Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Čestitke tudi z moje strani, predvsem pa dolenjskim debitantom.
Kar se teka tiče nisem še nikomur nikdar nič zavidal, ta tek pa vam prav zavidam.
Pa da ne bo pomote, prav privoščim vam to gotovo čudovito doživetje.
Atene klasični maraton

Lep maraton je za menoj. Če v življenju česar ne bi rad zamudil, je to lahko tudi ta maraton. Zgodovinski maraton, posvečen legendarnemu teku pred 2500 leti iz Maratonskega polja v Atene. Takšni jubileji se ne zgodijo ravno pogosto in zato se je tega maratona udeležilo celo 12.000 maratoncev, kar je nekajkrat več kot leto poprej. Cilj maratona je bil na olimpijskem stadionu. Nepozabna scena. Tudi sicer je bilo vzdušje ob celotni trasi enkratno.

Pot in turizem: Z društvom maratoncev iz Celja smo se podali z avtobusom do Ankone v Italiji, nato z ladjo (trajekt) do Patrasa v Grčiji in spet z avtobusom ob Ijonskem morju preko Korinta in ob Egejskem morju do Aten. Pot je bila dolga, vendar lepa, da je bila vredna tega potrpljenja. Vodička Ksenja in voznik Mirko iz agencije Gallileo 3000 sta nas dobro razvajala. V Atenah smo si ogledali nekaj znamenitosti, od stare akropole vse do turistično nakupovalne Plake in Monastirakija. Ob povratku smo pot podaljšali preko celinske Grčije do Delfi-ja, kraja svetovnega preroštva in rojstva demokracije. Iz Delfija smo se vrnili v Patras, se vkrcali na trajekt in od tod nazaj domov po isti poti, kot smo prispeli.

Maraton: Glede na to, da je to moj tretji maraton v tretjem zaporednem vikendu in to tri tedne po Spartathlonu, si ciljnega časa niti nisem preveč planiral. Iz profila proge se je dalo razbrati, da bo precej razgibana trasa, vendar je bila v resnici še malenkost bolj. Vedel sem, da je najbolje, če malo improviziram s taktiko teka. Tako sem prvih nekaj kilometrov, ko sonce še ni bilo tako močno, odtekel malenkost bolj hitro, na vzponih pa nisem pretirano hitel. Pri spustih sem kompenziral izgubljeni čas s hitrejšim tekom in zmanjševal zaostanek. Najbolj sem pritisnil na spustu okrog petnajstega kilometra, kar se je kmalu pokazalo kot slabo, saj se je bolečina v neozdravljenem levem stopalu precej povečala. Kljub vsemu je šlo kar dobro, temperatura je bila za maraton visoka, a lahen vetrc je vsaj malo in prijetno hladil. Okrepčevalne postaje so bile dokaj pogoste, na 2,5 km, zadosti dobro založene, voda je bila v plastenkah in na eni postaji so delili celo energijske gele. Od starta do cilja sem se trudil tudi s fotoaparatom narediti nekaj fotografij in kratkih filmčkov, da ovekovečim spomin na ta izjemen zgodovinski tek. Poseben navdih za fotografiranje mi je dajalo številno občinstvo ob progi, ki je z vsem srcem vzpodbujalo tekače. Bolj ko sem se bližal cilju, lažje mi je bilo teči, saj me je občinstvo s svojo energijo dvignilo od tal in poneslo proti cilju. Še zaključni spust po drevoredu in še zadni zavoj, nakar se je pred menoj prikazala nepozabna scena, to je živa kulisa okrog ciljnega prostora. Čudovit stadion, poln ljudi, ki so kazali izjemno navdušenje, ko sem pritekel v cilj.

:Fslo Slovenija na maratonu: Slovenci smo bili kar številčni na tem maratonu. DMP Celje ekipa je štela 21 tekačev in 17 spremljevalcev. Poleg naše skupine so se v veliko skupino dobro organizirali tudi dolenjski maratonci, maratona pa se je udeležilo še nekaj maratoncev Slovenske vojske in celo minister Žbogar. V ciljnem prostoru na Olimpijskem stadionu so med gledalci plapolale slovenske zastave, nadvse glasni pa so bili vzkliki slovenskih navijačev. Nenehno bi lahko ponavljal besedo »nepozabno, nepozabno …«.

