Pred petimi leti (kako čas hitro beži

) sem v Radencih prvič pretekl maraton in za obletnico sem želel ponoviti vajo. Vreme je bilo idealno, ker je bilo oblačno (kot pred petimi leti) in je bil vsaj tek po tistih ravnicah malo manj naporen, kot pa če je sonce. Včerajšni maraton je imel številko 25, ker toliko sem jih v teh petih letih pretekel.
Če pomislim, da sem pred začetkom svoje tekaške kariere imel željo samo desetko pretečti.....se kar nasmejim, ker sem spregledal eno dejstvo v tej formuli in to, da si meje sami postavljamo in če želiš sebi dokazati, da zmoreš, moraš samo vztrajati na svoji poti.
Pred enim tednom sem bil na Vipava trial in že tam je bilo zanimivo, ker je bilo veliko višincev tako, da sploh nisem imel pred štartom ciljev, ker sem prišel samo uživati v teku in druženju s prijatelji tekači.
Nekaj je pa bilo letos vseeno drugače pri meni in tukaj bi omenil senzor Dexcom G4, ki ti neposredno meri cuker in pokaže vrednosti na monitorju in so odpadle meritve med tekom in obenem mi ni bilo treba nositi torbice okrog pasu.
Začel sem čisto umirjeno in prvi km je itak hitrejši zaradi gužve in sem samo sledil reki tekačev pred sabo. Srečal veliko znanih tekačev in tekačic na progi in ko sem na 4 km ujel zajčka za 3.50.00 na maratonu in držal tempo za njim je hipoma padla odločitev, da mu sledim.
S sabo sem imel tri gele po 27 g Oh in sem si pred štartom rekel, da bo to dovolj, ker ostalo potrebno energijo bom dobil na okrepčevalnicah, ki so bile na 2,5 km.
Km so minevali v sproščenem vzdušju in tudi Dexom je kazal dvigovanje cukra, ker sem pred tekom zaužil še cca 30 g Oh v tekoči obliki za dodatno hidracijo in imel še 1 E aktivnega insulina, ker sem tekel brez pumpe. Na 11 km sem dodal prvi gel (cuker se je malo dvignil) in na okrepčevalnicah še po 2dl vode in po par kosov pomaranče. Obrat se je hitro bližal in v skupini 3.50.00 nas je bilo kar nekaj tekačev, ki smo dobili buren aplavz od navijačev ob progi.

Filing obrata v Radencih je res nekaj posebnega in ga priporočam vsem tekačem na 21 km, da ga vsaj enkrat doživijo v živo, ker ti gredo kocine pokonci, ko vidiš cilj 20 metrov stran

in obenem obrneš nazaj v še en korg.

Hudo dozo adrenalina dobiš v žile.
Na 23 km sem dodal drugi gel in še vedno sledil zajčku za 3.50.00 . Nisem pozabi piti na okrepčevalnicah in edino kar sem opazil je bilo to, da se je naša skupina okrog zajčka začela krčiti. Skratka sam sem še vedno sledil zajčkoma in obenem v glavi preračunaval, da je v igri tudi rekord (PB) za mene na maratonih.

Na 30 km sem dodal tretji gel in si v glavi ponavljal VZTRAJAJ, ker sem vedel, da sem dobro na poti. Čeprav je monitor Dexcom kazal, da cuker počasi pada sem vseeno upal, da bo gel pomagal, ker počutje je bilo še vedno super in sem bil na 30 km celo dve min pod mejo 3.50.00, če bi preračunal časovnico do konca.
Sem se pa že na tem 30 km čudil, kako veliko porabo OH imam med samim tekom,

ker se je poznalo, da sem bil v drugačnih srčnih obratih, kjer sem si energijo za tek zagotavlja s pomočjo gelov in ne iz zalog maščob v telesu. Edina neznanka mi je bila, kako se je to v telesu izvajalo, ker sem bil že več, kot dve uri brez insulina in bi moral cuker leteti v nebo..... ne pa vztrajati v ravni črti......na Dexcom G4 monitorju......
Pride 36 km in klučna napaka pri odločitvi, da na okrepčevalnici vzamem samo vodo in dva kosa pomaranče in v dir za zajčkoma in mojim PB. Sem računal, da bo dovolj zaloge za zadnjih 6 km, ampak sem se uštel...... Po ene 500 metrih od okrepčevalnice sem odpadel, kot še zadnji zasledovalec, ker enostavno sem se moral ustaviti in začeti hoditi, ker ni bilo več energije. Glava je hotela, ampak noge in zaloge so bile skoraj na nuli, ker cuker je bil 4,0..... Takoj sem vedel ,da je konec sanj o PB,

ker sem imel skoraj dva km do naslednje okrepčevalnice in tudi tekači, ki so me prehitevali niso imeli zaloge gela, ker so tudi sami že vse pokurili.
Sem se hitro sprijaznil, da bo to en lep sprehod do okrepčevalnice in ves čas razmišljal zakaj se je to zgodilo, ker sem preračunal, da sem do 36 km vložil v sebe skupaj 100g OH, kar se mi je zdela neverjetna številka, ker ponavadi sem na maratonu porabil očutno manj OH.
Zadnjih 300 m do okrepčevalnice na 39 km sem celo začel počasi tečti ,ker se je telo že malo opomoglo in tudi cuker je na monitorju Dexcom narastel za 0,1 na 4,1, kar je bil znak, da sem se pravilno odločil, da sem sestopil z norenja in preklopil v normalno stanje.
Voda in deset kock sladkorja so bili, kot balzam za moje telo....

Že po nekaj minutah sem začutil, da se bolje počutim in začel sem spet normalno tečti. Tu sem po moji časovnici preračunal, da sem že na 4.02.00 v cilju in sem si rekel, da vseeno probam pohoditi korak do konca in uloviti mejo pod štirimi urami.
Sem bil kar presenečen ,ker sem začutil ,da sem spet poln energije in je letelo v zadnjih km na pet nula in tudi oni klanec v 41 km sem z lahkoto pretek brez padca tempa in sledila sta še dva ovinka v levo in cilj se je že vohal.....
Še prej sem moral mimo navijačev

, ki so navijali kot nori in tik pred ciljem sem se celo ustavil, ker sem hotel bruto čas imeti ravno v 3.59.59 in mislim, da mi je ta cilj uspelo izpolniti.

Neto čas je skoraj minuto boljši in obenem sem bil kar žalosten, da je že konec, ker počutil sem se odlično in bi komot še ene 4 km odlavfal, ker cuker je bil že na 5,8..... in je bilo zaloge toliko ,da sem moral hitro v avto po insulin, da zaustavim naraščanje, ker sedaj sem bil v ohlajanju in telo je končno čakalo tudi ta hormon, da se malo relaksira, ker biti štiri ure na bypass sistemu preživetja....ni enostavno.
Kljub tej smoli glede premalo dodanih OH je bil senzor Dexcom G4 velik napredek v teku, ker enostavno te razbremeni meritve in je vse lažje načrtovati in tudi se mi ni odlepil, čeprav sem se zelo potil.
Vsak maraton je svoja zgodba, ker nikoli ne veš kaj te bo presenetilo, oziroma vrglo iz tira kjub temu ,da si pripravljen na vse. Bolj pomembno je, da sproti ocenjuješ stanje in se poskušaš razumsko odzvati na težave in jih čimprej rešiti, ker iti z glavo skozi zid pomeni samo prihod rešilca in odvoz v ambulanto na infuzijo. Čeprav je bilo oblačno in skoraj idealno vreme je bilo vseeno nekaj intervencij reševalcev zaradi pretiravanja.