Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Igi69
Damijan, če bi začel s takimi, češ zakaj ne merite svojih neto časov, bi lahko nadaljeval s takimi, češ, zakaj sploh objavljati rezultate na netu, zakaj ne nosite vode s seboj vseh 21 km itd.

Nima to nobenega smisla. V današnjih časih je sestavni del dobro organiziranega (pol)maratona tudi ažurna objava bruto in neto časov na netu. Temu se reče napredek, če hočeš.

Drugače pa, težko človek verjame, da neto časov niso merili, ker so se bali, da bo merilni trak dvignila burja v zrak. Konec koncev so organizatorji doma iz tistih koncev in so verjetno že kdaj slišali za burjo :lol: Hočem reči, morali bi biti pripravljeni na tak scenarij.

p.s.: ne sedaj misliti, da je ne vem kakšen probem, če ni neto časov, ker to dejansko ni. Ampak, če že nekaj delamo, je prav, da skušamo delati jutri oz. naslednje leto še bolje.
Uporabniški avatar
 Damijan
Jep, imaš prav, bolj ali manj glede vsega. Burja jih je presenetila kot cestarje preseneti vedno sneg, ne? Ampak, če so pač že bili "presenečeni", se mi vseeno zdi manjša škoda ne imeti neto časa, kot pa krdelo prevrženih tekačev, bog-ne-daj s kakšnim zvinom ipd.

Sicer pa - nisem bil v Sežani, z veseljem pa prebiram poročila, in menda je kr pihalo. Pa poskusite na pozitivno stran tehtnice zmetat vse tisto, kar ste dobrega napisali o organizaciji. Vseeno pa - roko na srce - mislim, da vsak tekač ja ve, kolko časa je laufal od štartne do ciljne črte (= netto).

Eee, zakaj se jaz opravičujem namesto organizatorja?
Uporabniški avatar
 Junc
Itak da je vsak meril čas zase. No, mene je dilema zadnje dni ali naj grem brez ure na tek in da bi tekel po filingu. Ne moti me sploh da niso merili netto časov, ker je verjetno prevelik riziko da se kdo neroden poškoduje in pol mogoče še kaka tožba pade, itd.
Itak se pa po mojih izkušnjah na tekih čas na moji uri in uradni neto čas razlikujeta +/- sekunda, tako da ni panike. Vsaj zame.
 hitrohodec
Za topko:
Res je bilo, nisem rekel le kar tako, odkar se ukvarjam s hitro hojo (in to je kar več desetletji) nisem še videl novinca (ali novinke), ki bi v tej izredno tehnični disciplini že prvo tekmo tako lepo razumela in obvladala tehniko. Seveda se da še precej popraviti, toda med vsemi (vključno z Hrvatico, ki bi z bolj strogimi sodniki ne končala tekme) si bila gotovo najkorektnejša. Na vsak način sem ostal prijetno presenečen ob odzivu tekmovalcev (in predvsem v ženski kategoriji) in upam le, da boste sedaj tisti (in seveda še mnogi drugi) nadaljevali in sledili programu tekmovanj, ki sem vam ga dal ob prijavi. Posebno pa Ti topka, ki si sedaj na čelu lestvice Grand Prixa. Sedaj Ti priporočam le, da si nabiraš km, vsaj 1x tedensko Ti svetujem hojo v lažji reber, ki zelo pomaga za bolje stegovat koleno v vertikali in pa 1x tedensko po segrevanju parkrat (ne več kot 5x) hitrejšo hojo na 500m s premorom (še bolje počasno hojo) 2 minut. Kot veš, ne pa drugi obiskovalci Foruma, bo naslednja tekma za G.P. (veljala pa bo tudi za Državno Prvenstvo Master) 27.maja v Kranju (spet ženske na 3000m in moški na 5000m) skupaj z D.P. v teku na 10km na stezi ter metalskim peterobojem. Torej nasvidenje v Kranju, za vsak problem pa pišite!
P.S.: V nedeljo 01. aprila tekmujem v Parizu, kamor so me povabili na mednarodno člansko tekmo na razdalji 20 km, zato sem danes treniral prav na tej razdalji in bil zadnjih 5 km hitrejši kot včeraj na tekmi. V Sežani je tudi nam hitrohodcem burja nemalo ponagajala, saj smo na delu steze ob železnici naleteli na pravi "zid" zato bi tudi doseženi časi lahko bili za vse še veliko boljši toda boste pa prihodnjič bolj veseli na osebne rekorde!
Uporabniški avatar
 teoo
fajn je bilo. Sicer sem šel samo na 8km, ter potem hitro šibal nazaj domov, ker sem mel ful za delat okoli hiše. Edino kar sem pogrešal, je majčka. Saj verjamem, da je pršut pa teran super zadevca za nekraševce... sam tisti, ki mamo to že doma, bi loh majčko dobili :D

V orleku mi je kolega ob progi dal šilce šnopca za zajebancijo, pa me je pol še celo pot do sežane žgalo po želodcu. Ne poskušat tega

aja, lepo je blo videti TFjevce.... čestitke vsem za lep tek :shock: :) :)
 Igi69
Jaz majčko niti nism pogrešal. Itak gre tako ali tako čez par let k vragu. Raje bi videl, da bi dobili kako priznanje oz. kolajno. Da spraviš in imaš za vedno. Cena ni važna, čim ceneje, tem bolje :wink: ,važna je simbolika.

Pa da ne bo spet kdo utrujal, češ, kaj to rabimo. Dejansko ne rabimo. Kot dejansko ne rabimo večino stvari v življenju. Je pa zadeva dobra kot trajen spomin. Namreč niso na teku samo taki, ki na podobnih prireditvah sodelujejo vsak mesec, smo tudi taki, ki sodelujemo parkrat letno ali pa parkrat v življenju.
 dragons
Kaj reči po petih pretečenih kraških polmaratonih.

- prijavna služba je delovala odlično.Človek bi pričakoval ob takem številu udeležencev dolge vrste pri čakanju na številke vendar je pet do šest punc obvladovalo stvari vrhunsko.Pomislek sem imel edino ker ob prevzemu ni nihče zahteval nobene identifikacije.

-WC
Vsa ta leta pereč problem .Očitno bo treba na tej zadevi še precej narediti.Vem da trije ali štirje "mobilni" WCji ne bi rešili problema vendar bi ga vsaj omilili.Vrste pred WC so bile prevelike in so ustvarjale veliko dozo nezadovoljstva predvsem pri ženskem delu populacije. Morda je k temu pripomoglo tudi vreme, da se je vsa zadeva skoncentrirala v dvorani.
Svetla plat dolgih vrst pa je da sem se ob čakanju na ženski del naše odprave prijavil za Trst.Hitreje kot po internetu!

- Start.
Mislim da je skrajni čas glede na naraščajoči trend udeležencev, da loči starte obeh tekov.
Vem da to pomeni večje stroške pri organizaciji vendar je to nujno zlo.
Mislim da si organizator ne more več zatiskati oči pri tej zadevi.

Merjenje časov.
Glede na to da je bila ciljna ravnina eden od prijetnejših odsekov na progi me čudi poteza.
Če je organizator ocenil kot tvegano potezo jo pač spoštujem.

Promet v Italiji
Ravno letos sem ob teku razmiišljal kako so se italijanski vozniki poboljšali.Na cesti nisem videl nobenega premikajočega vozila.
Ali je bila to posledica policije ali je bila to stvar trenutka.Ko sem bral poročila posameznikov zgleda ves čas ni bilo tako.Dobra poteza je bila tudi da so že na meji zaustavili promet in s tem zaustavili nestrpneže.

Pohvala italijanski strani za realizirano kolesarsko stezo skoraj do karavle oz kakorkoli se že reče.Ta del je bil včasih prava mora za skoraj vsakega tekača.V dveh letih so naredili čudež iz navadne kolovozne poti.To je primer kaj se da narediti če je volja.
Druga zgodba je del proge od karavle do Orleka.Smiselno bi bilo povezati pot z italijansko stranjo
.Saj vem stroški stroški stroški..

Pri takemu številu udeležencev na naših prostorih se lotiti prehrane tako uspešno lahko rečem samo KAPO DOL.
Ker smo kasneje naskočili eno od primorskih gostiln ne bi ocenjeval jote.

Če moram oceniti prireditev z eno besedo je to ODLIČNO.
 MarkoJ
Strinjam se z vsem, kar je napisal dragons.
Glede prometa bi rekel, da me je bolj čudil v Sloveniji (avtomobili, ki so vozili 60+ od črpalke proti Lipici - slovenske registracije, Italijani so vsaj počasi peljali, ter radoživa kočija v Lipici).

No, v Italiji (vas za Bazovico) sem pa jaz priletel v en avto, ki je hotel zaviti v križišče, a ga nisem opazil.

Drugače pa imajo organizatorji precej prostora za izboljšanje pri spletni strani.

Mogoče bi še omenil slabo označenost križišča 21/8 km.
 hitrohodec
Ker niso (še) bili objavljeni rezultati hitre hoje v Sežani, Vam jih kar tukaj posredujem:

ŽENSKE 3000m (steza)

1. JURLIN VLASTA (A.K.VETERAN ZAGREB) 17'23"00

2. ČUFER VALENTINA (T.D.BURJA VIPAVA) 20'13"10 (1. 30 točk)

3. SEDEJ INGRID (Š.D.PEKLENK) 22'15"30 (2. 29 točk)

4. TRONTELJ SILVA (A.K.KOPER) 23'09"00 (3. 28 točk)

5. MIHELJ IRENA (IDRIJA) 23'18"20 (4. 27 točk)

6. POTOČNIK MARIJA (M.N.Z.) 23'39"00 (5. 26 točk)

7. PUHAR MIRA (A.K.KOPER) 24'11"00 (6. 25 točk)

8. PUNGERČAR METKA (A.K.DOMŽALE) 25'29"50 (7. 24 točk)

MOŠKI 5000m (steza):

1. RUZZIER FABIO (A.K.KOPER) 24'22"00 (1. 30 točk)

2. VERŠEC VLADIMIR (Š.D.BIZELJSKO) 26'08"00 (2. 29 točk)

3. HAUBRIH ŽELIMIR (A.K.VETERAN ZAGREB) 27'10"60

4. JURLIN KREŠIMIR (A.K.VETERAN ZAGREB) 29'57" 80

5. GRIČAR BRUNO (T O M ) 31'46"90 (3. 28 točk)

6. TRONTELJ MIRO (A.K.KOPER) 34'10"20 (4. 27 točk)

7. SCHNEEBERGER MIRAN (KLADIVAR CELJE) 38'12"60 (5. 26 točk)

8. MIKLAUČIČ BOJAN (IDRIJA) 38'35"10 (6. 25 točk)

9. KUNC DARKO (Š.D.HITRE NOGE SENOŽEČE) 40'12"00 (7. 24 točk)

V oklepaju je lestvica s točkami veljavnimi za "1.GRAND PRIX SLOVENIJE V HITRI HOJI".

Naslednja tekma bo 27.maja v Kranju ( v okviru D.P. Master v teku na 10km na stezi ter metalskim peterobojem).
Uporabniški avatar
 BoF
Tek v krogu, veter pa stalno v fris, a je to normalno? Seveda, če se poganjaš na Malem kraškem maratonu

Namesto rave ropotanja, ki sem si ga hotel vsiliti za ritmično motivacijo prek zvočnikov, me je proti Krasu prejšnjo nedeljo v glavi nekdo posiljeval z deklamiranjem verzov o burji. »Vrag naj te vzame, tebe in burjo,« sem si polglasno zabrundal, ko sem drsal proti športnemu parku Sežana. Pred ksihtom sem ugledal še bolj zoprno obličje kot je moje, še vmes pa se je silila kamera z vprašanjem o mojih načrtih. Primožu, ki se je s kompanjoni pred leti zmislil mali kraški maraton na 21098 metrov sem zblebetal nekaj v stavek povezanih neumnosti in ga odpustil proti novim polmaratoncem. Bo treba na stopala navleči tekaške čeveljce in se ogreti. Vmes so se vrteli inserti iz osebne zgodovine polmaratonca.
Ko sem se prvič podal na tek, pameten s teoretičnimi izsledki drugih, sem namesto petih kilometrov iz smelega osebnega plana skorajda krepnil po slabih štiristo metih. Nobenih tekaško razvitih mišic, pljuča zakajena z dnevnim odmerkom dvojnega pakiranja in v žilah nenadzorovano promilno mešanje iz večera v večer. Delo pa seveda pred ekranom, vmes kikiriki ali čips in kakšen prdec odzadaj. To je bila vsa telesna aktivnost. Pa mi je potem prej omenjeni model s kamero, zagotovo je imel prste vmes tudi njegov brat, ki kolesa goni, da ječijo pod njim v smrtnem krču, podtaknil ultrašportnika za družbo. Dušan preteče za jutranje razmigavanje od dvajset naprej. Kilometrov, da se razumemo. Pa sem skušal to še sam osebno in pred tremi leti spoznal, da bom zaradi teka crknil. Ampak če ne... Bom pa prav tako stegnil vse od sebe, le da na manj eleganten način. Odločitev je bila v mojih rokah. Sprejel sem jo tako, da imam za seboj že ljubljanske maratone, pa enake pretečene razdalje v Palmanovi in premierno sem se prijavil na krog okoli Sežane in grem čez mesec v Beograd...
Najprej so mi iz družbe ob točilnem pultu namigovali, da sem poleg že tako izkazane bebavosti še dodatno oplemenitil svoje bivanje na tem planetu s tekanjem vsako jutro od peskokopa proti smetišču ali pa Karavanškem tunelu, proti Mojstrani ali kam drugam. Še meni ljuba je dejala, da sem pa morda res delno počen v možgane. Gospa sedaj že leto sama ali ob meni nabira kilometre, oni cepci iz točilnega krožka pa gonijo bicikle, hodijo redno v Španov vrh ali še višje, dva pa sta celo štartala v Sežani. Včasih se poženem na treningu le z njimi v mislih in takrat še najbolj veselo tečem, pa če je še tako vkreber. Tudi meni je nekaj uspelo!
Kaj je tek? Premikanje leve noge pred desno in potem desno pred levo in tako naprej. Pa če se da malček hitreje toliko bolje! Vmes zašvicaš, včasih bruhneš, cel čas hropeš, oblačila smrdijo, da o tekaških copatih ne pišem kaj preveč. Z najmanj smrdljivimi sem se, medtem ko sem mežikal eni od tekaških damic, pognal s štarta v Sežani. Juriš proti Lipici, ki sem ga nameraval izvesti tako kot Yull Brinner v bitki na Neretvi, se je sfižil že v prvem daljšem klančku. Res je bil klanček, a je pihalo. Burja! Seveda! Od tod tisto deklamiranje o tem prekletem veternem pojavu. Mimo je hitreje od vetra silila Lili in najraje bi ji dal eno okoli ušes zaradi zavisti. Pa je nisem ujel. Bolje je izgledalo ob zavoju proti Lipici, kjer je začelo pihati z boka. Pa ne za dolgo. Med premikanjem nog je spet vleklo v obraz. »Po obratu v smer mejnega prehoda in ko bomo čez, bo bolje,« sem se tolažil, pa je v Italiji ravno tako vleklo kot nad našo rodno grudo. Pri Bazovici sem se hotel kar poleg bazoviških žrtev vleči po tleh, pa sem se premislil in jo krenil vštric z Žaretom proti Trebčam. Vmes sem se useknil tako, da sem vsebino izpihnil karseda visoko. Ob dejstvu, da je burja vlekla v obraz, nek Italijan pa se je zavetrno skrival za menoj, je bilo to še toliko bolj sladko opravilo. Preden je odsmkljal na svoj del ceste in se obrisal okoli levega očesa, se mi zdi, da je bila vmes že ena vas. Ali pa je bila kasneje, med trpljenjem seveda nisem gledal ne levo, ne desno. Potem pa je prišel makadamski odsek proti Orleku. Jeba!
Burja se je raztogotila in napadala, mi pa smo bežali kot Lahi okoli leta 1943. Na varno - skozi cilj! Ko sva se z enim od prometne policije, ki je prav tako brusil pete v zadnjih izdihljajih, spogledala, me je vprašal: »A se midva sploh premikava?« Pa sva se. Prišla je proga na levi strani in napis Sežana. Zavoj na levo, prek nadvoza in pogled proti zadnjim metrom.
Šprint je bil izveden v slogu Matica Osovnikarja! Malce za lasten ego, predvsem pa za gledalstvo ob ogradi, ki se je ploskajoče obregnilo prav v vsakogar. Vmes sem slišal še posebej mehke dotike dlani in vedel sem, da so samo zame. Ne ob progi, okoli dvesto kilometrov proč na Gorenjskem, ampak so bile in to res zame. Sem jih slišal! Bil sem zmagovalec (In mimogrede, dokazal sem, da nisem pezde! Kar sem pred dvema letoma obljubil Božu Draganu, šefu nad šefi pri tem maratonu, sem izpolnil: pretekel sem mali kraški maraton!). Naslednje leto tudi pridem, pa še kakšen indijanec iz mojega konca zraven, ker kasnejši afterparti pri vinarju Lisjaku v Dutovljah in njegovem famoznem teranu slo po teku okoli Sežane še podžge.
Na koncu: zakaj sem se v letih, ko večina Slovencev s trebuhom v rokah pestuje domači naslanjač, odločil za tek na nenavadno veliko število kilometrov? Težko bi definiral odgovor, kajti potrebno je poizkusiti in biti vztrajen. Prvih štiristo metrov na treningu je najbolj zajebanih, potem pa postane zanimivo in zabavno.

Številka 240
Uporabniški avatar
 bobr
Bof si pomislil o kaki avtobiografiji tekaških podvigov? :lol:
Malo heca malo zares, ful sem se nasmejal ob branju poetičnih prispodob haha.
MKM pa je itak posebno doživetje, definitivno vredno ponovitve.

Številka 195
Uporabniški avatar
 tae
Moj prispevek sicer ne paše sem, ker me na kraškem malem maratonu ni bilo, pa vseeno upam, da mi ne boste zamerili, ker se tu oglašam. Vrstice pa so namenjene predvsem BoF-u.

BoF ti si car v pisanju. To je omenil že bobr, ampak dejansko ali si že kdaj razmišljal, da bi svoj talent malo vnovčil, oziroma razširil med ljudstvo. Če že kaj pišeš za kakšne revije ali celo knjige, potem že itak veš kaj ti leži, drugače se pa tega loti, ker narod potrebuje takšne pisce. Res, the best. Hitro še kam skoči in nam spet poročaj v tvojem slogu.
 mojA
Bof, solznih oči tole pišem - od smeha, jasno. Tvoje pisanje je več kot krasno.
HVALA!

št. 1599
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA