dimitri napisal/-a:Živjo
Mene pa zanima katere so slabe strani teka v klanec, oz. ali lahko tak tek prevladuje pri treningu. To vprašanje sem postavil zato (mogoèe se sliši èudno
) ker sam nimam veliko možnosti za ravninski tek. Živim namreè na precej hribovitem terenu, kjer ravnin skorajda ni.
Zacel bom pri dobrih:
1. strahovito izboljsevanje moci motorja ( dihalno-kardio sistem )
torej srcni utrip, dihanje
2. utjrevanje misicnih skupin ki niso pod stresom pri ravninskem teku
recimo trebusnjaki so tukaj bolj pod stresom
3. utrjevanje nekaterih misicih na podplatih in s tem
utrejvanje v smislu da tudi na ravninskih tekih teces tisje brez zabijanja
v tla ( imam nek cuden vtis da so gorski tekaci na ravnisnkih tekih
tisji lazji pri korakih )
Slabosti kot sem jih jaz videl:
1. ce treniras samo hribe imas na cesti probleme s hitrostno vzdrzljivostjo
govorim za trase nad 30km
Mislim da do 21km dokaj dobro prides skozi tudi s hrobvskim tekom sicer ne za visoke hitrosti lahko pa konkuriras povprecnim rekreativsem
tudi z manjso preteceno kilometrazo.
2. S samo hribovski mtekom si pokvaris styling ki je zelo pomemben na
cestnem teku: drza telesa, drza rok, nagib hrbtenice, krozenje
medenice
3. Dihanje in koraki so pri hribovskem teku popolnma drugacni
4. Misicne skupine so pri cestnem tek udrugacne obremenjene.
5. Moja osebna izkusnja:
Lazje pretecem 60km hribovskega teka kot 60km ravninvskega teka.
Vzdrzljivost nekaterih misicnih skupin je namrec pri ravninskem teku
odlocilna. Pri hribovskem teku se dokaj dobro porazdeljuje.
6. Pri ravninskem teku se ne da improvizirati tako kot pri hribovskem teku
in tudi moznosti za taktiziranje je manj ( in bolj je
ravninski tek podoben hribovskemu vec je mznosti za taktiziranje
recimo minimalni spusti vzponcki, pasniki, mehki tereni ).
7. Pri hribvoskem teku moras delati vec na celoviti moci tako na vzdrljivostnem nivoju kot pri eksplozivnosti v hrib...pri cestnem pa je silno pomembna eksplozivnost samo v finish linijah sicer pa zelo zelo pomembna hitrostna vzdzljivost ( beri sposobnost ohranjanja hitrosti kar je prava znanost : glikogenske rezerve, prehrana ).
8. Pri hribvskih maratonih lahko improviziras in vec zlorabljas s prehrano
( nepravilno , lahko si privoscis tudi kaksno nenatanacnost pri elektrolitih ) pri cestnem kjer zelis ohranjati hitrostno vzdrzljivost si tega ne mores privosciti ves cas moras ohranajti dobro pocutje v zelodcu in cutiti pretocnost elektrolitov. Krci kot posledica nepravilnega doziranja elektrolitov v dnevih pred tekmo so veliko bolj usodnejsi pri ravninskem teku kot pri hribovskem kjer se nekako se vedno lahko uskladis s terenom na ravnini pa se lahko samo ustavis in cakas da mine ali zmasiras noge ali prides do kaksnih elektrolitskih umetnih tablet ali izo napitkov.
Moje prepricanje je da obcudujem vsestranskost in vsestranskost tudi meni ustreza. Se mi zdi da je to tudi eden od receptov da ne pretreniras ene misicne skupine ...dobro za tveganja preobremenitev kolenskih vezi, vnetij pokostnice kot tipicnih posledic nepravilnega treninga in nepravilne prehrane.