- 19 Apr 2009, 08:39
C/P iz bloga...
41954 ali 42900
Dobro sem se odločil, da se pred tem pisanjem pogledal komentarje na TF in videl, da pravzaprav nisem edini osmoljenec včerajšnjega teka po Tivoliju. Pa saj nisem osmoljenec, jaz sem v teh urah eden imed najponosnejših zemljanov. Skakal bi do stropa…pa ne smem, ker se moram malo regenerirati. V čem je štos? Organizatorji so v razpisu objavili, da en krog meri 2100 metrov, ko sem odtekel drugega sem uslužbenca Timinga v prostoru za počitek vprašal o dolžini kroga. Dva kilometra mi odgovori. V mojem četrtem kroženju me prvič dohiti in prehiti Laufer…”kol’k ti je Garmin pokazu” zinem…”kilometer devetstopedeset” odvrne in se odvleče naprej. To je to, si rečem in grem dalje. Od tega trenutka dalje je za mene 1950 metrov razdalja katero premagam v vsakem krogu. V redu, tudi če obvelja (kar na koncu seveda obvelja) uradnih Timingovih 1907 metrov na krog, potem si bom pa k rezultatu pripisal še na vsak krog 30 višinskih metrov, kar pri meni znese 660 metrov in tako prišel do 42614 metrov…maraton z bonusom. Ma veste kaj…sigurno nisem bil edini, kateremu se je zdelo, da so v vsakem krogu Cekinov grad premaknili malo višje v hrib…ostanem jaz kar pri Garminovem izračunu. Ne morejo biti oni iz Timinga pametnejši od kopice Nasinih satelitov.
Se je pa včerajšnji dan začel zelo zgodaj. Ob pol štirih zjutraj sem bil še v službi…nočna pač. Tihi dogovor z sodelavcem mi omogoči, da sem ob štirih zjutraj v domači postelji. Budilka je nastavljena na pol osmo…auf, lulat pa kakat, skuhati kavico…ob četrt čez osem je Laufer pri meni…ob devetih sva v Tivoliju. Prijava, prevzem čipa, štartne številke, darilne vrečke…vse gre kot po maslu. Vrneva se k avtu in na predviden prostor za ”bazni TF maratonci” tabor znosiva vso potrebno robo. Hladilne in športne torbe, ”arafata”, prisvojiva si eno od miz organizatorja in…takrat me počasi začne grabiti trema. Lauferju preprosto priznam, da sem tako našpičen, da tistih palic od ”arafata” ne spravim skupaj, pa če mi da celo dopoldne časa. Čez par minut je ”arafat” postavljen, oprema na mestu, tu pa je tudi že konkurenca…TF ultraši…poznani obrazi, prijazno prikimavanje v pozdrav, stiski rok…TF Sladkih šest…Wega pomlad je, spravi že enkrat te manekenske noge v pajkice…to si mislim, zinem pa ne. Tudi naša ekipa se popolni in takrat…takrat tudi prvič uradno zinem, da bi rad premagal maratonsko razdaljo. V naslednjem trenutku se spomnim, da sem do sedaj največ pretekel 25.8 K lani na Sladkih 6…ni me prijelo srat…samo v tišini sem se umaknil do železniške proge in…enega pokadil. Pet minut pred začetkom sem nazaj, poslušam Lauferjevo žlobodranje o vsaj dveurnem ogrevanju prad takim tekom…že smo v štartnem lijaku…ob 10:00 pok in gremo. Čisto počasi stečem…premišljujem…hidriral sem se dobro…prvič bom v bazni tabor zavil po drugem krogu…nato po vsakem naslednjem…na požirek ali dva. Vse imam s seboj…izotonik, gele, rozine, napolitanke, kondome (ne teh nimam, čeprav…hja Tivoli je Tivoli). Pogled na ‘’sigmo”…puls 150…lepo. Nato gremo prvič proti vmesnemu Timingovemu preverjanju časa in opla v ”klanček” proti Cekinovemu gradu. Tam puls skoči na 167…prvič in zadnjič. Toliko izkušenj že imam, da vem, da se bo tam po treh, štirih krogih vse vrnilo v meje normale. Po drugem krogu zavijem v tabor…izotonik…gremo dalje. Nekaj časa pretečem skupaj z Pajo-tom in Cormi…neverjetno…tudi govorim vmes. Jaz, kateri sem poznan po tem, da med tekom le tu in tam kaj malega zakolnem…jaz čebljam. Počutim se zelo dobro. Potem pa sem kmalu priča ”neljubemu” dogodku. Rajko (Vreme) očitno nezadovoljen z tempom Zdravka C, slednjega začne preganjati proti Cekinovemu gradu, vpijoč za njem ”kaj se vleče”. Rajko obupa…ultra je ultra. Zaključim z osmim krogom…približno 16 K. Razdalja katero sem po Sladkih 6 še večkrat premagoval na treningih…dlje nisem šel. Bo kriza…ne bo krize? Kdor ne poskusi ne ve. Grem…deveti krog…deseti…polovička je za menoj. V baznem taboru zaužijem gel in ga poplaknem z izotonikom. Verjetno edina napaka katero sem storil skozi ves tek. Preprosto je bilo naenkrat preveč sladkorja. Počasi tečem dalje in si mislim, da je tudi gelu treba dati čas, da začne učinkovati. Res je…po nekaj minutah se zalotim, da zopet prvinsko uživam v zenanju skozi Tivolski park. Naslednja dva ali tri kroge grem samo ”na vodo”, potem na Enervitovo tableto in vodo, potem zopet na izotonik. Petnajsti krog…slabih 30 K. Asfalt iz Sladkih 6 je premagan…postavil sem si novi mejnik in da…grem po maraton!!!. Časa imam dovolj. Novi krog, pa še eden…slabih 34 K je za menoj. Vzamem še drugi gel, tokrat ga pravilno poplaknem z vodo…dalje. Takrat opazim, da nas je na progi čedalje manj. Čedalje manj je tistih kateri švignejo mimo mene in skoraj vse poznam. Skoraj vsi iz TF. Grem proti 38 K…takrat me prvič stisne scat. Stopim v stran, opravim…skozi pluča in zobe stisnim CO2 z besedami…”pizda smo dobri”. Krog za 40 K…enervitova tableta, košček banane, voda. Pod gradom me ujame Laufer…”še dva kroga stari, glej da mi pritečeš v cilj”. Bom jebemti, pa čeprav po kolenih. Predzadnji krog…prehiti me Zdravko C…takrat preklopim na glavo. Čuj…vse je v glavi. Podplati pečejo…v gležnjih vsake toliko stisne…raztegnem in grem dalje. Vse je v glavi. 21-ti krog je za menoj…slabih 42 K. Spomnim se na Razy-a…22 jih naredi, da te ne bodo za tistih par metrov hecali…grem. Noge so od nekoga drugega…vse je v glavi. Iščem travo…mehkeje je…še zadnjič preko ” cvišencajta”, še zadnjič proti Cekinovemom gradu. Še zadnja ”šikana” pred ciljnim spustom…tukaj si…še nekaj metrov…v cilju vidim Maj-a z fotoaparatom. Maraton sem prijel za jajca.
Hvla vam…hvala za vse besede vpodbude, za vsak lop po ramenu, za vsak ”še malo”…hvala vam Vencelj, Uroš Sobočan, Laufer, Ira, Mojculja, Razy, Wega, Klopotec, Vreme, Ečo, Miro, Preglji…hvala vsej ”moji” ekipi TF Maratonci (’bemti, skupno smo bili drugi) toliko vas je bilo, da ne zamerite, če sem koga izpustil. Še posebej hvala Zdravku C…tudi besede nisva spregovorila…ni bilo potrebe…prav imaš…vse je v glavi. Zaobljuba za naslednje leto se glasi…če se bo prireditev obdržala grem po 50 K.
Matic in Matevž…hvala vama za ponos v vajinih pogledih, ko sem se vrnil domov. Pika hvala za objem, poljub in za bučke gratinirane s sirom…objel bi ves svet.
Statistika…na progi sem bil ( po moji Sigmi) bruto 7:36:58, povprečni puls 135, maksimalni 167, pokuril sem 6291 Kcal,,,rozine in napolitanke sem prinesel cele domov. Zaužil…cca 3.5 litra izotonika, liter vode, dve sadni ploščici, dva gela, tri enervitovi tableti, pol banane…
…in se imel super!!!
Rad vas imam in LP
Matjaž
Have a dream...make a plan...go for it !!!