Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 bosin
No, malo sem pocakal, da se nabere vec porocil, zdaj me pa nekaj zanima: kaj, konkretno, zamerite organizaciji? Kar nekaj vas je namrec napisalo, da je organizacija sepala (bigfrik, matjazv, marathon..).A le marathon je omenil ceno, ki se mu je zdela previsoka.Se kaj drugega?
Startno-ciljni prostor, trasa, varnost, rezultati...??
S tako splosno oceno (...organizacija sepala...) se, boste priznali, ne da kaj prida narediti. Se opraviciti ali pojasniti ni mogoce.. :roll:
Uporabniški avatar
 bigfrik
Mogoce bi si organizatorji morali ogledati kak manjsi tek pa postrezbo,za enako ali morda se manjse placilo,ce je zaprtje proge vse,na to res nimam pripomb,ampak kak koscek sadja ali piskot na cilju najbrz res ne bi smel biti tak problem,z majico pa itak mi delamo reklamo.No ja sem ze videl kaj bolje organiziranega.Sorry!!!Slikce so pa ze v galeriji! P.S.Ce se kak organizator pocuti prizadetega se globoko opravicujem!? :twisted: Pa v uradnih rezultatih mam tud za sest sekund slabsi cas kot je bil v resnici(mam sliko)???Najbrz nas je blo prevec! :twisted: Sej sm ze tih,ampak....!
Uporabniški avatar
 bosin
Cak mal, bigfrik, kaj si zdaj uzaljen ! Saj je OK,ce poves,kaj ti ni bilo vsec, tocno to tudi sprasujem !!
Torej:
1. cena
2. na cilju ni bilo hrane in pijace
3. netocni rezultati
4. .......dajmo,se ostali
Uporabniški avatar
 bigfrik
Ja sej to sem povedal,uzaljen pa nisem,na vecini tekov pri nas tud ne pricakujem vec in sem sam prijetno presenecen ce je.
 bine
Pridružujuem se ocenam, da pa je le nekaj manjkalo včerajšnji desetki.
Organizator bi se lahko toliko potrudil, da javno napove kraj, ali pa priporoči lokal za nadaljnje druženje. Forumovci so znali poskrbeti za lepši zaključek in analizo opravljene tekme.
Černiju in Matjažu hvala za lepe spominske fotke.

Prisrčne pozdrave vsem, ki obiskujete TF!
Uporabniški avatar
 bosin
Torej:

1. cena
2. na cilju ni bilo hrane in pijace
3. netocni rezultati
4. ni bilo priporocenega lokala za druzenje po teku
.
.
.
.
Uporabniški avatar
 jcerni
bosin napisal/-a:No, malo sem pocakal, da se nabere vec porocil, zdaj me pa nekaj zanima: kaj, konkretno, zamerite organizaciji?

1. Proga je bila označena glede pretečenih kilometrov, kar je velika pomoč tekačem :D .

2. Dober moderator, v tem primeru Tone Fornezzi - Tof, ki ne sme manjkati za pester dogodek. :D

3. Ponekod ponujajo obilico hrane in pijače na cilju, kar vsekakor dvigne prireditev npr. Rokovnjaški tek v Dupljah, Tek na Ulrichsberg na avstrijskem Koroškem itd. :(

4. Na progi je bilo dobro poskrbljeno glede pijače. :D

5. Lokacija proge je v lepem planinskem okolju, kar je zame največja privlačnost. :D

6. Množica gledalcev v Kranjski gori, ki so korektno navijali :D .

Po moji oceni gledano v celoti je to eden lepših tekov v Sloveniji. Pri tem je organizatorju v veliko pomoč lepo naravno okolje, kar verjetno vpliva tudi na višino štartnine. Drugje pa tega nimajo, zato morajo udeležence pridobiti na drugačen način.
Nazadnje spremenil jcerni, dne 16 Avg 2004, 14:59, skupaj popravljeno 5 krat.
Uporabniški avatar
 ero
jcerni napisal/-a:2. Dober moderator, v tem primeru Tone Fornezzi - Tof, ki ne sme manjkati za pester dogodek. :D

večino špikeraškega bremena je pa le nosil naš Žiga, za kar mu čestitam!
Uporabniški avatar
 Filipid
bosin napisal/-a:. .......dajmo,se ostali

