Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
LP
Rad bi vas prosil za mnenje oz strokovno pomoč,no sej ne da sem neki pro športnik in da hodim na tekme itd,ampak me zanima nekaj o masažah.Prvo me zanima,če imeš pred seboj 10 -12 oz 24 ur napora ali tekme ali je priporočena masaža pred tekmo ali si potem preveč "mehak".Kako je z masažo med naporom ali tekmo,recimo 24 ur hoje,kolikokrat če sploh.Ali je dobro iti na masažo po tekmi in koliko časa po naporu,ker se mi zdi ,da po daljšem naporu imaš "muskelfiber" in ba bi te tam še nekdo masiral ,saj bi znoru od bolečin.Nekaj sem na netu že prebral o tem,ampak nisen našel nič konkretnega o tej zadevi.Nekje sem slišal ,da je pred masažo dobro zaužiti beljakovine... :shock: ,no vsako mnenje ki je podprto z razlago je dobrodošlo,to pa da paše masaža pa itak vsi vemo,bolje me znima kako masaža deluje pred oz po naporu in ali je to priporočljivo ali ne................hvala za odgovore in lep tekaški pozdrav. :wink:
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Masaža je ena najstarejših naravnih metod za izboljšanje človeških sposobnosti. Izboljšuje delovanje krvnega in limfnega obtoka ter pozitivno vpliva na splošno psihofizično počutje. Telo se hitreje regenerira in odpadne snovi se lažje izločijo iz telesa. Mišicam se povrne moč, sklepi postanejo bolj gibljivi, otekline se zmanjšajo, prag bolečine se po masaži zviša. Masažo lahko uporabljamo pred, med in po treningu, tehnike pa se razlikujejo. Pred treningom z močnejšimi prijemi prebudimo mišice in s tem povečamo prekrvitev, moč in vzdržljivost mišic in njihovo koordinacijo ter zmanjšamo možnost poškodb. Po treningu pa z bolj rahlimi gibi v smeri proti srcu (limfna drenaža) pospešimo odplavljanje produktov presnove v krvi.

Športna masaža je sestavni del treninga vrhunskih športnikov in je prilagojena vsakemu športu in športniku posebej. Nje izvajanje se prilagodi glede na potrebe posameznega športa. Na splošno dviguje psihofizično pripravljenost in, odvisno od potrebe, pred treningom mišice stimulira, po treningu sprošča.

Športna masaža pripomore k hitrejši in boljši regeneraciji mišic, dviguje športnikovo samozavest, pripomore k hitrejši presnovi mlečne kisline v mišicah, dviguje mišični tonus, mehča mišično napetost, zmanjšuje nagnjenost h krčem, pospešuje izločanje sinovialne tekočine v sklepih.
Redno in pravilno izvajanje športne masaže v veliki meri izboljša športne rezultate. Med drugim masaža skrajša reakcijski čas mišice, zmanjša možnost športnih poškodb, če pa so te že nastale, jih z masažo hitreje saniramo. Vse naštete prednosti so odločilnega pomena za športnika in njegove športne uspehe.

Za bolj konkretne odgovore glede teka, pa naj povejo drugi.
Uporabniški avatar
 cvalenti
Hvala za odg.Kako pa deluje masaža med naporom.Recimo 24 urni pohod gor in dol in da bi se masiral na cca 6 ur.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Praksa pogosto pokaže, da so bile stare teorije slabe.
Včasih je to zaradi dobrega marketinga,
včasih je tudi kaj res novega, znanstveno podkrepljenega.

Po teku bi naj bila masaža priporočljiva šele po dveh urah po naporu. To so novejša dognanja. Mikropoškodbe bi se naj malo stabilizirale.

Pred tekom, če si masiraš in rahlo gneteš mišice v avtu na prevozu proti startu zna biti koristno. Ogrevanje 8)

Med tekom je baje masaža dobrodošla, vendar mora biti strokovna in ima kratkotrajen učinek. :shock:

To so nestrokovna mnenja, bazirajo na opazovanju in poslušanju podatkov, ki plavajo okrog ušes :D

Moram pa reči, da je zame masaža balzam ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA