V Radence sem prišel že dan prej, da sem se aklimatiziral iz alpskega na panonsko podnebje. Vreme je bilo kot nalašč za tek, škoda da samo za 21 km, na maratonce je drugi krog nažigalo sonce celinskega podnebja, kar je bilo precej nevšečno in utrujajoče.
Napočil je čas starta, ki sem ga seveda zamudil, čeprav sem prišel na maraton en dan prej. Zamudil sem ga pa zato, ker sem se postavil bolj zadaj, potem pa so vmes prišli tekači na 10 km, ki so po strelu kar čakali. Potem sem se spomnil, da imajo start čez pet minut, pa sem se zagnal v tesno nabite, na start čakajoče deset kilometraše in se v štirih minutah prerinil skozi in začel polmaraton kot zadnji.
Tako vsaj nisem bil podvržen psihologiji množice, da bi me potegnila za sabo in sem tekel svoj tek, enakomeren in počasen. Že po dveh kilometrih teka sem začel uživati, kar samo se mi je smejalo, še pospešil sem malo in začel dohitevati rep kolone. Res sem tekel z lahkoto, mogoče bi šlo tudi hitreje, a pet minut boljši čas ne odtehta dobrega počutja in uživanja. Lahko sem se ogledoval po okolici, se zahvaljeval za navijanje domačinov in se počasi premikal naprej.
Neponovljivo pa je bilo, ko smo se na delu proge srečavali hitrejši tekači, ki so že obrnili in počasnejši, med katerimi sem tekel tudi jaz. Veliko vzpodbujanja in moralne podpore smo dajali eden drugemu, posebno forumci, ki smo se poznali med sabo in ko je kdo zavpil, dajmo Fotr, se je obrnilo precej glav, nekaj zaradi tega, ker so bili vmes tudi fotri, nekaj pa zaradi tega, da bi videli forumskega Fotra. Imenitno se mi je zdelo.
Navijanja in pozdravljanja je bilo toliko, da sem pozabil zaviti na desno in sem skoraj zašel, če me ne bi opozorili prav tekači, ki so tekli nasproti.
Potem je šlo krasno do cilja, vmes smo se srečavali in pozdravljali z maratonci, ki so začeli drugi krog.
Počasi in sigurno sem se bližal cilju, ko me je nekaj sto metrov pred ciljem začel dohitevati Kenijec, zmagovalec maratona. Ti me pa že ne boš prehitel, sem si rekel in se začel bodriti. Daj, dajmo, daj, sem se vzpodbujal, drl sem se sam nad sabo, navijal sam zase, obenem pa sem s strani gledalcev tudi doživljal ovacije in ploskanje. Pognal sem se proti zadnjim metrom kot kak kratkoprogaš, publika je navijala, noge so švigale kot parni stroj, dihal sem kot lokomotiva, drl sem se na vso moč, da so se ostali tekači prestrašeno umikali, Kenijec pa za mano, a ni imel šans, da bi me prehitel, vsaj tako izjavo sem kasneje slišal od očividcev. Za nekaj sekund je prišel za mano v cilj. Kdo se še lahko pohvali, da ga zmagovalec maratona ni mogle prehiteti tik pred ciljem?
Tako, da sem kar zadovoljen, lahko bi pritisnil še malo, profitiral bi nekaj minut, kar pa ne odtehta lahkotnega teka in na koncu dramatičnega kenijsko Fotrovega finiš duela. Še to moram povedati, da je bil Kenijec na cilju tako zdelan, da ga je kar zanašalo, jaz pa sem svež in dobre volje čvekal s prijatelji
Zvečer pa še malo Siddharte in še enega tekaškega praznika je bilo konec.
Pohvaliti moram še organizatorje, saj na vsej trasi, razen rešilca in motorista, ki je snemal, nisem videl niti enega avtomobila, niti eden ni silil iz stranskih cest na traso maratona, nikjer se ni nihče jezil zaradi zaprte ceste, čeprav se po tistih cestah odvija promet, da komaj prideš čez cesto.
Toliko pomurskih jedi nisem pojedel iz časov sindikalnih izletov naprej, tako da sem se popolnoma regeneriral, še posebno ker sem se po teku tudi namakal v toplih vrelcih.
Moram se seveda zahvaliti vsem, ki so me vzpodbujali, vsem, ki smo se srečali in izmenjali nekaj besed, vsem, ki smo se spoznali med tekmo in po teku in vsem, ki so pomagali organizirati tako lepo športno prireditev.
Kritika gre edino nacionalni televiziji, ki v osrednji dnevni oddaji ni našla niti sekunde, da bi pokazala množično športno prireditev, kjer je nastopilo toliko tekačev, kolikor se redko zbere gledalcev na kakšni tekmi, o katerih pa so na dolgo in široko poročali.