Čeprav že dobre pol leta ne tekmujem zaradi zdravstvenih razlogov pa lahko povem tudi za nazaj, da se meni osebno zdi startnina previsoka, za tisto kar nudijo. Če lahko organizatorji na vaški dirki za 1500 sit, nekje tudi manj nudijo poleg majice (bolj kvalitetne) še topli obrok in pa žrebanje nagrad (več nagrad) ter še kaj, bi lahko ena medijska hiša za 2000 sit nudila več kot pa samo majico, ki jo pri nas dobiš za 500 tolarjev ali pa brisačo ki smo jo dobili pred nekaj leti, ki je bila res extremne velikosti (majhna). Zato jaz osebno prav zaradi previsoke startnine teke Novice Extreme ignoriram, čeprav so trase prog lepe. Odkar Novice Extreme organizirajo teke ni bilo še nobene bolj obširne reportaže s teka, kaj šele da bi objavili rezultate v svojem časopisu. Ko pa gre za njihove člane se pa hvalijo po dolgem in po čez. Menim da si tudi ostali tekači rekreativci zaslužijo nekaj pozornosti, če ne drugega vsaj to, da se objavi rezultate teka. Mislim pa da se vse to že pozna pri udeležbi tekačev.
Uporabniški avatar
 Fotr
bosin napisal/-a:4. .......dajmo,se ostali

Vem, da ste se trudili okoli organizacije, vendar bi Kranjska gora, kot prirediteljica svetovni športnih prireditev res morala pokazati malo več pri organizaciji enega navadnega 10 kilometerskega teka. Vsi ti turistični širokoustneži v KG niso niti toliko uvidevni, da bi pomagali organizatorjem pri prireditvi.
Najprej ozvočenje, ki je bilo postavljeno ravno v višini ušes obiskovalcev in izrazito preveč naglas. En ali dva zvočnika okoli cilja na večji višini bi bilo dovolj za sprotna obvestila. Vključitev Tofa v program je bila nepotrebna in odbijajoča. Dolgoletni športni reporter je bil sposoben izustiti samo nekaj stavkov, ki so večini šle na živce, pa še te je vsaj dvakrat ponovil. Za parkiranje so tekači skrbeli sami, kjer je kdo našel prostor, je pač parkiral. V Bevkah na primer so celo pokosili travnik v neposredni bližini starta za parkiranje udeležencev teka.
Trasa je bila polna kolesarjev (oprosti Barb, meni si pomagala, ampak kaj bi bilo, če bi vsak imel svojega navijača na kolesu), rolarjev in pešcev. Najbolj so bili moteči pešci, pri okoli 7 km je skupina mladeničev vštric hodila razširjena preko cele ceste in se jim je komaj ljubilo umakniti. Takih skupin je bilo več. Delilnice z vodo so bile res pogoste, a naj si turistična KG ogleda kak vaški tek v turistično zaostali slovenski pokrajini, da bodo videli, kaj vse nudijo na delilnicah "vode". To je dokaz spoštovanja tekačev in udeležencev, ne pa, da bi se morali tam tekači napijati ali nažirati. Koščki limone, pomaranč, lubenic, peciva, domačih dobrot je na vaških tekmah vse polno, KG pa tega ni sposobna urediti. V cilju na vsakem vaškem teku dobi tekač vsaj plastenko z vodo, če ne celo lubenico ali drugo osvežilno sadje. Saj ne, da bi hotel imeti za 2000 SIT hotelsko postrežbo, a če bi organizatorjem pomagali kranjskogorski "pospeševalci" turizma, bi za nagrado tekačem, ki so žrtvovali dan, da so prišli na tek in s tem privabili tudi več obiskovalcev KG, lahko nudili kaj osvežilnega. Po tekmi kot da je bilo vsega konec, nobene skupne pojedine vsaj golaža ali klobase, nobenega aktiva kmečkih žena, nobenega izkazanega gostoljubja, ampak gole lesene, nepogrnjene mize in klopi, s trdno nalepljenimi cenami na mizah, kjer je pol litra vode stalo 400 SIT. Ja, kdo bo pa to kupil. Za povrh še petorazredna glasba in balkanska postrežba z odojkom, čevapčiči in čebulo. Kje so bile pa zgornjesavske ali trentarske jedi? Za "mondeno" letovišče, kot bi se KG rada imela, bi vsaj najela kakšen evropsko znan ansambel in lesene, neokusne klopi v šotoru bi bile zasedena vsaj zaradi dobre glasbe. Takih prireditev ne najdeš več niti v najbolj zakotnih vaških veselicah, tam so že napovedovalci so znani igralci ali komentatorji, s prireditvijo živi ves kraj, čeprav nimajo nobenih izkušenj s prireditvijo svetovnih pokalov.
Sponzorjev je bilo na štartni številki napisanih toliko, da je taka izvedba teka precejšnja blamaža tudi za njih. Firme, ki služijo milijarde na račun KG so sposobni podariti samo eno majico in štiri knofljce za pripetje številk, za žrebanje nekaj kap in ur, za ostalo pa naj tekači poskrbijo sami ali s pomočjo tistih, ki se z organizacijo teka trudijo sami.
Vem, da ste se Bosin, Igor, Bine, Kalček in ostali zelo trudili, ampak brez pomoči kraja in krajanov bo turizem in tek kranjskogorska desetka zamrl, kajti tekači bodo hodili teč na take tekme, kjer se počutijo dobrodošli, kjer jim izkazujejo spoštovanje in hvaležnost, da so prišli in kjer so jih veseli. Tudi turisti se raje izogibajo podpovprčni glasbi v neokusnem šotoru z lesenimi zašraufanimi mizami, postavljenimi na gramoz in z natakarji, ki so bolj podobni klošarjem kot natakarjem. V KG smo imeli občutek, naj čimveč zapravimo, ali pa naj se podrzamo iz lesenih klopi, sestavljenih iz gradbenih elementov za betoniranje. Večina pripomb leti torej na širše "neudeležence" in "neorganizatorje" teka. Med tekači sem slišal veliko pripomb in dvoma, če se bodo takih "inštant" tekov še sploh udeleževali. Obstaja mnogo tekov po Sloveniji, kjer so tekačev veseli!
Uporabniški avatar
 bosin
No, koncno, Fotr je moral biti tisti, ki se mu ljubi kaj povedati !
Najprej pa pojasnilo Filipidu (in morda se komu, ki mu zadeve niso jasne): organizator teka je Kranjska Gora s svojim Turisticnim drustvom. Novice Extreme je sportno drustvo, ki je prevzelo izvedbo tekme. S tem pa casopisna hisa Delo,Slovenske novice in Polet nimajo prav nobene veze. Teka torej ne sponzorira Delo, Poletu ali Slovenski novicam ni treba objavljati clankov o tekih, ki jih izpelje drustvo Novice Extreme...
In, Fotr ima popolnoma prav. Tek je tocno tak, kakrsnega si Kranjska gora zasluzi in tocno tak, kolikor vanj vlaga.Pa ne govorim o denarju, pac pa o volji in zelji imeti v svojem kraju tek (ali katerokoli drugo sportno prireditev). Ne bom vas obremenjeval s podrobnostmi in problemi dogovarjanja med Drustvom Novice Extreme in lokalne skupnosti, z interesi oziroma nezainteresiranostjo gostincev in turisticnih delavcev, a samo v premislek: Novice Extreme so pobudnik in "soorganizator" tudi teka v Sezani, Mokronogu, zenskega teka..... odkoder tekaci odhajajo zadovoljni. A tam so domaci organizatorji cisto druga zgodba..In res je se nekaj.V KG bo ta tek, pa verjetno se kaksna druga sportna prireditev, ki je v svojem bistvu dobra, zamrla. Pa ne zaradi slabe, "slampaste" izvedbe.
Nasledno nedeljo je tek okrog Bohinjskega jezera. Bohinjci so se pri pripravi svojega teka veliko bolj angazirali, drustvo Novice Extreme s tehnicnim delom priprav ne bo imelo veliko problemov. Veliko vec bo nagrad.... Predvsem pa verjamem, da se bodo (boste) vsi teka
ci tam pocutili dobrodosli.
Uporabniški avatar
 GaGa
No jaz sem bila cca. 400m pred ciljem skoraj povožena :cry: En mulc na kolesu je mal preveč gledal na okoli in se peljal točno po sredini ceste. Jaz sem se mu začela umikat, potem me končno zagleda in se mi je umaknil v isto smer. Da zaključim, srečala sva se čelno in sva se morala oba ustavit. Jaz sem zakričala BEEJJŽŽŽ, ga obtekla in nadaljevala. Vse skupaj je videl tudi redar, pa se tud premaknil ni. Že res, da sem bila med zadnjimi, samo to ni izgovor in tudi meni se je šlo za sekunde, da pridem pod 1h :D :D :D .
Uporabniški avatar
 MatjazV
Na Bosinov poziv se še enkrat oglašam, da malce razširim moje prvotno poročilo. V prejšnjem sem med drugim zapisal:
matjazv napisal/-a:Gledano v celoti, sem s tekom zadovoljen, malo manj pa z organizacijo. Mislim predvsem na štartnino. Kot smo že navajeni je bila tudi tokrat, v primerjavi s podobnimi tekaškimi prireditvami v Sloveniji, višja. Osebno menim, da previsoka.

Strinjam se z navedbami Fotra in Jcernija. Tokratna prireditev je po mojem mnenju, imela slabe in dobre lastnosti. Kraj teka je res posrečeno izbran, v lepem naravnem okolju in je primeren za vse vrste tekačev. Dobra je tudi izbira štartno-ciljnjega prostora v centru KG. Na podlagi izkušenj z nastopov na podobnih tekaških prireditvah doma in v tujini lahko rečem, da so najbolj uspešne tiste tekme, kjer so v pripravo, organizacijo in izvedbo aktivno vključeni vsi krajani in še posebej turistični delavci. Tega pa v KG ni bilo zaznati. Med pripravo na tek sem ob šotoru za prijave opazil kar nekaj turistov (predvsem Italijanov), ki so začudeno opazovali in se spraševali za kakšno prireditev gre. Z enim od njih sem se zapletel v pogovor in rekel mi je, da bi zelo rad tekel tudi on, vendar ne more, ker nima s seboj primerne opreme. Za promocijo takšnega tekaškega dogodka v tako "mondenem" turističnem kraju bi zadoščalo nekaj plakatov in kakšen transparent, ki bi v več jezikih vabili na tek. Sicer jih je KG polna, vendar za druge prireditve. Druženje tekačev po koncu tekme bi morda veljalo prestaviti na prireditveni prostor, ki je bil tokrat res klavern, z gostinci vred in njihovo ponudbo. Tu bi na odru, izmenjaje z glasbenimi vložki, opravili tudi razglasitev rezultatov. Domačini bi lahko prispevali tudi kakšno nagrado za žrebanje, ki bi bila lahko npr. s športno-rekreativnega področja. V primeru takšne organizacije bi bila včeraj zvečer slika na prireditvenem prostoru zagotovo drugačna - več obiskovalcev in posledično tudi boljši zaslužek gostincev. In višina štartnine? Tukaj si organizatorji in tekmovalci verjetno nikoli ne bomo enotni. Za organizatorje, še posebej, če so prepuščeni sami sebi, je finančnih sredstev za kritje vseh stroškov vedno premalo. Razumem, da je skladno z zakonodajo potrebno urediti vse potrebno za varovanje proge in zaporo ceste, kar je največkrat tudi največji strošek. Menim, da se z vključitvijo primernega števila sponzorjev in predvsem krajanov ter raznih športnih in turističnih društev, te stroške da porazdeliti. Organizator pa tudi mora razumeti, da je dandanes čedalje več takšnih in podobnih športnih prireditev, ki se jih udeležujejo rekreativci in tekmovalci skozi vse leto. Sam se letno udeležim približno 30-tih tekem, kar predstavlja precejšen strošek za pot in štartnine. Ker mi je tek in druženje s podobno mislečimi ljudmi v veselje, mi tudi teh stroškov ni žal. Ostaja pa dejstvo, da si udeleženci med vso to pestro ponudbo tekaških prireditev izberemo tiste, ki so se nam v preteklosti zdele najboljše oziroma so nam jih priporočili drugi. Tako se dogaja, da so velika nihanja udeležencev med posameznimi prireditvami. Menim, da so vse pobude in mnenja, ki so bila (in še bodo)izrečena v zvezi z organizacijo in izvedbo KG desetke dobronamerna in da jih bo organizator tako tudi razumel.

Lep tekaški pozdravček!

MatjažV
 Lučko
Hoj forumci, predno zmaglim še moje kratko (sladko) poročilce. Tek v K.G. zame ni bil tako nedolžen kot so bile razne govorice o dirkanju, podiranju rekordev... Tistih začetnih 5 km ob soncu, ki je sijalo ravno v oči mi je pulz nabilo do 180 in ni hotel pasti do obrata, preostalih 5 km pa je bilo (neopazno) malo boljše. Sama proga je bila res v lepem okolju, razgibana in za moj prvi tek v K.G. tudi zanimiva. Tudi prihod v cilj, ki je bil poln ljudi in navijačev TF-ja je bil fantastičen. V glavnem s samim tekom in tudi z rezultatom sem bil zadovoljen.
Ja glede organizacije je pa tko, za startnino 2000 sit smo videli in doživeli že boljše. A ne bosin? Bil si v Ž.K in si videl kaj se dobi za 2000 sit startnine. :shock: Pa pustimo malenkosti. :wink:
Sam pa bi omenil eno večjo "malenkost", ki se mi zdi zelo pomembna in to je datum prireditve 15.08., ki ravno sovpada s preseljevanjem turistov in nenormalnem prometu na gorenjski avtocesti (vozil sem 3,5 ure). Sicer nevem ali je ta datum pogojen s kakšnim drugim praznikom v K.G. ali je to sestavni del kakšnega dogajanja... skratka kaj pravite o novem terminu? Po pravici povedano (ne pogojujem) verjetno me drugo leto prav zaradi tega kaosa na cesti ne bo (nič hudega en gor al pa dol).
No konec koncev se je stvar uredila (kot že tolikokrat) na ANA-LIZI v lastni režiji TF-ja. :lol:
Imel sem se lepo, lepo je bilo videti malo več TF-cev, lepo je bilo spoznati nov TF-ce, skratka lepo se je družiti z vami. Žal pa je za nekatere novopridružene člane TF-ja že spet ena zamujena priložnost. :roll: Mejte se lepo. :wink:

PS
Glede fotk je pa tko: predober in preveč nov foto mam, prveč "fine" smo slikal, preveč kb in pixlu je blo... pa ni šlo v album. Sorči, bom če 14 dni vse zrihtu. :oops: :wink:
Uporabniški avatar
 bosin
Lučko, Fotr in ostali, popolnoma se strinjam z večino pripomb. In tudi vem, kje so lepe tekme, kje je beda.In tudi to, kakšna mora biti tekma, da se vtisne v spomin tekačev kot "lepa "in "pridem drugo leto". In verjemite ali ne , Extremovci znamo narediti tekmo. Vendar ne, če stiskanih letakov in plakatov (prejšnja leta) v KG enostavno ne razdelijo in ne razobesijo, če funkcionar turističnega društva na vse pobude in ideje samo odmahne z besedami .."v Kranjski Gori ni šans", če ne najdejo niti enega lokalnega sponzorja in niti ene nagrade, ki bi jo dal kdorkoli iz KG....Tam gor enostavno ne gre.In, ne sprašujte se ničesar,če naslednje leto "desetke" ne bo. ZAradi zadovoljstva tekačev in mirne vesti Extremovcev.

p.s. Morda bom šel drugo leto na ta dan na kako tekmo.Kot tekač. Z veseljem in užitkom.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA