Moderator: ziga

 spitbox
#134440
Pozdravljeni!

Med poletjem se odpravljam na svoj prvi večdnevni (7 dni) kolesarski podvig. Na pot grem sem, vmes se bom na kratko ustavljal pri prijateljih, ki bodo takrat na dopustu.
Predvideno bo prevozil pot od Reke pa do Makarske. Kolikor se bo le dalo se bom izogibal magistrale in bom vozil po otokih.
Potoval bom s kolesom Ghost 7500, ki ga bom opremil z zadnjim prtljažnikom na katerem bo Vaude torba. Prenočeval bom večinoma v kampih - šotor, dvakrat imam namen prespat pri prijateljih.
V nadaljevanju bom napisal dnevne etape po dnevih in ker vem, da imate vi veliko izkušenj s podobnimi podvigi, vas prosim za vse predloge, pripombe itd. Sam namreč nimam nobenih izkušenj.

1.dan:
Vlak: Ptuj – Reka
Reka-Krk(Krčki most)-Baška, cca. 65km

2.dan:
Baška-Lopar(trajekt)-Rab-Lun(trajekt)-Novalja, cca. 30km
Ta dan bi šel 2 krat na trajekt in prevozil nekaj manj km, ker želim prespati pri prijateljih, ki so v Novalji. Če imate kak boljši predlog za več km ta dan povejte.

3.dan:
Novalja-Nin-Zadar-Ugljan (če bom fizično sposoben), cca. 100km

4. dan:
Ugljan-Pašman-Biograd-Šibenik-Primošten (magistrala), cca. 100 km (Upam, da se večino prometa usmerja po avtocesti in da ni pretirane gužve in nevarnosti. V kolikor bom začutil nevarnost se ne bom vozil, bom šel raje na otoke…)

5. dan:
Primošten-Split-Supetar(trajekt), cca. 70km

6.dan:
Supetar-Vidova Gora(780 nm)-Bol-Sumartin-Makarska, cca. 45 km

7.dan:
Makarska-Baška-Split (po magistrali ), cca. 60km

Seveda še to nebo konec kolesarskih podvigov, saj se zadnji dan v Splitu dobiva s punco in greva na Hvar in Korčulo, kjer bova kolesarila na manjših dnevnih izletih.

Do potovanje še morem natančno naštudirati posamezne ure trajektnih linij, zna biti kdaj kak problem… Malo mi gre na živce 2.dan, kjer predvidevam samo 30 km, vendar druge možnosti ne vidim, ker želim v Primoštenu prespati.

Nekoliko me je strah magistrale, vendar v kolikor bom začutil nevarnost bom šel na vlak in raje vozil po Braču, Hvaru in Korčuli.
Prosim, da vse predloge, nasvete delite z mano.
Uporabniški avatar
 športnik
#134461
Predlani sem potoval po Visu, Lastovu, delno Hvaru ter Korčuli 12 dni, pa je bilo prav fajn. Kdaj pa greš?
 _jure_
#134467
To pa bo lepa tura. Lani sem šel s kolesom iz Ptuja do Budve. Trajalo je vsega skupaj 10 dni na izi kolesarjenja. Spali smo po plažah ter si zajtrke ter malice kupovali v trgovinah večerje smo kuhali na mestu spanja:). Glede magistrale. 2 dan smo se vključili na Jadransko magistralo po spustu iz Gorskega kotarja v Crikvenico. Potem pa po celotni magistral vse do Budve.
Cesta je široka ter v našem terminu ni bila niti malo nevarna saj sem tudi sam pred turo podvomil v gužvo ter nestrpne voznike. Veliko je k temu pripomogla avtocesta zagreb-split oz. makarska. Na niti enem delu ceste se nisem počutil ogroženega.Prevozli smo cca. 1150 km od tega 900 po jadranski magistrali
Kolesarjenje je super ideja za poletni dopust. Letos me toliko ne mika Hrvaška temveč kakšna Sicilja, Paris oz. vse v radiju 1500 km vožnje iz naše prelepe dežele. Iščem še kandidate saj se za takšno dolgo turo le malo kdo odloči. Če je kdo za naj me kontaktira preko zs.

lp, Jure

ps:Spitbox če rabiš še kakšne informacije me kontaktiraj pa ker vidim da si ravno iz Ptuja lahko vdarimo kako turo pa se več pogovorimo:)
Uporabniški avatar
 klatez
#134524
Pred ohoho leti sem tudi jaz z dvema prijateljema prevozil s kolesom obalo bivše YU. Začeli smo enako - v Reki (do tja pa z vlakom). Potem pa Krk-Rab-Pag in dalje po magistrali do Ulcinja (oz. izliva reke Bojane).

Pa še komentar na tvojo predvideno pot:
- Baška-Lopar(trajekt) - preveri (sicer pa mislim, da itak vozi samo v samo sezoni);
- Rab-Lun(trajekt) - tu ni trajekta, je samo en potniški čolniček in je vprašanje ali ti bodo vzeli kolo (če ne drugače boš moral na kopno s trajektom Mišnjak-Jablanac in potem na Pag s trajektom Prizma-Žigljen);

Če želita s punco prekolesariti Brač, Hvar in Korčulo, potem ti predlagam tole: iz Splita s trajektom v Supetar, potem kolesarjenje Supetar-Bol, s turistično ladjico Bol-Jelsa (meni in kolegu so pred leti vzeli kolesa na krov). Potem pa Jelsa-Hvar s kolesom in trajekt na Korčulo (Hvar-Vela luka). Pa s kolesom do mesta Korčula in s trajektom Korčula - Drvenik. Potem pa skozi Makarsko nazaj do Splita.
Ali pa obratna smer.
Edino Split - Makarska zna biti kar zahtevno (sploh če je močan veter...)
Uporabniški avatar
 športnik
#134673
_jure_ napisal/-a:Lani sem šel s kolesom iz Ptuja do Budve

Prosim povej mi kaj več o obalni cesti od Herceg Novega do Budve. Slišal sem, da je tja do Kotorja bolj ozka in slaba. Jaz se čez dva tedna odpravljam v Črno goro, pa se bom mogoče po magistrali vračal iz Ulcinja v Dubrovnik, vkolikor me ne bodo klanci premamili... :lol:
Uporabniški avatar
 pelvis
#134685
Živjo,

Lep dopust boš imel, le na izi si ga vzemi. Spodaj pa nekaj nasvetov oz. kar predlog. Pot sem opravil 2x, nazadnje leta 2006.
Seveda pa ne vem kako si pripravljen oz. kako hitro si želiš kolesariti.


1.dan:
Vlak: Ptuj – Reka
Reka-Krk(Krčki most)-Baška, cca. 65km2.dan:
Baška-Lopar(trajekt)-Rab-Lun(trajekt)-Novalja, cca. 30km
Ta dan bi šel 2 krat na trajekt in prevozil nekaj manj km, ker želim prespati pri prijateljih, ki so v Novalji. Če imate kak boljši predlog za več km ta dan povejte.

Kot so ti že napisali iz Raba na Lun oz. Tovarnele ne vozi nič pametnega. Je ladjica ampak dvomim, da vzame kolo. Jaz sem se 2x poslužil taxija, ki jih je v mestu Rab kar nekaj (cca 150kn - cenkaj se!). Predlagam, da prekolesariš cel Pag v kosu, pri kolegih se ustavi le za vroč del dneva. Prespiš pa lahko v mestu Pag ali v kampu Ražanac. Ta je že na celini, tik preden zaviješ desno za Zadar (do tam se od Paga voziš samo ravno). Kamp gleda Velebit, voda pa je (bila) tam zelo zelo čista.

3.dan:
Novalja-Nin-Zadar-Ugljan (če bom fizično sposoben), cca. 100km

Če začneš malo pred Zadrom, boš ta dan zmogel do Zadra z lahkoto, ter še Ugljan in Pašman, potem pa iz Tkona v Biograd na moru in se ustaviš, nekje do Šibenika... vmes imaš Vransko jezero ipd. Magistrala je tu OK. Jaz sem se enkrat ustavil v vasi Srima, tik pred mostom čez Krko. Tam je že območje privat kampov, kar pomeni, da ima veliko hiš na dvorišču kar kamp. Sprejem je ponavadi zelo domač in prijeten. V Srimi imaš 5m do WCja in 6m do morja :)

4. dan:
Ugljan-Pašman-Biograd-Šibenik-Primošten (magistrala), cca. 100 km (Upam, da se večino prometa usmerja po avtocesti in da ni pretirane gužve in nevarnosti. V kolikor bom začutil nevarnost se ne bom vozil, bom šel raje na otoke…)

Če štartaš nekje pred Šibenikom, ga hitro obidi (razen če bi rad videl mesto), ker je okoli mest največ prometa. Pomoje lahko prideš do Splita ali vsaj do Trogira, res pa je da si ob prav tako lep Primošten, razen če si ga ogledaš v vročini in nadaljuješ proti večeru.

5. dan:
Primošten-Split-Supetar(trajekt), cca. 70km
6.dan:
Supetar-Vidova Gora(780 nm)-Bol-Sumartin-Makarska, cca. 45 km

7.dan:
Makarska-Baška-Split (po magistrali ), cca. 60km[/i]

Tule pa po želji. Če se lahko dobita v Starem gradu ali Jelsi na Hvaru (namesto v Splitu) se izogneš eni rahli "jebi", ki si si jo zadal in sicer 10km vzponu iz Bola na vrh Brača... Torej, morda razmisli, da pičiš direkt do Makarske in nato na Brač (Sumartin - Bol) in iz Brača na Jelso (Hvar) z ladico od tam pa po potrebi v Stari grad. Če pa lahko kaj spremeniš glede punce pa je tudi klatežev predlog lep. Na Korčuli (smer Vela luka - Korčula) za vasico Cara je križišče kjer gre ena cestica na levo bližje morju. Ta je (bila) makadamska in mene nanjo vežejo zelo vroči spomini (zmanjkalo vode...). Ta cesta je označena kot razgledna na mnogih zemljevidih. Jaz bi naslednjič šel tam desno po glavni cesti čez hrib do Pupnata.

Sicer pa še 2 stvari:
1)Jaz ne grem več dol, ne da bi se natančno pozanimal katere vodne linije vzamejo kolo in katere ne. Morda bicikle jemljejo le še trajekti in privatniki. Sam sem imel "bridko" izkušnjo, ko so me kljub prošnjam na kolenih, ponujeni podkupnini in ne vem čemu še, v Reki zavrnili na ladici za Novaljo. (potem sem kolesaril do tja).
2) Ne vem kako se izogniti avtocesti oz. obvoznici mimo Splita. Tam sem šel 2x. 1. nevede in nehote, 2. iz druge strani pa me je po njej mirno poslal črpalkar... Iz smeri Trogira je potrebno iz glavne ceste zapeljati že zelo zgodaj, iz smeri Makarske pa ne vem več na pamet. Pazi, sicer boš kar naenkrat na 4 pasovnici :)

Sicer pa vstajaj zgodaj in ne pozabi na vodo. Srečno in uživaj(ta) :)
Nazadnje spremenil pelvis, dne 24 Jun 2008, 22:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 pelvis
#134691
ah še nekaj sem pozabil (me je opomnila moja zvesta sopotnica, tudi kolesarska :P)
Iz Reke v Novaljo sva se enkrat hotela peljati izključno zaradi jeb*** Bakarca. Cel odsek ceste med Reko in Krčkim mostom je zelo prometen in meni zelo neprijeten za kolesarit. Vse ostalo mi je proti temu odseku poezija pa sem nehote vozil tudi po Zadarski, Šibeniški in Splitski industrijski coni (zgubila sva se :P )
Žal ti pa ne znam svetovat kako se mu na lahko izognit. Ena težja varianta je, da greš iz vlaka na Rakeku, zaviješ proti Cerknici in Prezidu (to je tam, od koder ima naša kura Slovenija noge narazen) in čez Čabar do Gornjega Jelenja, do Križišča in na Krčki most... Če od Rakeka do Krka enkrat prespiš tura ni prezahtevna, ne vem pa če imaš čas to narest.
 _jure_
#134696
Športnik:)

Ko smo prevozili že celotno jadransko magistralo po Hrvaški kjer je šlo vse super in odlično ter brez zapletov na cesti smo potem ko smo prestopili mejo prišli v pravi pekel :lol: . Iz hrvaške strani sledi dolg spust kateri nam je nazaj glede povzročal kar nekaj tegob. Cesta do herceg novega je do nekega dela solidna vendar zelo prometna ter vozniki ravno ne pazijo preveč na kolesarje. Iz herceg novega je lepa cesta do trajekta kateri je zastojn ter vozi čez ožino na cca.20 min.Mi smo se peljali in si prihranili baje še dodatnih 80 km vožnje okrog Boke Kotorske. Potem sledi lepa cesta ob morju vendar zelo prometna ter vozniki niso nič tolerantni do kolesarjev. Sledil je še dolg vzopn na koncu ter spust v Budvo. Seveda ker tam ne poznajo kampov smo se morali vrnit čez hrib v kamp Jazz oz. Slovensko plaža ji baje pravijo(spanje na divje v črni gori odsvetujem). Naslednji dan pa obrat ter nazaj proti Dubrovniku.

Upam, da sem ti pomagal z nasveti. Cesta ni tako zelo slaba iz mojega vidika je potrebno bolj paziti na objestne voznike ter gost in prehiter promet.

lp, jure
Uporabniški avatar
 športnik
#134747
_jure_ napisal/-a:Iz hrvaške strani sledi dolg spust kateri nam je nazaj glede povzročal kar nekaj tegob

Koliko km je približno tega klanca? No, jaz se od Dubrovnika ne bom peljal po magistrali, ampak po stari, obalni, asfaltirani cesti, do Herceg Novega. Potem pa verjetno prav tako s trajektom čez ožino dalje na Tivat, Kotor in dalje....

_jure_ napisal/-a:(spanje na divje v črni gori odsvetujem)

Zakaj, imaš kakšne slabe izkušnje sicer glede tega?
Uporabniški avatar
 Mojca99
#134798
Komentar na vmesno etapo: Baška - Lopar. Ravno sem prišla iz Baške, trajekt na Lopar ne vozi in tudi hišice, kjer običajno prodajajo karte, ni. Včeraj sem govorila z enim domačinom, pravi, da je proga trajno ukinjena, ker je v Baški zaradi vkrcavanja in izkrcavanja nastajala prevelika gužva (s čimer se strinjam). Ker pa je informacija vendarle second-hand, jo velja nujno preveriti. Ampak zaenkrat, kot že rečeno, o trajektu ne duha ne sluha. :shock:
Uporabniški avatar
 Barb
#134840
Tudi midva sva se včeraj vrnila iz Baške in tudi jaz v štirih dneh nisem opazila niti enega trajekta. včasih pa sigurno kakšnega.

Drugače,pa sva tudi midva bila leta 2006 s kolesom iz Vrhnike do Rijeke( tukaj sva šla na trajekt do Splita) potem pa nadaljevala pot po Jadranski magistrali do dubrovnika, nazaj pa sva šla čez otoke (Pelješac, Korčula, Hvar). Na Hvaru zopet na trajekt do Rijeke in potem iz Rijeke do Vrhnike s kolesom. Zame je bil to eden lepših dopustov.

Se pa splača kolesariti zjutraj,dopoldan in popoldan. Tam med 12 in 14 uro pa raje malo počij v kakšni senci in ob kakšnem pivu :wink:
 _jure_
#134847
Športnik:)

Glede spanja na divje je tako.Na hrvaškem nismo imeli nobenih problemov razen en dan, ko so si nas malo privoščili z glasnim vpitjem v Senju. Skupina mladeničev je bila malo pijana ter so prepevali drugače pa nikoli na hrvaškem nisem imel problemov z spanjem na divje. V Črni Gori je tako. Pot ob morju je tako gosto poseljena,da nismo niti našli nobenega primernega mesta za spanje. Ko smo ljudi spraševali za kamp sploh večina ni vedela kaj je to :lol: . V budvi smo šli v kamp "JAZZ" oz. baje je edini kam v budvi pa je že tam bila kriza oz. kot da nebi bili v kampu (sanitarije neuporabne, voda za tuširanje pa slana oz. pol pol). V herceg novem smo spraševali za kampe ter na koncu prespali pri nekih domačinih kateri so imeli še postavljena dva šotora tako, da predvidevam, da je to bil kamp. Ne vem no. Tako je Črna gora ostala meni v spominu.

Ima kdo izkušnje iz spanja na prostem v Italiji oz. Franciji. Letos vrjetno načrtujem pot ali Ptuj-Sicilija oz. Ptuj-Pariz. :lol: Kandidati dobrodošli:)
 spitbox
#135047
Se opravičujem za daljšo odsotnost.
Trajektna linija Baška-Lopar je ukinjena, namesto nje je nova linija Valbinska-Lopar (http://www.avtokampi.si/novica.asp?drzava=2&ID=75). Iz Raba do Luna (Pag) pa vozi ladjica, na katero pa lahko daš kolo. Sem preveril (http://www.rapska-plovidba.hr/rab-pag_hr.html).

V kolikor vas zanima bom na spletnem blogu spisal krajši potopis potovanja (od priprav na potovanje, do občutkov in dogodivščin iz same poti ...)

Blog se nahaja na: http://nabiciklu.wordpress.com/
Uporabniški avatar
 športnik
#135194
A morebiti kdo kaj ve, ali so med Virpazarjem ter Ulcinjem kakšni kampi, se pravi ob Skadarskemu jezeru?
Uporabniški avatar
 Vlajko
#135195
V Črni gori praktično ni kampov, vsaj jaz lani nisem slišal niti za enega. :shock:

Izjeme je že omenjeni Jaz; 3 km pred Budvo. Baje bo letos septembra tam svoje glasilke trenirala Madonna. :)

Glede kulture črnogorskih šoferjev pa le tole: Vodička nam je dejala, da je črnogorski nacionalni šport prehitevanje v škarje. :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA