- 13 Sep 2007, 20:32
Ja, zanimiva tema, o kateri sem že velikokrat razmišljala. Predvsem zato, ker imava s partnerjem dve popolnoma različni zgodbi o tem - on je bil v mladih letih profesionalni športnik, ki je sicer dobil kar nekaj pokalov, a na račun tega, da je bil v to prisiljen s strani staršev. Če ni dobro odigral, je bil kaznovan, treninge je končal tako, da ni več mogel hoditi od izmučenosti itd. Takrat je mislil, da si to želi in se je trudil. Ko je padel v puberteto, športa ni več mogel videti, kratek čas je bil celo alkoholik. Po puberteti se je spet vrgel v šport, a druge vrste in brez resnih tekmovanj, čeprav mu je še ostal tekmovalni duh iz tistih časev. Sedaj ima tudi fizične posledice - recimo probleme s sklepi. Po drugi strani so mene starši premalo gnali v šport (in druge dejavnosti) in mi je včasih kar malo žal, da niso bili bolj strogi. Tudi jaz sem se med puberteto nehala ukvarjati s športom, a sem se potem spet vrnila. Mislim, da se pubertete ne da preprečiti in mogoče je tako tudi prav - da otrok malo zaživi. Ob pravem odnosu s starši pa je puberteta samo pozitivna izkušnja in se ne more sprevreči v kaj takega kot se je zgodilo njemu (alkoholizem...). Večina mojih vrstnikov se je vrnila k športu po puberteti. Mislim, da je puberteta del odraščanja in ker je takrat toliko drugih zanimivih stvari, te šport pač toliko ne zanima.
Torej, otroka je treba spodbujati v pravi meri in paziti, da ga ne silimo. Prav žalostno se mi zdi, ko mi moj prijatelj pravi, da si želi imeti otroka, ker upa, da bo nogometaš. Naj bo, kar si sam želi in ne, kar si želi njegov oče/mama.
Tisto o Kitajcih pa poznam, sem gledala kar nekaj oddaj na to temo in se mi zdi grozljivo. Včasih ne veš, kaj ima hujše posledice, delo v tovarni ali profesionalni šport. Nekje pač mora biti meja.