Čestitke vsem udeležencem in zahvala navijačem :TF)

Fotke sledijo ...
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 09 Nov 2010, 17:51, skupaj popravljeno 4 krat.
Najprej, hvala vsem za čestitke. Moj rezultat zaradi, vsaj po mojem videnju in občutju, precej zahtevne proge s številnimi dolgimi klanci in spusti ter zelo toplega (vročega)vremena, ni bil ravno blesteč.

Že na ogledu sem videl, da na tej progi ne bom mogel teči prav hitro. Od maratoncev, ki so tu že tekli, sem dobil napotke, da je treba začeti malce počasneje in še posebej paziti na strmejših spustih, ker se bo v zadnjem, zaključnem delu to še kako poznalo. Še dobro, da sem upošteval te nasvete. Ne spomnim se, kdaj na zadnje sem svoj maraton začel tako počasi. Tudi na spustih sem tekel previdno in nisem gnal do konca. No, vseeno sem nekje na 27-tem kilometru začutil ostro bolečino v zadnji levi loži. Sem se ustrašil, da sploh ne bom prišel do cilja. Na koncu se je le izšlo in ves trud in bolečine so bili poplačani po prihodu na olimpijski štadion, kje je na tisoče gledalcev huronsko navijalo za vsakega maratonca posebej.

To je bil do sedaj moj najtežji maraton a obenem tudi eden najlepših. Kot je napisal že ZdravkoC, škoda bi bilo zamuditi ta enkraten in neponovljiv dogodek. Kolajno s te maratonske preizkušnje bom obesil na posebno mesto.

Čestitke vsem, ki ste nas vzpodbujali na progi in v cilju :clap: .

Čestitam vsem, ki ste tekli na maratoni in še posebej debitantkam in debitantom :clap: . Vsak naslednji maraton bo lažji :D

Lep pozdrav, Matjaž
Najprej čestitke vsem tekačem klasičnega maratona Atene. :laola
Izjemni ste. Hvala za poročila, saj nam s tem dajete možnost, da podoživimo z vami vsaj nekaj trenutkov bolečine in neskočnega veselja v ciju maratona. :laola
Ne zavidam vam, privoščim vsakomur, ki mu je uspelo odteči ta maraton. :D :D :D
In ko sem čitala zgodbo ZdravkaC (naš TAO-vec) in tudi ostalih, sem si prvič v resnici zaželela, da bi sama odtekla maraton.
In v meni je naslednji cilj - če bom posanirala poškodbo medenice :--( - si želim odteči vsaj en maraton in sicer ta vaš zgodovinski v Atenah.

Še enkrat vsem iskrene čestitke. :clap: :clap: :clap:
Vaša dejanja postanejo naše sanje - in Zdravko bi rekel, iz takšne snovi smo, kot so naše sanje. :D :D :D
Še beseda dve s strani Dolenjske odprave maratoncev!
Biti in doživeti ta maraton, je bilo res nekaj posebnega.
Vsaka čast organizatorjem, ki so res vrhunsko poskrbeli, da bo ta maraton
obiležen s tako obletnico, ostal v spominu vsakemu, ki se ga je udeležil in ga tudi
v dovolj velikem časovnem limitu, lahko tudi odtekel.
Vreme nam je bilo res naklonjeno, pa čeprav morebiti za koga že kar prevroče!
Ambient ob progi in na stadionu fantastičen!
Čestitke vsem, ki smo maraton pretekli, še posebno tistim, ki so ga izbrali za prvega!
Zahvala OKS Odboru športa za vse, Atletski zvezi Slovenije in Ambasadi, ki so nam
pomagali pri registraciji in prijavah! Zahvale tudi nekaterim donatorjem in medijem, ki so nas podprli!
Zmagali smo!!!!!!!! :laola
Ker je bilo o atenskem maratonu v poročilih že veliko napisanega, tokrat prilagam povezavo na moje fotke: http://albums.phanfare.com/slideshow.aspx?i=1&db=1&pw=TUHtR3i2&a_id=4893636&q=http%3A//www.phanfare.com/library/Default.aspx%3Fa%3D4893636.

Ja, res je bilo super.

Lp, Matjaž
Nazadnje spremenil MatjazV, dne 05 Nov 2010, 15:43, skupaj popravljeno 3 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA