Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Milena
#3534
Pozdravljeni, oglašam se ogorčena zaradi diskriminacije po spolih glede na nagrade na Sežanskem maratonu. Poglejte si razliko pri nagradah za moški in ženski spol. Prepričana sem, da pametne razlage za to ni, rada pa bi slišala, kako kdo utemeljuje to neumno razliko. Prosim, ne ponavljajte razlag, ki nam jih servirajo ob podobnih prireditvah, da je zanimanje za moške večje, ker dosegajo boljše rezultate in da je to le posledica ekonomskega vidika. V Sežani gotovo ne gre za ekonomski vidik, ker prireditev ni dobičkonosna (tudi vtem primeru bi bilo sporno), je izljučno športna in namenjena temu, da bi zajela čim večje število ljudi. Na široko se repenčiti o emancipaciji, govoriti celo o ženskih kvotah v politiki, primer nižjih nagrad na tekmovanjih pa je vsakodnevna realnost, kjer so ženske v drugi kategoriji. Sram me je, da je situacija v ružbi taka, sram, da je tako tudi v športu, še bolj pa, ker na to nihče ne reagira.
Uporabniški avatar
 Bajsi
#3537
Helou!
Draga Milena!
Vse prireditve na tem svetu so dobičkonosne oz. so namenjene služenju. Tudi, če imajo oznako "dobrodelna". Zmeraj se najde nekdo, ki mu cvenk pade v žep. In na vseh tekaških prireditvah z nagradnim skladom je enako. Moški več, ženske manj. In vse se konča pri denarju in slavi. 1. mesto moškega zasenči 1. mesto ženske. Vedno se pričakuje, da bo dec popravil rekord proge, da bo dec najhitrejši, da bo veliko decov priletelo skozi cilj pred prvo žensko,...in mediji bodo zabeležili predvsem moško zmago. Pa smo spet pri denarju.
Ne sekiraj se! Vsepovsod je enako. Ce niso ženske, so pa čifurji! Če niso ljudje so pa psi! :cry:
Uporabniški avatar
 Dule
#3542
Se pa najdejo tudi športi, kjer je nagradni sklad enak tako za moške kot ženske (mislim da tenis,) . Sam menim, da bi moral biti enak, saj kako ločiti, da je moški rezultat več vreden kot ženski :?: .
Da bi bilo resnično pravično, potem bi nagrade morali deliti kot po npr. atletskih točkah na atletskih stezah.
Vprašanje če ne bi potem bila moška nagrada dostikrat nižja od ženske :idea: :roll: !
Uporabniški avatar
 bigfrik
#3554
Tudi sam ne zagovarjam tega,je pa neka logika v stevilu prijavljenih zensk in moskih,ce pogledas pri zenskah dostikrat kolajno poberes ze s tem da se samo prijavis,pa ne se tok jezit no :wink: ,smo itak preslabi za denarne nagrade,tecemo bolj iz veselja,pa za pasulj in pivo :lol: :wink:
Uporabniški avatar
 Staša
#3560
Ravno včeraj sem imela z enim kolegom, ki se poteguje za službo na uradu za enake možnosti, 23minutni pogovor na to temo. Poleg razgovora bodo zaposlenega izbrali glede na esej, ki ga bodo napisali na to temo. No, in ga je zanimalo, kako ženske dojemamo ta razlikovanja, pa čimveč primerov, kjer se sama čutim "ogroženo", pa kako bi se dalo to preprečit... Zanimivo bi bilo videti, kakšen je recimo nagradni sklad v katerih od držav, kjer je politika enakih možnosti bolj uveljavljena, recimo na Finskem. Saj temu sledimo, je pa res, da bo verjetno še mal trajal...
Meni osebno sicer paše biti nežnješi spol v ostalih zadevah, ampak da pa za enak trud dobiš manjšo nagrado (pa naj bo to plača ali pa nagrada pri teku...), pa res ni spodbudno. :?
Uporabniški avatar
 ero
#3561
hoj,

na Ljubljanskem maratonu so denarne nagrade enake za moške in ženske. žal zneski na spletni strani niso navedeni, tako da tega ne morem dokazati.

imajo pa vgrajeno varovalko. nagrade podelijo do 10. mesta le, če je uvrščenih 30 tekačic. kar pa se mi zdi, da zadnja leta ni več problem...
 Gost
#3571
Punce, fantje, živjo. Bral sem tole o diskriminaciji. In o zaslužkarjih. Vsak vidi po svoje in prav je tako. in povsod je nekaj resnice.
Ker pa je tek lep in vsem normalnim v užitek, se je zaradi njega neumno sekirati in spravljati v slabo voljo, še zlasti zaradi denarnih nagrad. Mar drugih "nagrad" pri teku ni? Tečete punce v Sežani zaradi denarja?
Denar je bil razpisan zato, da bi organizatorji malo vsaj pomagali tistim, ki v atletiko ogromno vlagajo, pa z njo komaj shajajo ...
No, na kratko: kot soustanovitelj sežanske prireditve (polg Dragana, Piškurja, Černeta) sem poklical glavnega v Sežano, Božota, in sva rekla: ker sva po karakterju očitno pravi pički, bodo odslej naprej nagrade v Sežani za punce in fante iste. Z veseljem! LP Kalček
Uporabniški avatar
 Staša
#3572
No, pa bi tale moj kolega imel kaj napisati v svoj esej :) To je bil tudi najin zaključek, da je treba stvari počasi spreminjati...
Saj ne, da se teče za nagrade - ampak gre za nek princip... A ne? Se mi pa zdi rešitev na Lj maratonu fina, da mora biti deklet minimum toliko in toliko, nagrade pa so potem enake... ker se prav tako trudijo oz. trudimo...

Hmm, sploh nisem vedela, da se teče za denarne nagrade... :)
Uporabniški avatar
 ero
#3574
stasa napisal/-a:... ker se prav tako trudijo oz. trudimo...


za nagrade se trudijo Kenijci, Madžarke in Rusinje ter nekaj naših. od tega se sicer ne da živeti a nekaj pa le je.

vsi ostali pa tečemo zato, ker nam paše. in tako bo ostalo ne glede na nagrade!

mimogrede - na Hrvaškem imajo domači tekači zanimiv problem. na vseh njihovih tekih redno zmaguje Bosanec Đuro Kodžo in seveda tudi pobira glavne nagrade. se mi zdi, da on od tega lahko živi. in kaj zdaj? naj mu prepovedo nastopanje? tudi to bi bila diskriminacija ...
 Odzadnjak
#3579
Roko na srce je bila ženska konkurenca velikokrat tako slaba, da se je dalo zelo dobro kasirati tudi z (za ženske) zelo povprečnim ali celo podpovprečnim časom. Tako se je dogajalo, da se najboljšim niti ni bilo potrebno kaj dosti truditi, dovolj je bilo, da so se pojavile na startu. S konkurenco pa se potem dogaja, da zmagujejo tujci... Ob zadostni zastopanosti žensk (če že ne enakemu številu moških) v isti kategoriji pa je prav, da imajo enke nagrade.
Uporabniški avatar
 mare
#3596
Zame je podeljevanje denarnih nagrad na takih tekih kot je Sežana ali Ljubljana čisto brez veze. Zakaj dati denarno nagrado zmagovalcu, ko pa veš, da je samo v Keniji 1000 tekačev, ki so sposobni progo preteči hitreje.

Nagrade pa so seveda sporne tudi zaradi heterogensti skupin. Tako so praktično na vseh tekih ženske razporejene v manj veteranskih kategorij kot moški, čeprav se v povprečju športno enako ali celo hitreje starajo. Starost in spol kot edini kriterij ločevanja pa tudi ne moreta biti pravična. Skupaj tako tekmujejo amaterji in profesionalci, rekreativci, ki trenirajo vsak dan, pa taki, ki si to lahko privoščijo le enkrat na teden, suhi in debeli, zdravi in manj zdravi.

Meni se zdi, da na maratonu tekmuješ predvsem sam s sabo in si zmagovalec že s prihodom v cilj. Kaj je tek pridobil s tem, da je nek anonimen Kenijec pokasiral 1000€ pa ne vem.
Uporabniški avatar
 Staša
#3597
mark napisal/-a: Kaj je tek pridobil s tem, da je nek anonimen Kenijec pokasiral 1000€ pa ne vem.


Tek nič, Kenijec pa.
Uporabniški avatar
 miro
#3601
Jaz se čisto strinjam , da naj imajo tako moški kot ženske enake nagrade.Oboji opravijo istokoličino dela samo nekateri(moški)hitreje, nekateri pa počasneje in z verjetno več vloženega truda.
No enkrat so se v tej temi že razpisali "mediji" in od takrat so? denarne nagrade na ljubljanskem maratonu za oba spola enake.
Jaz osebno se nikakor nisem strinjal z Benom Piškurjem ,ki je v "Poletu" utemeljeval "več vrednost "moških.
Toliko moje skromno mnenje.
Res pa je da smo rekreativni tekači skorajvedno brez možnosti za kakšno denarno nagrado, skoraj sem napisal , ker je naša tekačica prekršila pravilo, vendar res le bolj na "vaški" tekmi.
Lp
Miro
 Odzadnjak
#3615
mark napisal/-a:Meni se zdi, da na maratonu tekmuješ predvsem sam s sabo in si zmagovalec že s prihodom v cilj.


... no, jaz bi vseeno dodal, da ni prav nič narobe, če na maratonu nekateri tekmujejo tudi z ostalimi in ne samo s sabo. Saj gre vendar za tekmo! :wink: Pa dobri naj vsaj za superge zaslužijo, saj je v vseh drugih športih zaslužek glede na vloženo delo bistveno večji...
 Bot
#3641
Če se tekmovanja udeleži 100 tekačev (fantkov) in 50 tekačic (deklic) imajo pa oboji enako število nagrad (recimo 10) dobi vsak deseti tekmovalec (fantek) nagrado pri deklicah pa vsaka peta tekmovalka. Torej deklice dobijo 100% več nagrad kot fantki. Kdo je tukaj diskriminiran :?:

Dejstvo je, da se tekov udeležuje več moških kot žensk in temu razmerju se tudi prilagodi nagrade. Je pa tudi res, da je na pogled grdo, če imajo na razpisu ženske manj nagrad kot moški. Strinjam pa se, da ne bi smelo biti razlik v kvaliteti nagrad. O številu nagrad pa se da razpravljat.

Težko je zadevo urediti tako, da bodo vsi zadovoljni in zadovoljeni... :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA