Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 HanaMB
Mene pa zanima koliko maratonov (pravih) letno delate in kakšen je predah med enim in drugim.
Pred 14 dnevi sem pretekla maraton (vmes bila na teku trojk) in zdaj me malo mika, da v Radencih spremenim prijavo iz 21 na 42. Malo se bojim, da glava hoče...telo pa se bo "zbunilo".
Sicer tečem okoli 200 km mesečno.
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 tadejk
LP

Moj nasvet glede maratonov oz. daljših tekov je sledeč.

Poslušaj telo in ne glave!!!!!

Po vsaki aktivnosti je potrebno telesu pustiti čas da se regenerira, po maratonu je to še bolj pomembno. Imamo pa na forumu tudi takšne, ki to počnejo iz tedna v teden.

Vprašanje je tudi kaj želiš doseči. Izboljšanje časa je na tak "serijski" način onemogočeno ali vsaj zelo okrnjeno, tako da...

Predvsem pa je pri celi stvari pomembno koliko časa že tečeš. Verjamem, da kakšnim starim mačkom ni problem, kakšnemu zelencu pa lahko to zagreni tekaško karijero.

Tadej
Uporabniški avatar
 Mija
jaz bi se na tvojem mestu prijavila na 42 in potem, če slučajno ne bi šlo, na 21 odnehala. še vedno bi imela možnost prelaufat malega, prav tako pa se ne bi odrekla niti možnosti, prelaufati velikega. saj veš, kako pravijo, da več vsebuje tudi manj......

:juhuhu:
 Tku
Kot je meni znano, je zdravo odteči največ dva maratona na sezono na polno. Glede na na majhno časovno oddaljenost prejšnjega maratona, se bojim, da rineš v težave.
 klopotec
Kolikor poznam in spremljam Hano, mislim, da ne rine v težave. Do boga trdoživa zadeva.
Kljub temu pa Hana, kam se ti tako mudi. Trojke z dodatkom so bile za en ravninski maraton in to bi bilo res malo na gosto. To, da se prijaviš na 42, potem pa na polovici rečeš, eh dost mam za danes, pa se mi s psihološkega vidika ne zdi v redu. Če se za nekaj odločiš, potem se miselno na to pripraviš in tudi izpelješ.
Se vidimo na 21 in če ne bo prevroče, ti bom dihal za ovratnik.
Karkoli boš tekla, ti želim uspeh.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
tudi jaz mislim, da ne bi bilo dobro prijavit se na 42, pol pa na koncu prvega kroga videt kaj bo. ker na maratonu 21 ni polovica od 42.
Uporabniški avatar
 zlopi
klopotec napisal/-a:Kolikor poznam in spremljam Hano, mislim, da ne rine v težave. Do boga trdoživa zadeva.
Kljub temu pa Hana, kam se ti tako mudi. Trojke z dodatkom so bile za en ravninski maraton in to bi bilo res malo na gosto. To, da se prijaviš na 42, potem pa na polovici rečeš, eh dost mam za danes, pa se mi s psihološkega vidika ne zdi v redu. Če se za nekaj odločiš, potem se miselno na to pripraviš in tudi izpelješ.
Se vidimo na 21 in če ne bo prevroče, ti bom dihal za ovratnik.

... mene so lani tudi premamili Radenci. Po dolgih trojkah, sem se odločil še za 42 km in se mi ni izšlo. Že od 28 km sem se začel peklensko mučiti in pri 35 km odstopil ter tako ostal brez uvrstitve.
Po dolgoletni pavzi sem imel v nogah šele dobre pol leta ponovnega tekanja, tako da so bila moja pričakovanja pretirana. Namesto uspešno pretečenega malega maratona sem imel za sabo le tek brez doseženega cilja.
Želim ti uspešen tek na razdalji, za katero se boš odločila.
Lp, zlopi
 maraton 100
Živijo!
Vsak ima svoje pravilo, motiv in odnos do maratona! Več kot dva dobra maratona se ne da odteči v enem letu. Jaz sem imel zase pravilo, da je bilo med dvema maratonoma 1000km treninga. Priznam, da se je zgodilo to, da sem v desetih dneh pretekel dva maratona 42km in enega polvičnega. Na dolgi rok se to ne obnese. Je pa bilo tudi leto,ko sem odtekel samo en pravi maraton ali pa 100km -ski tek.
Včasih je treba najti zadovoljstvo tudi v krajših tekih, predvsem pa poslušati svoje telo! Dosti poškodb se pridela ravno s premalo počitka.
Lep dan in uspešen tek v Radencih!
LP Stane!

PS: Če greš na 21km greva skupaj, lahko sem pa zajc na 42km. :) :)
Uporabniški avatar
 si05400
Po lastni izkušnji, ti ne morem svetovati še nisem pretek drugega.
Lahko bi pa rekel takole

Pretečeš maraton.
Tri tedne aktivne pavze.
12 tedno priprava na naslednjega

ponovi vajo.
 HanaMB
klopotec napisal/-a:Se vidimo na 21 in če ne bo prevroče, ti bom dihal za ovratnik.

Uh, glede na vročo napoved in veter bom najbrž kar jadrala (ko bo veter v hrbet...če bo...z vetrom :wink: ) skozi 21 km, skupaj s sotekačem (še vedno) bolečega kolena. Si bomo dihali...
LP
Uporabniški avatar
 Vladek
Iz svojih izkušenj lahko povem, da je pri meni odvisno od doseženega časa na maratonu. Ko sem bistveno več treniral in dosegal verjetno svoj plafon , sem potreboval tudi več počitka, mišice so pač zahtevale svoje.

Zdaj treniram dosti bolj "nežno", časi maratonov so tam okoli štirih ur, pa mi lani 14 dni po Trstu ni bil problem odtečti še Radence.

Odločila se boš sama, jaz bi vsekakor poizkusil na 42, maraton je pač maraton.

lp
 kovit
hana napisal/-a:Mene pa zanima koliko maratonov (pravih) letno delate in kakšen je predah med enim in drugim.
Pred 14 dnevi sem pretekla maraton (vmes bila na teku trojk) in zdaj me malo mika, da v Radencih spremenim prijavo iz 21 na 42. Malo se bojim, da glava hoče...telo pa se bo "zbunilo".
Sicer tečem okoli 200 km mesečno.
Lep pozdrav

Če se le da po pameti...kar je včasih težko.
Če majo kenijci dost dva do daske na leto ni hudič da tudi mi, navadni polžki ne bi bili zadovolni s to cifro.
Men je ta prvi maraton pred 14 dnevi, kjer sem doživel ta pravi zid, kar dost spremenil pogled na laufanje. Tistih dvajset minut opotekajoče hoje mi telo ne bo nikdar oprostilo, zato je rešpekt do 42 km pri meni še zrastel...
Drugače pa...pri 27 stopinjah teči v 40 km/h vetra ne bo lahko tudi z trening tempom.
Kakorkoli se odločiš , ti želim velik sreče in uspesen prihod v cilj.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
jaz sem marca tekel 42km v rimu, pol čez en teden 21km v sežani, naslednji teden pa še 21km v grazu. povsod je bilo super in je šlo brez problema. celo PB je padel v grazu. nato sem šel čez en mesec na 42km v trstu in je šlo do 30km super, pol pa... sem mislil crknit zraven. naslednja 42-ka bo (če bo) pri meni letos v ljubljani. prej zagotovo ne.
Uporabniški avatar
 miroR
Iz lanskih izkušenj 8 maratonov in 11 ultramaratonov ( 2x - 100 km,
1x - 75km,1x 65 km,etapni 344 km ... ) lahko povem,da sem na vsaki
tekmi laufal na polno.Časi za regeneracijo med tekmami so bili zelo
majhni ( 25.03.07 - 65 km, 31.03.07 - 100 km, 14.04.07 - 50 km,
29.04.07 - 42 km, 19.05.07 - 42 km, 02.06.07 - 65 km,15.06.07 - 100km...).
Seveda ,pa igra veliko vlogo tudi telesna pripravljenost ( predvsem baza v
zimskem času ).Ko se spomnim moje prve izkušnje,ko sem v soboto
laufal Logarsko 75 km,sem še komaj stal na nogah ( trde noge,bolečine ),
drugi dan ,pa sem šel laufat Ptujski polmaraton z velikimi mukami.Ko se
telo in noge navadijo na takšen ritem,potem je dosti lažje.Seveda,pa kaj
hitro lahko pride do poškodb.

:lauf:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA