Moderator: ziga

 bruny
#306133
Kolesarski kotiček je nekako :wink: ,,mrknil,, in zato en zapis, da ga moderatorji & administratorji morebiti ne ukinejo...

:D Sv. Mihael na Pečici z okolico je drugi ,,udarni vezni člen,, iz Boča prozi zahodu in morda še nekoliko bolj direkten kot Ljubično, ker aktivnost ostane na grebenu in tudi z Ljubično je možna direktna povezava. V zimskem času nekaj pohodniških aktivnosti na območju Sv. Mihaela in vsekakor z enim očesom tudi ,,nagledava,, terenov za eventuelni MTB v tem nekoliko samosvojem svetu na ,,prepihu,, številnih poti.

:D V soboto 18.05.2013 pa je bil čas in tudi motivacija za skok iz Poljčan v Lovnik in pri ,,Treh pi....,, desno po gozdni cesti ob žuborečem potoku višje proti Sv. Mihaelu na Pečici ampak približno na pol poti ostro desno navzgor ,,izpisat,, kratko ampak srednje zahtevno ,,MTB zgodbo,,. Odločil sem se za povezavo treh manj znanih vrhov in po Sv. Mihaelu še enega za končni ,,četvorka filing,,. Prvi vrh je bil 506 metrov visoka Farovška hosta do katere je bilo potrebno tudi delno po brezpotju, da sem dosegel grebensko povezavo. Vrh ni preveč izrazit, ne nudi razgledov je pa najbolj severno. V nadaljevanju po grebenu delno v spustu in še več v vzponu do 521 metrov visokega Kopiškovega brega. Najbolj zanimiv in tudi najlepši, kar kamnit in v res dinamičnem nizu se doseže ampak določene dele je bilo potrebno tudi odhoditi s kolesom preko ramen. V nadaljevanju še do tretje in najvišje točke danes - 546 metrov visoke Nunske gore iz katere je soliden razgled. Do Nunske gore po kar zapleteno-prepletenih boj ali manj voznih, tudi dokaj blatnih gozdnih in travniških poteh. Po opravljenih razgledih spust nižje - do točke, ki zaznamuje ta svet - podružnične cerkvice Sv. Mihaela na Pečici/župnija Sladka gora.

V nadaljevanju, ki je sledilo proti Pečici še na četrti vrh - 538 metrov visoko Vrhovnico, ki je najlažje dostopna od vseh danes izbranih štirih in z njo nekako ,,pometeš,, kar spotoma. Nekoliko pod vrhom ,,zlovešči,, napisi o prepovedanem dostopu-verjetno lastnikov gozda ampak to me je še bolj ,,podžgalo,, v vožnji ,,uživancije...V nadaljevanju spust po delno gozdnih poteh in delno cesti pod preval Pečica in ker višincev in tudi kilometrov ni bilo kaj ,,prida,, še enkrat navzgor ob lovskem domu in edini naseljeni domačiji po poti za Galke in na prevalu spust proti ,,Panzeršperam,, v dolino potoka Bela.

Zanimiv svet, ki mi pred meseci navkljub relativni bližini ni bil ravno znan. Odvoženi vrhovi so vsi štirje kot zanimivost med 500 in 550 metri nadmorske višine. Štirica me je danes nekako kar spremljala in kot sem že zapisal je ta svet na ,,prepihu,, številnih poti. V dobrem kilometru, dveh tako opravljena aktivnost v štirih upravnih enotah - Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah in Šentjur pri Celju. Ob pripravi na turo me je predvsem presenetil podatek, da se Šentjur pri Celju ,,zajeda,, tako daleč - praktično tudi neposredno v svet Boča. Zanimivo je tudi imenovanje Kopiškov breg, ker imenovanja v dodatku ,,breg,, niso značilna za naše področje. Domačini pa itak bolj poznajo vrh pod imenom ,,Kopišjek,,. Dobri dve uri dinamične aktivnosti in kar nekaj novih spoznanj o svetu, ki leži praktično pred domačim pragom a je lahko ob :wink: ozki gledanosti tudi daleč.

:D Miniaturni utrinek nekaj kvadratnih kilometrov pokrajine zahodno od Boča, ki pa je vseeno lahko pomemben člen v širnih spoznavah sveta med Bočem in Konjiško goro. To ni svet ,,mondenih destinacij,, ampak vseeno morda ravno zato z zapisom ali dvema... :!: :?: uvrstitev na svetovni splet...

Trasa:http://connect.garmin.com/activity/314439296
Fotke/pohodniške:http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=4&id=5080 Lp Bruno/bruny
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#306169
Ja lepi kraji so to.

Tudi za kolo, ne samo za pohod/trek. Sploh. če ni nobenea predsodka kdaj tudi malo vzeti kolo na rame ali pa potisniti v kakšno strmino.

Čestitke za turo in opis in zajetno dokumentirano zbirko zbranih turc.
 bruny
#306400
Ja, hvala. :D 21.05.2013 v torek povezava Sv. Mihaela na Pečici in Ljubične v enovito krožno aktivnost. Sv. Mihael na Pečici preko Lovnika in v nadaljevanju...Dolge gore do vznožja pod Ljubično v izi turistični varianti medtem, ko na Ljubično po ,,ojštri,, varianti nekoliko zahodno od Ferode v začetnem delu ob lesenem vikendu ostro navzgor do križa pri Marijinih stopinjah, da sem ohranil v turi niz urinega kazalca. Strmina je prava ampak nekaj se je dalo odvozit in tudi delno s kolesom preko ramen do križa in srčni pulz je bil v ,,rdečih obratih,,. Od križa do cerkve na Ljubični v pohodniškem koraku zaradi močne ,,duhovne note,, opisanega področja. Spust v dolino ob Kohnetovi gorci navzdol do Ferode v Podpeč ob Dravinji. Ja, nastal je nekoliko ,,ožji žep,, v območju Ljubične in enkrat v prihodnosti vsekakor tudi vzpon & spust v obratni smeri ampak za :wink: nekaj časa je Pečice in Ljubične dovolj...Poti v glavnem suhe, vetrovno, prijetna temperatura. Ker je področje precej usmerjeno v kmetijstvo, veliko domačanov pri različnih kmetijskih opravilih ob trasi vožnje.
Trasa:http://connect.garmin.com/activity/316210646 Lp
#311611
Pred dnevi, natančno v ponedeljek 19.08.2013 miniaturna gorsko kolesarska tura na Ljubično in to iz doline potoka Bela pod 523 metrov visokim Zalončem na 533 metrov visoko Ljubično in v nadaljevanju v dolino v Podpeč do reke Dravinje. Varianto s kolesom uporabljam predvsem takrat, ko se ,,rahlo nasitim,, Boča oziroma, ko je na voljo manj časa. Aktivnost ni ravno nek MTB presežek, vendar povsem dovolj tu in tam zaradi različnih podlag in reliefa. Zalonč je delno gozdnat in proti Poljčanam tudi bogat z vinogradi in gorcami. Ljubično ima tri točke, ki so nekje zanimive obiska in to cerkev Sv. Marije, vrh Ljubično gora in križ pri Marijinih stopinjah. Še morda nekje najbolj zanimiva vezna nit aktivnosti je povezava potoka Bela in reke Dravinje...Spust opravljen do Ferode v Podpeč je nekje optimalna izbira v zlati sredini zahtevnosti.
Trasa:http://connect.garmin.com/activity/361772632
Fotke.http://www.mojalbum.com/bruny/zalonc-in-ljubicno-mtb-19-08-2013Lp
 bruny
#326557
Popoldan 24.05.2014 do Sv. Mihaela na Pečici v uvodu iz Poljčan...bolj v slogu ,,I feel slovenia,,...Iz Sv. Mihaela spust V Dolgo goro, bolj natančno do železniške postaje Dolga gora po planinski poti in del trase mi je bil neznan, od danes mi je seveda :wink: znan. Nič kaj posebnega, asfalta je bilo enostavno preveč, v ,,gošo,, se mi pa ni dalo. Iz Dolge gore iskal neke povezave, bolj hard variante višje na Loško-zbelovsko planinsko pot oziroma v smeri Lipoglav/Klokočovnik apmpak ni bilo kaj pametnega in sem kar hitro odnehal, enostavno ni bilo pravih prehodov. Nadaljevanje do Podpeči ob Dravinj/ Ferode bolj enostavno/uživaško in od tam seveda nekoliko bolj konkretno višje na Ljubično do cerkve, vrha in Marijinih stopinj. Iz Ljubične spust v dolino potoka Bela pod Zalončem in Rančko je bil kar pravi za zaključek...povratek nazaj v Poljčane in ,,to je bilo to,,.
Utrinki iz poti:http://www.mojalbum.com/bruny/sv-mihael-in-ljubicno-24-05-2014Lp
 bruny
#327179
V sredo 04.06.2014 popoldan na Sladko goro s kolesom preko Lovnika in Sv. Mihaela iz Poljčan. Arhitekturno in stavbno/graditeljsko izjemna točka z bogato notranjostjo na višini nekaj čez 300 metrov in tudi Boč ni daleč. Ena kratka krožna je bilo to aktivnost, ki je v nadaljevanju preko Dolge in Zbelovske gore bila zaključena nazaj v Poljčane. Sladka gora je še danes v slovenskem merilu pomembna točka, čeprav je pred desetletji/stoletji bil njen pomen še večji...
Trasa poti:http://connect.garmin.com/activity/513849048
Utrinki iz poti:http://www.mojalbum.com/bruny/sladka-gora-04-06-2014
Ja in prav prijetno neposredno pred večerom je :D bilo...Lp
 bruny
#328234
Pod večer, 03.07.2014 ena mikro/miniatura z gorskim kolesom med dolino potoka Bela na vzhodu in Penojami na zahodu od doma iz Poljčan...Med in pod štirimi vrhovi Rančka, Zalonč, Ljubična in Zbelovska gora za :wink: mini kvart-et. Vrhove sem izpustil, lahkotno povezal svet štirih v nezahtevni aktivnosti nad desnim bregom Dravinje. Pot razmočena in blatna, nočne zmerno nevihtne ure so to povzročile...V Zbelovem še na levi breg do pekarne Boč po nekaj svežega, polnozrnatega, če sem bil že tukaj in po liniji najmanjšega odpora po cesti nazaj v Poljčane. Ja, prav prijetno je bilo, nekaj pravih kilometrov višje nad Dravinjo in trije stoti višincev v metrih ravno dovolj za :wink: več kot ,,natrpan četrtkov dan,,..
Trasa:http://connect.garmin.com/activity/533867696.Lp
 bruny
#328541
Danes :D na Ljubično iz Podpeči ob Dravinji. Popoldanske nevihte tudi v Dravinjski dolini niso predstavljale oviro. Ker je vreme, vedno po trditvah meteorologov :wink: pravo. Pohodniško na Ljubično tokrat. Iz Podpeči do vseh treh pomembnih točk. Cerkve Sv. Marije, vrha Ljubična gora in križa pri Marijinih stopinjah. Tereni močno razmočeni in blatni. Pot relativno enostavna, višinci solidni. V 2,80 kilometra se dvigne za 280 višinskih metrov. Povprečen naklon tako 10%. Najvišja točka Ljubična gora. Cerkev Sv. Marije vzhodno od vrha. Križ pri Marijinih stopinjah na zahodnem delu Ljubične. Vpisna knjiga pri Marijinih stopinjah. Veliko je stalnih obiskovalcev, sodeč po vpisih. Prevladujejo lokalci. Nekaj tudi vpisov bolj oddaljenih. Kar nekaj prakticira ta vzpon vsak ali skoraj vsaki dan. Zanimiva točka je Ljubično...prava ,,povezovalka,, Boča in Konjiške gore, odlično dosegljiva iz več strani. Dolina Dravinje oziroma potoka Bela, ki je pritok Dravinje vsekakor optimalni izhodišči.
Trasa:http://connect.garmin.com/modern/activity/540034165Lp
 bruny
#329170
Ljubično & Zalonč. Popoldan s kolesom. Med Ferodo in Čobcem oziroma reko Dravinjo in njenim pritokom Belo. Vršni točki danes izpustil. Višina 500 metrov na tej trasi nedosegljiva. Nekaj metrov je manjka. Poti suhe, srečal nikogar. Ura je bila že nekoliko pozna. Večina v teh koncih hodi do križa pri Marijinih stopinjah. Poti suhe. Višinci hitro rastejo in je potrebno kar garati na delu trase. Delno tudi Loško- zbelovska planinska pot in v nadaljevanju Pot po vinskih goricah. Zaradi izrazite sečnje v teh koncih gozdne poti v zadnjem času doživele ,,transformacijo,, v gozdne vlake. Ljubična je izrazit apnenčast svet. Na Zalonču neke druge kamnine in svet je nekoliko bolj moker in posledićno tudi blaten. Oba vrhova nekoliko nad 500 metrov. Trasa dovolj razgibana, je kar nekaj delov gor in dol in zanimiva predvsem iz stališča povezave široke doline reke Dravinje z ozko dolino potoka Bela. Prijetno za kratek trening, ko se :wink: (mi)ti morda Boč ravno ,,ne da,,. Brez fotkiča danes...
Trasa:http://connect.garmin.com/activity/561910790.Lp Bruno/bruny
 bruny
#329900
Ljubično v eni kratki kolesarski pentlji...,,mašli,, pod samim vrhom. Konkretni vzpon od Ferode po LZP do kapele sv. Huberta. Nadaljevanje po manj strmi levi varianti pod samo cerkev na Ljubični do zadnje zidanice/gorce. Tukaj ob zidanici se ravno nekje ,,prebije,, 500 metrov višine. Ja, Ljubično nekje bolj duhovna točka nad desnim bregom Dravinje v geografskem predelu imenovanem Dravinjske gorice. Spust v dolino Dravinje opravil nazaj do kapele po strmi varianti in nadaljevanje preko Ocvirka po eni od tradicionalnih poti na vrh Ljubične, seveda ob poti čez Cerje. Začetek in zaključek, seveda Poljčane. Vsekakor :D prijetno, kratka aktivnost pod večer in to je bilo to...http://connect.garmin.com/activity/579621362.Lp
 bruny
#331913
Krožna pohodniška čez Ljubično. Iz Podpeči od Ferode navzgor in obhod vseh treh glavnih točk...Marijine cerkve na vzhodnem delu, samega vrha Ljubično 533 metrov nadmorske višine v osrednjem delu in križa pri Marijinih stopinjah na zahodnem delu. Sestop navzdol v strmi grebenski vatianti v naselje Zbelovska gora/domačija Kovačič in sklenitev kroga po asfaltni povezavi nazaj na izhodišče v Podpeč k mostu preko Dravinje. Po korekciji/popravku 4,59 kilometra. Ni ravno bogato s kilometri, tudi z višinci ne, Ljubično pa vseeno ena takšna zanimiva mini aktivnost. Fotkal danes ne. Slikovnega materiala že itak dovolj v prispevkih višje. Se pa narava počasi odeva v jesenske barve...
Trasa:http://connect.garmin.com/activity/615060563.Lep pozdrav/LP
 bruny
#332747
En takšen dan, :wink: tih deževen dan je bil v soboto,08.11.2014 in v teh dneh smo jo dobro ,,odnesli,, pod Bočem in ob Dravinji...Krožna pohodniška kombinacija na Zbelovski grad...Po strmi navzgor in po cesti navzdol...Izhodišče seveda kot običajno Podpeč ob Dravinji pri ,,velbah,, Pot razmočena, delno blatna, rahlo je deževalo. Dravinja v strugi in tudi nizek je bil vodostaj...
Trasa poti:http://connect.garmin.com/activity/628754239
Vtisi:http://www.mojalbum.com/bruny/zbelovski-grad-08-11-2014.Lp
 bruny
#332944
Na Zbelovski grad v kombinaciji gorskega kolesa in pešačenja...pod strmo pot do Zbelovega z gorskim kolesom, navzgor hoja po strmi poti, na kratko opravil razglede, vpis v planinsko knjigo in sestop delno po gozdu in pod prvo zidanico/gurco po cesti navzdol. S kolesom povratek in še podaljšek pod Ljubično, Zgornje in čez Spodnje Poljčane nazaj domov...Praviloma veter ob Dravinji vedno :wink: ,,piha v gobec,, in to v bilo katero stran kolesariš in tudi danes je bilo tako. Vsekakor prijetna kombinacija, eko pristop...
Trasa poti:http://connect.garmin.com/modern/activity/633362887.Lp
 bruny
#333265
Iz Podpeči/most preko Dravinje pri ,,velbah,, ob Ferodi višje v svet...Ljubične, cerkev Sv. Marije nekje osnovna točka, ki zaznamuje ta svet širših povezav med Bočem & Konjiško goro... Še dodatni štirje kratki dodatki če sem se že :wink: podal pohodniško višje v svet megle...proti naselju Zbelovska gora do križa pri Marijinih stopinjah, proti naselju Lovnik/območje zidanic do ceste Lovnik-Zbelovska gora, proti dolini potoka Bela oziroma Cerju, Poljčanam do samotne opustele domačije in proti naselju Ljubično/Poljčanam do križa nad Ocvirkom... Vidljivost slaba od 0-20 metrov višje, poti razmočene, delno blatne. Kratka :D miniAktivnost, ki ji je pa nekaj dodatnega čara dala zgoščena megla...
Trasa poti:http://connect.garmin.com/activity/641289417.Lp
 bruny
#333763
Danes popoldan v skalnato območje vrha Zbelovska gora v kombinaciji kolesa do vznožja Zbelovske gore in na vrh gore pohodniški korak. Na vrh Zbelovske gore po zahodnem skalnatem grebenu. Je dokaj izrazit, eden bolj zanimivih v širši okolici. Kar nekaj tudi popolnega brezpotja in že delno kar gorniški pristop. Veliko obiskovalcev po tem grebenu ne hodi. ,,Smetano,, obiska odnese nekoliko nižji Zbelovski grad in tudi pravilno je tako.

Februarski žled je tukaj naredil veliko škode, padlih dreves je kar nekaj. Očitno je bližina Dravinje, ki teče neposredno ob celotnem severnem vznožju dodala s svojo toploto še nekaj več dodatne vkage, ki se je širila višje in obremenila drevje. Višina Zbelovske gore je 438 metrov. Jasno in sončno je bilo. Brez vetra. Lovil sem nekje zadnje sonce na grebenu Prijetna kratka aktivnost je to bila...

Slike iz poti...http://www.mojalbum.com/bruny/zbelovska-gora-20-12-2014.Lp Bruno

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA