Moderator: ziga

#274202
Pozdravljeni,

pozimi so se spraznile gume na kolesu, zato sem jih danes na črpalki napolnil. na zračnici piše, damora biti tlak med 3,5 in 6 bara, meni pa se je že pri 1,5 bara zdela trda kot kamen. Pa tudi pri avtu, recimo, je pritisk okoli 2,0.

Kakšno je vaše mnenje, naj imam pritisk po specifikacijah proizvajalca, ali takšnega, kot mi "paše"?

Hvala in lp.
Nazadnje spremenil bart77, dne 10 Mar 2012, 19:38, skupaj popravljeno 1 krat.
#274211
Napumpaj vsaj toliko kot predpisje proizvajalec.
Sicer pa na črpalkah ne moreš pretiravati, saj lahko napumpaš tja do 5 barov.

Bolj ko bo guma napumpana, lažje boš poganjal. Takole za občutek jaz na specialki nabutam med 8 in 10 barov.
#274241
bart77 napisal/-a:na zračnici piše, damora biti tlak med 3,5 in 6 bara


Pritisk na avtomobilski gumi je čisto nerelevanten za tvoj primer. Napolni v razponu, kot piše na zračnici in se ne sekiraj. Seveda pa pazi, da bereš prave oznake (bar, psi, itd.).
#274249
Kakšno je vaše mnenje, naj imam pritisk po specifikacijah proizvajalca, ali takšnega, kot mi "paše"?

Jaz pred turo pumpam max. do 2 bara in pred spusti malo spustim, bolj po občutku. To pa zato ker ponavadi moram par km asfalta in makadama prevozit predem pridem do svojih priljubljenih točk. Spuščam pa, da me pri spustih prek korenin ne razmetava preveč. Vozim pa crosscountry hardtaila in mam pumpo vedno v žepu, če je treba dopumpat (ali pa krpat, kar pa zelo redko :wink: ).

Na plašču mi pa piše priporočljivo 2,5 -3 bare. Če bi na tako pumpal, bi me ja čisto pretreslo, v dobesednem smislu. Udarci na becikl so večji, saj se blaženje zmanjša če je guma trda kot kamen.

Vse je odvisno od terena po katerem se voziš. Specialkarji res pumpajo na hude bare, jaz ko sem ljubitelj singelc pa mam rad mehkejšo gumo.
#274312
Pritisk imaš po specifikacijah, če je dež malo manj (sicer si počasnejši če to narediš v normalnem vremenu), če je dirka malo več (tvegaš pa razpočenje gume), posebno če pretiravaš že zjutraj, potem se pa segreje. Sredina specifikacije je za trening ob normalnem vremenu zelo primerna.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA