Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Delanoche
Naj vse skupaj prav lepo pozdravim in se opišem na hitro, za lažje podajanje nasvetov.

Konec aprila 07 sem začel z rekreativnim tekom, predvsem z namenom izgubiti kakšen kilogram in pridobitvi kondicije za nogomet, katerega igram. Takrat sem imel 96 kg pri 181 cm višine in do danes sem jih izgubil 13 kg, zmanjšal se pa nisem prav nič. ;) Tečem predvsem enakomeren tempo v povprečju nekje okoli 5,30min/km. Vem da sem sposoben več, vendar zaradi SU nočem pretiravat. Razdalja je 10km po PSP ali po malo bolj razgibanem terenu okrog tivolija, Kurešček, itn. SU v povprečju iz zadnjega obdobja pri takem tempu znaša okoli 155/min. Udeležil sem se tudi na 12. Ljubljanskem maratonu in dosegel cilj, ki sem si ga zastavil da pretečem polmaraton v časovnem okviru 1:55:00 SU v povprečju sem imel165/min. Tedensko tečem 2-3x, igram vsaj 1X nogomet, ter 1X badminton. Za moje pojme, se rekreiram kar veliko, glede na prejšna leta.
Upam da ste si ustvarili neko okvirno sliko o meni, sedaj pa k vprašanju.
Želel bi si trenirati po nekih reglcih, predvsem bi želel pridobiti na tem da zmanjšam SU pri bolj intezivnem tempu. Torej kakšen trening mi svetujete, da povečam tempo teka in zmanjšam SU?
Zgolj v info, uporabljam forerunnerja 305 za spremljanje na teku, ter nadalnjo analizo.

Se že vnaprej opravičujem, v primeru da post na to temo že obstaja, hkrati pa se zahvaljujem za odgovore.
Uporabniški avatar
 Radolca
pozdravljen, rano po reglcih ti ni treba trenirat. Treniraj toliko, kot ti ustreza in kolikor imaš veselja do teka.
Glede SU pa ga boš zmanjšal pri enakomerni obremenitvi, ko boš večkrat pretekel enako razdaljo in tudi pridobil na času. Jaz sem, kot primer, pri enakem SU izboljšal lanski rezultat iz LJ maratona za 9 minut. Sem se pa letos tudi bolje pripravljal, pretekel sem cca 600 km do mararona, v prejšnjih letih pa največ 300 km do maratona. Utrip sem si pa meril samo na LJ maratonu leta 2003, potem sem pa merjenje tega opustil, ker mi merjenje SU prav nič ni pomagalo.
Misliš da imaš prevelik SU?
Preizkusi pretečt 10 km tako, da vmes recimo 10 krat pospešiš na razdalji cca 200 metrov in nadaljuješ, potem ko končaš interval, z enakim tempom. To ti bo pripomogla k vzdržljivosti in pridobil boš na moči in hitrosti.
pozdrav iz Radovljice :)
 Delanoche
Ravno te dni sem začel trening po fartlek varianti, vendar bo potrebno malo prilagoditi trening, predvsem intiziteto le tega in dolžino.
Vsekakor pa bom poslusil tvojo varianto na 10km. Predvsem si zelim biti hitrejsi z nekim normalnim SU.

http://trail.motionbased.com/trail/activity/4357120

Na zgornjem linku imas moj tek na razgibanem terenu in povprecni SU, za moje pojme je kar visok.

P.S.
Če ti strani ne bo odprlo v metričnem načinu, imaš v zgornjem desnem kotu gumb za metrični pogled.
 guc
jz bi na tvojem mestu progo spelu mal po rozniku v breg... proga bo krajsa bos pa okey trening za hitrost dobil... v hrib je skor enakovredno fartlek, interval varianti
Uporabniški avatar
 Radolca
jaz sem šele letos začel s fartlekom, pa še to je bilo samo parkrat.
mi je pa zelo pomagalo, saj sem letos na LM postavil PB in to za 6 minut
 Delanoche
guc napisal/-a:jz bi na tvojem mestu progo spelu mal po rozniku v breg... proga bo krajsa bos pa okey trening za hitrost dobil... v hrib je skor enakovredno fartlek, interval varianti

Sej to v bistvu prakticiram vendar izgleda ne dovolj pogosto,s tekom okoli tivolija, še bolj pa s tekom na Kurešček.
Uporabniški avatar
 incic
priporočam daljše intervale... recimo: 2k SU do 180, pavze 4min (v pavzi lahko res pooočasi yogiraš), naslednji teden ista obremenitev ista intenzivnost pavza 2,5min, in tak da prideš do 1 min pavze. (ni nujno da pretečeš teh 2km stalno v istem času, recimo 10min) orientiraj se po SU)

Dosti hitreje zmanjšaš SU in povečaš hitrost z intervalnimi treningi kot pa z samimi enakomernimi teki.
 greh29
Pozdravljeni tekači!
Naj se v naprej opravičim,če se je o tem,kaj me zanima,že veliko pisalo,sem nov na forumu,pa vseeno;
Z tekom se ukvarjam že nekaj let,vendar v zadnjem času treninge stopnjujem.Tečem cca.3X tedensko po 6-8km,enkrat(ponavadi nedelja)pa odtečem nalo daljši tek;začel sem pri 11km in vsak teden podaljšam za 1km.Sedaj sem na 14-em kilometru :D .Tečem po zelo razgibanem terenu(vzponi,spusti,ravnina so nekje v enakem razmerju).Ostale dneve preživim za utžmi,predvsem delam počepe(5 serij po 30 ponavljanj z 25-30kg)
No cilj mi je,da bi do poletja pretekel 21km preizkušnjo.naslednje leto pa močoče,kdo ve....
Zanima me predvsem,ali treniram pravilno in če ne,kaj bi bilo treba spremeniti.
Hvala za odgovore in velika pohvala odgovornemu za ta forum!

L.P.
Uporabniški avatar
 Radolca
greh29, mislim da treniraš čez glavo dovolj za prelaufat 21-ko.
:shock:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA