Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Aeroman
Pozdravljeni!

Sem novi clan foruma in na novo rojeni tekač.
Stvar je taka, star sem 23 let, v preteklosti sem se ubadal z veliko športi kot so rokomet, smučanje (še vedno) itd. Kakšne dve leti vsake toliko obiščem tudi bazen in se včasih podam na tek.

Po naključju sem naletel na tale forum, ga malce prebiral in zanimanje se je povečalo. Tako sem si pred kratkim sposodil knjigo "Jeff Galloway: Od joginga do maratona" in jo tudi hipoma prebral. Moje znanje o teku se je razširilo želja pa povečala.

Ugotovil sem tudi kaj je bil vzrok boleče noge vedno, ko sem se v preteklosti zagnal v enotedenski tek oz. na kratko, "pretiravanje" Že parkrat sem utrpel vnetje pokostnice ki me je prisililo v prenehanje teka.

Tako se sedaj že kakšne 3 tedne uvajam v povečano aktivnost telesa. Jem bolj zdravo (raje solato s tuno kot kakšen hud ocvrt zrezek) in gibam se veliko. Če ne grem na tek, grem pa nogomet ali košarko. Prejšnji teden sem povečal dnevno razdaljo na 7.5km vendar jo tečem zelo zelo počasi zaradi bojazni pred ponovnim pojavom otekle pokostnice. Pretečem jo v cca. 45min. Sedaj pa se pojavlja problem. Preventivno sem 1.5 dneva počival. MOram še povedati, da po takšnem teku (24min-7.5km) se moje telo popolnoma umiri že po kakšnih par korakih hoje. Zdi se mi, da kondicija ni problem in so večji problem noge in mišice. Danes hodim okrog in ne morem reči, da me kaj specifičnega boli vendar "čutim" noge. Ko se dvignem in pričnem s hojo je občutek okornosti potem pa že nekako steče. Lahko bi to opisal celo kot "prijetena utrujenost" kaj pa vem. :roll:

Sedaj pa vprašanje. Ali se tako počutje smatra kot majcena preobremenitev in potrebujem še kak dan počitka dokler nisem popolnoma ok oz. ne čutim ničesar več ali je to posledica "razvijanja nožnih mišic" (če lahko tako rečem)? Danes bom spet preventivno počival, ker si res ne želim ponovne bolečine nog (vnetje).

P.S
Tečem večino po asvaltu, po prebrani knjigi pa včasih kjer je to mogoče, stopim raje na travo poleg asvalta.

Zelo sem ponosem, ker sem našel nek smisel teka s pomočjo tega foruma in knjige Jeffa.

LP
Peter
Nazadnje spremenil Aeroman, dne 05 Jul 2006, 16:33, skupaj popravljeno 1 krat.
 Nataša
po moje so tvoj problem rokomet, nogomet, smučanje in košarka. Preberi si knjigo Franceta Cokana, on piše o tem, zakaj so ti športi smrt za noge
Uporabniški avatar
 mare
Večina tekačev je imela kdaj v svoji karieri težave s sklepi, mišicami, kitami...Da je pri vseh razlog v tem, da so mogoče pred 10 leti igrali tenis ali košarko je Cokanova ideja, katere ob vsem spoštovanju do njega jaz ne morem kupiti. Prej bi rekel, da je hujši sovražnik tekačev pretiravanje. Vsi hočemo teči hiper ultra in ne vem kakšne maratone, pa slavimo "junake" ki ob hudi bolečini prišepajo v cilj.

Začetniki zelo radi pretiravamo z intenzivnostjo. Vsak dan tekmujemo sami s seboj, povečujemo hitrost in razdaljo, udeležujemo se preveč tekmovanj, pozabljamo na počitek itd. Poškodbe so običajno rezultat tega, ne pa občasne košarke. .
 Nataša
jaz se pa kar strinjam s Cokanom. in seveda je lahko krivo tudi pretiravanje s tekom. je pa vseeno fajn prebrati njegovo knjigo, vsaj poglavja o športu - potem se pa sam odločiš, ali se strinjaš, ali ne.
 Aeroman
Hvala za odgovore, mogoče bom na počitnicah le vzel knjigo g. Cokana in jo prelistal vendar še vedno nisem prepričan kdaj je telo po počitku dejansko pripravljeno, da se poškodbe ne bi pričakovale. Namreč v knjigi Gallowaya lepo piše, da mladi lahko tečemo kljub povečani obremenitvi ampak se posledično poškodbe lahko pojavijo tudi 14dni za tem (lahko prej, lahko pozneje). Glede na to, da je tukaj veliko izkušenih tekačev bi potreboval le en feedback kako se počutijo na dan prvega treninga, po počitku, ki je sledil po končani tekmi (recimo na 10km). Ali se še vedno počutijo malenkost "polomljeno" vendar definitivno psihološko pripravljeni? Namreč dvakrat me je že speklo in vsakič za nekaj časa zasovražim tek. :(

Upam, da ne sprašujem neumnosti. :oops:
Uporabniški avatar
 mare
Nataša napisal/-a:jaz se pa kar strinjam s Cokanom. in seveda je lahko krivo tudi pretiravanje s tekom. je pa vseeno fajn prebrati njegovo knjigo, vsaj poglavja o športu - potem se pa sam odločiš, ali se strinjaš, ali ne.

Nataša meni je bila cela njegova knjiga všeč, tudi njegove lovske zgodbice iz mladosti. vsekakor se pridružujem Nataši in priporočam knjigo za branje. Knjiga je polna modrosti o življenju in teku. Se mi pa zdi, da je treba njegove ugotovitve jemati nekoliko z zadržkom, saj so vsaj nekatere napisane predvsem za provokacijo in Cokan ni tak človek, da bi hotel, da sedaj vsi počnemo stvari tako kot on. Naprimer njegov odnos do družinskega življenja in napitkov iz koncentrirane soli in sladkorja. Mislim, da bi le malokdo spravil kaj takega vase.
Uporabniški avatar
 mare
Aeroman napisal/-a:Hvala za odgovore, mogoče bom na počitnicah le vzel knjigo g. Cokana in jo prelistal vendar še vedno nisem prepričan kdaj je telo po počitku dejansko pripravljeno, da se poškodbe ne bi pričakovale. Namreč v knjigi Gallowaya lepo piše, da mladi lahko tečemo kljub povečani obremenitvi ampak se posledično poškodbe lahko pojavijo tudi 14dni za tem (lahko prej, lahko pozneje). Glede na to, da je tukaj veliko izkušenih tekačev bi potreboval le en feedback kako se počutijo na dan prvega treninga, po počitku, ki je sledil po končani tekmi (recimo na 10km). Ali se še vedno počutijo malenkost "polomljeno" vendar definitivno psihološko pripravljeni? Namreč dvakrat me je že speklo in vsakič za nekaj časa zasovražim tek. :(

Upam, da ne sprašujem neumnosti. :oops:

Ko sem bil v tvojih letih, sem po kakšni hudi preizkušnji imel dan musklfibra, že naslednji dan pa bil pripravljen na nove preizkušnje. In to brez kakšnih posebnih prehrambenih, stratching in drugih modrosti. Dobro trenirano mlado telo se hitro regenerira. S starostjo in slabšo treniranostjo je regeneracija počasnejša, zato jaz sedaj po tekmi vsaj 1 teden resno ne treniram. Mogoče grem na kakšen lahkoten tek, še raje pa počnem kaj drugega (kolo...). Lažja telesna aktivnost pripomore k regeneraciji, hujši treningi prekmalu pa ne prinašajo nobenih koristi. Upam, da sem odgovoril.
Uporabniški avatar
 tamy
to je verjetno musklfibr :? tisti dan,ko ga imam jaz,je zelo tezko :o ampak treningov ne spuscam...(je pa res,da imam cisto drugacne treninge kot vi) :?

Knjigo ki si ji prebral,sem jo tudi jaz in je res zelo zanimiva (torej priporocam tudi ostalim) :oops:

če te res zelo boli ti potem ne priporocam teka,ampak kolo...brez pretiravanja seveda :oops:

p.s. ko teces,a se kaj raztegnes na koncu :?:
 Aeroman
tamy napisal/-a:to je verjetno musklfibr :? tisti dan,ko ga imam jaz,je zelo tezko :o ampak treningov ne spuscam...(je pa res,da imam cisto drugacne treninge kot vi) :?

Knjigo ki si ji prebral,sem jo tudi jaz in je res zelo zanimiva (torej priporocam tudi ostalim) :oops:

če te res zelo boli ti potem ne priporocam teka,ampak kolo...brez pretiravanja seveda :oops:

p.s. ko teces,a se kaj raztegnes na koncu :?:

Ja, raztegnem se v začetku. Brez forsiranja in dolgo držim v položaju raztega brez bolečin. Nato tečem in ko pretečem (npr.) 7km se ne ustavljam in hodim še kakšnih 500m, na koncu se ponovno raztegnem na način kot pred tekom.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA