Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 jan_jan
Pozdravljeni

Že večkrat se mi je zgodilo, da sem med treningom imel bližnje srečanje med ljubitelji narave posebne sorte-motokrosisti. Saj nimam nič proti njim, če preiskušajo svoj adrenalin na za to določenih področjih, ampak da jih srečujem na planinskih poteh, gozdnih vlakah in smučiščih, je pa že malo preveč. Zadnjikrat sem se potil po hribu navkeber, ko za mano pridivjajo trije nadobudneži in mi s svojimi izpuhi napolnijo moja kisika željna pljuča. Samo mislite si lahko, kako sem bil besen in hkrati nemočen. Moti me predvsem to, da uničujejo podrast, s svojim hrupom plašijo divjad, da smradu sploh ne omenjam. Ali jim nihče ne more stopit na prste? Kakšne izkušnje imate s tem ostali?
Lep pozdrav izpod zelenega Pohorja. :(
jan_jan
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Žal nas, glede na stanje reda v naši državi, v bodoče na tem področju ne čaka nič kaj dobrega. Sam imam izkušnje z Velike planine, ki jo oglašujejo kot biser narave-kar dejansko tudi je-vendar s privoljenjem oglaševalcev tam vlada popoln kaos. Vsak dela lahko, kar hoče. Tako se mora nedeljski izletnik dobesedno umikati s steze raznim terenskim vozilom, ki tam po nobenem civilizacijskem pravilu nimajo kaj iskati. Med njimi se znajde tudi terensko vozilo GRS, ki pelje v kočo zalogo piva, vikendaši imajo s gramozom nasut dovoz do (nekdaj) pastirskih bajt, poleti mtokrosisti, pozimi motorne sani..., da o ostalih svinjarijah sploh ne izgubljam besed. Torej, če ti je mar narava, Velika planina ni več pravi kraj zate, upajmo samo, da bo drugje razvoj šel boljšo pot. Mogoče, da stvar ni tako kritična in da pretiravam, vsekakor pa je iz leta v leto slabše. Strinjam se, da tudi ljubitelji motorjev, vonja po becinu in lagodnega uživanja potrebujejo svoj življenski prostor, vendar bi bilo treba stvari sistemsko urediti, spraviti v nek red, ki bi bil nekakšen sprejemljiv kompromis. Pa ne verjamem, da se tega ne da narediti, ljudje, ki jih davkoplačevalci bogato plačujemo, da bi mislili na to pač niso pravi. Karkoli rečem, je samo izgubljanje besed, upam samo, da bodo prišli lepši časi..., se pa bojim, da jih ne bom dočakal.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Zalostno, sem mislil da imamo te zalostne izkusnje samo pri nas na Pohorju...ce je kje objavljena kaksna uradna civilna pobuda na to temo za ureditev in sprovajanja zakonodaje se vnaprej zahvaljujem za info...
Uporabniški avatar
 Damijan
Nimam besed, nič ne moremo, tudi sam imel dost takih izkušenj na Pohorju. Enkrat imel celo (fizično) bližnje srečanje, sem kar vesel, da me niso nabutali. Se mi zdi, da forum ni pravi naslov oz. da gre za bitko proti mlinom na veter. Žal in škoda.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
tek_v_snegu je napisal
ce je kje objavljena kaksna uradna civilna pobuda na to temo za ureditev in sprovajanja zakonodaje se vnaprej zahvaljujem za info...

mogoče bi se dalo tu kaj koristnega izvedeti, če malo prebrskaš:
http://www.mountainwilderness.si/sl/delovanje-drustva/pranger/na-ogled-v-letu-2005/motocross-na-planino-svecica, čeprav je zaenkrat vse bolj scanje proti vetru :( , je pa nekako treba povedat, da nam je mar za okolje v katerem živimo :nono: , če bomo samo gledali, zagotovo ne bo nikoli bolje :evil:
Uporabniški avatar
 jan_jan
Se popolnoma strinjam s tabo DuleKTKV, vendar se mi zdi, da je naša zakonodaja tukaj tako ohlapna, da se taki "junaki" požvižgajo nanjo. Sicer pa, kdo jih bo lovil po gozdu?
Pa to še ni vse! Že več let opažam, da prihajajo k nam na "cross" tudi motoristi iz Avstrije. Ne morem z zagotovostjo trditi, da se podijo po gozdu, lahko pa povem, da jih srečujem kot kolesar na makadamskih cestah, ko divjajo in prašijo kot zmešani. Tega doma verjetno ne smejo početi, zato si pridejo dat duška k nam.
Kaj lahko naredimo proti temu mi kot tekači in kolesarji? Verjetno zelo malo, oziroma nič, lahko le nemo opazujemo, kako nam uničujejo naravo in njen ekosistem! Tako pač je.
LP jan_jan
Uporabniški avatar
 jan_jan
Se popolnoma strinjam s tabo DuleKTKV, vendar se mi zdi, da je naša zakonodaja tukaj tako ohlapna, da se taki "junaki" požvižgajo nanjo. Sicer pa, kdo jih bo lovil po gozdu?
Pa to še ni vse! Že več let opažam, da prihajajo k nam na "cross" tudi motoristi iz Avstrije. Ne morem z zagotovostjo trditi, da se podijo po gozdu, lahko pa povem, da jih srečujem kot kolesar na makadamskih cestah, ko divjajo in prašijo kot zmešani. Tega doma verjetno ne smejo početi, zato si pridejo dat duška k nam.
Kaj lahko naredimo proti temu mi kot tekači in kolesarji? Verjetno zelo malo, oziroma nič, lahko le nemo opazujemo, kako nam uničujejo naravo in njen ekosistem! Tako pač je.
LP jan_jan
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Prav imaš jan_jan, da motokrosiste celo uvažamo. Na Slavniku se npr. rekreirajo italijanski motokrosisti, gotovo zato, ker doma tega ne morejo početi. Torej se to početje vseeno da preprečiti. Za zakon ne vem kakšen je, mislim pa, da je problem bolj v tem, da se ga ne izvaja in pa v nesposobnih ljudeh na pristojnih organih, ki jih zanima le lastna rit in čim manj dela za veliko denarja.
Tudi zadnja št. Planinskega vestnika opozarja na ta kaos v naši naravi-priporočam v branje. Bolj kot se bomo pritoževali, več je možnosti, da se bo vendarle med vsemi pristojnimi nesposobneži zganil kdo, ki ima kanček vesti in se bodo stvari začele premikati v pravo smer.
Uporabniški avatar
 daneb
Pozdravljeni dragi sotrpini. Moral sem se oglasiti na Vaše pisanje in mislim, da stanje vseeno ni tako kritično vsaj kar se motokrosistov tiče na Veliki planini ne. Na planino hodim mnogo let pozimi peš in poleti s kolesom strogo po cesti in to večkrat tedensko pa do sedaj višje od Kranjskega Raka še nisem srečal motokrosista v vseh 40ih letih. Zaenkrat me bolj motijo pijani konjeniki, ki se izživljajo nad nemočnimi pešci z svojim divjanjem po V. planini. Motijo me tudi psi s svojim nevzgojenim laježem in renčanjem pred planinskimi kočami ali pri srečanjem z njimi po poti na planino. Letos , ko je začel kopneti sneg pa je bila pot in njena okolica posuta s pasjimi iztrebki bilo je zelo grdo videti. Zadnja leta je pa tudi res, da je precej voznikov snežnih sani, ki se zelo arogantno vedejo do obiskovalcev planine in jih ne gre primerjati s športniki kot so motokrosisti prej z novopečenimi tajkuni nove ureditve, pa saj smo sami hoteli kapitalizem in se zdaj ne moremo vrniti nazaj v socializem. Tudi sam se večkrat odpravim na kakšen tek a imam zmeraj manj veselja s tem kajti srečujem vedno več psov, ki me imajo za plen, ker se hitreje premikam in me napadajo saj jim je to v naravi, da je tako so krivi lastniki saj malokdo obvladuje svojega psa. Z zakonom bi morali predpisati obvezno nošnjo nagobčnika čim s psom zapustimo domače dvorišče. S seboj bi morali imeti pribor za pobiranje iztrebkov, da bi pospravili za svojim psom. No zdaj me je pa že kar malo zaneslo od teme bom pa rajši nehal. Dragi tekači, pohodniki in drugi rekreativci želim Vam še veliko užitkov v naravi zato pa čuvajmo jo! :TF)
daneb napisal/-a:Pozdravljeni dragi sotrpini. Moral sem se oglasiti na Vaše pisanje in mislim, da stanje vseeno ni tako kritièno vsaj kar se motokrosistov tièe na Veliki planini ne. Na planino hodim mnogo let pozimi peš in poleti s kolesom strogo po cesti in to veèkrat tedensko pa do sedaj višje od Kranjskega Raka še nisem sreèal motokrosista v vseh 40ih letih. Zaenkrat me bolj motijo pijani konjeniki, ki se izživljajo nad nemoènimi pešci z svojim divjanjem po V. planini. Motijo me tudi psi s svojim nevzgojenim laježem in renèanjem pred planinskimi koèami ali pri sreèanjem z njimi po poti na planino. Letos , ko je zaèel kopneti sneg pa je bila pot in njena okolica posuta s pasjimi iztrebki bilo je zelo grdo videti. Zadnja leta je pa tudi res, da je precej voznikov snežnih sani, ki se zelo arogantno vedejo do obiskovalcev planine in jih ne gre primerjati s športniki kot so motokrosisti prej z novopeèenimi tajkuni nove ureditve, pa saj smo sami hoteli kapitalizem in se zdaj ne moremo vrniti nazaj v socializem. Tudi sam se veèkrat odpravim na kakšen tek a imam zmeraj manj veselja s tem kajti sreèujem vedno veè psov, ki me imajo za plen, ker se hitreje premikam in me napadajo saj jim je to v naravi, da je tako so krivi lastniki saj malokdo obvladuje svojega psa. Z zakonom bi morali predpisati obvezno nošnjo nagobènika èim s psom zapustimo domaèe dvorišèe. S seboj bi morali imeti pribor za pobiranje iztrebkov, da bi pospravili za svojim psom. No zdaj me je pa že kar malo zaneslo od teme bom pa rajši nehal. Dragi tekaèi, pohodniki in drugi rekreativci želim Vam še veliko užitkov v naravi zato pa èuvajmo jo! :TF)

Vseeno so motokrosisti najvecji nivo perverznega izzivljanja nad dostojanstveno naravo in gozdom...visek nadutosti in arogance in zakisljevanja dela telesa ki se mu rece mozgani...

Jahaci konj ki so pijani ...a to tudi obstaja?

Psi...tudi res da je nerodno ce je nvzgojen ampak
na pse je velika kultura opozarjanja.

Vsakodnevno imamo oddaje imamo odlicne eksperte ki tedensko nas vzgajajo o obnasanju v naravi...ce obvladujes psa si avotmatsko pred ozavescanjem kako se obnasati v naravi saj je pes tudi bitje narave.

In konj in pes sta konec koncev le del narave in tam se da zadeva vzgojiti.

Nekoga ki pa se zasciti z usnjem in celado in hrupom ki sproza stres nad gamsi in drugo zvadjo tega pa ne bos kar tako prevzogjil oz. mu uspel pojasniti kaj je to sozitje v naravi. Sploh ni primerjave...
Hujse je lahko samo se kaksen rally sredi pobocja..kar imajo tudi
nekateri perverznezi v MBju - rally po Pohorju in to kao promovira turisticno sprejemljivost univerzitetnega mesta.

Ce prides v okolico Graza ne smes nikjer voziti z motorjem po gozdovih...
Gorski kolesarji imajo strogo zapovedane poti , ...

Sicer pa zakaj hodijo AUT crosserji k nam se voziti po gozodvih ...=>
ker je pri njih kultura sozitja na visjem nivoju in je za tovrsten sport prepovedan razen po posebej lociranih stezah.
Uporabniški avatar
 jan_jan
Zdravo daneb.
Kar se Pohorja tiče, je stanje zaskrbljujoče. Zadnjikrat sem ravno prispel na vrh Male Kope, ko se je po trasi vlečnice "prikadil" motokrosist in s svojim hrupom v hipu pregnal tisto idilo, zaradi katere se tolikokrat rad vračam med gozdove, potoke, jase. Saj ne trdim, da je stvar že kritična, opažam pa, da je tega čedalje več. Narava se uničuje postopoma, kolikor vidim, se vozijo stalno po istih poteh, s tem pa povzročajo nepopravljivo škodo, saj za njimi ostajajo vedno globlje jame, po katerih voda nato teče in izpira prst. Povem lahko, da je ob lepih koncih tedna po gozdovih in vlakah kot v čebelnjaku, povsod se sliši brenčanje motorjev. Mislim, da je težava v ljudeh samih, saj niso dovolj ozaveščeni, oziroma organizirani. Čudno, da se bolj ne pritožujejo lovci, gozdarji?
Seveda pa tudi naša zakonodaja takšna dejanja prepoveduje, na žalost pa ni človeka, ki bi lahko v praksi zadeve tudi sankcioniral.
Strinjam se stabo, da tudi drugi obiskovalci narave s svojim početjem marsikdaj niso za vzgled. Po raznih piknikih najdeš za njimi razbito steklovino, smeti in še bi lahko našteval, vendar je to že druga zgodba.
Čuvajmo našo lepo naravo, da bo še dolgo čimbolj neomadeževana!

jan_jan
 HanaMB
In ne samo motorji. Sem lani poleti doživela "napad" avtomibilistov. Tablice so bile iz cele Slovenije - baje so se na relly pripravljali... Vozili pa so se iz Belvija po oni cesti, ki ni glavna Areh-MB (v Hočah po drevoredu in potem mimo psihijatrije gor). Parkrat sem skočila z beciklom vred v jarek. Razkopali so celo cesto, hrup je bil neznosen, ostali udeleženci na cesti(ci) pa smo se blazno ogroženo počutili. Eh!
Uporabniški avatar
 Damijan
No, malce sem prebrskal, kaj je prepovedano in našel tole, medtem ko najdete tukaj (http://onger.org/depo/pravilniki/narava ... oznje1.pdf) še eno zloženko. Torej:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na podlagi prvega odstavka 29. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in prvega odstavka 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije

UREDBO
o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

1. člen

Na območju Republike Slovenije je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje, z vozili na motorni pogon in s kolesi. Naravno okolje iz prejšnjega odstavka so vsa območja zunaj ureditvenih območij mest, vasi in drugih naselij, infrastrukturnih objektov republiškega ali lokalnega pomena in rudarskih operacij med izvajanjem rudarskih del, ki so določena v skladu s predpisi o urejanju prostora, in, zunaj nekategoriziranih cest ter drugih prometnih površin, ki so namenjene za vožnjo, ustavljanje in parkiranje v skladu s predpisi o cestah in predpisi o varnosti cestnega prometa.

2. člen

Ne glede na določbo prvega odstavka prejšnjega člena je dovoljeno ustavljanje ali parkiranje vozil na motorni pogon in koles v pasu 5 m izven vozišča, če je ustavljanje ali parkiranje v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča.

3. člen

Prepoved iz 1. člena te uredbe ne velja za:

1. službene vožnje pri opravljanju lovske in ribiške čuvajske, naravovarstvene, zdravstvene, reševalne in veterinarske službe, inšpekcijskem nadzoru, delu preiskovalnih sodnikov in državnih tožilcev, vojske, policije ter gasilcev,
2. gospodarjenje z gozdovi,
3. opravljanje kmetijskih del,
4. opravljanje geodetskih del,
5. opravljanje geoloških del,
6. urejanje vodotokov in hudoumiških območij,
7. vzdrževanje infrastrukturnih objektov,
8. pomoč pri reševanju v primeru naravnih in drugih nesreč,
9. pripravo in vzdrževanje vseh vrst smučarskih prog na zasneženi površini.

4. člen

Na gozdnih cestah in na cestah z makadamskim voziščem v gozdnem prostoru ter na cestah v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi (naravni in gozdni rezervati, narodni, regijski in krajinski parki, vodni rezervati, varovalni gozdovi, gozdovi s posebnim namenom) je prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne in kros vožnje, športne, tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe.

5. člen

Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravljajo inšpektorji za varstvo okolja in policija, na gozdnih in kmetijskih površinah tudi inšpektorji za gozdarstvo in kmetijstvo in na zavarovanih območjih tudi pooblaščeni nadzorniki za varstvo parkov in drugih zavarovanih naravnih znamenitosti.

6. člen

Z denarno kaznijo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. organizira vožnje z vozili na motorni pogon ali s kolesi v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe,
2. organizira vožnje z vozili na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.

Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali fizična oseba, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

7. člen

Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev .se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
1. vozi, ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe,
2. uporablja vozilo na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.

Z denarno kaznijo najmanj 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju z 2. členom te uredbe. Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki vozi, ustavlja ali parkira kolo v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe.

8. člen

Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 220-1 1 /94-2/3-8
Ljubljana, dne 9. marca 1995.

Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ter še
Na podlagi 29. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in prvega odstavka 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (LJradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije

UREDBO
o spremembi uredbe o prepovedi vožn,je z vozili v naravnem okolju

1. člen

7. člen uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju (Uiadni list RS, št. 16/95) se spremeni tako, da se glasi:
'Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev, ki se izterja na kraju samem, se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:

1. vozi, ustavlja ali parkira kolo v nasprotju s prvim odstavkom l. člena te uredbe;
2. ustavlja ali parkira kolo v nasprotju z 2. členom te uredbe.

Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev, ki se izterja na kraju samem, se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:

1. vozi, ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s prvim odstavkom l. člena te uredbe;
2. ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju z 2. členom te uredbe;
3. uporablja vozilo na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.
Pooblaščene osebe iz 5. člena te uredbe izterjajo denarno kazen za prekrške, določene v prejšnjih dveh odstavkih."

2. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 220-11/94-2/4-8
Ljubljana, dne 18. maja 1995.

Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

Torej, kdo še pravi da stvari nimamo urejene?! Prav tako je definirano, kdo je pooblaščen za izvajanje nadzora. Zdaj pa - če kdo pozna koga s policije ali inšpektorata: vprašajte jih, kako izvajajo ta nadzor in koliko prekrškov so napisali od 1995?
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Damijan,
Full hvala za tvoj trud...

Ja zadeva v 4.clenu je popolnoma jasna in nedvoumna...

Samo zdaj kako bomo reagirali kot navadni kao ozavesceni drzavljani po drugi strani pa KAJ NAS BRIGA kaj nimamo svojih problemov dovolj?

Inšpekcijske sluzbe? Hmm ! Ja bi res veljalo kdaj poklicati in povprasati koliko so imeli tovrstnih primerov opozoril!

Katera je inšepkcijska sluzba za podrocje varstva okolja oz. zakona ki si ga izbrskal? Ta predvidevam da je na nivoju obcine ? Ali to pomeni da bom moral pred klicem vedeti na cigar teritoriju sem?

Hm imas ti kaksen predlog kako bi se lahko clovek lotil taksnega problema
torej da vsaj na prava vrata odda sporocilo?
Uporabniški avatar
 jan_jan
Bravo damijan
Lepo si se potrudil in našel natančno to, kar je nam tekačem v prid-teorija namreč. Vendar na žalost ni nikogar, ki bi to lahko izvajal v praksi. Si predstavljaš uniformiranega policaja, ki se s kros motorjem in lučjo ter sireno podi za tako imenovanimi "krosarji". Po mojem situacija za ameriško kriminalno komedijo. Problem je v nas samih, ozaveščenosti in čutu do ohranitve naravnega okolja. Šele takrat, ko se bodo tisti, ki jim je malo mar za naravo začeli drugače obnašati in se zavedati, kakšne posledice so s svojim divjanjem pustili za sabo, bomo lahko v miru in tišini uživali tisto, kar nam lepega naše okolje tudi ponuja. Tukaj namreč ne pomaga noben predpis, oziroma zakon, saj so po mnenju takšnih ljudi zakoni zato, da se kršijo.
To je celosten problem, ki bi ga morali reševati že pri Janezkih, saj ko so Janezi enkrat na motorjih, je že zdavnaj prepozno.
jan_jan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA