Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Oli R
Lep pozdrav,

malo sem pričel teči po prstih in preden bi se lotil kakih daljših/zahtevnejših tekov me zanima, kje lahko najdem kaj več napotkov za to tehniko. www.posetech in par drugih i-net strani sicer nekaj ponujajo, vendar bolj v stilu teorije, zato me zanima, če ima kdo na zalogi kako internet stran s kaj več materiala o tehniki teka, izkušnjah, na kaj je treba pazit, kakšen copat je najboljši, ipd.

Zanima me predvsem zato, ker mi je tek po prstih bolj lahkoten, vendar pa me hitro začnejo soleus/meča zategovat, pa ne vem, če delam kaj narobe.

lp in hvala

Oliver
Uporabniški avatar
 Oli R
Poročilo o napredku:

Tek fino napreduje. Tegobe pokostnice, ortopedski vložki, boleča kolena in podobno so naenkrat postali zgodovina; edini ostanek, ki me spominja na to so orenk podložene pronacijske Pegasuske.

Močno so se mi okrepile mečne mišice, soleus se na videz razširil. Na kratko je bila problem leva ahilka, ki pa jo je dražil zadnji dvignjen del superge, kar pa sem rešil.

Trenutno edini problem so kosti na vrhu stopalnega loka, ki jih čutim še par dni potem, ko naredim 10 km tek. Ugotovil sem tudi, da je ključno da po teku preidem v hojo za najmanj 1 km in šele potem naredim strečing - meča potem ne delajo problemov.

Lahko bi napisal še kup opažanj, ampak ne ve, koliko vas folk to kej zanima :lol: ...
Uporabniški avatar
 tae
Oli R, jaz imam nekaj vprašanj zate, če lahko:

- Ali si sedaj sposoben preteči celih 10 km po prstih ?
- Kako svojo tehniko uporabljaš pri klancih navzdol ?
- Kako se to pozna na tvoji hitrosti teka (konkretno na določeni razdalji prej in zdaj) ?

Thanks.
Uporabniški avatar
 Damijan
Bravo, Oli!

Končno ena prava tekaška tema, tudi Taetova vprašanja so na mestu.

Ja, seveda nas zanima, tudi sam sem se poskušal (že pred leti) postavit na prste, edina težava je, da bi se rad videl "prej" in "potem". Torej, kako je tudi v realnosti videti napredek. Če nimaš trenerja, je to težko, razen da ti kako opazko da kolega sotekač, ali pa da se mogoče posnameš. No, jaz sem enkrat dobil tako opazko (izdajam ZdravkotaC). To je hkrati tudi odgovor na Taetovo vprašanje - kako po hribu navzdol: brez problemov, vsaj zame... Precej bolj mehko pristajanje, manj nabijanja preko pete in potem navzgor preko kolen, bokov in celega telesa. Kar je verjetno povzročalo težave, ki jih omenja Oli ("Tegobe pokostnice, ortopedski vložki, boleča kolena in podobno so naenkrat postali zgodovina").

Je pa res, da po kakšni daljši pavzi (govorim o mesec+) tak tek ni najbolj prijeten, sploh potem je kar veliko musklfibra. Kar se mi spet zdi normalno, saj menda mišice hitro splahnijo, ker niso trenirane.

In še nekaj: po vseh pravilih bi moral biti hitrejši, empirično pa tega ne bi znal potrditi.
Uporabniški avatar
 tae
Damijan napisal/-a: To je hkrati tudi odgovor na Taetovo vprašanje - kako po hribu navzdol: brez problemov, vsaj zame... Precej bolj mehko pristajanje, manj nabijanja preko pete in potem navzgor preko kolen, bokov in celega telesa.

Zadeva mi ne da miru, ker mi še vedno marsikaj ni jasno. Če tečemo po prstih, se ponavadi avtomatsko držimo bolj naprej, kar nas prisili v hitrejše premikanje nog, drugače bi padli naprej (glejte šprinterje). Prav tu se pojavi problem pri klancu navdol, kateri nam da že avtomatsko večjo hitrost (lahko rečem tudi frekvenco korakov), zato jaz ponavadi s pomočjo pet celo malo bremzam. Pri teku po prstih bi to pomenilo dvojno hitrost (1. zaradi samega klanca, drugič zaradi same tehnike). Kako torej teči po klancu navdol hitro brez bremzanja in po prstih, brez da bi padli.

Pa še nekaj (samo moje gledanje); če različne telesne dejavnosti razdelimo glede na čas trajanja in dosežen učinek bi lahko rekel sledeče:

10 minut skakanja s kolebnico = 30 minut teka = 1h kolesarjenja = 2h hitre hoje = 4h aktivnega sedenja (delo) = 8h lenarjenja

Zdaj boste vidl zakaj to pišem. V tem primeru bi bilo 30 minut teka po prstih enako 30 minutam skakanja s kolebnico. Tist, ki to zdrži je res car, tako kondicijsko, kot glede zdržljivosti zadnjih spodnjih nožnih mišic. To pomeni, da samo z drugačno tehniko teka lahko v krajšem času dosežemo večji učinek. So pa redki, ki so pripravljeni najprej nazadovati, da telo pripravijo in šele kasneje napredovati.
Uporabniški avatar
 Oli R
Jap, mejo 10 km sem prebil, samo po prstih. Na začetku tehnike sem se ogreval in raztegoval po prvem kilometru ogrevanja, potem pa sem videl, da mi pogosto nad ahilko nekaj "škripa" in se resno razteza, tako da sem potem pričel v štartu teč po prstih brez raztega, vendar počasneje prvi kilometer ali dva. Na začetku prve dva meseca ni šlo več kot 15 minut zlagoma, ker sem čutil vsako vlakno, potem pa nekako ojeklenijo meča. Ahilka me je hkrati hecala s špikanjem in sem jo nežno masiral po teku pa je šlo. Tudi sem napako enkrat naredil, ko mi je "dol padlo" in sem 15 minut po prstih tekel, potem pa še 20 minut normalno s pristankom na peto (potem imaš občutek kot da imaš super mehke superge). :D Ni bilo fino, ker se je ahilka na silo raztegnila in sem naslednji dan "zelo zanimivo" hodil.
Če je benigen klanec dol, potem "mečem" noge bolj naprej in pristajam do pol podplata, pri orenk klancu pa čim mehkeje pristajam na cel podplat in takrat bolj dela stegenska štiriglava mišica.
Hitrost - bistvena sprememba je večja frekvenca korakov. Pri manjšem povišanju hitrosti večam frekcenco, če povečam dolžino koraka pa zaenkrat hitro (po 500m, 1km) začutim protest ahilke. Se pa pozna, da če hočeš kar-tako-bilo-kje na suho šprint narest, ga ni čez prste - kot da da bi letel.

Poskušal sem upoštevati napotke o postavljanju nog direktno pod težišče (s strani posetech in par drugih z interneta) in moram reči, da zadeva deluje - če mečeš noge bolj naprej se telo čudno ziba in hitrost ni prava; če kasniš z odrivom oziroma prenosom teže, si zamudil moment in telo že rahlo globje pade, preden ga druga noga podpre, to je tudi hkrati povod za hitro frekvenco korakov. Posledica je, da sedaj tečem malo manj vzravnano/pokončno in malenkost bolj mehkimi koleni, ker telo tako bolje deluje kot vzmet.

Kar se tiče prihodnjega, sedaj imam občutek, da bi lahko tekel veliko hitreje in hkrati krajše in z večjim stresom za kite, jaz raje trenutno izbiram daljši počasnejši tek z manj obremenitve.

Mišice: štiriglava stegenska je manj uporabljana in imam "kao nekako" občutek da se je malo oslabila, tibialis anterior je postala zelo močna in trda ko kamen, meča/listi in soleus so se sploščili in razširili, ahilka pa zgleda (največ problemov z njo) v skladu s pričakovanji ista. Kot v prejšnjem postu - malo me kosti stopalnega loka matrajo, ampak se mi ne zdi (še) resno.

Jeseni pa bo praznik, ko bom upokojil oboje pronacijske Pegasuske in Air Strucutre Triax ter kupil nekaj s tankim in prožnim podplatom. 8)
Uporabniški avatar
 tae
Oli R, Bravo in čestitke za 10 k po prstih. Tudi jaz sem imel to že v mislih, a se potem nisem lotil "projekta" (morda pa enkrat še).

Zanima me, če morda veš, če si se kdaj štopal npr. kakšen čas si imel prej na 5, 10, 15 ali katerikoli razdalji in zdaj. Žal sem jaz bolj analitičen in mi beseda hitrejši ne pomeni kaj dosti, če ni ta podprta s številkami.
Uporabniški avatar
 mare
Tole pa je zanimiva tema. Jaz se teka po prstih spomnim izpred 20 let, ko je srednjeprogaše s takim tekom šokiral en kenijec, (če se prav spomnim Mike Boit?). Vsi so začeli tuhtati, kakšna je prednost takega teka, pa potem ni bilo prav dosti iz tega.
Uporabniški avatar
 Pingo
Noo in kakšne supergice boš potem namenil za tek po prstih.Nekateri na tisti strani pretečejo vse z samo usnjenimi home made narejenimi jeziki :wink: Ne resnoo ali imaš že kaj zacahnanega.Tudi jaz zaenkrat malo mešam po prstih bolj po ravnem in navzgor dol pa še vedno bolj na cela stopala in opažam da me nekako motijo previsoke pete dandanašnjih superg.Je pa prav prijetno za noge ko malo zamnejaš tehniko :wink:
Uporabniški avatar
 Oli R
Tae, posebej zate sem spet Sigmo obesil nase in se naštopal:

- za 9 km sem prej izmeril 12km/h hitrosti in povprečno 5 minut/km
- za 17,8 km sem prej izmeril 10,7 km/h in povprečno 5,6 minut/km

- danes sem na lagodnem "prstičenju" na 7,3 km nameril 9,2km/h in povprečno 6,5 minut/km

V soboto grem daljšega tečt pa bom edital post in dodal še nov čas.
EDIT: 10,2 km v 1 uri in 14 minut.

Hitrost je po podatkih zaenkrat nižja od prej, vendar pa je popolnoma neprimerljivo, kako se tudi po dolgem teku počutim nezmatrano in nikjer neboleče.

Pingo: superg še nimam izbranih; glavno mi je, da je noga spredaj popolnoma komot, ko prileti na tla, kar bo verjetno pomenilo fino širok podplat spredaj, zadosti placa pred palcem in orenk podložen jezik, ker me pri sedanjem copatu vezalke zategujejo v nart, kljub temu da sem probal že par variant zavezovanja.
Nazadnje spremenil Oli R, dne 19 Avg 2007, 09:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Res zanimiva tema. Sam sem se že večkrat ukvarjal z njo (miselno). Opazoval sem redke tekače, ki očitno tečejo po prstih. Vsakega sem kdaj kaj vprašal o teku po prstih, čeprav mi tek po prstih niti ni bil všeč. Med teki sem tudi kdaj sprobal po prstih, pa ... eh, to ni zame. Najbolj zanimiva izkušnja je bila, kot navaja Damjan, ko zagledam, da omenjeni teče po zelo strmem klancu navzdol po prstih. Deluje lahkotno.
Damijan napisal/-a:... No, jaz sem enkrat dobil tako opazko (izdajam ZdravkotaC) ...po hribu navzdol: brez problemov, vsaj zame... Precej bolj mehko pristajanje, manj nabijanja preko pete in potem navzgor preko kolen, bokov in celega telesa...

Seveda sem zadevo večkrat testiral in počasi ti pride v podzavest. Ne le po klancih, tudi po ravnem sem postavil nogo bolj na prste, oziroma manj na peto. Rezultat je fascinanten. Neprestanih silnih bolečin v petni kosti ni več :!: Kaj se je zgodilo :?: Splača se tek po prstih :idea: Mogoče jaz ravno ne tečem po prstih, ampak vsekakor bolj na celo stopalo, prej pa izključno na peto, povaljaš čez podplat na prste in odriv. NIKOLI VEČ :!:
Kot je bilo omenjeno, je pomembno tudi polaganje noge pod težišče telesa, s čimer se skrajša kontaktni čas in zmanjša negativna hitrost.
Moram biti iskren, največja prelomnica je bila, ko smo na Ptuju v Poletovi ekipi opravljali snemanje in analizo teka. Na posnetkih je bila vidna moja izrazita peta. Takrat sem pričel zavestno postavljati nogo bolj na sredino ali celo na prste in čimbolj pod težišče. Trenutno sem še v tem procesu. Še enkrat pa povem, da odkar sem pričel s temi spremembami, bolečin v petah več ni!
Uporabniški avatar
 Andraz
čau
ko sem cca. 14 dni nazaj prebiral tole vašo razpravo, sem si reku, pa zakaj nebi probal, mel sem mal problemov z koleni... http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=7366

no po 9ih treningih (tekih) in danes pretečenih 8ih km v 40. minutah po asfaltu, brez vsakih bolečin, lahko rečem, da je zadeva super...

v prvih dneh sem mel res utrujena, boleča meča, a so se unesla :D

dejstvo, da morm še mal nardit na tehniki, grem brat...

sem mogu povedat.
lp
a.
Uporabniški avatar
 Oli R
Andraž - super, da ti gre, sem vesel, da zadeva koristi. Prosim, če imaš kaka opažanja, mnenje ali dopolnilo - napiši, pa bomo sprobali/komentirali/se še kaj naučili ali pregruntali.

lp

O.
Uporabniški avatar
 Andraz
Oli

tkole je, bolj opažanja, se mi zdi, da pri teku po prstih noge bolj delajo, posledično sem bolj oz. hitreje utrujen, tko kot si napisal, če narediš par korakov po celi nogi, se mi zdi, da imam full mehke superge in tudi, da bi dlje prišel na tak način... ampak se ne dam!
Lepše oz. bolj 'smooth' tečem po makadamu (imam trail superge), na malo delih, ko uletim na asfalt, mi ne gre tko lepo, se mi zdi,kot da bi mogu full pospešit, da bi nekako isto tekel kot po makadamu, za to pa ni dovolj sape :oops:
pa še to, da na prstih morm hitreje tečt, ferkvenca koraka je hitrejša... težko se človek uleče, moj tek pa je bolj podoben temu, vlečenju... in sem zmatran hitr - ampak na začetku, ko začnem z tekom pa leti....

še vedno me malo bolijo meča in tudi zgornji del stopala vsaj po včerajšnji rekordni uri in 20 min teka....

tolk
lp
a.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA