Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Anže
Pozdrav!

Lani sem tekel na 21km, letos pa sem se prijavil na 42km ker imam močno željo da jih pretečem pred svojim 18. letom. Glede na to da imate vi izkušnje se obračam na vas. Začel sem trenirati šele ta teden, za 21km lani pa sploh nisem treniral ampak sem jih vseeno premagal. Zanima me kaj vse gre lahko narobe in ali se vam zdi nasploh možno da jih pretečem. Sicer se pa nasplošno s športom ukvarjam ogromno ker nekje moram sprostiti energijo.
Začel sem s tekom 30 minut na dan, ta teden. Naslednji teden tečem po 45 minut, nato 75 minut tri tedne, 90 minut in predzadnji teden 120 minut. Pa razmišljal sem da bi bili 75 minutni teki 10x 400m + daljši "iztek". Kako se vam zdi nasplošno pa prosim kritizirajte me čimbolj ker se zadeve želim konkretno lotiti. Sem pa pred 2. leti treniral na Žaku z dušo in srcem na srednje proge:)

hvala, anže
Uporabniški avatar
 Katrin
Jaz ti samo čestitam... ta trenutek tečem 15 km 2 uri pa si ne upam na 21 km zdejle it :D
Uporabniški avatar
 Airskull
ja da se 100%, je pa res da maš več možnosti za poškodbe, poleg tega bo po 30km postalo kar "zabavno". Ampak tega nisem napisal da bi te strašil; pač moraš se mal bolj pazit pa bo.

Pa vso srečo ;D
Uporabniški avatar
 Anže
hvala! sej me ne strašiš:) je pa dobro vedt.
Uporabniški avatar
 Damijan
Anže napisal/-a:Pozdrav!

Lani sem tekel na 21km, letos pa sem se prijavil na 42km ker imam močno željo da jih pretečem pred svojim 18. letom. Glede na to da imate vi izkušnje se obračam na vas. Začel sem trenirati šele ta teden, za 21km lani pa sploh nisem treniral ampak sem jih vseeno premagal. Zanima me kaj vse gre lahko narobe in ali se vam zdi nasploh možno da jih pretečem. Sicer se pa nasplošno s športom ukvarjam ogromno ker nekje moram sprostiti energijo.
Začel sem s tekom 30 minut na dan, ta teden. Naslednji teden tečem po 45 minut, nato 75 minut tri tedne, 90 minut in predzadnji teden 120 minut. Pa razmišljal sem da bi bili 75 minutni teki 10x 400m + daljši "iztek". Kako se vam zdi nasplošno pa prosim kritizirajte me čimbolj ker se zadeve želim konkretno lotiti. Sem pa pred 2. leti treniral na Žaku z dušo in srcem na srednje proge:)

hvala, anže

Joj, joj, Anže, v kaj se spuščaš...

Evo, to mi je prvo, kar mi pade na pamet.

OK, imaš veliko željo. Prav, uresniči jo. Če jih lahko pretečeš? Dvomim! Vsaj celih 42 km ne. Po mojem boš kar nekaj hodil (in zato pol ne okol govorit, da si "pretekel" maraton). Z močno željo pa boš verjetno prišel v cilj. Kaj vse gre lahko narobe? Uf, krči, bolečine (take, ki jih poznaš in še x drugih), dehidracija, demotivacija, utrujenost, izčrpanost, izločitev (organizator ima limit za prvi krog),...

Nasplošno? Ker pač želiš vedeti -: dost nespametno, glede na to, da lahko na netu v trenutku dobiš 157 programov za tekača, ki bi prvič rad z maratonom opravil. No, poglej malo, pa premisli in oceni, če boš res tako "treniral".

Vsekakor pa opiši svoj tek v poročilu. Jaz ti res želim čim manj trpljenja.
Uporabniški avatar
 Anže
bom poroču:) izločitev pa ne pride v poštev ker sem lani tekel uro 44 na 21 tko da bom letos zmanjšal tempo prvega kroga na 2 uri. Potem pa bo kar bo. Upam da bom pretekel. Treniram že lepo pridno pa trenutno nimam nobenih težav.

lp, anže
Uporabniški avatar
 mare
Anže napisal/-a:bom poroču:) izločitev pa ne pride v poštev ker sem lani tekel uro 44 na 21 tko da bom letos zmanjšal tempo prvega kroga na 2 uri. Potem pa bo kar bo. Upam da bom pretekel. Treniram že lepo pridno pa trenutno nimam nobenih težav.

lp, anže

Jaz mislim, da tole ni ravno pameten podvig in ti zna tek zagnusiti, ampak obstajajo še hujši ekstremisti (Humar itd.). Če si se že odločil, bi ti jaz svetoval kakšen boljši program treningov. O tem je bilo veliko napisanega. Vsekakor vsak teden kakšen dan počitka, počasnejše stopnjevanje razdalj, manj dolgih tekov (1-2 na teden), vrhunec obremenitve vsaj teden pred tekom. Najbrž je dobro gledati malo tudi na pulz in prehrano.

Dobro teci!
Uporabniški avatar
 tekačica
No jest nimam kej preveč pojma o tem kdaj ja in kdaj ne pa kako trenirat. Jest sem stara 17 let, pa mi je glavni cilj za letos preteči 21 km, drugo leto pa izboljšati svoj rezultat, pa je to čez glavo dost. Nevem, kam se ti tolk mudi.... sej imaš še leta in leta časa... maratone tečejo tudi kakšni ki imajo več kot 50 let... torej imaš pred seboj lahko tudi še veliko maratonov, če te bo to veselilo.

Meni se že to zdi dovolj zgovorno, da kategorija pod 18 let ne obstaja. Torej je take s 17 leti na takem tekmovanju brez problema prešteti na prste ene roke.
Uporabniški avatar
 pelvis
Ne moreš verjet kako lepo je videt in vedet, da tudi vedno mlajši radi tečejo oz. se s tekom ukvarjajo. Se pa bojim, da te zna teh 42km odvrnit od vsakega nadaljnega tekaškega koraka... Daj pojdi na 21, pa ne da nebi prikrevsal do cilja tudi na maratonu, ampak kaj bi imel od tega? Tečeš verjetno zase, al kaj?

Če pa se želiš izkazat je za tvoje vrstnike (tiste bolj ali manj zasedene) verjetno tudi 21km razdalja za z vlakom se peljat kaj šele jo prepešačit ali pretečt. Verjemi, da si razen matematično ne znajo predstavljat v kaj se spuščaš.

Če greš vseeno ti pa želim vso srečo in počasen korak.

Pa ne se na cel svet jezit tam pr 33km... :wink:
Uporabniški avatar
 Anže
Sam sem tudi zelo zelo skeptičen ampak vseeno me nekaj vleče. Počitka imam pa 2 dni na tedn več kot dovolj. Hrana je zdrava, brez nenaravnih dodatkov in podobno. Energije pa še vedno ogromno. Zaenkrat. Bom vidu okrog 10. oktobra in se dokončno odločil. Bom pa do takrat pridno treniral.
Uporabniški avatar
 Speedy
Anže, lani nisi tekel 1:44 ampak 1:43:24 :D
To je zelo slab rezultat za nekoga, ki je dve leti treniral na Žaku z dušo in srcem na srednje proge... :cry: Kakšne rezultate si pa dosegel? Hočem rečt, da srednjeprogaši z malce talenta ki z veseljem trdo trenirajo, mali maraton obrnejo vsaj 20 min. (če ne kar 30 min.) hitreje, pa jim tudi ni treba kaj posebej veliko trenirati za to.... Zaloga hitrosti, ki jo imajo, pač omogoča zelo soliden tek tudi na daljše proge...

Maraton?
Hmm, saj ne da je splošno občestvo Tekaškega foruma bolj nagnjeno k premagovanju neštetih km kot k hitrejšemu premagovanju (desetine) le-teh, a vsaj pri mladem in zagnanem tekaču bi jaz pričakoval, da mu bo večji izziv "hitreje" kot "dlje". Žal ni tako in nič ni narobe s tvojo izbiro, bolj je narobe z mojimi pričakovanji... :oops:

Ja, poskusi, če se ti je cilj v mukah plaziti s hitrostjo, ki meji na hitro hojo... Lahko greš še počasneje in muk skoraj ne bo in cilj dosežen. Res zadovoljen?

Z nasveti je težko, ko človek ne ve kolikokrat in koliko na teden tečeš. Torej vsak dan 30 min.? Ni slabo, a to je najbrž vsak dan le cca. 6 km, kar je dober jogging za zdarvje in prebavo pa nič več.... Daj raje vsak drugi dan mnogo dlje, pa ekrat na 2 tedna 30 do 35 km v kakršnem koli tempu, da boš vsaj približno vedel, kaj te čaka. 4 dni pred maratonom pa počivaj, lahko tudi v horizonatali, dobesedno :lol: . Tisti intervali na 400m so pa tu čisto brez veze... Ko bi jih bilo 40 namesto 10 (in cilj zelo dober rezultat) ne rečem, tako pa raje odteci kaj bolj koristnega.

Z voljo in glavo se da marsikaj doseči, a previdno. Volja lahko ubije telo (tudi dobesedno) zato naj opcija "odstop" vsekakor obstaja. Pa srečno!
Uporabniški avatar
 iva46
vse lepo ,ampak,bilo bi zelo pametno,če bi tudi v Kranju vadili oranizirano,nekaj podobnega kot je to vMostecu ki vodi gospod Kongoj priprave za ljubljanski maraton,ali je mogoče še kdo zainteresiran,ali pa morebiti že to je pa jaz ne vem :?:
Uporabniški avatar
 matej712
v Polet-u kakšne 2 tedna nazaj je bilo objavljeno, da so vodeni treningi tudi v Kranju (bom pogledal in prepisal, zvečer doma).

Dodatek k sporočilu: v poletu piše vsak ponedeljek in sredo ob 18:30 pri vhodu za hipodrom.
Nazadnje spremenil matej712, dne 06 Sep 2006, 07:48, skupaj popravljeno 1 krat.
 sempja
Anže, mlad si in zaletav. Udeležba na maratonu naj bi bila užitek, zate bo agonija.

Ko sem bil star toliko kot ti, sem mislil, da za maraton potrebujem en mesec treninga. Zdaj tečem že kakšnih 10 let in se ga še nisem udeležil. :?:
 jonsi
Jest maratona še dolgo ne bom vidu :),
ampak če bi bil na tvojem mestu, bi preden bi se prijavil na 42 km pretekel vsaj 35 km (naenkrat seveda) potem pa bi ocenil ali bo šlo tudi 42km.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA