Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 chukerchek
No moj profesor za športno mi je dal nalogo kjer naj bi razmislila kakšen trening bi si sestavila, če bi mogla pretečt 20 km, s tem da se po 2 minutah čist zadiham in ne mo rem več. kako bi tekla da bi lahk pretekla 20 km? no pa tema je na vzdržljivost. No ker hodim na likovno gimnazijo o tem lih nimam kej preveč pojma. Sicer redno tečem za hobi in zdravje ampak to je bolj tko tečm kukr lahk.. No me zanima če mi lahk kdo pomaga? Sicer imam pred seboj eno knjigo o osnovah športne vzgoje sam so te metode o vzdržljivosti so men čist nerazumljive.. mislim ne vem kera bi bla prava, ker premal vem o tem.. Tko da če mi je kdo pripravljen pomagat lepo prosim..

hvala..

lp
 Igi69si
Samo voljo rabiš, pa je. Čimvečkrat, vendar vsaj 3x na teden pojdi na hitri sprehod za vsaj 30 min. Če se boš tega držala, se čez mesec zopet oglasi in bomo nadaljevali :wink:
Uporabniški avatar
 Vlajko
Prilagam ti link do programa za začetnike. :wink:

Od tukaj naprej imaš dve možnosti:

1. Kopiraš ta program ter ga kot nalogo oddaš profesorju telesne vzgoje (slabše). :roll:

2. Začneš delati po njem (boljše). :wink:
 chukerchek
hvala za link ampak to ni to. To sm našla že sama. JSt naj bi naenkrat pretekla 20 km, se pravi kako bi pretekla v enem dnevu oz.parih urah 20 km če se vsake 2 minute zmatram, no seveda so pomembne vmes pavze. Gre se za to da si nekak ustvarim urnik po katerem bi kljub slabi formi z dobro orientacijo vzdržljivosti lahk tok pretekla. Mogoče sm mal nejasn napisala. Pa ni fora v tem da bijst to zdej mogla pretečt al pa da mam kakšne divje cilje, niti to ni za seminarsko. Jutr tečem pač cooperja in iz tega vira je tut potem prišlo do te naloge.

Drugač pa jst redno tečem3- 5x na tedn po 4-5 km, sam pa nimam nekih divjih ciljev ker tečem bolj za svoje zdravje, rekreacijo in zabavo.
 Igi69si
Če te prav razumem, ti samo teoretično sprašuješ, kako bi človek, ki se pri počasnem teku po 2 minutah zmatra, pretekel 20 km naenkrat, vkjučno s pavzami, vendar najkasneje v enem dnevu?

No, to nima nobenega smisla. In točen takšen odgovor je potrebno dati profesorju za športno vzgojo, ki te očitno malo heca :D
 chukerchek
Igi69si napisal/-a:Če te prav razumem, ti samo teoretično sprašuješ, kako bi človek, ki se pri počasnem teku po 2 minutah zmatra, pretekel 20 km naenkrat, vkjučno s pavzami, vendar najkasneje v enem dnevu?

No, to nima nobenega smisla. In točen takšen odgovor je potrebno dati profesorju za športno vzgojo, ki te očitno malo heca :D

Ja prav si razumel, ubistvu je važno samo to da preteče celotno dolžino,pa tut če teče 5 ur al pa cel dan. Ja sej men tut ni jasn kva naj sploh naredim. mela sem seminasko za narest ki govori o metodah in sredistvih razvijanja moči, hitrosti in vzdržljivosti.

No in zdej tečm še cooperja da pa mi ni potrebnop zagovarjat seminarske mu morm povedat ta odgovor..
 kovit
chukerchek napisal/-a:hvala za link ampak to ni to. To sm našla že sama. JSt naj bi naenkrat pretekla 20 km, se pravi kako bi pretekla v enem dnevu oz.parih urah 20 km če se vsake 2 minute zmatram, no seveda so pomembne vmes pavze. Gre se za to da si nekak ustvarim urnik po katerem bi kljub slabi formi z dobro orientacijo vzdržljivosti lahk tok pretekla. Mogoče sm mal nejasn napisala. Pa ni fora v tem da bijst to zdej mogla pretečt al pa da mam kakšne divje cilje, niti to ni za seminarsko. Jutr tečem pač cooperja in iz tega vira je tut potem prišlo do te naloge.

Drugač pa jst redno tečem3- 5x na tedn po 4-5 km, sam pa nimam nekih divjih ciljev ker tečem bolj za svoje zdravje, rekreacijo in zabavo.

ja pa si res mal nerazumljiva....torej, če se vsaki dve minuti teka zmatraš, je bolje da hodiš(kje pa piše da moraš tečt)...in če hodiš povprečno 3 km na uro, boš 20 km opravila v šestih urah in 36 min.ni nek strašen plan, ampak neki je pa le :P mislm da bo profesor naravnost navdušen nad tole strategijo :D
 mojA
Tega pa sploh ne razumem. Ali se prehitro zadihaš na šolskih tekih, testiranjih? Mogoče se profesorju dozdeva, da se ne trudiš dovolj?
Torej, če Vlajkov link ni uporabljiv, kaj potem rabiš?
Če tečeš 3xtedensko cca 5 km sploh nisi brez kondicije. Je pa normalno, da se po dveh minutah hitrega /prehitrega teka zadihaš. Mogoče imaš kakšno alergijo? Kljub temu, da tečeš kot si navedla, je neumnost kar na lepem preteči 20 km naenkrat. Dobiš poškodbe. In da to od tebe zahteva profesor telesne vzgoje še bolj. Lahko pa jih prehodiš. Malo hodi malo teci.
Z danes na jutri ne gre, potrebna je postopnost. Postopno povečevanje km ob počasnem teku. In zdrava trma, da vztrajaš. Torej Vlajkov link. Počasen tek s postopnim povečevanjem cca 1,5 km/14 dni + trma(vztrajnost) = boljša vzdržljivost. LP.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
chukerchek, tole je vse skupaj malo čudno. Ali si prepričana, da si svojega profesorja pravilno razumela. Ali so možna podprašanja, obisk na govorilnih urah ....

No če je res tako, kot si opisala :arrow:

Pod temi pogoji je lahko taktika tudi naslednja (če zmoreš 5 km in če res vmes ne smeš hoditi):

:lol: 5 km teka (zelo počasi :!: :!: :!: - skoraj hitra hoja npr. 40 minut ali celo 45).
Počitek 1:20 ali 1:15 ure, kar skupaj znese dve uri.
Zgornjo vajo ponoviš 4x. :lol:

V osmih urah končaš tek brez hoje. Tempo in razdaljo lahko prilagajaš.
 anin
veš kako, ti povej profesorju, da lahko v petih urah počasi prehodiš, pa ni nič sape....
Uporabniški avatar
 obi
Iz postov je opaziti, da jih večina ne razume tvojega vprašanja.

Vprašanje je, kako preteči razdaljo 20km, če se po dveh minutah tekač čisto zadiha in ne more več teči. Vprašanje ni osebno temveč teoretično. Upam, da sem prav razumel.

Moj predlog je, da tekač teče 1,5 minute nato pa 45 sekund hodi. To ponavlja toliko časa, da opravi 20 km. S tem se tekaču tudi poveča vzdržljivost.
 zappa
obi napisal/-a:

Moj predlog je, da tekač teče 1,5 minute nato pa 45 sekund hodi. To ponavlja toliko časa, da opravi 20 km. S tem se tekaču tudi poveča vzdržljivost.

Moje mnenje: s tem režimom ne bo tekač, ki sicer crkne že po 2 minutah, nikoli končal 20 km, ker ga bo prej pobralo. Ko sem pred dvema letoma jaz začel s tekom, sem začel po programu z 8x ponovitvijo 1 minute teka in 1.5 minute hoje (skupaj 20 minut). Niti slučajno takrat ne bi zdržal ene ure takega režima, ki je lažji od predlaganega, kaj šele 2.5 do 3 ure potrebne za 20 km. Pa sem sicer v tistem obdobju lahko pretekel v kosu precej več kot 2 minuti.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA