Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Danijel je posplošeno zadel delovanje GPS-a. Če pa bi želeli biti natančnejši bi morali dodati še naslednje; gps meri razdalje med točkami, dolžina le teh pa je odvisna od nastavitve gps. Torej več točk natančnejša meritev. Seveda se postavlja pod vprašaj v tem primeru verodostojnost meritve v tunelih, kjer je razdalja večja od nastavitve merjenja posameznih točk.
Vsekakor pa za natančnejše meritve gps ne pride v poštev oz. je zgolj približek. Poleg tega pa je ta približek odvisen tudi od vremena (relativne vlažnosti...). Glede na to, da so na tej trasi tudi klanci je treba prdvideti, da gps le teh ne zazna v vertikalni razdalji temveč v horizontalni (npr. klanec dejanske dolžine 300m ga bo gps zaznal kot horizontalno cca 260m).
Seveda bi potem morali točno razdaljo meriti z geodetskimi meritvami in izračuni (tudi relativnih kotov).
Ob vsem povedanem ste verjetno doumeli, da se meritve maratonskih razdalj ne izvajajo z gps. No morda v začetni fazi za lažjo kasnejšo umeritev. Le ta pa se izvaja z merilnim kolesom. Merilec načeloma izmeri vsak kilometer posebej in sicer v idealni liniji. Ker pa tekači ne tečemo vedno v idealni liniji so rezultati pretečene razdalje v cilju vedno višji.
Jaz osebno verjamem organizatorjem, da so razdaljo namerili zelo natančno;D
Uporabniški avatar
 lojze
lekdo123 napisal/-a:Danijel je posplošeno zadel delovanje GPS-a. Če pa bi želeli biti natančnejši bi morali dodati še naslednje; gps meri razdalje med točkami, dolžina le teh pa je odvisna od nastavitve gps. Torej več točk natančnejša meritev. Seveda se postavlja pod vprašaj v tem primeru verodostojnost meritve v tunelih, kjer je razdalja večja od nastavitve merjenja posameznih točk.
Vsekakor pa za natančnejše meritve gps ne pride v poštev oz. je zgolj približek. Poleg tega pa je ta približek odvisen tudi od vremena (relativne vlažnosti...). Glede na to, da so na tej trasi tudi klanci je treba prdvideti, da gps le teh ne zazna v vertikalni razdalji temveč v horizontalni (npr. klanec dejanske dolžine 300m ga bo gps zaznal kot horizontalno cca 260m).
Seveda bi potem morali točno razdaljo meriti z geodetskimi meritvami in izračuni (tudi relativnih kotov).
Ob vsem povedanem ste verjetno doumeli, da se meritve maratonskih razdalj ne izvajajo z gps. No morda v začetni fazi za lažjo kasnejšo umeritev. Le ta pa se izvaja z merilnim kolesom. Merilec načeloma izmeri vsak kilometer posebej in sicer v idealni liniji. Ker pa tekači ne tečemo vedno v idealni liniji so rezultati pretečene razdalje v cilju vedno višji.
Jaz osebno verjamem organizatorjem, da so razdaljo namerili zelo natančno;D

da je gps odvisen od povečane sončne aktivnosti, mi je jasno (motnja radijskega signala), ne vem pa bi bil odvisen od relativne vlažnosti (razlika me širjenjem elektromagnetnih valov v suhem in vlažnem zraku je praktično zanemarljiva in na meritev ne vpliva) , kvečjemu zaradi oblakov in drevja, ki motijo radisjski signal, gps deluje na osnovi izračuna razlika časov potovanja radijskega signala ter s pomočjo več satelitov (presečišče je točka kjer se nahajaš). Torej je natančnost meritev GPS zelo odvisna od kvalitete signalov s satelitov in predvsem terena (visoke stavbe, pod steno, pod drevjem, oblaki itd...)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA