Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Daya21
Pozdravljeni,

Danes sem tudi jez izvedela za ta tekaški forum in se mi zdi super zadeva. Že takoj pa imam vprašanje.

Sama sem pred dvemi leti začela s tekom (prej sem se ukvarjala z različnimi športi) in po dveh mesecih in pol vadbe sem v Lj pretekla polmaraton 21 km. Zanimivo pa mi je to da v teh dveh mesecih in pol nisem shujšala niti kilograma s tem da vnosa hrane nisem povečala pa tudi zmanjšala ne. Skratka vem da je možno da je teža ostala ista na račun mišic, vendar ne vem če je to to ker se mi postava ni nič spremenila.

No skratka zdaj pa moj problem. Zdaj pred mesecem in pol, se po letu in pol premora (vmes sem rodila in imam dojenčka starega 9 m) spet vračam na tekaške proge. S tekom bi poleg vseh ostalih plusov ki jih prinaša rada tudi shujšala oz izgubila maščobo in me zanima kaj predlagate. Moj pulz za izgubo maščobe naj bi bil med 126-146 utripov na min vendar meni ne uspe teči tako "počasi" skratka že zdaj tečem počasi in imam pulz tam od 154 pa do 165. In ne vem ali je samo to problem da imam previsok pulz in zato ne izgubljam maščobe. Kaj predlagate naj grem kljub temu počasneje (čeprav mi tak tempo zelo odgovarja) ali se bo z meseci kljub visokemu pulzu začela topiti tudi maščoba?

Skratka bila sem zelo dolga in prosila bi vas za čimveč vaših izkušenj in odgovorov.

Hvala,

Daya :P
Uporabniški avatar
 lojzeP
Dobrodošla Daya 21 !! :D :D :D :D :D :D :D

S podobnimi težavami ( pa ne glede poroda ) sem se srečal tudi sam. Pred leti sem bil trdno prepričan, da bom v primeru treniranja na visokem pulzu pokuril največ maščob, pa so me strokovnjaki "pohladili", in postavili na realna tla.
Teorija govori, da se največ pokuri na cca 60 - 70 % max. srčnega utripa, ki naj bi bil 220 ( 200 ) minus leta.
Glede hrane je pričakovati, da boš v primeru večje intenzivnosti treninga tudi bolj intenzivna pri hrani, kar je nekaj povsem razumljivega.
Človek bi iz tvojega pisanja razumel, da si kar malo zelo "naspidirana", in ti svetoval, da se malo bolj "nazaj držiš". Teorija o procentih kar nakako drži, zato se drži rečenega, in ne pričakuj rezultatov čez noč.

Vztajnost in glava na pravem mestu ti bosta sigurno prinesla željene rezultate. 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

2x LP

P.S. Sicer pa sam že dalj časa hujšam, pa sem še vedno nezadovoljen
 marjan
Dobrodošla na forumu :D :D :D

Kar se tiče hujšanja, bi rekel takole:
teči moraš vsaj 30 minut, še bolje 40 minut (pa četudi počasi)
s pulzom kot je svetoval lojzeP.
Prav pred kratkim sem prebral, da je najboljši zajtrk sadni zajtrk, ki
povrne tekočino, ki jo izgubimo ponoči. Sadje vsebuje vse snovi, ki jih rabi telo (čudno se sliši :shock: :shock: :shock: , mar ne).
Za dobro prebavo je priporočljivo takoj zjutraj spiti 1 kozarec mlačne vode. :!:
Najboljša varianta, ki jo je preskusila žena po dveh zaporednih porodih pa je, da po 17 uri ni več jedla.
(je težko, vendar se izplača)

Hujšaj z užitkom :D :D :D
Uporabniški avatar
 H2O
daya, dobrodošla na forumu :D
ne bom se spuščala v debato hujšanja s tekom, ker nimam, kar se te kombinacije tiče, nobenih izkušenj. imam pa izkušnje s hujšanjem :? in nekaj malega s tekom (ne apetitom! :wink: ).
svetujem ti, čisto laično, da začneš najprej hujšati, zmerno seveda. obroki hrane naj bodo količinsko enaki, kot bi jih pripravljala za otroka.
pred jedjo pij vodo. ko končaš z jedjo in če imaš željo, da bi si na krožniček kljub vsemu naložila še, počakaj 10 minut, boš videla, da bo želja po hrani izpuhtela.
po 17 uri nikar ničesar več ne jej. sadja ne jej zvečer ampak le dopoldan. poskusi se izogniti ogljikovim hidratom, vsaj na začetku. torej: sadje (čeprav naj bi tudi vsebovalo OH), zelenjava, ribe, nemastno meso. salame črtaj iz jedilnika. crispy (kruhki) zapolnijo želodček, torej jih lahko po malem glodaš. skratka, ješ toliko, da nisi lačna in nikdar toliko, da si presita.
istočasno ti predlagam prav zmerno telovadbico. malce sklec, trebušnjakov, vaj za rito, rame in hrbet....
in potem tek....vse skupaj pa tko na easy.
kaj se ti zdi?
Nazadnje spremenil H2O, dne 10 Maj 2004, 09:03, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 H2O
pozabila napisat, za prebavo jej laneno seme in še enkrat laneno seme :wink: dobro ga prežveči, preden pogoltneš. iz ust ti sicer ob tem potegne vso slino ampak se da preživet :? :wink: laneno seme je sploh zdravo za osebke ž spola. ne bom razpredala zakaj....
Uporabniški avatar
 Tjaša
Hoj, Daya

Dobrodošla med nami, ki se več ali manj nenehno otepamo z odvečno težo. Forumovci so ti že kar precej pametnih nasvetov podelili, zdaj pa še jaz besedo ali dve o tem:
- ker pri teku najbrž še nimaš ustrezne kondicije (tako kot jaz – kazatelj je visok srčni utrip), ti za začetek svetujem kolesarjenje ali kako drugo aerobno aktivnost (hojo s palicami, ali hojo v hrib, ali step aerobiko – možnosti je veliko), vendar moraš aktivno dejavnost opravljati več kot pol ure. Zakaj? Zato, ker telo preklopi na maščobe šele po 15 minutah, najbolj učinkovito pa po 30 minutah – iz tega sledi, da moraš migat na utripu 60-70% najmanj 1 uro, če želiš imeti učinek (manjko pri špehu);
- najbolj učinkovita vadba, lahko precej intenzivna oziroma celo priporočljiva, je na tešče, ko je nivo insulina nizek. Zadostuje že pol ure – v tem primeru telo veliko kalorij in jih kuri tudi preko celega dne 4x hitreje zaradi pospešene presnove. Če imaš možnost teci zjutraj na tešče – v tem primeru bi bil tvoj srčni utrip zelo ustrezen.
- H2O je priporočala trebušnjake in podobno telovadbo – res je! Več ko boš imela mišične mase, več kalorij bo telo pokurilo že za osnovno delovanje, kaj šele pri aerobnem treningu; nabavi si uteži (ročke do 2 kg), pa malce pokvihtaj;
- tudi nasvet z bolj beljakovinsko hrano je dober, ker le te prispevajo h gradnji mišic in se ne nalagajo v špeh tako zelo kot OH. Slaba plat beljakovinskih diet je v tem, ker se težko izogneš maščobam. In veliko pij v tem primeru, ker uničujoče deluje na ledvice.
- OH jej takoj po treningu, ko so glikogenske zaloge prazne in se z hitreje polnijo, zato gre manj presežnih OH v špeh.
- jej 6x na dan po malem, da boš telesu ves čas dajala delo za presnovo in bo tudi s tem pokurilo več kalorij, predvsem pa ne boš imela težav s kako »zaprtostjo«, ki je pri vseh shujševalnih pogosta, ja, pa tudi laneno seme pomaga.

Seveda lahko začneš s tekanjem navkljub visokemu srčnemu utripu, a ne pozabi na nizkointenzivni in dolgotrajni aerobni trening. Z nižanjem kg in izboljšanjem kondicije, bo tudi utrip postal nižji (meni se pozna že pri – 1 kg).
Še konkretno: sama sem v dobrih 7 mesecih na zgoraj omenjen način (brez tehtanja hrane in pretiranega računanja kalorij) izgubila 7 kg. Morda se ne sliši veliko, ampak je bilo odlično zato, ker ni nikjer odvečne kože, lepo sem izoblikovala mišice celega telesa, številka garderobe pa se je precej zmanjšala.

Želim ti veliko VOLJE!
Uporabniški avatar
 nada
Sicer pa sam že dalj časa hujšam, pa sem še vedno nezadovoljen

Lojze P, HAAALO kam pa :?: :?: :?: ?

Jaz tudi tečem pa nič ne hujšam :lol: :lol:?
Uporabniški avatar
 mare
Glede tistih famoznih 60-70% maksimalnega utripa za hujšanje je tako, da je to ena od velikih zablod. Tako piše France Cokan znani zdravnik dietolog in športnik. Več maščob se kuri pri 90% kot pri 70%, vendar je bolje teči dalj časa z nižjo obremenitvijo kot manj časa z višjo. Zato se ne sekiraj preveč zaradi previsokega utripa med tekom, saj se bo ta že po kakem mesecu ali dveh znižal, ko pridobiš nekaj kondicije. Se pa kar strinjam, da je za hujšanje primernejše kolo, saj je lažje kolesariti 4-6 ur kot pa teči, pa še sklepi manj trpijo. Jaz po takšnem 6-urnem kolesarjenju izgubim od 4-6 kg, oziroma imam tudi čez 2 dni še vedno vsaj 2 kg manj. Toliko teže z dieto ne moreš izgubiti, tudi če ne ješ nič. Jaz sem naredil en tak poskus in 7 dni nisem jedel nič, samo pil sem vodo (pozor če bi kdo poskušal kaj takega je lahko brez priprave nevarno) in ob normalnih treningih nisem shujšal niti za 1 kg.

Sicer pa še ena moška pripomba: ženske ste veliko preveč kritične do svojih teles in se čisto po nepotrebnem primerjate s koščenimi manekenkami s televizije.
 Nataša
mare napisal/-a:Sicer pa še ena moška pripomba: ženske ste veliko preveč kritične do svojih teles in se čisto po nepotrebnem primerjate s koščenimi manekenkami s televizije.

sploh ni res!!! primerjamo se samo s koščenimi manekenkami z radia!!!
:D :D :D :D :D

najboljša je menči klančar. :wink:
Uporabniški avatar
 Tjaša
mare napisal/-a:Sicer pa še ena moška pripomba: ženske ste veliko preveč kritične do svojih teles in se čisto po nepotrebnem primerjate s koščenimi manekenkami s televizije.

Mare, ti si zihr anoreksičen, k take klatiš! Ne veš kako je s preveč kilam laufat, morš čist nakratk dihat, če maš prevelik trebuh!

Uf, spet bomo hujšal!
 Lučko
Tjaša napisal/-a:Uf, spet bomo hujšal!

:shock: Kva bomo pršparal :shock: :lol:
Uporabniški avatar
 mare
Tjaša napisal/-a:

Mare, ti si zihr anoreksičen, k take klatiš! Ne veš kako je s preveč kilam laufat, morš čist nakratk dihat, če maš prevelik trebuh!

Uf, spet bomo hujšal!

Ma nisem glih anoreksičen, za tek na dolge proge me je celo preveč skupaj. Si predstavljam, da je to tako, kot da bi imel stalno en rugzak sabo. Ampak eni čisto dobro tečejo tudi z rukzakom. Kaj se sploh sekiraš, pač ni treba teči maratona, če imaš enih 10 kil viška, pojdi raje na 10 km. Saj je že fotr stuhtal, da on na 10 km opravi več dela kot kot kakšna Kenijska griža na 42.

Saj vam nočem jemat volje do hujšanja, samo ne se toliko sekirat zaradi par kil.
 maraton 100
Tekaški pozdrav!
Sedaj pa bomo moški filozofirali o ženskih shujševalnih kurah.
Ker je tema splošno zanimiva bom dodal nekaj svojih razlag.
1. Kdaj pokurimo več maščobe s počasnim tekom ali s hitrim?
Bom opisal svoje izkušnje:
Če tečem eno uro maksimalno hitro porabim 1000Kcal, od tega je 20% iz maščobnih zalog, torej 200Kcal.
Ko pa tečem eno uro pri 60% max.utr. porabim cca. 500Kcal, od tega je 40% iz maščobnih zalog, to je spet 200Kcal .Kar pomeni da je poraba maščob v obeh primerih v Kcal enaka. Gledano v % pa zelo različna.Zakaj je hitrejši tek boljši za izgobljanje maščobe? Zaradi večje skupne porabe energije(Kcal.) Kam torej gre ne porabljena energija (glikogen). Vedno se skladišči v obliki maščobe.Če se v organizmu ne pojavlja viška glilogena ,se tudi ne more skladiščiti.
Bom citiral ameriškega strokovnjaka za prehrano DR. Roberta Haasa.Tudi pri nas je izšla njegova knjiga Zmaga v želodcu. Na 115 strani v poglavju "Kemija diete za maksimalno izgubo maščobe" Citiram najbolj vpadljiv odstavek" Zgorevanje maščob je najučikovitejše pri telesni dejavnosti in hkratni navzočnosti velikih količin ogljikovih hidratov". To pomeni, da bi za učinkovito izgubljanje maščob mogli uživati OH (vsekakor ji tudi porabiti) sporedno pa zgorijo tudi maščobe.
Da sva si na jasnem ne gre ta enostavne OH (sladkorje). OH v obliki sladkorjev je dovoljeno po 1h intenzivnega teka.
V svojem vrašanju pa nisi omenila v kakšnem času si pretekla 21km. Če se postaviš v cilj teka na 21 km. Noben tekč,ki preteče 21km pod 1h 20min. in tekačica pod 1h 40min, nimata večjih maščobnih zalog. To pomeni ,da tečeta hitro (tudi na treningu). Ta čas pa lahko dosežeš s 3h teka na teden ,med tem mora biti ena ura hitrega teka. Če pa po enournem teku dodatno zaužiješ 100g. čokolade in spiješ pivo je rezultanta "0".Iz svijih izkušenj vem, da zadostuje zmanjšanje zaužitih sladkarij in maščom. Hujšati (izvajati razne diete) in teči ne gre skupaj. Ko boš lahko opravila 3h teka na teden in boš vstrajala vsaj eno leto, bo tvoja postava takšna kot si jo želiš(pa verjetno tudi sedaj imaš vredu :lol: ).Vse ženske malo pretiravajo. Ko bi poznal tvojega partnerja bi mo svetoval naj vsaj trikrat na teden pohvali tvojo postavo :wink: :wink:
Ker pa je tek enostranska obremenitev je priporočljivo nekaj vaj za krepitev mišic, Zadostujejo vaje kjer uporabimo lastno težo. Krepiti pa je treba vse skupine mišic. Iz svojih več deset letnih tekaških izkušenj vem,da te močne mišice varujejo pred tekaškimi poškodbami.
Ko boš vse te razlage spredalčkala boš verjetno našla tudi kaj uporabnega!
Prijeten tek in srečno, Stane
Uporabniški avatar
 H2O
bom ponovila svoje mnenje, daya, počasi lepo hujšaj, mal telovadbice, ko daš dol par kilc začni prav počas tečt. na easy. vse lepo počas.
primerjat se pa tko nima nikol smisla. z nikomer. če se dobr počutiš s svojo kilažo je zadeva rešena :D :wink:
Uporabniški avatar
 lojzeP
nada:

Lojze P, HAAALO kam pa ?

Oh, Nada, jaz že tako doooooooolgo hujšam, pa se še vedno nič ne pozna. Aja, a kam ? To pa ne povem, sem malo bolj sramežljiv :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: , pa o teh stvareh ne upam govoriti !!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Morda enkrat, čisto potiho na uho :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

2x LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA