Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 trezege
Pozdravljeni !

Ker je moje kondicijsko stanje precej slabo sem se pred 3 tedni odločil, da začnem teči. Zdi se mi, da bom tako še najlažje prišel v kondicijo. Seveda sem začel na šus in temu primeren je bil rezultat. No, pa sem dojel, da bo bolje, če si nekaj preberem in začnem bolj počasi in po pameti.

Trenutno že razumem kaj je to aerobna in anaerobna vadba, nabavil sem si uro za srčne utripe, z obutvijo še čakam, saj tečem po razgibanih terenih in bojim se, da bi prelepi športni copati ne bili primerni za gozd, blato, makedam in podobne podlage. Po ravnem že lahko pretečem par kilometrov (cca. 4) z utripom pod 165/min, ali nekako dobrih 20 minut neprekinjenega teka. In počutim se dobro, čeprav utrip ne pade po 3 minutah na normalno raven, ampak potrebujem malo več, in še nekaj podobnih odstopanj od tistega kar v literaturi navjajo kot referenčne parametre.

Imam pa težavo. Da bi ohranjal utrip v tem aerobnem območju, tečem tako počasi, da me je kar malo sram. Če bi se potrudil, bi verjetno lahko hitreje hodil. Pa še to, nekako se sploh ne zadiham, tako kot si predstavljam, da bi se mogel, da bi lahko trdil, da nabiram kondicijo.

Ker si želim po letih kajenja predvsem malo "razgibati" pljuča, se mi zdi, da taka vadba ne ustreza temu cilju. Zato si kakšen dan privoščim tempo s katerim si želim recimo po 1 letu preteči 10 km. Takrat pa diham kot konj, a me utrip pušča na cedilu, zabija čez 175 in ustavljati se moram približno vsakih 5 min. Pazim tudi na to, da naredim kakšen dan premora, da se ne bi preforsiral.

Prebral sem že nekaj o "bazi" in počasnem stopnjevanju ipd., a ne morem si predstavljati, da bi moral še 1 leto teči tako počasi. A je to res edini način ? Kaj, če bi treniral bolj na šprint, kot indijanci - 300 m hitro, 300 m hoje, itn. Mar ne bi na ta način bolj okrepil notranje organe, pa tudi, če bi se odločil za lažji tempo, bi verjetno čez čas zmogel kar nekaj razdalje ?

Zahvaljujem se kakršenkoli komentar ali nasvet. Hja, pa verjetno je to tudi pomembno, star sem 33 let, visok 179 in imam 85 kg (v nogah, prsih in ramenih, niti ne toliko v trebuhu :D ).

Lp
 luzr
Dobrodošel.

Zelo na kratko ti odgovorim zaenkrat.

Ne pretiravaj, če nisi bil prej telesno aktiven. To sicer zgolj predvidevam.
Če ti ustreza šprintaj tristo metrov, če ne moreš pač hodi.

Imam pa težavo. Da bi ohranjal utrip v tem aerobnem območju, tečem tako počasi, da me je kar malo sram. Če bi se potrudil, bi verjetno lahko hitreje hodil. Pa še to, nekako se sploh ne zadiham, tako kot si predstavljam, da bi se mogel, da bi lahko trdil, da nabiram kondicijo

Ni pomembno kaj si drugi mislijo. Tečeš s svojim tempom, zase.
Đžoging, hitra hoja in počasen tek potekajo načeloma pri enaki hitrosti.
Razlika je samo kako postavljaš noge. Torej dolžina koraka.
Naj te ne motijo pozerji na kratke proge, ki se pokažejo pomladi.
Še manj se primerjaj z izkušenimi tekači, ki zmorejo česar mi ne.
Primerjaj se s sabo, ko nisi tekel in si zgolj zabušaval.

Tisti časi, ki jih navajaš. Pusti to za en dan. Pazi na pulz, da te ne kap ;> .
20 minut za 4km je zaenkrat malo prehitro. Naredi jih v 30 do 40 minutah, saj ne greš na tekmo naslednji teden :).
Uporabniški avatar
 pajo
Ubogaj svoje telo, ki ti samo pove kdaj ima vsega zadosti. V končni fazi tečeš svojo dušo in užitek. Pusti uro in čase pa raje uživaj v teku.
Uporabniški avatar
 Laufer
Lani sem pretekel 1000 km, potem dva meseca pavziral in sedaj počasi nabiram bazo v tempu 5,30 do 6 min/km, tako da tvoj tek ni počasen ampak prehiter za začetnika. Pazim, da je utrip na cca 80% max (pri meni okoli 150), in temu primerno podpredim hitrost teka. Z treningi ti bo utrip padel in se ti bo povečala hitrost. Čez noč pa se tega ne da narediti. Treba je biti vztrajen. Me prav nič ne zanima, kaj si drugi mislijo o moji hitrosti.
Poglej na Wegino stran in videl boš kako je začel on. Minuta teka, minuta hoje, ... in z vztajnim treningom je v enem letu prišel do maratonske razdalje.
Ne obupaj !
Uporabniški avatar
 daks
Laufer napisal/-a:z vztajnim treningom je v enem letu prišel do maratonske razdalje.

???
Kje si pa to pobral? Jaz nisem tega zasledil no.
Sam grem zdaj po 2 letih teka prvic na polmaraton in maratona nimam v mislih se par let ;)
Uporabniški avatar
 Laufer
Preberi njegov dnevnik, to je prava literatura za vsakega začetnika.
Odtekel je Sladkih 6, in tam v 6 urah premagal več kot maratonsko razdaljo.

Iz njegovega dnevnika:
...Čisto zares se česa takega ne da predvideti vnaprej. Čisto lahko bi splahnel že pri desetem km, ni me samo enkrat na vadbi vse skup minilo že pri šestih. No še enkrat je na pomoč priskočil Vreme in me spravil do prvega cilja - 21 km. Namenoma počasneje, in to precej počasneje kot na Ljubljancu. Malo pavze in ker je osnovni cilj pod streho gremo pogumneje naprej. Seveda je treba sprobat tudi nove superge - sedaj si že upam - če ne bo šlo se bom pač preobul nazaj. Na novo zmasirane mišice (predvsem pa končno olajšan mehur) me poženejo naprej proti 30. 30 se zdi sedaj cisto realen cilj. Uf! Kar me pravzaprav resnično skrbi je ta lahkotnost ZEN teka. Saj ne, da je šlo kar samo od sebe, daleč od tega! Ampak po petindvajsetem sem pa res računal, da bom bolj hodil kot ne, ne pa še kar naprej, kot je kasneje hudomušno opisal ZdravkoC, “mlel dalje”. 30.
30! Kratka pavza, minutka za nazdravje s čajčkom in gremo dalje. Oh, kaj, sedaj je bilo do konca le še 11 krogov, 41 bi jih bilo ravno za dober maraton (42535 m). In potem kar gre. In še kar gre. 40 krog. 41. Ne, pravijo, 40. Ocitno sem se uštel pri štetju. Ni panike. Še vedno mi gre brez problema. Krogi se nabirajo, čas kopni. Po 43. krogu imam še cas za zadnji krogec. Konec! 44 krogov v 6. urah je za mano. Naj ponovim? 6 ur. 6. Šest! malo manj kot 46 km. Mater, mi je kar smešno napisat - 46. Ojoj…
Sedaj je pa że pozno. Ležim na kavču pred tv, prav kot sem še ne polnih 10 mesecev nazaj. Je pa res. Je razlika: danes sem prišel s teka. Takrat tisti vecer pa sem storil nekaj norega. Vstal sem in šel teč.
Uporabniški avatar
 lukkka
Ne bom nič pametoval, samo iz izkušenj...

Na začetku se ne bi preveč obremenjeval s pulzom, za katerega je totalno razumljivo, da skoči v nebesa ob vsaki aktivnosti, saj je bilo srce do sedaj vajeno "posedati" ali se "sprehajati" od kafiča do kaviča. Spremljaj - vendar se ne obremenjuj - v roku 1 meseca boš videl razliko tempo : pulz.

NIKAKOR ne poskušaj preskakovati stopnic pri doseganju dobre forme. Če boš zgrešil stopnico, se ne bo dobro končalo. BREZ šprintanja, BREZ tempota, ki si ga želiš - razen če te kdo lovi :wink:

Zate imam samo en nasvet: POČASI - koliko časa si pa sedel? Zdej bi pa nahitro rad postal tekač v stilu 5/km ali 4,5/km ali še bolje... Žal ne gre tako.

Vsi, ki se od začetka ženejo - tvegajo poškodbe, ponavadi jih doletijo in preden ozdravijo, zopet občutijo udobje kavča in ne vstanejo več iz njega... zato: počasi se daleč pride in še dlje 8)
 luzr
daks :>, Laufer je izjema, Wega tudi.

Na forumu je še nekaj takih fenomenov, ki jim težko sledimo.
Sploh jaz imam komplekse, saj tečem kar lep čas...
Štos je v tem, ljudje smo različni.
Pretiravanje in slepo zgledovanje po drugih je škodljivo.

Na primer. Laufer bo ekspresno v tekmovalni formi, kljub nekajmesečni delni neaktivnosti in bo hitrejši od mene v Sežani za 10 do 20 minut, morda celo več.
Odvisno od tega kako se bom počutil. Pač rad žrem in celoletna normalna aktivnost nič ne pomaga.
Ampak, jaz rad delam poskuse na sebi, saj le tako upam kaj relevantno trditi.
Nazadnje spremenil luzr, dne 27 Feb 2008, 14:45, skupaj popravljeno 1 krat.
 trezege
Hvala za nasvete, bo že tako kot pravite. Zdaj ko pomislim, tista moja razdalja niti ni cca. 4 km, prej cca. 3, pa tudi tistih "dobrih" 20 min, je verjetno bližje 25 - im.

Skratka, počasi, pogumno in vztrajno. Nekaj bo že na tem, saj je prvi znak, ki mi potrjuje teorijo areobno/anaerobno ta, da če tečem počaaaasi in pazim na utrip, je majica na koncu precej bolj premočena, kot če tečem malo hitreje, a s presledki in z zabijanjem preko 90% utripa isto dolžino.

Hvala in lp.
Uporabniški avatar
 lukkka
Če ne pa :cast: za odločitev, da narediš nekaj drugače od ostalih...

Malo sem razmišljal - da ni ta tvoja zaletavost morda posledica nervoze zaradi prenehanja kajenja... ugibam.

Kar lepo počasi, pa boš videl, da bo šlo - recimo letos ena 21ka ti ne gine!

Če se ti pa kakšen dan ne bo dalo ali boš utrujen od včerajšnega treninga, je pa najbolje z lahkim tempom nekaj km odkolesarit - odlična regeneracija... ampak to je lahko že druga debata. :wink:
 88.vesna
Lep pozdrav vsem tekačem!

Po čistem naključju sem naletela na vašo stran. Prepričana sem, da mi boste znali pomagati pri mojih začetniških težavicah (beri:motivacija) pri teku.

Sem aktivna (beri: SAMO v mislih=) tekačica na dolge proge. Odločila sem se, da si resnično želim nekaj narediti za svoje zdravje in razmigati svoje še mlade kosti(20 let=).

Pred kakšnim letom sem se pridilila(še danes ne vem kako??), da sem tekla vsak dan po pol urce in počasi mi je to prešlo v kri. Bilo mi je res super takrat. potem pa naenkat ni bilo več časa(matura), posledično je padla tudi motivacija za tek.

Prosila bi vas, če bi mi pomagali malo pri začetniških nasvetih teka, da bi se lahko spretno izgnila kakšni neljubi poškodbi.
Kakšna motivacijska misel ali pa tudi TRDA=) beseda ne bosta odveč-v smislu---ZMIGAJ LENO RIT NA LUFT IN KONČNO DOKAŽI, DA TE NISO SAMO BESEDE!!!!=)---malo samograje ne škodi.

Želim vam še veliko tekaških uspehov in čim manj "muskelfiber".=)

LP, Vesna
Uporabniški avatar
 jan_jan
88.Vesna, dobrodošla med nami. Ti kar pogumno začni. Tek je kot droga in kmalu boš postala z njim zasvojena in ko boš dva dni počivala boš mislila, da nisi tekla najmanj dva meseca. Veliko tekaških užitkov ti želim. :D :D :D
LP jan_jan
Uporabniški avatar
 Wega
V bistvu je enostavno: gre za tri reči: vztrajnost, zmernost in počitek.

Vztrajnost
Največ težav seveda povzroča vztrajnost in tudi meni jih je. Kar me je gnalo naprej so bile drobne spremembe v življenju, ki so mi dala več kril kot katerikoli energetski napitek. Na primer, kar naenkrat nisem bil več zadihan ko sem šel po stopnicah. En štuk, da se razumemo. Pa hlače so mi bile nenadoma prevelike. Pa še cel kup drobniu stvari, ki te res razveselijo. Mogoče sem jih v svojem pisanju premalo poudarjal in preveč jamral ampak verjemi mi: prenehanje kajenja in začetek ukvarjanja z rekreacijo je bila najboljša odločitev v mojem življenju. Najbrž pa tudi tvojem. Zato se splača vztrajati.

Zmernost
Nikakor pa ne smeš pretiravati in se zagnati kot mlad bikec, saj potem volja kmalu uplahne. V The knjigi (Tek za začetnike) je to opisano zelo slikovito: veste zakaj so januarja vsi fitnes klubi polni, februarja pa prazni? Seveda. Novoletne zaobljube, potem pa slaba vest, ker smo lenarili, potem pa je potrebno nadoknaditi vse za nazaj. Potem seveda bolijo mišice in smo naslednjič mše bolj švoh in vse boli in nikamor ne gre in seveda: že najdemo izgovor, da "ni časa" it enkrat, pa dvakrat, potem je pa tako ali tako brez veze. Zato nasvet: vadbe planiraj tako, da boš delal vsaj 40 minut: morda nekaj minut hoje in nekaj minut teka, lahko kombiniraš s svojim srčnim utripom, ko greš čez pač pričneš s hojo in tako naprej. Jaz sem začel z minuto teka in 2 minuti hoje, dvanajst ponovitev!

Počitek.
Tole je najtežje verjeti, pa je najbolj res: počivaj. Ne dirkaj cel teden vsak dan ampak vmes počivaj. Trije teki na teden bodo dovolj. To pomeni, da bo po enkrat na teden med enim in drugim tekom dva dni počitka, nič za to, če se ti da se takrat odpravi na špancir, če ne pa počivaj, zaslužiš si!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA