Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!

Let 38, tekel 42, cas 04:46:19, povprecni pulz 150, max 170 ob startu in na obratu v mestu. :)

lp, oranzni slon

p.s.: Pocutje na cilju je bilo pa prav super. Rezalo se mi je na vsa usta. :)
 prim
Poskusil sem že nekaj testov, štadion 800 m + 400 m all out oz. na ful po domače, pa v hrib, pa tudi pospeševanje med samim tekom dokler gre. Vedno sem prišel do istega rezultata : 167 udarcev.

Če pač ura meri napačno so odstopanja več ali manj vedno enaka ali ne?

Je pa najbrž res priporočljivo ob zamenjavi ure teste ponoviti.
Uporabniški avatar
 andrejl
nisem mislil tega, da ura meri napačno. tolk so že kvalitetne, da ti (dovolj) natančno meri pulz.

govorim o max. pulzu, ki ti ga izračuna recimo polar. in na katerega se nikakor ne gre zanašati.

prim, če si hotel zmeriti max. pulz, boš moral na daljšo progo kot 800m ali 400m. tukaj gre za postopno obremenitev, ki lahko traja tudi do pol ure. torej postopno zviševanje tempa npr. na 5 minut in pol ko misliš, da ne moreš več, udariš en šprint na življenje in smrt. in čez cca. 10 sekund bo na zaslonu tvoj max. pulz. oziroma dosti dober približek.

lp, andrej
 prim
andrejl napisal/-a:prim, če si hotel zmeriti max. pulz, boš moral na daljšo progo kot 800m ali 400m. tukaj gre za postopno obremenitev, ki lahko traja tudi do pol ure. torej postopno zviševanje tempa npr. na 5 minut in pol ko misliš, da ne moreš več, udariš en šprint na življenje in smrt. in čez cca. 10 sekund bo na zaslonu tvoj max. pulz. oziroma dosti dober približek.

lp, andrej

Ja, saj zato sem pa poskusil že na več načinov, pa je vedno prišlo isto. Tudi ta varianta na štadionu pomeni najprej 1/2 ure vedno hitrejšega teka, šele nato 800 skoraj na ful in takoj 400 na življenje in smrt.
Tudi meni se je najprej zdelo, da 167 ne more biti max. pulz, ampak če ne gre višje pač ne gre.

LP Primož
Uporabniški avatar
 bojanu
Za oceno maksimalnega pulza obstaja vrsta formul, ki so vse dobljene statistično in vsaka da malo drugačne rezultate. Tek do konca zmogljivosti je precej krut test in gotovo ni priporočljiv za vse ljudi, a je gotovo zate bolj točen kot statistika. Poanta pa ni toliko v absolutni vrednosti, kot v relativni obremenitvi pri recimo anaerobnem pragu, saj bi recimo pri določanju meje pulza za trening iz formule vadil preveč intenzivno. A tudi za anaerobni prag obstajajo različne formule .... Sploh pa pravijo, da je pravi pokazatelj VO2max :roll:
Sčasoma pogruntaš, pri kakšnem pulzu lahko tečeš različne razdalje. Zato je koristno zapisovanje v dnevnik.
Za paziti pa je še na dejstvo, da oddajniki, še posebej nekodirani, motijo, če so blizu drug drugega, kar lahko tudi vpliva na povprečje :shock: Pa kako urca izračuna povprečje. Vsaj za mojega Polarja protrainer vem, da malo goljufa pri izračunu :twisted: Je pač že star in ga daje senilnost :lol:
 Primož
Ko sem bil še mlad smo rekli: 220-leta je tvoj maksimalen srčni utrip, no to nekako velja tudi danes. Za trening pa se srčni utrip spravi na 60%- 90% maksimalnega srčnega utripa, odvisno od tipa vadbe.
Vse gre naprej in tudi tu se je pojavila nova zadeva, ki jo imenujejo VARIABILNOST SRCA. Pri zdajšnjih izračunih srčne frekvence se upošteva srčna frekvenca v mirovanju. Pri športnikih je namreč srčna frekvenca v mirovanju mnogo nižja, kot pri običajnih ljudeh. Večja je razlika med SFmax in SFmir, boljša je kondicijska pripravljenost posameznika. Za izračun obstaja Karvonen formula:

SFvadbe = ((SFmax - SFmir) * CILJNO OBMOČJE) + SFmir

Polar ima izvedbe merilcev SF, ki delujejo po tem principu. Posameznik si lahko izmeri svoj OWN INDEX (srčni utrip vadbe) po predhodnem 5 minutnem mirovanju. Ta varianta je še boljša, ker meritev lahko naredimo malo pred treningom, saj se tudi srčni utrip v mirovanju spreminja od dneva do dneva.
 And®ej
Zanimivo branje.

Na treningih sem imel povprečen utrip okrog 165 pri tempu 4:30 do 4:45 min/km. Tak sem imel tudi plan za tekmo, vendar sem že na ogrevanju videl da z to teorijo ne bo nič. Odtekel sem 21-tko in si prigaral 182 povprečnega pulza. O času pa ne bi zgubljal besed 1:41.
Podobno se mi je dogajalo na vseh dosedanjih malih maratonih (5).
Očitno zaradi treme in ostalih dejavnikov ne morem odteči tekme z nasmehom na licu :( ali pa se ne znam sporstiti na tak dan.
Uporabniški avatar
 pementos
Ce prav se spomnim 175 za 21km, ki je vec od mojega povprecnega srcnega utripa za maratone. Racimo, na Rokovem teku sem imel 171. Zanimivo je, da na testu Cooperjev sem imel 171. Star bom 34 Decembra. Tezek sem 64 (ne vem, ce to upliva). Maximalnega ne vem.
Uporabniški avatar
 bojanu
@Primož: z raznimi komercialnimi oznakami je križ, ker jih je toliko. Bom samo malo dopolnil, če dovoliš.
Opisal si Polarjev ownZone, ki služi za določitev vadbenih območij. Razlog je ravno ta, da na utrip srca vplivajo razni dejavniki, recimo stres, natreniranost ali pretreniranost, ...
OwnIndex ima podobno ozadje in je primerljiv z VO2max, se pravi z aerobno pripravljenostjo. Polarji serije S znajo pri tem testu predvideti tudi maksimalni pulz (bo še kdo drug kaj povedal iz prakse, tole sem si zapomnil iz prospektov) :lol:
Dvomim pa, da polarji uporabljajo Karvonenovo formulo, za katero rabiš pulz zjutraj v mirovanju. Klasika 220-leta še vedno rula :wink: Takole po spominu pa je neko splošno priznano odstopanje te klasične formule ±10 utipov :shock:
Smisel vseh teh indeksov pa je ravno ta, da so vrednosti čimbolj točne za posameznika, saj smo ljudje zelo različni in marsičesa ne moreš stlačiti v preprosto formulo. In tudi primerjave je najbolj smiselno delati na svojih podatkih, kako se pripravljenost z vadbo spreminja.
Vidim pa, da si določanje svojega maksimalnega utripa vzel zelooo resno :lol:
Uporabniški avatar
 GTA
Meni je Polar pokazal povp. utrip 166 in max 181 vendar če bi odšteli prvih nekaj minut "polhoje" se je po moje vrtel tam med 168 in 170, razen proti koncu, ko sem pospeševal. Tudi jaz nisem občutil nobenih težav in bi najbrž lahko imel še nekaj višji utrip - nisem sicer strokovno podkovan - zgolj po občutku. V navodilih Polarja sem prebral, da je 220 - 35 let max utrip 185, vendar pa se tudi jaz ne bi povsem strinjal s tem - to je bolj na splošno. Sigurno je pomembeno kakšen utrip imamo v mirovanju. Ta meni kaže sicer vsak dan malo drugače, vendar v glavnem med 40 in 44, tako da ne vem kako je pravilno okrog max utripa. Bi pa bilo zanimivo to izmerit pri kakšnem strokovnjaku. Pozna kdo način?
Uporabniški avatar
 sbojan
Na LM42 km, povprečen utrip 149, max 167. Za primerjavo - polmaraton v Radencih povpr. 157, max 172.

Z nizkim utripom in počasi se daleč pride. :D
Uporabniški avatar
 MatjazV
Že več kot 5 let uporabljam monitor srčnega utripa (Polar). Nanj sem se že tako navadil, da ga uporabljam tudi na vseh treningih in še posebej na tekmah. Seveda je glavna prednost takšnega pripomočka, da spremljaš kaj se dogaja s tvojim telesom med športno vadbo (tekmo) ter da kasneje na PC-ju analiziraš vsako podrobnost, ki te zanima. Tule je primer moje analize srčnega utripa ter tempa teka po km z Ljubljanskega maratona
Slika

Povprečen utrip na 21 km razdalji je bil 172 u/min, kar je zame povsem normalno. V zadnjih štirih letih se je moj povprečni utrip na tekmi znižal skoraj za 10 u/min.

L.P.

MatjazV
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

meni je Timex nameril povprečje 155 Hz in največ 176 Hz v ciljnem šprintu.

primerljiva teka sta maraton aprila, kjer sem imel 161/178 a sem bil 15 minut prej v cilju, in Logarska, kjer je bilo 150/163.

tole kar drži glede na moje zmožnosti in 'delovne cone' - šprinti (do 15 km) se vrtijo okoli 175, polmaratoni okoli 165, maratoni in daljše zadeve pa okoli 155 Hz. moj FSUmax naj bi bil 183 Hz.
Uporabniški avatar
 lojzeP
Moj "arhivski" M52 je na koncu pokazal takole

povpečje utripa 170

limit 151 - 171

porabljene kCal - 1546 - delež maščobe 25 %

zaključek: tekel sem dokaj "skuliran" - naprezal se kaj dosti nisem, kar kaže tudi čas, čeprav je % maščob precej nisek

2x NLP

P.S. kot povedano že večkrat - nisem "suženj" tovrstnih igračk, pa tudi 100 % jim ne zaupam, poleg tega je včasih dobro NE uporabljati jih

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA