Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Tinqa
Že v osnovni šoli mi gibanje (kot npr. tek) ni bilo preveč pri srcu. Imela sem dosti izgovorov, da se nisem nisem gibala-pravzaprav sem bila sama pred seboj v tem kar mojstrica. Potem sem prišla v srednjo šolo in v zadnjih dveh letih shujšala-tudi s pomočjo prej tako osovraženega gibanja.Nato, ko sem prišla na faks pa je bil spet preobrat.Mama je zbolela, spremenila sem okolje in izgubila prijatelje, takrat, ko bi bila najbolj potrebna njihove pomoči.Kljub vsemu pa sem v študentu spoznala veliko ljudi, ki so postali moji prijatelji in mi stali ob strani.Jaz pa sem se preveč smilila sama sebi-izpite sem sicer delala vendar v meni zevala velika praznina.Zatekala sem se v hrano in pretežno sedala za knjigami-z izgovorom, češ, da se moram učiti.Dostikrat pa sem gledala čez okno doma in si mislila, da tudi meni nekaj gibanja na zraku nebi škodilo.Pa dlje od te misli ni prišlo.Na mene so se že začele obešati kile.Potem sem spoznala sedanjega fanta in nebo se je spet razjasnilo.Vendar po podivjanih hormonih je bilo spet vse isto.Tako se je še nekaj kil obesilo name.Bila sem nesrečna, saj mi obleke niso bile več prav in postala sem zelo nezadovoljna s seboj.Temu sledilo še depresivno obdobje.Potem sem le uspela shujšati za 15 kg-od takrat sem se zredila za cca 3 kg (1 leto).Sedaj sem v fazi, ko sem se začela gibati, natančneje teči vsak dan.To pa zato ker sem nekje prebrala, da je tek tudi ena vrsta meditacije.Ob začetku še 100 m nisem morala preteči ne da bi bila zadihana.Sedaj pa že pretečem cca 4 km (4 min teka + 1 min hoje).Nikoli si nisem mislila, da med tekom človek toliko doživi.In da si lahko tudi na tak način sam s seboj.Včeraj sem tako prvič tekla po dežju.In kljub temu dežju se je oseba v meni zopet začela smejati-posijal je sončni žarek.Doživela sem rahlo evforičen občutek, ki ga tako dolgo nisem poznala.In popolnoma vseeno mi je bilo ker sem bila čisto premočena.
Počasi ampak res počasi se vam približujem.In vidim, da tudi gibanje lahko osmisli moje življenje.
:D
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Cool, se veliko tekov...ja clovek bi rekel da manj dozivis ker hitreje
gibljes telo in manj opazujes okoli in si manj pozoren v bistvu pa je obratno ...uglasis frekvenco z naravo in ti vec stvari pride nasproti...

Se veliko prijetnih tekaskih tras in pretecenih kilometrov...
Uporabniški avatar
 Fotr
Tinqa napisal/-a:...Počasi ampak res počasi se vam približujem.In vidim, da tudi gibanje lahko osmisli moje življenje.:D

Po moje tudi pri teku velja Einsteinova teorija, namreč, če se hitreje giblješ, čas teče počasneje. :D Zato se tekači počasneje starajo, na teku se dogodki odvijajo kot počasni posnetki, gibanje pripomore k temu, da se izviješ izven trenutnega časa in prostora. S tem se obogati doživljanje, uplahnejo skrbi, glava se razvedri, telo pa se okrepi in postane gibčnejše. Kaj še hočemo lepšega? Dobrodošla Tinqa, med druščino, ki jim tek in gibanje polepšujejo življenje. :D
 Tinqa
Hvala vama za odgovore.Lepo je, ko vidis da nisi sam.Da je tu na forumu pisana druščina, ki zna stati ob strani.
Res, za razliko od ostalih forumov, je TF nekaj posebnega. Več "pravih" pristnih odgovorov, in že po pisanju se vidi, da imate forumaši kar nekaj soli v glavi in da ste deli že mnogo km skozi.
No, kot sem že omenila sem šele na začetku, in gotovo bom potrebovala še kakšen nasvet-se priporočam. :oops:
 *tedy*
Kaj naj rečem drugega kot, le tako naprej....
Tudi meni je tek en del meditacije, ko si čisto sam , pa vendar jih je veliko s teboj, sem že kar malo odvisna od teka,...

:roll: :laola

Lep sončen dan
Uporabniški avatar
 EVicA
the best....... kar tako naprej...... počasi se daleč pride.....

LP
 Tinqa
A je to slabo če postaneš od teka odvisen?
:shock:
Uporabniški avatar
 INOT
Tinqa napisal/-a:A je to slabo če postaneš od teka odvisen?

Priznati moram,da sem neozdravljiv narkoman :oops: Nočem iti na zdravljenje :wink:

Veš kaj je "slabo" pri odvisnosti od teka oz.gibanja nasploh? Da pač rabiš svojo dnevno "dozo".Če ne imaš krizo... :shock: :D

Ma super je no :!: :D
 tae
Jaz bi rad nekaj splošnega povedal o kateremkoli gibanju. Ni nujno, da je to ravno tek, čeprav tudi sam tečem. Vsako gibanje je dobro za zdravje in po vsakem gibanju se načeloma dobro počutimo ne glede na to ali smo le prijetno utrujeni, ali zmatrani ali pa le razgibani. Pomembno je, da človek najde šport ali gibanje, ki mu najbolj ustreza. Nekomu je najboljša rekreacija košarka, drugemu tek, tretjemu kolesarjenje, četrtemu plezanje in tako naprej. Športov je toliko, da jih verjetno nihče niti našteti ne zna. Verjetno ni univerzalnega športa, ki bi vsem ustrezal. Tinqa, če si se našla v teku, o.k., če pa v kakšnem drugem športu tudi ni nič narobe. Kar pa se tiče zasvojenosti bi rekel sledeče. Težko bi rekel, da je nekdo s tekom zasvojen. O zasvojenosti namreč govorimo v negativnem smislu. Tek pa je pozitiven. Je pa tudi pri teku tako, če pretiravamo, to posledično pripelje do poškodb ali česa drugega. Če govorimo o tekaški zasvojenosti, pomeni, da človek ne more več normalno funkcionirati, če ne teče, kar pa tudi ni najbolje. Skratka poslušaj svoje telo, gibaj se kolikor ti pač paše. Marsikdo se hvali s tem, da je zasvojen s tekom, ne želi si tega.
 Tinqa
Kljub kilaži sem se odločila za tek. Tečem pa počasi (30 min ), v mejah kot jih imam na merilcu in pa kakor se tudi sama počutim.In res-nepopisno uživam v naravi, ko gledam živali in si mislim, da je le človek tako egoistično bitje, ki je sposoben misliti, da obstaja samo človeški rod ne pa tudi vse ostalo.
Lep, delavni pozdrav
Uporabniški avatar
 Car
:arrow: jah..v tole rubriko je nujno treba zapisati še evolucijo tekača rekreativca...gre nekako takole, v tem vrstnem redu.... :arrow:

30 KORAKOV

1. najprej dojameš, da bi rad laufal :?
2. potem počasi začneš, a odnehaš :oops:
3. ščasoma te ujame teta "slaba vest" :roll:
4. spet začneš laufat :)
5. imaš še kar tiste stare znucane superge od nekdaj, a že imaš priljubljeno traso 8)
6. ker si rad interaktiven, že nekako zaideš na TF :twisted:
7. malce sprovociran ("ne bit tak pusi", itd) se prijaviš na prvi organiziran tek, tja greš še s starimi supergami :D
8. odlaufaš prvi tek, boli te koleno :wink:
9. logični korak: nabaviš spodobne tekaške superge (o tem se prej pozanimaš na TF) in vsaj magistriraš na temo superg :lol:
10. nabaviš drugo trenirko, ker prva ni po "standardih" :--
11. vsemu svetu začneš razlagati, da laufaš in kako je fajn, nasploh si srečen in musklfibrast :ignore:
12. še večji zanesenjaki od tebe ti povedo za tekaški dnevnik :hack:
13. narediš tekaški dnevnik :juhuhu:
14. ,ki je brez veze, če se na roki ne sveti pulzmeter :hack:
15. prijaviš doktorsko disertacijo z naslovm "pulzmeter in njegove funkcije" :FO:
16. potem si ene dva meseca zadovoljen :lol:
17. vmes pridno "postaš" na TF in razglabljaš in laufaš in kopičiš kilometre :lauf:
18. nekako pred tretjim organiziranim tekom se še vedno zaklinjaš, da pajk pa bojsi že ne nosijo, pulzmeter je že stari frend :twisted:
19. teden po tretjem teku še vedno uporabljaš puder in ostale blažilne praške :mrgreen:
20. četrti tek odtečeš v kratkih pajkah, a za dolge si še vedno prepričan, da jih ne potrebuješ...prevladujejo estetsko nesamozavestni zakompleksani razlogi :--
21. razdelitev leta na štiri letne čase zate izgublja pomen, laufaš 8)
22. bližnja okolica prikovana pred TV, gleda na tvoje početje že popolnoma brezbrižno in apatično, presene ti jih samo še kakšen odhod na lauf med sneženjem :bum:
23. med sneženjem vriskaš :bum:
24. kupiš druge superge in v izložbi ogleduješ dolge pajke :wink:
25. bliža se peti organiziran tek, procedura ti je znana, zunaj je še vedno mrzlo :?
26. peti tek odlaufaš v dolgih pajkah :lol:
27. pripombe o "men in tajts" iz bližnje okolice mirno preslišiš, vseeno ti je, ti laufaš - čisti zen... :rol:
28. na TF se začenš pritoževati zaradi organizacijskih spodrsljajev na laufih, zaradi katerih nisi laufal hitreje :hack:
29. začneš se pritoževati zaradi majčk, ki jih prejmeš na tekaških prireditvah (prevelike, premajhne, predrdeče, preveč sponzorjev, pregrde, prelepe, predebele črke, premajhne črke, ni napisa, je napis, skratka razlog najdeš) :twisted:
30. za sabo imaš cca 1000 km v tekaškem dnevniku :P
31. se mi zdi, da si/sem postal rekreativni tekač :wink:
 Tinqa
Car svaka ti čast za tale post.Zelo izvirno in domiselno, le, da sem jaz še pri ta prvih korakih (no, razen da kakšnemu zaležanemu osebku rečem, da je fajn k tečem vsak dan).
Skratka takle poste je vreden dvakrat prebrat!

PA DOBER TEK ŽELIM (mogoče je Car-ju tale stavek manjkal?!) ! 8)
Uporabniški avatar
 Fotr
Tinqa napisal/-a:A je to slabo če postaneš od teka odvisen?

Odvisnost v negativnem smislu je, da zaradi svojih navad škoduješ sebi ali svoji okolici. S tekom pa škodiš sebi samo takrat, kadar pretiravaš. Pretiravanje pa škodi povsod, tudi, če poješ preveč kruha. :D
Človek je odvisen od marsičesa, da lahko živi, mislim pa, da je odvisnost od teka tista odvisnost, ki naredi največ koristi ali če smo pesimisti, ki naredi najmanj škode. Odvisnost od teka ni nič hudega. Tudi od hrane smo odvisni. Tek pa je zagotovo hrana za dušo in telo. :evil:
 Tinqa
Čisto offtopic: ali mi ve kdo razložit pomen simbola tega foruma?
Me resno zanima.Meni se zdi da je to sončni zahod-ko vidiš takšno ognjeno kuglo, recimo kje za morjem.
:oops:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA