Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 jan_jan
#191949
Pozdravljeni,
v sredo 29.7. sem se odpravil na Šaleško planinsko pot. Ta poteka po obronkih Šaleške doline in ima 21 kontrolnih točk. Začel sem zjutraj ob 5.00h v Šaleku pri gasilskem domu v smeri Paškega Kozjaka, Hude luknje, Zg. Razborja, Slemena, Skornega, gore Oljke, Šentilja in do cilja na Velenjskem gradu, kjer sem bil malo pred 21.00h. Opravil sem točno 100km v 16. urah. Nekajkrat sem traso zgrešil zaradi manjkajočih markacij, kar je zadevo podaljšalo za nekaj kilometrov. Pot ni tehnično zahtevna, večji del je možno preteči, ima štiri malo večje vzpone (Velenje-Paški Kozjak, Huda luknja-Završe-Zg. Razbor, Velunjski jarek-Sleme, na Goro Oljko), vendar po moji oceni skupne višinske razlike ni več kot 2500m+/-.
Vreme je bilo morda malo prevroče, menim, da je ŠPP bolj priporočljiva pozno pomladi ali zgodaj jeseni. Vsekakor pa si jo je potrebno prej ogledati po delih zaradi posameznih slabo označenih odsekov ali imeti s seboj dobrega poznavalca, tako kot sem imel to jaz. Od starta do cilja sem imel odlično podporo Maratona100 :cast1: , ki me je čakal na vseh pomembnih točkah, pa še velikokrat vmes, zato sem lahko velik del poti pretekel brez nahrbtnika. Del poti od Ložnice do Velenja pa me je tudi spremljal, da sem nekoliko »lažje« opravil še zadnji del do Velenjskega gradu, kjer se ŠPP tudi konča. Zato se Stanetu na tem mestu lepo zahvaljujem, verjamem, da tudi tebi ni bilo lahko cel dan presedeti v avtu in čakati name.
Na koncu poti sem imel tudi navijače in sicer so me prišli bodriti RudiV, StaneŽ (Zagi) z ženo Bernardo in sinom. Hvala tudi vam za vzpodbujanje. :clap: :clap: :clap:
#366135
Pozdravljeni,
v soboto sva s tekaškim prijateljem opravila s ŠPP v samooskrbi (drugače je oskrba na sami ŠPP možna v nekaj vaških gostilnah in v treh planinskih kočah) in v enem zamahu. ŠPP sva povezala v krožno planinsko pot, ki sva jo začela in končala pri prvi kontrolni točki, gostilni Verdelj (uradno se začne pod Šaleškim in se zaključi pod Velenjskim gradom). Tako je ŠPP dolga cca. 95 km in ima cca. 4500 m višincev. Primerna je za osvajanje tudi v zimskem obdobju saj se njena najvišja kontrolna točka nahaja malo nad 1000m.
Napisati pa moram, da je srednje dobro označena in da je priporočljivo, da imate zraven pripomočke kot so dnevnik, vodnik, GPS aplikacijo itd. saj boste le tako lažje sledili sami ŠPP in našli kontrolne točke, ki so dobro skrite :D Še posebej so problematični odseki kjer se pridružijo druge obhodnice kot so npr. planinska pot XIV. divizije, Andraška in Martinova planinska pot. Drugače pa je ŠPP srednje bogata z geografskimi, zgodovinskimi in naravnimi znamenitosti ter zelo bogata z nadležnimi psi.
Lp, Nino
#366136
Čestitke za opravljeno pot :!:
Glede na opis bi sklepal, da bi bila trasa zame kar primerna, ker ni extremno gorska.
Od navedenih točk sem bil že na Paškem Kozjaku, vendar iz smeri Dobrne, kjer sem bil na rehabilitaciji po operaciji rame 2016 ter parkrat na teku na Goro Oljko.
:clap: :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA