Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Preseren
Lp,
evo moje poročilo iz Spartakovega teka, ki je potekal na hipodromu v Ljubljani. Vsekakor prireditev, ki mora pridobiti več udeležencev, saj je bila zelo kvalitetno organizirana. Organizatorji očitno znajo vse, samo marketinga ne. Teka se je udeležilo cca 80 udeležencev, vsi razen 5ih na 11km dolgi progi, le 5 (štirje smo prišli v cilj) pa smo tekli dva kroga.
V enem krogu je bilo 15 ovir, od plezalnih, do vodnih, do takšnih, ki so zahtevali precej moči.
Moram reči, da me je precej presenetilo, kako težko je preteči 22km z ovirami, saj sem bil na koncu že čisto uničen, predvsem pa se je prikazala prava kameradrija, saj mi je sotekmovalec zadnjih pol kilometrov pomagal, da sva skupaj prišla na cilj in si tako razdelila drugo mesto.
Na kratko, zelo dobra organizacija, razmisliti malo o datumu, saj so blizu maratoni in se marsikdo ne bo udeležil takšnega bolj riskantnega teka pred maratonom, vsekakor pa če bo stvar postala vsakoletna, se še udeležim.
Nekaj fotografij in še dodatnih utrinkov tudi na mojem blogu.
Še mojih pet centov: Letos sem se prvič udeležu na t.i. Oviratlonu (obstacle challenge) na Pokljuki, kjer je treba imeti poleg kondicije tudi dovolj mišične mase. Ker se zaradi masovne udeležbe na tem dogodku ni štel čas, sem se odločil, da se bom izkazal v Spartakovem teku, ki je v Sloveniji pravzaprav "milejša" izvedba ameriškega Spartan racea (http://www.youtube.com/watch?v=M4aM0fpS0IU). Odločil sem se za 22 kilometrsko traso, saj sem že pretekel nekaj polmaratonov, prav tako pa obožujem razgibanost med tekom. Proga je bila dolga 11 kilometrov in je zajela 15 ovir. Polmaratonci smo naredili 2 kroga.
Po enomesečni pripravi (vaje za moč, kondicijski šprinti, tek na daljše razdalje, itd.) sem se počutil pripravljenga. Vsaj tako sem si mislil. Prvi krog mi je minil brez problema, imel sem čas 1 uro in 5 minut, naslednji krog pa me je res pošteno izmučil. Ovire so bile različne, naj omenim le tiste, ki so bile meni osebno najbolj zahtevne in zanimive. Napete gasilske cevi, po katerih si moral plezati, brez da bi se dotaknil tal. Ker sem bil preveč zagret, sem si na tej oviri malce obdrgnil dlani. Druga ovira pa je bila prenašanje zidakov približno 200 metrov. Slednja mi je bila zahtevna zato, ker imam manj moči v rokah kot v nogah. So pa bile tudi izvirne ovire, kot npr. skok čez ogenj, "živa" ovira v obliki dveh nevarnih "gladiatork" in met kopja v seno (hvala, ker obstaja youtube). Pri vsaki oviri je bil nekdo, ki je nadzoroval tekmovalce, da ne bi kdo goljufal. Imel si na razpolago tudi možnost neudeležbe ovir, vendar si v tem primeru delal po 20 "burpijev" (mešanca sklecev in počepov).
Nasplošno sem čas, ki sem ga zapravil za ovire, nadoknadil s tekom, tako da sem dosegel soliden rezultat 2 ure 21 minut in 1 sekunda, čeprav sem se proti koncu proge skorajda izgubil (nekaj me je zmedlo :x ), zato sem raje počakal na sotekmovalce. Na koncu sem se uvrstil na prvo mesto, za nagrado pa sem dobil dve čokoladi, klobase in (zame najbolj uporabno) darilni bon za obisk v fitnesu.
Organizacija je bila za prvič odlična :clap: . Všeč mi bila raznolikost ovir, "ogrevanje" pred štartom 8) in navijanje prijaznih redarjev, ki so stali ob ovirah ter te vzpodbujali (nekdo mi je celo ponudil vodo :drink ). Pograjal bi edino program. Lahko bi prikazali način rokorb ali bojevanje gladiatorjev v rimskem času, saj je celoten tek imenovan po opevanem Spartakusu. No, vsaj dva rimska legionarja sta bila ob progi :wink:
Škoda, da v Sloveniji ni več takih tekov oz. oviratlonov, kjer je potrebna pravilna kombinacija kondicijske pripravljenosti, spretnost hitrega odločanja in mišične mase. Sicer pa je tudi res, da ni ravno za vsakega in zahteva več intenzivnih priprav kot za polmaraton.
Upam, da bo naslednje leto večja udeležba in da bodo še bolj izvirne ovire, ter da bo lepo vreme :mrgreen: Prav gotovo se ga bom spet udeležil. Če ne kot tekmovalec, pa vsaj kot redar, da bom lahko svetoval in motiviral ostale udeležence :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA