Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 Classix
#356634
Achtung...malo daljši zapis. Torej le za tiste, kateri v naslednjih minutah nimate kaj početi oziroma se ne boste spravili k molitvi za Katalonijo, žrtve streljanja v Nevadi...ali kaj podobnega.
Potovanje: "Mišelinko" pravi, da je od Ljubljane do Kassla dobrih 880k. Torej tja in nazaj lepo zašpiljenih 1760k. Po cesti. A če si vsaj malo eko ozaveščen, povrh vsega pa še "ajzenponar" dileme ni. Z vlakom! Z nočnim do Munchna, nato pa z ICE do Kassla. V povratku podobno...z ICE iz Kassla v Munchen, malo čez poldne pa z EC 113/213 v Ljubljano. Pri zadnjem od naštetih vlakov se bom malenkost ustavil...že kmalu po odhodu iz Munchna sva s Piko ugotovila da na vseh treh vagonih, kateri iz Beljaka nadaljujejo pot v Zagreb (prvi del vlaka iz Beljaka nadaljuje v Celovec) ne deluje niti eden WC. Na to stanje sem opozoril nadvse prijazno uslužbenko DB, katera je vpričo mene zahtevala, da se v Salzburgu pripravi servisna skupina oziroma po potrebi zamenjava vagonov. Prihod v Salzburg...od tu dalje so glavni OBB. Nikjer nobene servisne skupine...nič. Na stanje vagonov opozorim tudi uslužbenca OBB, kateri (zopet) v vpričo mene kliče v Beljak in zahteva posredovanje. V Beljaku zopet menjava službujočega osebja OBB, a nikjer nobenega servisa, še manj nadomestne garniture. Vse v duhu...za Balkan je vse dobro. Odhod iz Beljaka...OBB Koroški "kartogrizec" se je potuhnil v enem od oddelkov. Sam sem poklical v Ljubljano in se dogovoril, da bomo na Jesenicah za minuto ali dve podaljšali postanek, da se bodo mencajoči potniki lahko olajšali v postajnih WC-jih. Z pomočjo rok in nog sem to potnikom tudi razložil...prevladovali so poševnooki...vlak pa je bil vsaj 75% zaseden. Upam da je iztegnjeni srednji prst in omenjanje Franza Klamerja in Rosi Mittermajer v prostaškem vokabularju ostalo "klamferskemu kartojedcu" v globokem spominu. Ob koncu le še podatek, da so bili vsi vagoni v lasti OBB in da so vsi potniki do Ljubljane (kjer so ustrezne službe SŽ poskrbele za pravilno delovanje vsaj dveh WC-jev) prišli suhi...
Kassel: Mesto bratov Grimm, mesto neštetih muzejev in prečudovitih parkov, mesto z javnim prevozom katero je urejeno "v nulo". 8.90 eurov pa se lahko dva odrasla in trije mladoletni vozijo z tramvaji in avtobusu od petka od 14:00 do nedelje do 24:00. S Piko sva to s pridom izkoriščala in tako nama je v petek in soboto uspelo "ujeti" vse glavne znamenitosti...Park Schonfeld, Stadt Park z čudovito Orangerie in seveda Schloss Wilhemshohe z nepogrešljivimi vodnimi kaskadami in Herkulesom na vrhu. Z eno besedo...čudovito.
Kassel Marathon: Zakaj polmaraton v Kasslu. Odločitev za to mesto je padla že na pomlad, ko sem iskal primerno polovičko 4 tedne pred Ljubljanskim maratonom. Vem...našlo bi se tudi kaj drugega, a ker v "Germani" še nisem tekel, je bila odločitev lahka. Gre za odlično (o tem za kaj ne za vrhunsko ob koncu odstavka) organizirano tekaško prireditev. Po nemških "reglcih" gre za enega izmed 10 najbolje ocenjenih maratonov v vsej Nemčiji in za drugega najbolje ocenjenega v pokrajini Hessen. Vse skupaj se začne že v petek z Bambini teki, nadaljuje v soboto z šolskimi teki in zaključi v nedeljo z handbike tekmovanjem, polmaratonom in powerwalk polmaratonom (start 9:15) in maratonom (start 10:00). Trasa je (vsaj polmaratonska) kot obljublja organizator...flat and fast. Razen dveh prečenj reke Fulde in nekaj vzpona med 13. in 16. kilometrom je trasa res v večini ravninska...še več...proti cilju, kateri je na stadionu FC Kassel (kapaciteta cca. 12000 sedežev...ob mojem prihodu v cilj je bilo na tribunah vsaj 6-7000 navijačev...vrhunsko) se rahlo spušča. Torej zakaj ne ocena vrhunsko? Pregovorno natančnim nemcem se je letos zgodilo to,kar se je lani organizatorjem LM. Skupino vodečih maratoncev so zapeljali iz trase...zmagovalec je tako postal "domorodec" z časom nekaj čez 2uri 27 minut. Torej v bodoče z organizatorji LM ne preveč strogo. No ja, še vedno strogo...a ne preveč. Aha...še stroški...prijavnina in spominska t-shirt ( katera se je na koncu izkazala za čudovito finisher tekaško majico)...50 ojrov. "Gudibeg" odlično založen, okrepčevalnice b.p. zelo lepa finišerska kolajna, diploma in video prihoda v cilj so že na spletu.
Kulinarika: Daj Nemcu klobaso, piščanca, šnicl, gorčico, kruh ali presto in pivo, da vse poplakne. Sploh ne daleč od resnice. Imela sva srečo, da se je ta vikend v Kasslu odvijal "Street food festival"...podobno kot naša odprta kuhna, le da mnogo večje in sva tako okušala Nigerijsko, Turško in Jamajško kuhinjo. Slednja me je očarala...kaj "rastaman"naredi iz riža fižola in piščanca...čarovnija. Carbo in fat loading sem opravil v KFC-ju...sram me je. Predstavljali so se tudi naši južni sosedje...predvsem z svinjarijo okoli njihove stojnice, kot puške nabitimi kelnerji, skoraj nič gosti in...čevapčiči. Mislim, da je čas da Srbi malo zastrižejo z ušesi, da se jim ne zgodi "teran", Makedonci pa naj zaščitijo "tavče na gravče". No "nečemo više politiku u ovu butigu".
Moj tek: Čez slabe štiri tedne naj bi v Ljubljani odtekel svoj prvi maraton in tako "proslavil" 10 let mojega rekreativnega ukvarjanja s tekom. Ker sem znan po tem, da me na startu rado zanese in začnem "prehitro" sem za ta polmaraton ubral nekoliko rezervirano taktiko. V prvih kilometrih sem se držal zajca z ciljnim časom 2:30:00...a glej ga zlomka, ded je že od začetka držal tempo 6:25/k torej za ciljni čas okoli 2:15:00. Tako je šlo tja do 4-5 kilometra, ko je začel spuščati. Zapomnil sem si njegovo štartno številko...v cilj je pritekel nekaj sekund pred 2:30:00. Sam sem nadaljeval v začetnem tempu in priznam...že od Palmanove 2013 nisem tako užival v polmaratonu. Na koncu sem za 21.3k dolgo progo potreboval 2:17:44. Povprečni tempo 6:28/k...skoraj v sekundo to kar sem si želel.
Namesto zaključka: Po pretečenem polmaratonu sem se počutil dobro. Ne prav dobro, ne odlično...toda dobro. Vprašanje je, ali sem čez slabe štiri tedne pripravljen po 20k (jebovaslimitLM) v zgornjem tempu, odteči še nadalnjih 23k (noben maraton nima samo 42.2k) v počasnejšem tempu. Odgovor bom vedel v naslednjem tednu...po zadnjem dolgem počasnem teku kateri mi sledi preko vikenda. Nekaj vem že danes...29.10.2017 bom ali odtekel celotni maraton, ali pa bom, če me uniči limit na 20k preprosto snel štartno številko in odpujsal domov. Kot sem zapisal ne enem od družabnih omrežij lani po LM...mene polovička v Ljubljani ne zanima več!

LP
Matjaž
#356647
Čestitke Matjaž! Odlično poročilo.
Držim pesti, da boš tudi na Ljubljanskem maratonu uspešno pritekel v cilj v začrtanem času, z nasmehom na obrazu in brez poškodb.

Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA