Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 dimitri
Živjo

Mene pa zanima katere so slabe strani teka v klanec, oz. ali lahko tak tek prevladuje pri treningu. To vprašanje sem postavil zato (mogoče se sliši čudno :) ) ker sam nimam veliko možnosti za ravninski tek. Živim namreč na precej hribovitem terenu, kjer ravnin skorajda ni.
Uporabniški avatar
 si05400
Pozdrav,

razen morebitnih poškodb ni slabosti.

LP
Andrej
 orlytm
jst sm neki casa nazaj nalasc zacel dodajat teke v klanec, zaj mi pa ze manjka ce ni klanca :) ...

pumpa dela na polno, fajn je :)

lp
OrlyTM
Uporabniški avatar
 matej712
S tekom navkreber si krajšaš korak (kar ni dobro, če si cestni tekač).
Ampak tek navzdol je pa odličen za daljšanje koraka, treniranje hitrosti, spretnosti ... 8)
Uporabniški avatar
 brankos
Če živiš v hribovitem območju (sploh če že od malega) imaš poleg izvrstnih pogojev za gorski tek po vsej verjetnosti tudi boljše predispozcije za gorski tek kot pa ravninskega. Seveda je sedaj vprašanje kaj ti je cilj treninga - tek na klasičnem (pol) maratonu ali ravninski 10ki, oziroma gorski maraton, gorski tek .... . Če je tvoj izbira gorska veseljo treniraj po domačem terenu, vmes pa dodaj treninge po ravnini (stezi) oziroma blagih spustih, da pridobiš na hitrosti . Glede poškodb je večja nevarnost zvinov in padcev (predvsem v spustih). Zato je pri teku po terenu potrebna večja koncentracije, predlagam pa tudi da vsaj na začetku ne pretiravaš s hitrostjo pri teku navzdol.
Pa veliko užitkov ... (gorski tek je mnogo večji užitek, kot pa tisti v dimu izpušnih plinov sredi mesta) - no vsaj zame
Uporabniški avatar
 vencelj
brankos napisal/-a:Če živiš v hribovitem območju (sploh če že od malega) imaš poleg izvrstnih pogojev za gorski tek po vsej verjetnosti tudi boljše predispozcije za gorski tek kot pa ravninskega. Seveda je sedaj vprašanje kaj ti je cilj treninga - tek na klasičnem (pol) maratonu ali ravninski 10ki, oziroma gorski maraton, gorski tek .... . Če je tvoj izbira gorska veseljo treniraj po domačem terenu, vmes pa dodaj treninge po ravnini (stezi) oziroma blagih spustih, da pridobiš na hitrosti . Glede poškodb je večja nevarnost zvinov in padcev (predvsem v spustih). Zato je pri teku po terenu potrebna večja koncentracije, predlagam pa tudi da vsaj na začetku ne pretiravaš s hitrostjo pri teku navzdol.
Pa veliko užitkov ... (gorski tek je mnogo večji užitek, kot pa tisti v dimu izpušnih plinov sredi mesta) - no vsaj zame

Se popolnoma strinjam s tabo.
Uporabniški avatar
 BO-JAN
Zdravo!

Res ni lepšega kot tek žez drn in strn, vmes naletiš na kakšen klanec ali dva ki ti vzameta mero ( ščasoma tudi obratno) je pa res potrebna koncentracija še posebno po spolzkem terenu.

Pred kratkim ugotovil gorski tek je res super

LP Bojan :lol:
 dimitri
Hvala za odgovore. Mi je kar odleglo :D
Uporabniški avatar
 katja r.
dimitri- v klanec teci, je še bolj zanimivo kot po ravnini. sploh pa kondicija narašča presenetljivo hitro.
veliko užitkov v
grizenju kolen
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
dimitri napisal/-a:Živjo

Mene pa zanima katere so slabe strani teka v klanec, oz. ali lahko tak tek prevladuje pri treningu. To vprašanje sem postavil zato (mogoèe se sliši èudno :) ) ker sam nimam veliko možnosti za ravninski tek. Živim namreè na precej hribovitem terenu, kjer ravnin skorajda ni.

Zacel bom pri dobrih:

1. strahovito izboljsevanje moci motorja ( dihalno-kardio sistem )
torej srcni utrip, dihanje

2. utjrevanje misicnih skupin ki niso pod stresom pri ravninskem teku
recimo trebusnjaki so tukaj bolj pod stresom

3. utrjevanje nekaterih misicih na podplatih in s tem
utrejvanje v smislu da tudi na ravninskih tekih teces tisje brez zabijanja
v tla ( imam nek cuden vtis da so gorski tekaci na ravnisnkih tekih
tisji lazji pri korakih )

Slabosti kot sem jih jaz videl:

1. ce treniras samo hribe imas na cesti probleme s hitrostno vzdrzljivostjo
govorim za trase nad 30km
Mislim da do 21km dokaj dobro prides skozi tudi s hrobvskim tekom sicer ne za visoke hitrosti lahko pa konkuriras povprecnim rekreativsem
tudi z manjso preteceno kilometrazo.

2. S samo hribovski mtekom si pokvaris styling ki je zelo pomemben na
cestnem teku: drza telesa, drza rok, nagib hrbtenice, krozenje
medenice

3. Dihanje in koraki so pri hribovskem teku popolnma drugacni

4. Misicne skupine so pri cestnem tek udrugacne obremenjene.

5. Moja osebna izkusnja:
Lazje pretecem 60km hribovskega teka kot 60km ravninvskega teka.
Vzdrzljivost nekaterih misicnih skupin je namrec pri ravninskem teku
odlocilna. Pri hribovskem teku se dokaj dobro porazdeljuje.

6. Pri ravninskem teku se ne da improvizirati tako kot pri hribovskem teku
in tudi moznosti za taktiziranje je manj ( in bolj je
ravninski tek podoben hribovskemu vec je mznosti za taktiziranje
recimo minimalni spusti vzponcki, pasniki, mehki tereni ).

7. Pri hribvoskem teku moras delati vec na celoviti moci tako na vzdrljivostnem nivoju kot pri eksplozivnosti v hrib...pri cestnem pa je silno pomembna eksplozivnost samo v finish linijah sicer pa zelo zelo pomembna hitrostna vzdzljivost ( beri sposobnost ohranjanja hitrosti kar je prava znanost : glikogenske rezerve, prehrana ).

8. Pri hribvskih maratonih lahko improviziras in vec zlorabljas s prehrano
( nepravilno , lahko si privoscis tudi kaksno nenatanacnost pri elektrolitih ) pri cestnem kjer zelis ohranjati hitrostno vzdrzljivost si tega ne mores privosciti ves cas moras ohranajti dobro pocutje v zelodcu in cutiti pretocnost elektrolitov. Krci kot posledica nepravilnega doziranja elektrolitov v dnevih pred tekmo so veliko bolj usodnejsi pri ravninskem teku kot pri hribovskem kjer se nekako se vedno lahko uskladis s terenom na ravnini pa se lahko samo ustavis in cakas da mine ali zmasiras noge ali prides do kaksnih elektrolitskih umetnih tablet ali izo napitkov.

Moje prepricanje je da obcudujem vsestranskost in vsestranskost tudi meni ustreza. Se mi zdi da je to tudi eden od receptov da ne pretreniras ene misicne skupine ...dobro za tveganja preobremenitev kolenskih vezi, vnetij pokostnice kot tipicnih posledic nepravilnega treninga in nepravilne prehrane.
Uporabniški avatar
 Maša
Jaz klancev ne morem... :oops: Upam, da to sčasoma postane kaj lažje, ker mene že klanec, ki komaj zasluži tak naziv, velikokrat čisto sesuje. No, saj kakšnega še zvozim, ampak zakaj je tako težko? Ko pa preberem besedno zvezo gorski tek mi pa kar zacinglja med ušesi, svaka čast! :clap:

LP, Maša
Uporabniški avatar
 Z*
Maša napisal/-a:Jaz klancev ne morem... :oops: Upam, da to sčasoma postane kaj lažje, ker mene že klanec, ki komaj zasluži tak naziv, velikokrat čisto sesuje. Ko pa preberem besedno zvezo gorski tek mi pa kar zacinglja med ušesi, svaka čast! :clap:

No, saj tisti brez naziva, klančki namreč, so najbolj zlobni.Slika Ker ga ni nič skup, se ti zdi, da bi moralo iti hitro, ko potegneš, te pa čisto skuri ...Slika Čez take s solidno amplitudo jo dosti bolj fletno potegneš ...Slika Ko bomo večji, gremo pa vkup pogledat nad Joškovo prelepo Baško grapo ... Gorski tek res grozno zveni, reciva raje tek čez drn in strn - en čas ti gre bolje čez drn, pol pa tudi čez strn. Je tako luštno v naravi ...Slika
 mojA
ja, tudi meni zacinglja med ušesi.

Mi je čisto dovolj klancev med 28-ko na teku trojk, kaj več - ne vem če bi šlo. Toliko mi kar paše, več pa se bojim, kako bi se končalo. Gležnji bi šli, pa glava tudi. Že na ravnem terenu si hitro zvijem nogo ali pa se prekucnem čez kakšno korenino, tako, da če bo šlo v soboto vse po sreči, bo kar fajn
Uporabniški avatar
 ZHAK
Klanci so mi všeč edinole na kolesu, pa še to navzdol. Hecam se. Ker sem po srcu planinec in tekač, včasih skombiniram malo teka in hoje na kakšnega od okoliških hribov, tam do 600m nadmorske, drugače pa tek po ravnini ali peš v hrib.
Uporabniški avatar
 Speedy
Odlični cestni tekači so praviloma tudi zelo dobri gorski tekači, če se tega tudi resno lotijo. Obratno manj velja, vsaj kar se statistike tiče. Mogoče zato, ker je migracija iz ceste v hribe večja kot obratno.... tako da ni za obupati :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA