Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tae
Morda bo to bedarija, kaj bom vprašal. Ampak zanima me, če se da izračunati hitrost teka ali pretečeno razdaljo glede na kg ali višino. No, malo sem zakompliciral. Vse se da izračunati, le jaz tega ne znam, pa tudi vprašanje, če bodo ti podatki komu koristili.

Najprej moje razmišljanje: Recimo, da imamo 2 enako velika tekača, vendar ima en 10kg več od drugega. Na uč bi ocenil, da bo na enaki razdalji in pod predpostavko, da sta oba enako trenirana LAŽJI tekač, tudi HITREJŠI. Zakaj ? Ker mora na poti do cilja "nositi" manjšo težo, s tem tudi manj obremenjuje kolena in hrbtenico. Vendar pa to v praksi ni nujno. Zanima me ali ta moja teorija drži in če se jo da kako dokazati s številkami.

2. primer: imamo 2 enako trenirana tekača, oba postavna za svojo velikost, vendar je en večji za 20 cm od drugega. Moja ocena bi bila, da bo večji tekač, tudi hitrejši, saj dela med tekom večje korake, kar pomeni, da mora na vsej razdalji narediti toliko manj korakov od manjšega tekača. Vprašanje je podobno kot prej, ali moja teorija o velikosti tekača drži in kako to dokazati s številkami.

Če oboje skupaj združim bi lahko rekel, da je idealna kombinacija hitrega tekača, da je suh (malo kg) in velik. Seveda trening naredi svoje in je vse to le teorija. Govorim pa o dveh dimenzijah, ki sta nam nekako dani in nanju nimamo prevelikega vpliva (na težo sicer že malo, lahko shujšamo ali se zredimo, na velikost pa ne)

Naj se debata začne. Upam, da nisem preveč zakompliciral vse skupaj.
Uporabniški avatar
 MihaPR
IMHO --> reprezentativna populacija+statistika
Uporabniški avatar
 vanja
1. Kot pravoverna matematičarka menim, da matematika nima prav mnogo pri tem (ena enačba še ne prinese matematike PRESS); :P

2. Teže ne moreš jemati kar kot eno spremenljivko, ker je precej pomembno, ali imaš dosti mišic ali pa dosti špeha... :?

3. Če pogledaš najboljše tekače na dolge proge, niso prav visoki, tako da ne bo držalo, da je idealen tekač zelo visok. Najbrž je drugače pri kratkoprogaših.
Uporabniški avatar
 svizec
Tae, kaj pa če bi pustil zadevo stat'? :D

Če ne boš vedel kakšna je idealna kombinacije višine in teže za glavni dobitek, se s tem ne boš mogel primerjati in posledično ti bo lažje pri srcu, če (ko) boš ugotovil, da ti je genetika namenila telo, ki ne bo nikoli doseglo tega ideala. :wink:

Vsekakor je pomembno, da je teža čimmanjša, mišična vzdržljivost čimvečja, poraba goriva čimmanjša, tehnika izpiljena in v glavi želja po dosežku.
 tae
MihaPR napisal/-a:IMHO --> reprezentativna populacija+statistika

Sorry, če sem glup, sam nisem kriv za to. Saj veš, da nihče ne želi biti prostovoljno neumen. Daj mi to malo razloži.
 tae
Vanja: Kot pravoverna matematičarka menim, da matematika nima prav mnogo pri tem (ena enačba še ne prinese matematike PRESS); :P

Najprej ti čestitam, da si matematičarka. Meni osebno matematika ni nikoli dišala. Tak ime teme sem dal zato, ker matematiki in fiziki lahko pogruntajo kakšno formulo za izračun tega.

Vanja: Teže ne moreš jemati kar kot eno spremenljivko, ker je precej pomembno, ali imaš dosti mišic ali pa dosti špeha... :?

Naj še enkrat povdarim, da govorimo zgolj o teoriji, v praksi na samo hitrost teka in tudi vse drugo vpliva še veliko dejavnikov. Tega se zavedam, vem da je tudi razlika med mišično maso in podkožno maščobo. Recimo, da gledamo le golo težo v kg in ne vemo, da obstaja različna teža glede na strukturo kaj ta teža vsebuje.

3
vanja napisal/-a:. Če pogledaš najboljše tekače na dolge proge, niso prav visoki, tako da ne bo držalo, da je idealen tekač zelo visok. Najbrž je drugače pri kratkoprogaših.

Tudi tu moram ponovno poudariti, da govorim hipotetično. Ne merim nase.
 tae
svizec napisal/-a:Tae, kaj pa če bi pustil zadevo stat'? :D

Če ne boš vedel kakšna je idealna kombinacije višine in teže za glavni dobitek, se s tem ne boš mogel primerjati in posledično ti bo lažje pri srcu, če (ko) boš ugotovil, da ti je genetika namenila telo, ki ne bo nikoli doseglo tega ideala. :wink:

Vsekakor je pomembno, da je teža čimmanjša, mišična vzdržljivost čimvečja, poraba goriva čimmanjša, tehnika izpiljena in v glavi želja po dosežku.

Po vrsti bom šel po tvojem postu in vsak stavek posebej komentiral.
Zakaj bi pustil zadevo stat? Ali ni bistvo foruma, da so vedno nove teme debate, čeprav so morda malce neumne. Kdor ima pač o določeni temi kaj za povedat, naj pove, kdor pa ne, pa naj gre dalje. Lahko seveda vsak tudi mirno reče, ne piši takšnih neumnosti in jih pač ne bom več.

Kar se tiče idealne kombinacije višine in teže tudi sam vem, da le ta ne obstaja, saj je dejanski uspeh odvisen od naslednjih dejavnikov: predispozicije (geni), postava, trening, počitek, prehrana, motivacija in druge okoliščine. Vsako od teh stvari lahko seveda razdelimo še na veliko dejavnikov. Vendar je tu debata o nečem drugem, GOVORIM O TEORETIČNI PREDPOSTAVKI (namenoma sem pisal z velikimi črkami).

Z zadnjim tvojim stavkom se strinjam, vseeno pa mi nisi odgovoril na vprašanje, pa brez zamere.
Uporabniški avatar
 MihaPR
tae napisal/-a:
MihaPR napisal/-a:IMHO --> reprezentativna populacija+statistika

Sorry, če sem glup, sam nisem kriv za to. Saj veš, da nihče ne želi biti prostovoljno neumen. Daj mi to malo razloži.

Kdo je omenju, da si glup?
Hotel sem samo povedat, da uzameš reprezentativen vzorec (tisti, ki se ukvarjajo s statistiko bodo povedal kok je to), jim zmerš izhodiščne rezultate, premeriš po višini, širini, dolžini nosu, ploščini čela, poraščenosti po zunanjih delih rok, jih nadzirano treniras, ene manj ene več, jih daš na koncu trening obdobja spet na testiranje in vem s statistiko potegneš:
ali večja ploščina čela vpliva na hitrost
ali poraščenost povzroča slabše rezultate
ali razmerje teža/višina vpliva na rezultat
koliko doprinese mahanje z daljšimi rokami
itd.
Uporabniški avatar
 svizec
tae napisal/-a:Zakaj bi pustil zadevo stat? Ali ni bistvo foruma, da so vedno nove teme debate, čeprav so morda malce neumne. Kdor ima pač o določeni temi kaj za povedat, naj pove, kdor pa ne, pa naj gre dalje. Lahko seveda vsak tudi mirno reče, ne piši takšnih neumnosti in jih pač ne bom več.

Brez zamere, Tae, toda le za hec je šlo.
Nisem ti želel kratiti pravice do izražanja, izrazil sem le svoje mnenje - to pa je, da je včasih bolje manj se ukvarjati z analizami, ker nam spoznanja lahko samo pokvarijo veselje.

tae napisal/-a:Kar se tiče idealne kombinacije višine in teže tudi sam vem, da le ta ne obstaja, saj je dejanski uspeh odvisen od naslednjih dejavnikov: predispozicije (geni), postava, trening, počitek, prehrana, motivacija in druge okoliščine. Vsako od teh stvari lahko seveda razdelimo še na veliko dejavnikov. Vendar je tu debata o nečem drugem, GOVORIM O TEORETIČNI PREDPOSTAVKI (namenoma sem pisal z velikimi črkami).

Oprosti, toda jaz mislim, da idealne kombinacije SO možne in še več - celo obstajajo. Toda deležni so jih le izbranci Narave. Teh izbrancev pa je malo in celo še manjši delež le-teh se v življenju ukvarja z nečim, kjer lahko te danosti izkoristijo.

tae napisal/-a:Z zadnjim tvojim stavkom se strinjam, vseeno pa mi nisi odgovoril na vprašanje, pa brez zamere.

Ker ti nisem odgovoril na vprašanje na način, ki ga pričakuješ, očitno motim tole debato.
Zato se umikam iz nje.
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!
tae napisal/-a:...veliko pametnih misli...
Naj se debata začne. Upam, da nisem preveč zakompliciral vse skupaj.

:) Kolikor sem na hitro razbral je tole problem fizikalne narave in me spominja na naloge o gibanju telesa v praznem prostoru. :) Pa se kaksen del mehanike in vzvodov je zraven. Skratka, kar kompleksna zadeva, ce se spustis v podrobnosti. :) Torej, nek izracunan ideal seveda obstaja, je pa tako, da najboljsi v maratonu verjetno ne ustreza temu idealu. Zakaj je tako bi pa nevedel. :)

lp, oranzni slon
Uporabniški avatar
 Speedy
Tae, pozabil si poleg že povedanega tudi na _zelo_ pomemben dejavnik in to je frekvenca koraka....

Ko še to upoštevaš, ja jasno, da lahko en mali z majhnimi koraki zvrti večjo hitrost kot košarkaš z velikimi koraki (in ko večji je, težje hitro vrti).

Tako da je idealno biti lahek (a ne prelahek, da vzdržiš vse napore treninga) in da si sposoben relativno hitro vrteti relativno velike korake... Pol so pa tu še lahko teorije o gibljivosti sklepov, postavljanja stopala na tla, hitrih mišicah tid.
Uporabniški avatar
 žure
Še moj piskerček k razmišljanju.

MEnim, da nima fizika nič s tem, vsaj be kakor je problem zastavljen.
Vsi štirje tekači so lahko enako hitri. Višji tekač ima mogoče daljši korak, ima pa manjšo frekvenco koraka, oba pa za isti tempo porabita različno energije oz. rabita več ali manj moči.
Vsekakor je pa zelo pomembna racionalnost gibanja.
Uporabniški avatar
 Poldi
Zakaj sploh fizikalno gre pri teku, se najprej vprašajmo.
Par neurejenih misli:
Energija se troši načeloma za delovanje mišic, to je predvsem pri teku progaste mišice nog ter srce, ki je kombinacija gladka in progasta mišica.
Pri teku se torej pojavi v primerjavi z mirovanjem močno delovanje nekaterih mišic ter močno pojačano delovanje srca, ki mora skrbeti za krvni obtok, ki se pospeši.
To delo mišic (izvor teh joulov je seveda izgorevanje hrane), večinoma tekač odda v obliki toplote (bodisi dejansko ohlajanje na hladnejšem zraku, bodisi izparilna toplota potu, ki je verjetno še veliko večja) ter v obliki dela za premagovanje zračnega upora, kar ocenjujem, da je mali delež proti toploti. Načeloma bi fizikalno gledano pri enakomernem teku po vodoravnem ne potreboval nobene druge energije, to je seveda v idealnem primeru, da je gibanje tako racionalno, da težišča ne dvigaš, niti posebej težišč obeh nog. Temu se bolj kot tekači približajo drsalci in rolerji. Zdaj naprej pa vse zavisi od stila teka, torej koliko dvigaš dele telesa pri teku, ter koliko mahaš z rokami in s tem povečuješ zračni upor.
Sigurno je slabo biti bolj ploščat, saj je zračni upor potem relativno pri istem volumnu potem večji kot recimo pri komu, spredaj obdarjenem s trebuščkom, bi rekla. No zdaj se že precej hecam, po kosilu bom mogoče še kaj razmislila, sploh pa moram ponovno prebrati začetno vprašanje.
Trebušček torej sploh ni slab fizikalno.
Ha ha, lep pozdrav!
 tae
MihaPr, vem da nisi omenjal da sem glup, to sem rekel sam zase, ker pač nisem razumel tvojih prvotnih besed.
 tae
svizec, kljub temu da si omenil, da se umikaš s te debate, bi ti rad še nekaj povedal. Videl sem, da si se čutil užaljenega ali celo malo jeznega. No, tako sem se počutil tudi jaz po tvojem prvotnem postu. Naj še enkrat povdarim da je bistvo foruma debatiranje, ne glede na napisane besede, se nikomur ne bo zgodilo nič hudega, zato so vedno dobrodošla različna mnenja o nekem problemu, vprašanju ali čem drugem. Nikakor ne želim, da zaradi mene nekdo ne sodeluje več na debati, če ima kaj za povedati. Zato se ti opravičujem.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA