Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 lastovka79
#5816
Ali kdo tu kombinira ta dva športa? Se pravi, da se z obojim redno ukvarja? Kako trenirate?
Ne vem kako porazdeliti trening. Prvo mi je gorsko kolesarjenje - cca. 3/4 in tek 1/4 časa treniranja. Časa imam cca. 8-9h/teden. Kolesarila bi 5-6x/teden.
Kaj pa tek je kaj učinka, če tečem le 2x/tedensko?
Uporabniški avatar
 mare
#5838
Kombinacija je dobra po moje bolj za telo in za dopolnilni trening, kot za doseganje vrhunskih rezultatov v obeh disciplinah. Disciplini uporabljata druge mišice, v kar se lahko prepričaš, če po najnapornejšem teku sedeš na kolo.

Po moje planiraš preveč treningov, saj telo potrebuje tudi regeneracijo. Mislim, da bi bila 2 treninga teka na teden ob kombinaciji z drugimi športi lahko dovolj, ampak 1 mora biti dolgi tek. Če planiraš še 5 kolesarskih treningov, mislim, da dan po dolgem teku naj ne bi bil resen trening ampak kvečjemu izlet s kolesom. Lahko pa npr. po napornem kolesarskem teku opraviš še lažji sprostitveni tek (jogging), kar bo vplivalo na hitrejšo regeneracijo, kilometri pa bodo pomagali tudi pri tekaški pripravljenosti.

Toliko o mojih izkušnjah, tudi jaz sem začel teči kot kolesar, ampak trenutno več tečem kot kolesarim. Pri meni je problem treningov še večji, saj imam še tenis in badminton, za letos pa načrtujem še izpopolnjevanje v plavanju. Teden je res prekratek.
 lastovka79
#5879
Hvala Mark. Sem pozabila povedati kakšni so sploh moji nameni. Nimam v mislih kakšnih vrhunskih rezultatov. Le želim si čim več kondicije, moči (pa čim manj maščobe, zdaj je je preveč cca. 25%). Mogoče bi včasih šla na kakšno rekreativno kolesarsko tekmo – vzpon.
Za tek sem se odločila, ravno zaradi mišic. Saj sem že na svojem telesu občutila, da kolo in tek ni eno in isto. Da delujejo druge mišice. Poleg teh dveh športov še včasih počnem kaj drugega (planinarjenje, plavanje, vaje za moč, veslaška naprava…– vse to žal bolj poredko)
Sem razmišljala nekako v to smer:
1x intervali, kolo
1x dolga kolesarska tura (res dolga 1x/2-3tedne)
1x (mogoče le 1x/14 dni)hitra vožnja pri pulz cca. 85-95%MSU cca. 30-60min (+ogrevanje, ohlajanje)
2-3x počasno kratko kolesarjenje (1-1,5h)
1x lahen, kratki tek cca. 30-45min
1x daljši tek – koliko km? Ali bi bilo dovolj nekje med 10-20 km? (bistveno je zame kolesarjenje)
Kam naj dam tek? Je lahen tek primeren po kolesarskih intervalih (v enem dnevu)? Kaj pa dolgi tek, potem pa še isti dan lažje kolesarjenje?
Je vse to preveč? Ostala bi mi 1-2dni povsem prosta. Kako razporediti po dnevih, glede na to, da so štirje dnevi težki (dolgi tek, dolga kolesarska, intervali, hitra naporna vožnja). Lahko dan po intervalih grem na dolg tek?

Sicer pa sem nameravala še najprej malo povečati kondicijo. Letos sem jo precej zgubila. Nato pa naporne vožnje, intervali… Po pravici povedano bom tako ali tako večkrat izpustila kak težek trening oz. ga bom spremenila v lahkega.

Sem pa se že skoraj poškodovala. Prej nisem tekla, le kolesarila. Potem pa sem šla teči in to kar 18 km (z le minimalno tekaško osnovo). Sem ugotovila, da za moje srce to sploh ni problem, ampak je pa problem za moje nevajeno koleno in nevajene mišice. K sreči ni bilo hujšega s kolenom in sem bila vsa zadovoljna z mojimi 18km. Zdaj sem si pa rekla, da bom morala bolj pogosto teči, da navadim moje mišice in kite ter sklepe.

Ni je lepše stvari, kot to, da brez težav prilezeš na vrh hriba, medtem, ko drugi sopihajo. Takrat se lahko še vedno svež naužiješ lepot narave. Zato: čim več kondicije.
Uporabniški avatar
 bojanu
#5889
Mark je lepo napisal. Ne pretiravaj, razmisli o tem, kaj so tvoje prioritete (recimo pred nastopom na maratonu se pač za nekaj časa bolj posvetiš teku, če te mika juriš na Vršič pa kolesarjenju :wink: ) Zgleda, da že poznaš principe treniranja, zato jih le uporabi za doseganje ciljev (recimo hitrejši tek, več moči za kolesarske vzpone, za razvoj srca in ožilja ter splošno kondicijo, ...) Nekaj idej o kolesarskih treningih lahko najdeš v lanskih Poletih, drugače pa je tega precej na spletu.
Če se ukvarjaš z gorskim kolesarjenjem ti je gotovo prioriteta lep celodnevni izlet za vikend. Med tednom je vse odvisno od časa, vendar je za tek dovolj že ena urca, medtem ko za kolo rabiš več. Recimo med tednom pol-pol ali mogoče 3 krat tek in enkrat kolo-kakšno 2 urno turco. Za moč so koristni klanci-tako tek, kot s kolesom :twisted: Za tehniko vožnje pa je sploh važno število ur, prebitih na kolesu na strminah in različnih podlagah.
Če boš aktivna 5 krat tedensko, se bo gotovo zelo poznalo. Je pa res, da vsak šport zahteva svojo specifično pripravljenost in je težko biti dober v vseh. Zato občudujem triatlonce 8)

PS seznam rekreativnih kolesarskih prireditev je tudi na TF. Nekaj s TF nas bo v soboto gotovo na Glinščici. V nedeljo pa tek v Senožečah :idea: :?: ali gorska po Goriški :roll:
 lastovka79
#5892
Ah, tako ali tako nimam v planu ne Vršiča in ne maratona. Če bom šla na kakšno kolesarsko tekmovanje bo to blizu doma, saj se moram do starta peljati s kolesom, ker nimam avta. Sicer mi je pa bolj pomembno, da jaz vem, da nekaj zmorem. Čeprav na vzpon na KUm me pa vseeno vleče.

Moram pa reči, da občudujem vse, ki veliko tečete. Se mi zdi precej naporen šport. Sicer s kolesom ponavadi plezam v kakšen hrib, ampak vseeno se mi zdi tek težji.

Kaj pa gorski teki? Se kdo ukvarja s tem? Kdaj lahko rečemo, da je to gorski tek, koliko višinske razlike mora biti?
Jaz namreč nimam izbire. Teči in kolesariti moram v hrib, saj pri nas ni ravnine. SAmo hribi.
lp
 lastovka79
#5893
Ja, triatlonci pa so res pravi asi. Pa tudi duatlonci. Jaz sem malo bliže tem drugim. Samo, da meni pomeni tek dodatek h kolesarjenu in ne enakovreden šport.
Uporabniški avatar
 bojanu
#5894
Ti kar pojdi na tekmo, če te mika. Še prej pa parkrat odpelji traso, da jo spoznaš (in seveda svoje zmožnosti), da te ne bo množica potegnila in boš prehitro začela.
Drugače pa tekaj in kolesari po občutku, da ti bo še dolgo v veselje :idea:
Uporabniški avatar
 gregorb
#5900
lastovka79 napisal/-a: Čeprav na vzpon na KUm me pa vseeno vleče.


lp


Kum je pa eden najhujših kolesarskih vzponov, definitivno pa je težji od Vršiča.
Uporabniški avatar
 mare
#5943
lastovka79 napisal/-a:Sem pa se že skoraj poškodovala. Prej nisem tekla, le kolesarila. Potem pa sem šla teči in to kar 18 km (z le minimalno tekaško osnovo). Sem ugotovila, da za moje srce to sploh ni problem, ampak je pa problem za moje nevajeno koleno in nevajene mišice. K sreči ni bilo hujšega s kolenom in sem bila vsa zadovoljna z mojimi 18km. Zdaj sem si pa rekla, da bom morala bolj pogosto teči, da navadim moje mišice in kite ter sklepe.


Tile tvoji začetki so pa identični mojim. Razlika je samo v tem, da sem jaz tekel še malo dlje in sem imel še malo več problemov.

Če ti je cilj predvsem kurjenje maščob, potem tvoji treningi, ki so usmerjeni predvsem v moč in hitrost najbrž niso najboljši, pa še lahko so nevarni za poškodbe, ker imaš po moje preveč hudih treningov (intervali, hribi...). Za dolgi trening je pri začetnikih pomembnejše, da tečejo dolgo časa, kot da pretečejo veliko km. Večina jih namreč te teke teče veliko prehitro, kot da bi bili na tekmi.
 lastovka79
#5960
Glavni cilj mi je kondicija in moč ter hitrost. Izguba maščobe je bolj stranski cilj.
Teren ne morem preveč izbirat, saj pri nas ni ravnine. Tudi, če se s kolesom odpeljem do ravnine, me v najboljšem primeru čaka enourni vzpon nazaj domov.
Na vsak način moram teči, kolesariti v klanec.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA