Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 iverson
#81716
Gledam vremensko napoved, vidim da napovedujejo sneg ter nizke temperature. V temu tednu me je napadla gripa, vendar sem to že skoraj prebolel. Zanima pa me ko se bom drug teden odpravil tečt pa če bodo nizke temperature si vi s čim pokrijete usta mogoče s šalom ali s čim? Nočem spet dobiti vnetje grla!
Uporabniški avatar
 Vreme
#81718
Ne vem če še to velja, a včasih so dejali, kolikor dni si bil bolan toliko dni po končani bolezni naj ne bi resno treniral!

Kar pa se tiče grla sem imel tudi sam probleme z njim. Sedaj ko bodo prišli mrzli dnevi bom moral razmisliti tudi sam o kakšnem šalu.!!
 mercury
#81721
Pozdravljen,
Ko zares zebe (letos sicer še ni, a lani pa je), dam gor masko. Dobil sem jo v eni od športnih trgovin v Italiji. Dela ob licih sta iz goretex-a, medtem ko je del neposredno pred usti iz malce bolj prepustnega blaga. Je res super zadeva, ker sem lani pri -10°C tekel kot da ni nič. Mislim da se podobno zadevo da dobit pri nas v Hervisu.

Drugače pa, če imaš probleme z grlom, daj po teku žlico medu v usta.

L.P.
Uporabniški avatar
 iverson
#81731
Aha, zato masko pa bom šel pogledat, glede meda sem pa tudi jaz razmišljal o tem. Hvala za nasvete. Pa še nekaj da ne bom ravno odpiral nove teme, kje je točno Nike Shop v Ljubljani?
Uporabniški avatar
 športnik
#81732
mercury napisal/-a:dam gor masko. Dobil sem jo v eni od športnih trgovin v Italiji

Mislim, da se da to masko dobit v vseh boljših kolesarskih trgovinah ala Čerin, Funsport, Veb Company, Bauer... Morda tudi v Žolna šport na Viču.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
#81756
Ni dobro, če iz toplega stanovanja stečeš v mrzlo zimsko podnebje. Če se pred tekom ogrevaš, opravi to zunaj, tako da se tudi grlo navadi na mrzel zrak ali pa začni s hojo in zelo počasi stopnjuj. Po teku v mrazu tudi ni dobro, če takoj piješ npr. vroč čaj, ker se mora grlo najprej segreti na normalno temperaturo.

Drugače pa med, sirup iz smrekovih vršičkov ipd. preventivna sredstva za zaščito sluznice. Za zdrav organizem ne bi smelo biti težav do -15 tudi brez maske, res pa je boljša preventiva kot kurativa.
 jing&jang
#81783
V Hervisu je maska iz neoprena cca. 17Euro, imaš jo pa tudi v Iglu sport za skoraj isti denar.
Uporabniški avatar
 si05400
#81788
Sam menim, da je bolje vzeti mesečno karto za fitnes, Sokol je recimo ugoden 50eur, kot takoj po gripi iti teč na prosto.

Fasal boš še kaj hujšega in boš potem lahko pomladi ležal brez kondicije.

Traku sicer ne obožujem, je pa bolje kot nič ali bolezen.

LP Andrej
 tejpaš
#81982
iverson: Nike shop je na Starem trgu...malo naprej od magistrata na desni strani(če hodiš od tromostovja)...bi ti napisal poleg in nasproti katerih štacun stoji, ampak nvem kako je z omenjanjem reklam :oops:
Uporabniški avatar
 tomaz ny
#82003
Zdrav človek ne potrebuje maske za tek v nizkih temperetaurah (do -15 stop. Celzija), je pa jasno, da se vsak organizem mora na spremembo temperature okolja prilagoditi - na mraz traja prilagajanje v povprečju nekje okoli 14 dni. Jaz nikoli nisem uporabljal maske pa tečem ne glede na temperature zunaj celo leto, tudi pri minus 20.
Lep tekaški pozdrav!
Uporabniški avatar
 klatez
#82023
Pod tole zadnje se tudi jaz podpišem. Sem pred leti tudi razmišljal o nekakšni maski, pa sem potem ugotovil, da bi me bolj motila kot koristila.

Iz lastnih izkušenj lahko garantiram, da boste zboleli, če se boste odločili, da pričnete teč ravno pri nizkih temperaturah in prej niste tekli.

Če pa tečete dalj časa (predvsem seveda tudi v prehodnem obdobju do zime), pa se telo postopoma privaja na hladnejši zrak in ne boste zboleli.

Po takšnem teku pa ne stojte na mrazu v mokrih oblačilih ampak čimprej pod topel (vroč) tuš in boste kot novi.
 PPoce
#82089
Tudi jaz sem proti maskam za tek do -10 st (nižje temperature so pa itak morda le 5 dni na leto).
Neki drugega je pa kolo kjer so hitrosti večje - pri -10 že uporabljam masko (tako za smučanje).
LP
 Petrac
#82275
Kakšna mask neki, saj vendar govorimo o teku. Maske so za ekstremne temperature pri šprtih z velikimi hitrostmi kot so smučanje, bordanje.
Nekoč je v Poletu pisalo, da pri temperaturah pod +10°C pridejo na vrsto dolge hlače (pajkice). Pri temperaturah pod 0°C jaz šele nataknem kapo.
Vendar kar kmalu, recimo pod 5°C, nataknem tanke flis rokavice. V roke me zelo hitro zebe.
Večji problem se mi zdi vlaga od znoja pri dolgih tekih, to je 25km in več. Meni približno takrat prične počasi teči pot iz flisa oz. wind stoper majice po hlačah, kar postane močno neprijetno zaradi mraza preko mokrih hlač. Posebno perilo ne pomaga.
Še iščem rešitev.

Seveda pa se teka pozimi ne lotevamo prvič oz. popolni začetniki.

Pa prijetne urice med tekom.

LP, Petrac

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA