Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Lepo je brati vse te zapise in dodajam še povezavo do "moje varaovanke" Neže, ki sem ji na Ptuju v vlogi zajčka odprl vrata, kjer piše maraton . Seveda ji je to uspelo z nasmehon na ustih.

1.del
http://mojdrugijaz.blogspot.com/2012/10 ... raton.html
2.del
http://mojdrugijaz.blogspot.com/2012/10 ... 2-del.html

V ta konteksi bi pa dodal še razmišljanje Urbana in Zakaj sploh tečti ?

http://www.youtube.com/watch?v=t2WJcZXa ... e=youtu.be
Moj prvi maraton!!! 28. 10. 2012, Ljubljana, dva kroga po ulicah slovenske prestolnice. Pretekel sem ga v času 4:46:32, s telesno težo brez oblačil 105,0 kg in s krepkimi 47 leti v kosteh. 42 km 195 metrov brez hoje, vse v teku, v svojem tempu, prvi krog 2 uri in 10 minut, drugi krog 2 uri 36 minut.

Rojen v Splitu, vzgojen v Splitu, mestu bogate športne tradicije, od malih nog zasvojen s športom, kot najstnik sem se zelo aktivno ukvarjal z vaterpolom, do svoje dvajsete, potem sem se posvetil študiju, nikoli pa nisem pozabil na šport. Marjan, hrib nad Splitom, me zelo dobro pozna, svoje prve dolge teke sem opravil v tamkajšnjem borovem gozdu ob morju. V srednji šoli me je v tek privlekel kolega iz dijaške klopi, mi pomagal, da sem se zaljubil v tek, bil sem celo v šolski reprezentanci na srednjih progah, tedaj mi je uspelo izteči osebni rekord na 1000 metrov: 3 min 00 sek. Danes, 30 let po teh časih, lahko samo povem, da se telo stara in se precej drugače odziva na napor kot tedaj, ko je »mašina« bila nova, sveža, neporabljena.

1.1.2012 sva se s spelo* zbudila v novo leto in se z jasno vizijo podala na najin prvi »Novoletni PST«. Tekla sva po znani nam poti, mesto je še vedno spalo po »nori noči«, ki je bila za nami, dišalo je po smodniku in žveplu, ostanki raket, petard in ostalega lahko artilerijskega orožja so ležali vsepovsod. Tako so se začele najine priprave na tekaško sezono 2012, cilj katere je za mene bil maraton ob njenem koncu.

PST je to zimo postal moj novi dom, velikokrat to leto sem ga tekel le delno od 10 do 24 km, štirikrat pa v celoti, to je vseh 33 km njegove dolžine. Sledili so polmaratoni Medea januarja 1:55:06, Sežana marca 1:58:22, Radenci maja 2:08:36, Tek trojk (29 km) maja 3:23:59, Tek prijateljstva Domžale (10 km) 50:37, Blejska nočna 10-ka 53:12, TF desetka 50:10, polmaraton Domžale septembra 2:10:27, Šenčurski izziv 54:11, Tek ob Savi 1:08:56. Od julija sem se redno udeleževal torkovega kroga po Rožniku (10 km) in četrtkovega kroga po Golovcu (10 km). Ti dve aktivnosti čez teden sta res prava stvar za vzdrževanje tekaške kondicije in nabiranje notranjih moči za vsakodnevne napore v službi in zunaj nje.

Da ne bi vse bilo v teku, sem se to leto udeležil treh sprint triatlonov in treh olimpijskih triatlonov v organizaciji Triatlonske zveze Slovenije, kot tudi treh plavalnih maratonov (tekma na 5.000 metrov). S spelo* sva tudi preplavala Piranski zaliv, se povzpela oktobra na Polhograjsko grmado in skoraj na vrh Storžiča po Gamsovi poti. Udeležil sem se tudi »Osemurnega šihta na Planini nad Vrhniko« in izpeljal svojih sedem vzponov v osmih urah.

28.10.2012 sem se zbudil v snežni idili mesta, ki je postal moj novi dom, mesta, v katerega se je lahko zaljubiti in povedati, da je najlepše na svetu. Za Dalmatinca ni lepše idile kot zasnežena narava, kot da bi iz nebes prišlo jasno sporočilo: To je tvoj dan, kar pogumno naprej. In bilo je tako. S pogumom, ki je temeljil na vsem pretečenem, preplavanem, prehojenem in prekolesarjenem sva se s spelo* podala na moj prvi in njen tretji maraton. In uspelo nama je.

Za mene brez fizične ali psihične krize na stezi, dobre volje in neizčrpan sem prišel v cilj. Zares so magične moči, ki jih človek dobi, ko ga spodbujajo znanci ob stezi, zato hvala vam vsem, ki ste mi izrazili občudovanje in podporo, vzkliknili: Gremo Kairos! ali Bravo Matko!. Spomladi sem občudoval vse tiste v Radencih, ki so šli v drugi krog, ko sem jaz zaključeval svoj polmaraton, in si rekel: To so pravi heroji. Še enkrat gredo v peklenski krog! Tokrat, v Ljubljani, ko je cela reka tekačev šla levo v cilj, zaključujoč tek na 21 km, je bilo res potrebno zbrati dovolj poguma in se odriniti na desno stran ceste v še en krog negotovosti, kajti kljub pripravljenosti in zaupanju v svoje zmožnosti nikoli ne veš, kako se telo bo odzvalo na napor, saj je 42 km teka za človeško telo precejšen napor. Tega se je treba zavedati in se na napor odgovorno pripraviti. Drugi krog je pravi test karakterja in odločnosti, ostal si sam na cesti, le redki so pred tabo in za tabo, tudi publike ni več, tekaška obleka je že dobro napojena z znojem in počasi te začenja mraziti. Upošteval sem nasvete starejših kolegov in sem se na vsaki okrepčevalnici ustavil in spil dva kozarca vode, v drugem krogu pa sem pojedel še tri energetske ploščice in štiri tablete magnezija. Jutranji pogled na zasnežene poti me je spravil v odločitev, da si na noge dam Salamon XultraGTX, bolj pohodniške kot tekaške čevlje, ampak lahko rečem, da se je splačalo. Zagotovo sem izgubil nekoliko na hitrosti, ampak noge so bile kljub lužam, plundri in dežju suhe, do konca stabilne in brez žuljev.

Sva že prijavljena za Berlinski maraton naslednje leto, optimistično precej, imam namreč podedovano rakasto stanje v notranjosti svojega telesa, še ne vemo, kakšne je narave, oče in stric sta ga že spravila iz sebe, jaz pa upam, da ga bodo šport, in dobra družba mojih tekaških in plavalnih prijateljev potisnili v ozadje in da mi bo dovolil še kakšno leto radosti in veselja na ljubljanskih maratonih, Rožniku in Golovcu.

Kajti vsaki trenutek življenja ima svoj namen. Treba ga je uporabiti za prave reči …..
Živjo!

Huh, kako fino je prebirati poročila, koža se kar naježi :D !!!
Torej, to je bil moj tretji maraton in prvi v tako zimskih razmerah.
Prvič sem se zbudil ob enih zjutraj na dan maratona in skozi okno videl, da nam je poplavilo cesto, ki pelje do glavne ceste, ki pelje proti Škofji Loki, madonca!
Drugič skočim pokonci ob peti uri zjutraj in pogled skozi okno, halloha, SNEG :D khm...kako romantično? :D

Brez panike, stvari potlej naprej grejo lepo po planu, zajtrk, TV, kava, vožnja v prestolnico, ob osmih sem v Tivoliju... P.s.: hvala GasperD za prevoz :)

Potlej pa, se ena kava v prijetnio družbi Sukarja in AVI-ja, se par nasvetov "starih maratonskih mačkonov" in tlesk s prsti, pa smo na štartu......

Wroom wrooom, prvi krog, lepo, navijači vzpodbujajo, pa vseeno mi nekaj pravi, da grem nad svojimi zmožnostmi, pah, pa saj je vseeno, naj gre dokler gre :D v drugem krogu pa par "težavic" prav zaradi prehitrih prvih 21km, krči... :D ...človek se pač sproti uči!

Pa dobro, proti koncu drugega kroga super navijači ( Loni, Marja), adrenalin me ponese proti cilju, pred ciljno črto zagledam še punco Sabino, ustavim se še pri njej, da pokasiram zaslužen poljubček <3 in skozi cilj, ura se ustavi pri 2:58:06, nekaj takega :D ?

Potlej pa v lokal, hitra analiza, pa nazaj, pot proti domu, v zasnežene Poljane :)

Hvala vsem za super navijanje, hvala za super družbo pred in po maratonu....pa velike čestitke vsem, vsak je zmagovalec!!!

See ya 8)
Nekaj dni je sedaj že minilo, ampak občutek po pretečenem 17. LM je pa še vedno fantastičen. Mogoče je k vsemu temu res pripomoglo nedeljsko vreme, ki nam je vsem, ki smo ga oddelali še nekaj dodalo na vrednosti.

V Ljubljani je bil moj prvi in zato se bom vedno vračal nazaj. Psihofizično sem bil pripravljen dobro, saj sem delal celo leto. V četrtek sem preobul tudi avto, da ne bi bilo kakih presenečenj na poti. V LJ sem prišel že v soboto in na sejmu srečal nekaj TF-jevcev.

V nedeljo zjutraj pa se zbudim v neko čudno tišino (Celovška :shock: ). Ko sem pogledal skozi okno, mi je bilo jasno kaj je vzrok za to. Seveda sem bil pripravljen tudi na tak scenarij in temu primerno nabasal torbo, pozajtrkoval in jo mahnil proti centru.

Od samega teka nekih pričakovanj nisem imel, ko pa sem po snegu gazil proti centru mesta sem v glavi imel le prihod v cilj in to mi je bil edini motiv za ta dan. A bolj kot se je pribljiževal čas našega štarta, boljše so bile razmere in vse bolj mi je postajalo vse skupaj simpatično.

Štartal iz tretje cone, pomahal Bernardi :-- , in gasa. Kilometri letijo, jaz pa kot nov, nobenih znakov utrujenosti držim tempo 4:35/km. Prvi krog zaključim v času 1:37 in šibam v drugega. Očitno mi je nizka temperatura odgovarjala, saj sem tudi v drugem krogu držal zastavljeni tempo in ga končal v dobrih 1:38.

Še enkrat je obveljal pregovor: "Ne sodi dneva pred nočjo" in moj se res ne bi mogel zaključiti bolje. Prihod v cilj v času 3:15:27 in s tem za dobrih 11 min. izboljšal PB.

Seveda je bilo na LM tudi nekaj organizacijskih cvetk, a ste jih že pred menoj obdelali. Mi bomo nanje itak do drugega leta pozabili, mogoče pa bo od odgovornih kdo kaj odnesel od tega :wink: .

LP Zlatko - RAJZL
Zadovoljna,ker sem pretekla še tretji maraton.
Zaradi zamude pri oddaji garderobe,mi je letos uspelo zamuditi štart maratona za 5 minut in s tem tudi zgrešiti zajčka za čas 4 ure. Trase sem se lotila v svojem tempu,ki pa je bil prvi krog prehiter,saj sem ponovno doživela trk v zid nekje pri 28 km. Nato sem nadaljevala v počasnem ritmu vse do cilja. Če sem želela iti hitreje so me začeli grabiti krči v nogah. Kakorkoli že,na napakah se učimo,drugo leto bo bolje.
Čestitke prav vsem. :laola

Hvala za zahvale za navijanje. Morava reči z Loni, da sva uživala v navijanju. 2 uri je minilo kot bi mignil :wink: Je pa lažje, ko poznaš veliko tekačev in skoraj vsak trenutek mimo brzi poznan tekač :D

Bi pa seveda težje navijala, če ne bi imela v nogah maratona iz prejšnjega tedna :)

Imejte se in lepo regenerirajte
Marjan
 jab
Pozdravljeni vsi. Nekoliko pozno, ampak od srca.
Čestitke vsem, ki ste prišli do cilja na kateri koli razdalji in tudi tistim, ki so se pojavili vsaj na startu (naj bo žal tistim, ki so ostali doma). V resnici ne vem, kaj je mene gnalo, da pretečem svojo prvo 42ko v takih razmerah. Hvala navijačem, najbolj tistim, ki so se v obupnem vremenu odločili navijati do "metle". Hvala zajčkoma 4:15 in še najbolj šleparju(izkušenemu maratoncu, ki mu LM ne predstavlja več izziva) za spremstvo in pomoč zadnjih 15 km.

Moje stanje pred prireditvijo:
- brez službe že 3 mesece,
-> uničeni odnosi doma
-> krize ni več, ker se je nadgradila v depresijo
-> treningi v zadnjih dveh mesecih zaradi splošnega pomanjkanja volje na samo še vsakih 10 dni, najdaljša pretečena razdalja pred 28. 10. 2012: 26 km

Zjutraj grem na prizorišče, gledam sneg, hodim po plundri in se sprašujem.
Zakaj?
Ali mi je tega treba?
Kaj delam tam?
Vem, da nisem treniral dovolj.

Še pred startom prezebam v vrsti za garderobo (organizator...). Začnem z mokrimi in prezeblimi prsti na nogah. Boleči ahilovi tetivi že po 2 km. Prve resne bolečine mišic v kračah na 8 km. Pri 12 km pokanje v desnem kolenu. Neznosne bolečine. Nato v kolku.
Sprašujem se, ali bom zmogel vsaj prvi krog...
Začel sem z zajčkoma 4:15, vmes sta mi ušla, nekje na 15 km ju ujamem in grem v skupini čez prvi krog.
Proti cilju (21) se samozavest začne. Prehitijo me prvi trije Afričani (in samo trije, po neto času pa noben za dva kroga).
Ob pogledu za hrbet, je za menoj še ogromna množica. Ampak preko palca, od skupinice 50 tekačev, se jih 45 presortira na cilj 21 km. Zahvaljujejo se zajčkoma (za 2:07) in s spoštovanjem govorijo o "telih, ki grejo še enega". Samozavest in ponos naraščata.

Ko sem tekel mimo cilja in začenjal drugi krog, sem tekel vsaj en meter nad zemljo. Glasba in tisoči navijačev, ki v nas, "peščici čudakov" vidijo junake. Neprecenljivo. Zmrzujejo na cesti in navijajo. Vzklikajo. Podajajo roke. Mahajo z zastavami in vrtijo raglje. 15 minut slave po Warholu.

Po zavoju na Aškerčevo zmagoslavje uplahni. Pogledam nazaj. Skoraj nikogar. Zajčka sta mi ušla nekje pri Večni poti. Navijačev skoraj ni več. Torej... ostali smo... Na kakšnem 26 km se mi pridruži pomočnik. Do 30 km brez problemov. Nato se začnejo bolečine izmenjavati. Nikoli ne bi verjel, da lahko kolena nehajo boleti, ko začne mišicam primanjkovati sladkorja. Potem pečejo mišice. In ta krog bolečin kolena-mišice-kolena-mišice...se potem ponavlja do cilja, samo bolečine so vedno hujše. In vedno pogostejše. Vmes se oglašajo kolki in tetive. Najlepše je, da, ko ti poči v kolenu, to slišiš kot strel v koleno. In vsaka žilica ali del mišičnega tkiva poka v ušesih po svoji intonaciji. V resnici je vse v glavi. To slišiš samo ti. Na zadnjih 4 km sem imel "halucinacijo" kot, da mi mi nekaj mišic nad desnim nartom binglja odtrganih brez nadzora. Vedel sem, da nisem padel, da bi si kar koli raztrgal. Ampak občutek je bil tako prepričljiv, da sem moral z roko preverit, ali je vse na mestu. Mišični krči po vsaki okrepčevalni postaji. Izkoristiš okrepčevalnico za počitek v par korakih hoje, rezultat so pa krči. Jest ne moreš več, ker ti gre na bruhanje, mišice so pa lačne... Edina konstanta so zmrznjeni prsti.

Dež in sneg, veter v prsa. Jutri imam zagarantirano pljučnico. Pa je nisem imel. Prehlad za dva dni, toliko kot bolečine v nogah.
In spet se sprašuješ (beri malo višje).

Vojna med egom in razumom je huda. Razum te opozarja, da si že zdavnaj presegel vse svoje meje (vzdržljivosti, zmogljivosti in bolečine) in odnehaj, če želiš še kdaj hodit. Nadjaz ti pove, da si vztrajen. In nevreden samega sebe, če boš opustil cilj, ki si si ga zastavil. Za primer, če ego odpove, je tu pomočnik. "Kaj te boli?" "Vse." "To je odlično. Ali imaš še kaj energije?" "Ne." "Nič hudega, do naslednje postaje je samo še en km. Vzamem rezervo."

Po 40 km se spet začne zmagoslavje. Bolečin ni več. Samo še cilj. Pritečeš... navijačev v cilju je še vedno veliko. Napovejo te z imenom in priimkom. Zadnjih nekaj sto metrov spet letiš vsaj meter nad tlemi. Zmaga. Rezultat 4:31 (Ali kdo ve, kaj je z rezultati preko 5:10, ki nikoli niso objavljeni? Sam sem se namreč malo tempiral na 5 ur. Po pregledih rezultatov pa števci očitno delujejo samo malo čez 5 ur.).
ZMAGA
Ponos, dostojanstvo, samozavest, dvignjena glava. Pred veliko množico.

42.195 je za mano. Nekaj sem si dokazal.
1 promil Slovencev je bil prijavljen. Pol promila se jih je tekme v danih razmerah udeležilo. To, da na 28. 10. 2012 sodim med pol promila topšportnih (da ne rečem vrhunskih atletov) Slovencev, lahko vsem mojim učitljem telovadbe iz OŠ in SŠ povzroča velike psihološke težave.
Še po enem tednu pa se sprašujem... ali sedaj na umirjene 10ke in 21ke hodit?
Ali sploh še kdaj na 42? Pred mesecem dni mi je bila ta razdalja nerazumno nedosegljiva. Morda je tak preizkus samo motivacija in odskočna deska za razne Ironmane in Spartatlone?

V ponedeljek je bil nov dan. Kruta realnost. Sranje vsakdana.
Če prav pomislim, se bom takšnih prireditev še udeleževal. Biti zmagovalec vsaj za en dan odtehta. Biti junak za 15 minut pred večtisočero množico je ... preprosto lep občutek.

Vsem vam želim dober tek
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA