Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Hm, nimam vpogleda v drobovje organizacije, vendar sem prepričan, da je s tem povezanih eno malo morje stroškov, manjših in večjih. Tako da za tistih 16 EUR (če si član Kluba polet, kar je itak zastonj, tako da ne vem, zakaj niste člani....) dobiš kar precej:
- malco za recimo 4 EUR
- vodo med tekom za recimo 1 EUR (jaz sem spil za en liter)
- nekaj futra med tekom 0,5 EUR (jabolka, keksi)
- na koncu frutabela, čaj, banane, pomaranče - recimo 1-2 EUR
- praktično darilo - stolček recimo 10 EUR (hočeš nočeš nekah stane, lahko bi bila majica in tudi ta bi stala nekaj podobnega)
- kolajna 1 EUR (nimam pojma kako bi to ovrednotil).

Potem pa še:
- najem TDS ali Timing,
- dovoljenja za prireditev,
- zapora cest,
- redarji,
- najem športne dvorane, šotorov
- ozvočenje
- izdelava štartnih številk
- spletna stran, reklame za dododek
- nagrade za prostovoljce (najbrž kaj tudi njim šenkajo, saj noben ne dela na zrak).
- ...še veliko zadev, kar se zdajle ne spomnim...

V glavnem vse to stane, nič ni zastonj, lahko da se dobi v obliki sponzorstva ali donacije od Občine Sežana, morda Policija dela zastonj, ampak vse se tako ali drugače lahko ovrednoti.

Sponzorji so v teh časih gotovo malo zaprli denarnice, tako da si zlahka predstavljam, da je bilo treba varčevati pri organizaciji in samo sklepam, da je bil zato najet TDS. Glede na število prireditev, ki jih imajo, ni mogoče sklepati, da so šalabajzerji, da pa sem jim je to pripetilo pa bo nanje vrglo slabo luč in so si zato čisto sami krivi (TDS v Sloveniji ima sedaj eno veliko črno piko). Ali si upa kdo trditi, da se Timingu ni tudi kdaj ponesrečilo.

Razumem jezo ali razočaranje, povsem upravičeno (trajno izbrisanim se bo treba upravičiti in jim za drugo leto ponuditi popust pri štartnini ali kaj podobnega - saj, če so plačali, morajo dobiti vse kar je bilo predvideno, tako da tudi pravno gledano upravičeni do zmanjšanja cene storitve. Saj je bilo menda obljubljeno, da rezultati bodo.), da pa bi se lahko sklicevali na pretirano visoko štartnino, to pa ni ravno upravičeno. Lahko bi bila cenejša, lahko bi bilo celo zastonj, lahko pa bi bilo tudi dražje. Ne vem od kod razmišljanje, da se mora štartnina v veliki meri povrniti skozi štartno vrečko ali pa da prireditelji ne smejo profitirati od organizacije dogodka. Zakaj pa ne bi zaslužili??? (čeprav, kot rečeno, dvomim, da so to neke velike številke).
...Hm, nimam vpogleda v drobovje organizacije, vendar sem prepričan, da je s tem povezanih eno malo morje stroškov, manjših in večjih. Tako da za tistih 16 EUR (če si član Kluba polet, kar je itak zastonj, tako da ne vem, zakaj niste člani....) dobiš kar precej...

Vse lepo in prav. Pa vendarle se pojavljajo teki, kjer se počutiš bolj zaželjenega in teki, v katerih imaš občutek, da gre bolj za biznis. Na žalost Sežana vleče čedalje bolj v to skrajnost in bojim se, da to, v kolikor se bo ta trend nadaljeval, ne bo ravno obrodilo sadov (primer: Novomeški tek).

Za svetel zgled lahko dam primer teka v Šmarjeških Toplicah (ki je lani rušil rekorde, ko je na presenečenje vseh prišlo skoraj 500 tekačev), ali še posebej tistega v Dolenji vasi pri Ribnici, kjer si kot tekač sprejet kot Car.

Če skočim nazaj na Sežano: zavedati se je treba, da je goodybag zelo odvisen od sponzorjev in, da je 3000 komadov česarkoli hitro 3.000 evrov. Dobrodošle pa bi vseeno bile nekoliko bolj polne nagrade za najboljše; kak kos pršuta in kakšna flaša terana bi se sigurno hitro našla, pa tudi njihova uproabna vrednost je bistveno večja od jagrskih brezrokavnikov oziroma XXL majic. Tudi kakšno žrebanje startnih številk ne bi bilo napačno (pa magari za ceno, da nihče ne dobi margarine). Občutek imam, da bi se glede na višino štartnine in številčnost sponzorjev, to letos zlahka privoščili.
Simple_Life napisal/-a:Jaz pa nisem tekel z uro, vendar mi je bil čas zelo pomemben in sem se zanašal na "časomerilce". Ker sem se za teh 8 km res potrudil in na koncu me je kmal pobralo ker sem celo pot skoraj šprintal in zdaj nimam pojma kolk je rezultat (za katerega predvidevam da je super) in res sem razočaran :(

Ne bodi razočaran, saj si prepričan da je čas super.
Lp!

"Biz" - delno se strinjam s takim pogledom in analizo (nekatere stvari držijo), ki pa je v bistvu bolj "enostranska" bolj na strani organizatorja.Pogled z druge strani pa pokaže, da so možne tudi drugačne razlage.

Ni problem višina štartnine temveč odnos in cilj. Nastane vprašanje, ko narediš primerjavo in ugotoviš, da dobiš skoraj vse (včasih tudi več) kot si navedel v tem primeru (Sežana) na kakšni drugi prireditvi za bistveno manjšo (recimo 8 e) štartnino.

Tudi drugod imajo podobne oz.enake stroške (dovoljenja,zapore cest,...)so pa na veliko slabšem položaju glede na zmožnosti (odročnost,sponzorstva,donacije, promocije,...) izvedbe. Pa je standard in izvedba celo boljša. Kako to? Zato, ker tukaj ne gre za "bisnis" in poslovno korist temveč za rekreativno prireditev za druge. Na takih množičnih prireditvah gre samo za odmevnost (posel), kjer je vse ovrednoteno skozi proračun.
Vsi ti stroški (v večini), ki si jih omenil so že pokriti z donacijami,sponzostvi ipd. Štartnina je v bistvu "čisti" dobiček. Sama prireditev ni odvisna od nje. Štartnina je manipulacija ( plačaš alipa ne, plačaš pa tečeš ali ne, in podobno).
Vedet moraš, da na takih prireditvah organizator ne kupuje izdelkov z denarjem iz štartnin. Da so to sponzorski (donatorski) izdelki, ki bi jih itak moral dobiti neglede na štartnino in njeno višino. Lani so se v sežani hvalili, da so dobili margarino Becel in testenine iz Ajdovščine (?) ampak to so bile donacije. Pred leti so v Radencih za določeno štartnino (v roku) dajali sponzorski nahrbtnik. Dejansko si plačal izdelek, ki ga je proizvajalec doniral za prireditev, organizator pa je tega udeležencu prodal. Je to prav?

Da je to tako, veliko sami prispevamo s svojim početjem (odnosom). Kljub temu, da vemo kako to gre, še kar naprej množično gremo na take "imidž" prireditve, ker je to "kul", obenem pa se na vse kriplje pritožujemo in udrihamo po manjših prireditvah, čeprav je tam prijetnejše,pestrejše in tudi ceneje (s podobnim ali boljšim standardom).

V Sežani sem sodeloval na prvih dveh prireditvah, ko je bilo še vse "amatersko", ko pa se je vmešal nov "komercialni" organizator in sem pogruntal za kaj gre, na tem ne sodelujem več. Grem drugam, pa čeprav za podobno štartnino, ker vem, da s tem pomagam organizatorju izpeljati prireditev za "vse" in mu z svojo prisotnostjo nekaj pomenim.
Še enkrat pozdravljeni...ne wem, če smo se z vsemi dobro razumeli...
startnina je pač določena ter če se odločiš, greš in jo plačaš...
že sam tek v množici odtehta nekaj in je vreden nekaj evrov...
prireditev je bila v redu, vreme še boljše...
moti me samo stol, ki je zame popolnoma neuporaben, tudi veliki večini se bo verjetno nekje valjal,
majčko pa bi oblekel...kljub temu, da jo dobiš skoraj na vsakem teku..če bi dobil samo eno posrečeno majčko, spominsko medaljo bi bil popolnoma zadovoljen...
za tiste, k pa nimate rezultatov, se mi pa to ne zdi nedopustno, kljub temu, da nekateri pravijo saj tečemo zase...naj najprej brezplačno preizkusijo novo vrsto čipov,...tistim, ki jih ni v rezultatih naj se vrne denar...potem bodo pa naslednje leto bolj premislili, koga bodo izbrali za merjenje...
rokpuhar napisal/-a:nemorš verjet! rezultati so sicer eni časi niso tpravi in aljoša krupenko ni bil drugi, vendar so vsaj mesta tprava.

Živjo!

Ni res rezultati še vedno niso popolni, še vedno nas kar nekaj manjka, vsaj na ta kratki progi.

Lp
Nataša napisal/-a:kako ste zoprni!

+1

Razumem 'izbrisane', ki so lahko upravičeno razočarani. Ne razumem pa ljudi, ki se pritožujejo glede stola in margarine. GET A LIFE. :roll:
Pa kaj je narobe s temi stolčki? Meni so pa všeč. Idealni so za kakšno kampiranje ali kaj podobnega. Pa še veliko prostora ne zavzamejo. Glede udobnosti verjetno niso na prvem mestu, a so vseeno okej. Zdi se mi , da če bi na vsakem tekmovanju dobili majico, jih na koncu ne bi imeli več kam zlagati. Saj je lepo vsake toliko dobiti kakšno, ampak na koncu se res nabere in nimaš kam z njimi... Moram reči, da sem bila vesela malce drugačnega darila :P
Meni se stolček tudi zdi prav fajn zadeva. Bo kar v avtu ostal, po moje bo še na kakem teku prav prišel. Pred in po teku. :D
Pa kaj me brigajo rezultati,saj moj Polar še dela.Malo rosenja je celo "pašalo".Zmotil me je le en italijanski avto v katerega sem se skoraj zaletel,ko se je narisal pred mano.Ko ga je redar odganjal mu je pokazal sredinec(to se mi je pripetilo v italiji).V Sežani,pa je bilo vse OK.Hvala organizatorjem in domačinom.Se vidimo drugo leto,ali pa že jeseni na teku do Prijateljeve hiše in nazaj :P
Z ženo sva trenirala prav za ta moj prvi maraton, ko je prišla Nedelja sem bil ves navdušen in dal maksimum iz sebe saj sem trdo delal. Zdaj pa ni ne njenega ne mojega rezultata :( :( :(

Lp,Rugy
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA