vedno ni zadovoljiva.
način življenja pripomore k slabši absorbciji zaradi blokatorjev, ki otežujejo absorbcijo železa.
imam varovanca (evropski, svetovni prvak), ki je imel pred 5 leti slabo kri v določenih obdobjih (spomladi), za nasvet sva z glavnim trenerjem vprašala vrhunskega slovenskega kolesarja, ki nama je odvrnil, da se lahko kri izboljša v 48 urah z uporabo EPO (eretopoetina). ker nisem trenek ,ki bi prestopal meje dovoljenega smo kri izboljšali na nasleden način:
- ustrezna prehrana / frekventnost obrokov
- zate bi bilo potrebno dvigniti kalorični vnos saj 1000 kcal vsebuje približno 6mg železa potrebuješ ga pa 41 mg/dan (2500kcal pomeni 15mg/dan_)
- ostalo kompenziraš z dodatki
- oralni vnos železa (feritin) in folne kisline (po priporočilu zdravnika), sicer, če je status slabokrvnost anemia, potem ti priporočam intravenozni odmerek železa (boljša absorbcija, brez obremenitve prebavil, jeter)
- foalt 210 mcg
- cink 10mg
- vitamin b12 3mcg
- vitamin b6 1.6mg
- vitamin C 200-250mg
to bi bilo to, kri se mu je izboljšala po 60 dneh.
upam, da se mi vsaj malo pomagal.
lep dan
marko
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Hvala za odgovor in nasvete. :D

Ravno včeraj popoldne sem dobila nazaj del krvnih izvidov in na moje pozitivno začudenje se mi je krvna slika izboljšala. :D Sicer ne vem zakaj, ker nisem nič spremenila (pri prehrani in podobno). Moram pa še vseeno počakati na vse izvide.

Drugače se pa strinjam s tabo, da EPO ni odgovor za te težave!

Če nisem preveč firbčna, :lol: me zanima kakšen trener si oziroma kaj in koga treniraš?

lep pozdrav
Jana
Uporabniški avatar
 Snezinka
Pozdravljeni!

Bom še jaz svoj lonček pristavila :roll: ... če mi rata ujeti notr kaj železa, pa toliko bolje :D

Skratka, že leta me preganja slabokrvnost. Prvič sem se tega zavedala, ko sem šla pred desetimi leti na krvodajalsko akcijo in so mi svetovali, naj raje povem kakšno krvavico (to, da sem vegetarjanka sem jim po tem nasvetu gladko zamolčala).
Lani me je na to uradno zopet opozorila zdravnica, ko sem bila na letnem pregledu za službo. Sem se kar malo zamislila in po posvetu z mojim osebnim zdravnikom začela jemati tablete. Tudi vegetarjanstvo sem (po 15 letih) spravila na to stopnjo, da nisem več animal friendly :oops: . Ampak bojijo se me samo purani in ribe, tko da vem, da kar se železa tiče, ni nekega napredka iz tega naslova :evil:

No in še moji doseženi "rezultati":

12.7.2005
K-hematokrit: 0,343 (referenčne vrednosti: 0,37-0,54)
S-železo: ?

9.2.2006
K-hematokrit:0,3(referenčne vrednosti: 0,37-0,54)
S-železo: 6,7(referenčne vrednosti: 10,7-28,6)

Veliko pod spodnjo mejo imam pa tudi eritrocite, hemoglobin, MCV, MCH (pojma nimam, kaj je to), holesterol, HDL in LDL Holesterol, Trigliceride.

Koliko resno moram vzeti vse skupaj, glede na to, da mojega osebnega zdravnika vse skupaj ni preveč spravilo v akcijo :?:

Verjetno se tudi zaradi tega velikokrat počutim brez energije? Za tek jo že še najdem, ampak za življenje pa bolj praskam po kotih :wink:

Če ima kdo kakšno pametno na te številke za rečt, bom zelo vesela. Jst jih namreč ne razumem.

Pozdravček,
Snežinka
 Marko M
Rokometašice KRIMA, Petra Mankoča, Blaža Medveška (zadnje leto ker je odšel v MB samo prehrano), Nino Dolinšek Prcač (TKWD) in nekaj malo manj znanih rekreativnih športnikov, pa še kakšna igralka se dobi vmes...;)
 Marko M
snežinka težko ti odgovorim..mislim, pa da so nizke vrednosti posledica prehranjevanja, pa ne mislim, da ne ješ dovolj dobro. mislim, da je frekventnost obrokov slaba (2x do 3x na dan), da niso redni. za kaj več bi moral napraviti analizo prehranjevanja in analizo hranil, da bi se videlo približno kako visok je kalorični vnost, koliko B, koliko M in OH, lahko pa pogledam tudi količino železa v hrani, če bi bile vrednosti hranil natančne. vsekakor, če ješ meso potem je boljša odločitev rdeče meso, saj vsebuje veliko več železa kot belo. ja pa pri železu ena slaba zadeva samo okoli 10% zaužitega železa biorazgradljivega. telo pa deluje v sinergiji.. vse skupaj je povezano.. zato za izboljšanje hemoglobina, hematokrita potrebuješ poleg železa še folat, cink, b12, b6 in c vitamin.
je pa vsekakor boljše intravenozno dodajanje železa.
lp marko
Uporabniški avatar
 Snezinka
Marko M hvala za odgovor. V
em da je tako na daljavo in na osnovi par vrstic težko dati kakršno koli mnenje, razen zelo splošnega.

Je pa tako, da kar se tiče prehrane zelo dobro vem kaj/koliko in v kakšnih razmerjih jem, kar bi mogoče znalo malo olajšati "diagnosticiranje"...Imam 6 obrokov dnevno (na 2 - 3 ure obrok, tako da koncentracija inzulina v krvi ne pade preveč), skupno število Kcal 1800, razmerje 50 OH, 30 B, 20 M. Sestavo vem tudi za vsak posamezen obrok, ampak ne bi preveč v detajle...
Od dodatkov k prehrani jem Aminopro 90 od Genseng-a, iz Amerike sem si pa prinesla tudi ene konjske vitamine ( mislim, da so GNC, neka posebna kombinacija za ženske), ki imajo vse to, kar si zgoraj naštel, da naj bi jemala, v izobilju.
Vem, da imaš prav glede rdečega mesa. Kar se tega tiče, pač delam majhne korake in zame je bil full uspeh, da sem po več kot desetljetju vegetarjanstva spet začela jesti vsaj purana. Si me pa definitivno spodbudil, da sem si zastavila narediti naslednji korak in se psihično pripravim še na rdeče meso.
Vem, tudi, da je z absorbcijo elementov križ, ampak jaz resnično moram narediti nekaj, da se mi bo krvna slika izboljšala, sploh ker vidim, da ima to vpliva na moje počutje.

Skratka, fino je slišati mnenje še od koga drugega, kaj narediti ... in ne samo od osebnega zdravnika, ki za moje pojme jemlje to rahlo premalo resno.
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Marko M. hvala za odgovor. Zanimivo družbo imaš, ni kaj. :D Sploh tile plavalci so za "ponucat". wink wink

Vidim, da sta oba prava strokovnjaka za prehrano. Koliko, kdaj jesti, kaj jesti, kalorije itd. Jaz se sicer ne obremenjujem toliko kaj, kdaj in koliko pojem, vem samo, da jem tisto, kar mi paše in kolikor pač mislim, da je zadosti. :D Brez dodatkov, razen seveda tablet za železo.

A vesta za kakšno študijo o tem za koliko so slabši rezultati ljudi, ki so slabokrvni od tistih z odlično krvjo?

lep pozdrav!

jana
Uporabniški avatar
 EVicA
Tole je pa prov poučna debata, zato bi še sama nekaj vprašala. Že nekaj časa se počutim precej slabotno, brez energije in vedno zaspano. Sumim na slabo kri (na kar me nekateri opozarjajo že nekaj časa), zato sem jutri naročena pri svojem zdravniku, ki mi bo upam dal pregledati kri (če ne, bom pa sama namignila v to smer).
Seveda sem že sama poskušala z dodatki k prehrani, tudi železom in v zvezi s tem me zanima dnevna potrebna količina za nekega povprečnega rekreativca. Zgoraj si Marko omenil 41mg/dan, medtem ko na vseh dodatkih k prehrani piše, da že 18mg zadosti dnevne potrebe.

Pozdravček,
Evica
Uporabniški avatar
 Z*
Dosti možnosti je, da v pravo smer sumiš ... Slabokrvnost. Take znake sem imela jaz, ko sem imela kar precejšen manko železa (vrednost: 3.5). Pa se niti nisem tako slabo počutila, le na krvodajalski akciji so namignili, da bom kmalu jaz potrebovala tisto, kar sem se namenila ponuditi ... :lol: Tako stanje se (kot so mi rekli) s hrano in z običajnimi dodatki (ki jih kupiš) menda ne da več kar tako urediti, potrebne so bile tablete na recept. Pol sem bila pa kot nova! :shock: :D
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
jana teka teka napisal/-a:Pozdravljeni!

Na TF je bilo že nekaj malega govora na temo slabokrvnosti. Tematika je bila sicer obravnavana oziroma uvršèena na podroèje "prehrane" (primankovanje železa) :? , vendar sem jo še enkrat obudila na "splošni debati", kajti nisem dobila še vseh odgovorov na moja vprašanja in mislim, da nisem edina s temi težavami.

Sedaj pa k vprašanjem. :?:
Zanima me kako slabokrvnost vpliva na treninge teka oziroma ali vpliva na napredek pri teku oziroma pri športih na sploh? Kako je to pri vrhunskih športnikih?

Glede na to, da je kri s svojimi funkcijami zelo prisotna pri fiziènih naporih, menim, da pomanjkanje železa v krvi vpliva na napredek pri teku oziroma na trening in da ima vpliv na pošasnejšo izgubo telesne teže.

Zanima me vaše mnenje na to temo. :)

Glede moje slabokrvnosti pa tole. Opazila sem, da zadeva zaène vplivati na moje telo spomladi in poleti. Pozimi me slabokrvnost ne prizadane oziroma vsaj jaz ne opazim da me (mogoèe tudi zaradi manjše kolièine treninga oziroma teka). Pri tej stvari pa pomagajo vsekakor slive, pesa, borovnice itd. - vse kar je rdeèe ali vijolièno (osebno pa mi rdeèe meso ne diši preveè). Pri meni je tudi problem, da se mi železo iz hrane ne absorbira, tako, da moram železo dobiti na druge naèine. Mal pogrickam kakšno železno palèko. :lol:

lp
Jana

Slabokrvnost!?!?

Uff to pa je tricky zadeva ampak preprican sem da je resljiva zadeva.

Slabokrvnost naj ne bi sla z rokov roki z aerobnim sportom - hemoglobin pa prenos kisika in te hece...

Ja jaz se na tvojem mestu ne bi vdal. Menim da se da resiti.

Sicer pa se sprasujem kako ves da si slabokrvna in kje govori tvoja krvna slika da si slabo krvna...

Jaz ce bi bil na tvojem mestu tiste zgodbe da telo slabo aobsrbira zelezo in hrane se temu nikakor ne bi vdal.
To ni naravno stanje telesa....

Telo oz. tvojo presnovo oz. mojo presnovo bi se v tem priemru lotil resetirati.

Zdaj najprej kaj jesti?

To ves da je klorofil najboljse nadomestilo za hemoglobin ( oz. da je najbolj podobna v naravi snov )?

Klorofilna zelenjava se boljse sok sveze kaljene psenice vsako jutro...

Ce nimas namena kdaj kaliti psenice ( kar bi ti priporocal ) potem
si morda v trgiovini z zdravo prehrano nabavi preparam imenovan Green Magma ( zelo draga zadeva )...zadeva temelji na mladem jecmenu komaj kaljenem in ni temperaturno obdelana to pa pomeni da vsebuje vse potrebne encime za presnovo in zelezo je v organski obliki.

Zdaj zakaj se ti zelezno ne absorbira iz hrane je ocitno problem v razgranji in prozivodnji encimov...Kako je s temi zadevami pri beljakovinah in OHjih in Ca ali MG mi je jasno...ze zelezo pa je kar zanimivo vprasanje...zdaj Green Magma ce se bos odlocila te kar opozarjam da je zadeva kar malo draga steklenicka praska cca. 7000SIT je pa vsekakor vir zeleza ki pa bil lahkjo boljse absorbljiv zate...kot receno pa bi se boljse bilo da vsako jutro spijes po deci soka mlade kaljene psenice...

Drugi problem pri absorbljivosi zeleza je kako kombiniras prehrano...
Nikakor ne kombiniraj prehrano bogato z elektroliti in bogato z zelezom...konflikt...pa kot receno poskusi se malo nazirati s skledami klorofilne zelenjave ( ZELENO KI TE LJUBIM ZELENO )...
Seveda NIKAKOR kuhano...bognedaj kuhane spinace ( skodljivo sploh za tekace ) ali pa recimo ko bo sezona graha- kar surovega tako grickas...se spomnim pred davnimi leti ko sem bil na praksi na Danskem so studenti tam kar iz skrnicljev jedli surova grahova zrna...takrat se mi je zdelo little crippie danes sem pogruntal da je to eden najboljsih virov zeleze in encimov...

Pa veliko poguma...tvoje telo je svetisce tvoje duse in ima vse mehanizme da se pozdravis...

Mimogrede
A tudi iz mesa tezko absrobiras zelezo? A is morda veggie?

Mimogrede 2
Sklepam da si staro klasiko vsaku jutro kaksne dva deci svezega
( POZOR! SVEZEGA ne kupljenega ) pesnega soka ze dala skozi..?
Uporabniški avatar
 EVicA
Komaj čakam, da bom tudi jaz čim prej "kot nova", ker sem že pošteno utrujena od te utrujenosti. ;) Najprej se je pojavljalo občasno, za kar sem iskala izgovore v slabem nočnem spancu, turobnem dnevu in podobno, sedaj sem pa že 14dni kot povožena. :( In taka sem hotela naslednji torek še na krvodajalsko. Hmm, mogoče bolje da počakam še kakšnih 14dni.
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Hvala za nasvete tek_v_snegu.
Grah praviš, zanimivo, mogoče celo poskusim.
Vegi nisem več, moram pa priznati da nisem ravno ljubiteljica mesa. Vegi sem bila pred cca. 12 leti, za par let. Zdej nisem več, je pa zelenjava in sadje še vedno na udaru. Res pojem veliko tega.
Sveze stisnjen sok iz pese, zjutraj - hmmmmmm res še nisem probala, ampak ne verjamem da se bom tega lotila, k zjutraj lovim tiste dragocene minute spanca. :lol:

lep pozdrav

Jana
 Marko M
nekaj malega vam predstavljam iz knjige OPTIMUM SPORTS NUTRITION:
malo se ponavljam, ker sem nekatere zadeve že objavil pri vegeterjanski prehrani.

Večina izmed športnikov pa je zelo neuspešnih pri poskusu povečanja hematokrita in hemoglobina. Študije pri moških tekačih na dolge proge so pokazale, da so njihovi nivoji hemoglobina pod nivoji sedečih ljudi. Status železa v moških in ženskih telesih vzdržljivostnih športnikov pa je bil pod nivjoem splošne populacije. Preučili smo več kot 50 študij, ki so pokazale nizke zaloge železa, nizek hemoglobin, nizek hematokrit in slabše dosežke pri športnikih od rekreativnega do olimpijskega statusa.

Kako je to možno, ko pa je v razvitem svetu vsega v izobilju? Vzrok, zakaj imajo športniki v razvitih državah slab hematološki status, so 50 let stari in zastareli nasveti, ki resnično škodujejo njihovim telesom.

Pri študijah, kjer poskušajo zvišati pomnjkljive zaloge železa ter nizke hemoglobinske in hematokritske nivoje pri športnikih, običajno uporabljajo 200 mg ali vež nadomestka železa na dan. Takšno povečevanje železa res malo poviša hematologijo, vendar to ni zdrav način. Stranski učinki so gastrološke bolečine, zaprtost, slabost in zgaga, ki zmanjšajo pozitivne učinke na minimum. Večina nadomestkov železa v tabletah nad 100 mg na dan, ki jih predpišejo športnikom, konča v košu za smeti, ker so stranski učinki odvečnega železa resni.

In članek kako si izboljšali status železa pri športnikih z uporabo še dodatnih količin vitamninov B, C, folne kisline, cinka in železa.

Na našem inštitutu smo 15 dobro treniranih moških vzdržljivostnih
tekačev in 12 ženskih tekačic izpostavili intenzivnemu programu maratonskega treninga za 6 mesecev. V tej študiji niso niti raziskovalci niti športniki vedeli, kdo dobiva nadomestke nutrientov in kdo placebo (blažev žegen), dokler niso bile po študiji odkrite kode.

Obe skupini sta dobivali 100% količine nutrientov PDO(dnevne priporočene vrednosti). Eksperimentalni skupini, pa smo dajali še dodatne dnevne količine 2,4 mg folne kisline, 100 mcg kobalamina (b12), 150 mg pirodiksina(b6), 500 mg askorbata(vitamina C), 48 mg železa in 60 mg cinka.

Rezultati so pokazali, da so se krvni nivoji hemtopoietičnih nutrientov bistveno povečali pri skupini, kije dobivala dodatne količine nutrientov, zmanjšali pa pri skupini, kije prejemala placebo tablete. Še pomembneje -pri skupini z dodatnimi nadomestki se je VO2 max povečal za 8-18%, čas izčrpanosti na ergometričnem kolesu pa podaljšal za 7-19%. To je precejšnja prednost.

Ta študija samo še dodatno potrjuje, da so nivoji PDO nezadostni za vzdrževanje statusa rdeče krvi. Hkrati pa kažejo, da dodatne količine hematopoietičnih nutrientov, čeprav niso narejene po individualnih potrebah, in niso povsem idealne, še vedno izboljšajo hematološki status športnika, povečajo njegov VO2 max in izboljšajo športne dosežke. Če vam bo kdo tvezil drugače, ga ne poskušajte prepričati z besedami, ampak mu pokažite tako, da vas bo gledal v pete.

pa še nekaj o povezavi vitaminov , mikroelementov in železa:

Dober primer je vitamin B12. Dnevno ga potrebujete samo nekaj mikrogramov; PDO (priporočeni dnevni odmerek) je samo 2 mikrograma. Vaša kri ga vsebuje okoli 5 nanogramov na liter, manj kot drobec prahu. Predstavlja manj kot en del na trilijon vaše telesne teže. Pa kljub temu, če vam manjka ta neznaten delček, bo vaše celotno telo zajela resna bolezen, ki postopno uniči zaščitne ovojnice vaših živcev, kar ima lahko za posledico slepoto, duševno bolezen ali celo smrt.

SINERGIJA

Zaradi principa sinergije pomanjkanje določenega nutrienta vpliva tudi na delovanje in nivo ostalih nutrientov. Pomanjkanje vitamina B2 poslabša presnovo vitamina B12, ki potem poslabša metabolizem folne kisline. Vse skupaj pa na koncu vpliva tudi na nepravilno presnovo vitamina C. Poslabšano delovanje vitamina C pa negativno vpliva na absorbiranje železa. Nepravilno absorbiranje železa povzroči povečano absorbiranje bakra, ki vpliva negativno na presnovo cinka in tako dalje.

FIZIOLOŠKA DINAMIKA

Zadnji princip dietetike, ki ga morate poznati, se imenuje fiziološke dinamike. V primerjavi z zdravili, nutrienti nimajo hitrega učinka oziroma takojšnjega učinka. Naloga nutrientov je gradnja boljšega telesa. Počakati morajo, da narava opravi svojo pot in spremeni telesne celice. Krvna celica živi od 60-120 dni. V 3-4 mesecih se vaša kri v celoti zamenja. V 6 mesecih skoraj vsi proteini v vašem telesu odmrejo in so nadomeščeni z novimi, celo DNK v vaših genih. V enem letu se obnovijo vse vaše kosti, ki so sestavljene v celoti iz nutrientov, ki jih zaužijete.
Če v celoti odstranimo vitamin C iz vaše prehrane, bo količina tega vitamina v vaši krvi padla v 4 tednih na ničlo. Po 4 tednih pa ne boste opazili še nobenih simptomov bolezni pomanjkanja tega vitamina. Potrebno bo počakati dovolj dolgo, da se bo zadostno število zdravih celic nadometilo z nezdravimi. Še približno 12 tednov bo trajalo, preden se bodo pojavili simptomi bolezniž

lep dan...
marko
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Marko M napisal/-a:nekaj malega vam predstavljam iz knjige OPTIMUM SPORTS NUTRITION:
malo se ponavljam, ker sem nekatere zadeve že objavil pri vegeterjanski prehrani.

Veèina izmed športnikov pa je zelo neuspešnih pri poskusu poveèanja hematokrita in hemoglobina. Študije pri moških tekaèih na dolge proge so pokazale, da so njihovi nivoji hemoglobina pod nivoji sedeèih ljudi. Status železa v moških in ženskih telesih vzdržljivostnih športnikov pa je bil pod nivjoem splošne populacije. Preuèili smo veè kot 50 študij, ki so pokazale nizke zaloge železa, nizek hemoglobin, nizek hematokrit in slabše dosežke pri športnikih od rekreativnega do olimpijskega statusa.

Kako je to možno, ko pa je v razvitem svetu vsega v izobilju? Vzrok, zakaj imajo športniki v razvitih državah slab hematološki status, so 50 let stari in zastareli nasveti, ki resnièno škodujejo njihovim telesom.

Pri študijah, kjer poskušajo zvišati pomnjkljive zaloge železa ter nizke hemoglobinske in hematokritske nivoje pri športnikih, obièajno uporabljajo 200 mg ali vež nadomestka železa na dan. Takšno poveèevanje železa res malo poviša hematologijo, vendar to ni zdrav naèin. Stranski uèinki so gastrološke boleèine, zaprtost, slabost in zgaga, ki zmanjšajo pozitivne uèinke na minimum. Veèina nadomestkov železa v tabletah nad 100 mg na dan, ki jih predpišejo športnikom, konèa v košu za smeti, ker so stranski uèinki odveènega železa resni.

In èlanek kako si izboljšali status železa pri športnikih z uporabo še dodatnih kolièin vitamninov B, C, folne kisline, cinka in železa.

Na našem inštitutu smo 15 dobro treniranih moških vzdržljivostnih
tekaèev in 12 ženskih tekaèic izpostavili intenzivnemu programu maratonskega treninga za 6 mesecev. V tej študiji niso niti raziskovalci niti športniki vedeli, kdo dobiva nadomestke nutrientov in kdo placebo (blažev žegen), dokler niso bile po študiji odkrite kode.

Obe skupini sta dobivali 100% kolièine nutrientov PDO(dnevne priporoèene vrednosti). Eksperimentalni skupini, pa smo dajali še dodatne dnevne kolièine 2,4 mg folne kisline, 100 mcg kobalamina (b12), 150 mg pirodiksina(b6), 500 mg askorbata(vitamina C), 48 mg železa in 60 mg cinka.

Rezultati so pokazali, da so se krvni nivoji hemtopoietiènih nutrientov bistveno poveèali pri skupini, kije dobivala dodatne kolièine nutrientov, zmanjšali pa pri skupini, kije prejemala placebo tablete. Še pomembneje -pri skupini z dodatnimi nadomestki se je VO2 max poveèal za 8-18%, èas izèrpanosti na ergometriènem kolesu pa podaljšal za 7-19%. To je precejšnja prednost.

Ta študija samo še dodatno potrjuje, da so nivoji PDO nezadostni za vzdrževanje statusa rdeèe krvi. Hkrati pa kažejo, da dodatne kolièine hematopoietiènih nutrientov, èeprav niso narejene po individualnih potrebah, in niso povsem idealne, še vedno izboljšajo hematološki status športnika, poveèajo njegov VO2 max in izboljšajo športne dosežke. Èe vam bo kdo tvezil drugaèe, ga ne poskušajte preprièati z besedami, ampak mu pokažite tako, da vas bo gledal v pete.

pa še nekaj o povezavi vitaminov , mikroelementov in železa:

Dober primer je vitamin B12. Dnevno ga potrebujete samo nekaj mikrogramov; PDO (priporoèeni dnevni odmerek) je samo 2 mikrograma. Vaša kri ga vsebuje okoli 5 nanogramov na liter, manj kot drobec prahu. Predstavlja manj kot en del na trilijon vaše telesne teže. Pa kljub temu, èe vam manjka ta neznaten delèek, bo vaše celotno telo zajela resna bolezen, ki postopno unièi zašèitne ovojnice vaših živcev, kar ima lahko za posledico slepoto, duševno bolezen ali celo smrt.

SINERGIJA

Zaradi principa sinergije pomanjkanje doloèenega nutrienta vpliva tudi na delovanje in nivo ostalih nutrientov. Pomanjkanje vitamina B2 poslabša presnovo vitamina B12, ki potem poslabša metabolizem folne kisline. Vse skupaj pa na koncu vpliva tudi na nepravilno presnovo vitamina C. Poslabšano delovanje vitamina C pa negativno vpliva na absorbiranje železa. Nepravilno absorbiranje železa povzroèi poveèano absorbiranje bakra, ki vpliva negativno na presnovo cinka in tako dalje.

FIZIOLOŠKA DINAMIKA

Zadnji princip dietetike, ki ga morate poznati, se imenuje fiziološke dinamike. V primerjavi z zdravili, nutrienti nimajo hitrega uèinka oziroma takojšnjega uèinka. Naloga nutrientov je gradnja boljšega telesa. Poèakati morajo, da narava opravi svojo pot in spremeni telesne celice. Krvna celica živi od 60-120 dni. V 3-4 mesecih se vaša kri v celoti zamenja. V 6 mesecih skoraj vsi proteini v vašem telesu odmrejo in so nadomešèeni z novimi, celo DNK v vaših genih. V enem letu se obnovijo vse vaše kosti, ki so sestavljene v celoti iz nutrientov, ki jih zaužijete.
Èe v celoti odstranimo vitamin C iz vaše prehrane, bo kolièina tega vitamina v vaši krvi padla v 4 tednih na nièlo. Po 4 tednih pa ne boste opazili še nobenih simptomov bolezni pomanjkanja tega vitamina. Potrebno bo poèakati dovolj dolgo, da se bo zadostno število zdravih celic nadometilo z nezdravimi. Še približno 12 tednov bo trajalo, preden se bodo pojavili simptomi bolezniž

lep dan...
marko

Ja prodajalci nutrientov pac morajo sluziti kar itak daje narava.

Morda pa bi bilo boljse manj citati knjige in v prakso preliti z lastno osebno izkusnjo recimo tipicen ritem sportnega rekreativca:

sluzba, funkcionuiranje doma, rekreacija-trening, weekend prireditev...

Pa tudi obstaja literatura ki nutriente v obliki prehrambneih dodatkov opisuje doglorocno kot nevarnost za telo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA