Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 alpek
Eno malo bolj strokovno vprašanje za tiste, ki imate že kaj izkušenj. V soboto v Radencih tečem svoj prvi maraton (42 km). Do sedaj sem pretekel že tri male maratone. Trenutno najboljši čas je iz letošnjega leta iz Sežane (pribl. dobro uro in pol). Sedaj pa me zanima kakšen tempo ubrati za maraton v primerjavi z malim maratonom. A mi lahko kdo na podlagi svojih rezultatov pove za koliko je bil recimo njegov povprečni čas/km na maratonu počasnejši od tistega na 21km. Rad bi namreč tempiral tempo tako, da bom uspešno prišel do konca, hkrati pa da bi imel tudi nek dosežek s katerim bom zadovoljen. Vem sicer, da pač prvi maraton tečeš zgolj zato, da ga odtečeš ampak vseeno, kaj vi pravite.

LP
Uporabniški avatar
 GTA
Poizkusi dodat med 5% in 7% na čas svojega polmaratona. Ne velja za vsakogar enako, plus pogoji na tekmi, počutje...
Uporabniški avatar
 Damijan
Vem pa, da obstajajo tabele, kaj lahko pričakuješ, če mali maraton odtečeš v nekem času.

Sicer - se kar strinjam z GTA-jem, malo sem pobrskal in našel tole:

1. "To break 3:00, you should eventually be capable of a sub-1:25 half-marathon and sub-38:00 10K" oz. "To break 3:15, you should eventually be capable of a sub-1:30 half-marathon and sub-40:00 10K "

2. "Double your half marathon time and add 10 minutes. M= (Hx2) +10"

Toliko...
Uporabniški avatar
 mirko1
živjo

kot sem opazil so na tej lestvici časi iz pomaratona na čase maratona le podvojeni. :shock: ko bi tudi v praksi bilo tako. :D
lp,mirko
Uporabniški avatar
 INOT
Velika razlika je pretečt 21 km ali pa maraton.Pa tud ta čas iz Sežane je že kar star.Medtem je forma lahko padla ali pa si se še boljše pripravil...
Tako po mojih tabelah bom rekel:Če si se še natreniral od takrat boš šel čas okrog 3h 13- 3h 16 lahko pa tud slabše.Odvisno od vremena,dnevne forme...
Uporabniški avatar
 Damijan
Mirko1, tudi sam sem to opazil, tako da je ta tabela le kalkulator.
In tudi Inot ima prav, sam dodajam k svojemu zgornjemu pisanju še tole: dolgi teki, interavlni teki, tempo teki, "vaja" glede prehranjevanja (dobro poznam primere, ki se jim je želodec tako skisal, da so po npr. 30 km čisto crknli, ker je pač nivo glikogena tako padel), pa obvezen "tapering" teden in še in še. Zgornja formula je sicer dobra, a le ob določenih pogojih.
 maraton 100
Živijo!
Napovedovanja rezultata na prvem maratonu je zelo, zelo tvegano. Maraton ni seštevek dveh polmaratonov, ko to ugotoviš si že izgubil boj.
Jaz bi ti takole priporočal, zastavi si cilj,da pretečeš maraton in daj rezultat v drugi plan.
Po mojem mnenju lahko z rezultatom 1.30'' na 21km lahko zastaviš tempo na maratonu 5min/ km ali skupaj 3.30". To so samo ocene in te naj ne zavedejo v napačne odločitve. Zadnja odločitev je le tvoja. Moj rek je tak: " Da je na maratonu včasih modro posluhniti svojemu telesu!"
Prijet tek ti želim! :D
LP,Stane!
 alpek
Hvala za vse odgovore. Kljub vsemu se mi zdi še najbližje realnosti odgovor, ki ga je podal maraton 100. Se vidimo v soboto na uri ( :lol: treh in več) resnice.
 PPoce
Jaz ti priporocam da racunas na cas cca 3:45, glede na to da imas za sabo le tri male maratone bi moral biti ze suvereno pretecen maraton pod 4:00 kar uspeh.
Torej nekako 1:50 prvi krog potem pa vidis kako bo slo naprej (se vedno lahko spravis na 3:30).
LD
Uporabniški avatar
 Damijan
Še en komentar: Alpek, ti odteči tako, da boš zadovoljen. Prav tako ti najbolje veš, kako si treniral, kako imaš stvari poštimane v glavi, koliko si pripravljen trpeti (tudi o tem - sposobnost prenašanja bolečine - je enkrat v poletu pisal dr. Škof). Naj se ti ne zgodi, da prideš v cilj svež, potem pa boš imel dolg nos, češ - ma, zakaj nisem šel hitreje. Vendarle maratona ne tečeš vsak teden, tudi vložek (priprave, čas, konc koncev tudi denar) je velik. No, morda slednje velja bolj za naslednje maratone, ne prvega. Ne strinjam pa se najbolj s tistim, da so trije polmaratoni premalo. Očitno si kr hiter in pod 3,30 ti ne bi smel biti problem. Dobro se še hidriraj, pa pametno jej zadnja dva dni.

In - ti kar zavidam občutke, ko boš po 42 km zmagoslavno prišel v cilj. Res, prvega ne pozabiš nikoli, četudi bo najpočasnejši, občutki zmage nad samim seboj so veličastni. Skratka: uživaj ga!
Uporabniški avatar
 IvanČ
Prvi cilj ti mora biti DOKONČATI MARATON. Že Janez Penca v knjigi 'Trideset tisoč korakov' piše, da je cilj tekača, da konča svoj prvi maraton. 7 maja sem odtekel svoj prvi maraton na Dunaju v času 3:16.32. Prvih deset km sem odtekel najpočasneje, potem pa počasi stopnjeval tempo in drugih 21km odtekel dobre 3 minute hitreje kot prvo polovico proge. Vreme je bilo idealno, zjutraj ob 9 samo 10 stopinj, na cilju pa mislim,da ni bilo več kot 15 stopinj , skoraj ves čas teka je bilo oblačno. Moj najboljši čas na 21km je malo pod 1:27. Čarobne formule za določitev končnega časa ni. Koliko dolgih počasnih aerobnih tekov pa si naredil? Mislim teke, ko greš vsaj 45-60 sek. počasneje od željenega maratonskega časa. Počasni dolgi teki naredijo svoje, tako telesno pa tudi psihi dokažeš, da to zmoreš- skoraj vse je namreč tudi v glavi.
 alpek
IvanČ napisal/-a: Koliko dolgih počasnih aerobnih tekov pa si naredil? Mislim teke, ko greš vsaj 45-60 sek. počasneje od željenega maratonskega časa. Počasni dolgi teki naredijo svoje, tako telesno pa tudi psihi dokažeš, da to zmoreš- skoraj vse je namreč tudi v glavi.

Naredil sem kar nekaj dolgih tekov v območju okrog aerobnega praga. Res pa je, da je bila dolžina do nekje max. 2:40 ure. Imam pa tudi nekaj treningov na kolesu, ki so bili daljši od štirih ur. Vem sicer, da to ni primerljivo, vendar hočem povedati, da sem pripravljen na neko daljšo aktivnost, problem je bil določitev pravega tempa.
Uporabniški avatar
 marathon95
alpek napisal/-a:Naredil sem kar nekaj dolgih tekov v območju okrog aerobnega praga. Res pa je, da je bila dolžina do nekje max. 2:40 ure. Imam pa tudi nekaj treningov na kolesu, ki so bili daljši od štirih ur. Vem sicer, da to ni primerljivo, vendar hočem povedati, da sem pripravljen na neko daljšo aktivnost, problem je bil določitev pravega tempa.

S tim kaj imaš v nogama se drži kaj ti veli "Maraton 100" i PPoce, a s vlastitim doživljajem, nadam se, da se budeš javil poslije maratona, ako budeš imel volju i želju za pisanjem :lol: .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA