prostor za zapis povezav na spletna mesta, ki so se vam vtisnila v spomin in jih radi obiskujete in ki jih priporočate vsem nam ...
 spela*
StaraKost napisal/-a:Ma saj razumem. Moramo pa vedeti, da tekaške ali bilo katere druge vadbene skupine niso mesto, kjer bi se naj odkrivala bolezenska stanja posameznika. Prav nasprotno. Vsak posameznik mora sam opozorit vaditeja na svoje zdravstveno stanje in omejitve, če jih ima.

Načeloma se strinjam s tabo!
Po drugi strani pa je za pričakovati, da bo nekdo, ki mu za trening plačaš, nosil del odgovornosti. V nekaterih klubih zelo spodbujajo k udeležbi na dolgih ironmanih, na primer, in dvomim, da pri tem prav posebej opozarjajo na kakšne zdravstvene omejitve.
In nekateri klubi tudi na področju prehrane močno odstopajo od priporočil stroke (še več, priporočila strokovnjakov naglas razglašajo za "zastarela"). Tako da moraš kar dobro razmisliti, komu zaupati in v kolikšni meri.
Nazadnje spremenil spela*, dne 14 Nov 2013, 19:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... mislim, da vsak, ki se poda na maraton , ironman ali resnejše obremenitve, ne sme imeti nobenih zdravstvenih omejitev. Če pa jih ima, mu morajo biti znane in obvladljive.
Ker drugače bi morali vsi, preden sprejmejo bilo koga v vadbo, najprej zahtevati zdravniško potrdilo, da lahko to počnejo. Drugače vaditelji ne krivi ne dolžni lahko "bankrotirajo", če dobijo nekoga s prikrito napako.
Tu se strinjam s Dr. Škofom, da je to dokaj neurejeno in da vsi, vse vzamemo dokaj prelahko. Dokler je vse O.K je v redu. Problem je ko se kaj zalomi. Kdo je kriv, mi sami, ali kdo drug ?
 spela*
StaraKost napisal/-a:.... mislim, da vsak, ki se poda na maraton , ironman ali resnejše obremenitve, ne sme imeti nobenih zdravstvenih omejitev. Če pa jih ima, mu morajo biti znane in obvladljive.
Ker drugače bi morali vsi, preden sprejmejo bilo koga v vadbo, najprej zahtevati zdravniško potrdilo, da lahko to počnejo. Drugače vaditelji ne krivi ne dolžni lahko "bankrotirajo", če dobijo nekoga s prikrito napako.
Tu se strinjam s Dr. Škofom, da je to dokaj neurejeno in da vsi, vse vzamemo dokaj prelahko. Dokler je vse O.K je v redu. Problem je ko se kaj zalomi. Kdo je kriv, mi sami, ali kdo drug ?

Stara kost - saj pravim, da imaš v osnovi prav. Ampak verjetno bi, če bi poznal realno dogajanje v nekaterih klubih, lažje razumel to, na kar opozarja Škof. Tudi v tem primeru seveda to, kar praviš, drži - odgovorni smo sami. Vseeno pa je problematično, če te trener, ki si ga izbral v osnovi zato, ker bi le rad določeno mero vodstva, pretirano spodbuja v neke ekstreme. Odgovornost sicer ni odškodninska (ker ti nihče ne more naložiti, da greš na ironman, ampak je odločitev na koncu tvoja), moralna pa ja.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Trener dvojna vloga ?

1. motivirati, da greš po poti, kjer lahko največ iztisneš iz sebe, odkriješ potenciale, ki so bili
zastrti/zamegljeni ( dajo se čutiti ampak nikakor, da pridejo ven )

2. obvladovati situacijo, ko gre po hribu navzdol
Spomnim se pred leti bil v družbi po hribovskih kolesarskih in tekaških daljših avanturah z
znancem. Na vsakem spustu ali grabi ( čeprav je imel potenciale - moč, gibčnost, okretnost
mišic pri spušačnju po grabah - korenine, štrleče skale, .. ) se je držal po strani oz. rezervirano.
Kdaj pa kdaj je omenil, da ker nima zdravstvenega zavarovanja ustrezno statusno rešenega.
Mora paziti, da ne tvega nepotrebnih ali nepredvidenih težjih poškodb.

To bi lahko bil tudi ozaveščen odnos tako do sebe kot skupnosti, ki mu omogoča bivanje.
V naslednjih korakih pa tudi odgovor na nekatere naše dileme v sedanjem času kako smo
eden drugemu v podporo : storitvena izmenjava, kjer se vse meri kdo koliko ali
skupen bazen do katerega smo odgovorni in si želimo, da je odprt
za vse. Zavedajoč se ob tem njegove usahljivosti. Ter da lahko
sodelujemo ga obogatiti. Recimo poškodbe rekreativcev napram
ostalim in kako se jih obvarovati.

Ta izziv odgovornosti vabi v eno formalizacijo odnosov med nami. Formalizacija vedno
diši po manj svobode, tesnobne bojazni zaradi nejasnih robov med nami. Manifestira pa,
da smo sposobni sprejeti odgovornost.
Podobno kot pri sodnikih, gradbenikih, zdravniki se poklicno tveganje lahko realizira
tudi pri trenerskem delu? In kako se pripraviti na ta tveganja ? Kdo se ne moti?
Dober opazovalec, dobro začutiš sočloveka?

Vse to pa spreminja nekoč prijazen šport, ki je bil svoboden in omogočal dnevni izstop iz neke
formalizacije in strogosti na drugih področjih dnevnega življenja sedaj v še eno profesionalnost
in oženje prostora, kjer si želiš počutiti domačega, malce sproščenejšega, prijaznejšega .

Narava, življenje, vdih, ... nekako se naj bi bolje uparjali s spontanostjo, notranjo vero ali
močjo, kot pa s predvidljivostjo, obvladovanjem tveganj, formalizacijo, programiranjem oz. tisto
kar določa merljiv sistem sveta petih čutil . Saj vemo, da svoje potenciale v tem svetu napajamo
iz nekih posebnih življenskih okoliščin. Privlečemo iz sveta zunaj petih čutil ( svoje notranjosti ).
Naredimo nek ne samo kvalitativni ampak tudi kvantitativni skok, mar ne? In kako naj to
spontanost povezanost s tem notranjih virom obujamo, ohranjamo? Ko pa smo nenehno v
preživetvenemu stresu merjenja, določanja meja, napovedovanja rezultatov, planov oz.
dokazovanja samemu sebi, skupnosti, da si zaslužimo ali biti vreden ?
Nazadnje spremenil tek_v_snegu, dne 21 Nov 2013, 20:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 samostojni
zajc napisal/-a:Star članek, ampak vreden branja. 10-dnevni ultramaraton, ki se ga je udeležila Tatjana Jauk leta 2007: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2007062605220122

:cast1:

:juhuhu: :juhuhu: :cast1: :cast1: :juhuhu: :juhuhu:

Imel sem čast z njo tečti na TRANS SLOVENIJA 2009 Od Goričkega do Pirana smo imeli takrat ene 400km v 5 dneh...
In sva se s Tatjano ravno o teh izkušnjah pogovarjala takrat..bolj podrobno
Je pa imela tretjo etapo že velike težave z poškodbami...
Z možem Marjanom, legendo kolesarstva smo pa učas vkop gorske kolesarske gonil.. :lauf: ja on je bil ponavadi na stopničkah :clap: :clap: jst pa tam u tretjini vseh :lol: :lol:

Dobro smo se meli.. :D
Uporabniški avatar
 Wega
Tole mi ne gre vkup pri teku navkreber:
Poskusite: Tek navzdol je večji napor za vaše mišice in sklepe kot tek po ravni podlagi. Zato poskusite v hrib hoditi, navzdol pa teči. Vajo ponovite vsak enkrat tedensko.

A ne bi bilo bolj logično v hrib teči in navzdol hoditi?
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Wega napisal/-a:Tole mi ne gre vkup pri teku navkreber:
Poskusite: Tek navzdol je večji napor za vaše mišice in sklepe kot tek po ravni podlagi. Zato poskusite v hrib hoditi, navzdol pa teči. Vajo ponovite vsak enkrat tedensko.

A ne bi bilo bolj logično v hrib teči in navzdol hoditi?

Ja osebno bi tudi meni to imelo nek smisel.
Sklepi in kosti potrebujejo več maziva, prožnejša vezna tkiva in mišice.
Kolikor sem se kdaj uspel opazovati. Pri intenzivnem zbranejšem spustu ( ko si želiš na vso moč ), sem čutil celo velike potrebe po kisiku oz. zbranem dihanju. Kar sicer ni toliko predmet spusta kot je recimo pri ostalih nagibih trase.
vencelj napisal/-a:http://www.tekac.si/novice/9990/dolgi_teki_so_dobri_za_zdravje.html

A misliš po reku "Kar te ne ubije te okrepi" ?

A misliš, da bi tvojo krvno sliko recimo sistem vadbe in preizkušenj na ultra razdaljah ( katere ravninske ali hribovske ) popravil?
tek_v_snegu napisal/-a:
vencelj napisal/-a: http://www.tekac.si/novice/9990/dolgi_t ... ravje.html

A misliš po reku "Kar te ne ubije te okrepi" ?

A misliš, da bi tvojo krvno sliko recimo sistem vadbe in preizkušenj na ultra razdaljah ( katere ravninske ali hribovske ) popravil?

Se sploh ne obremenjujem in ne razmišljam o tem. Sem pač naletel na članek, ki se mi je zdel zanimiv za razmišljanje (in morda debato) ter ga dal v ustrezno temo. Sicer pa v članku ni govora o ultra dolgih tekih, zasledil sem primerjave tekov do 5 in tekov nad 15 km...
Je pa o tem nekaj napisanega v članku http://staro.tek.si/s-tekom-do-dobre-krvi/ ...prebral sem ga pred časom, sedajle sem se spomnil nanj in ga prilepil, a priznam, da ne vem več točno, kaj vse v njem piše, brati se ga mi pa (sedajle) ne da.

LP
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA

Ta stran uporablja piškotke!

Spletni portal www.tekaskiforum.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja brezplačne spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi in forum ne bi deloval. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.
Se strinjam
Se ne strinjam
Preberi več
Free cookie consent by cookie-script.com