Najprej, hvala za četitke

.
Končno sem dočakal in prživel tekmo, na katero sem se pripravljal približno 4 mesece. Prvi dogovori in priprave na ½ Iron Triathlon v Grazu so se pričeli že v začetku februarja, ko me je skupinica forumovk in forumovcev prepričala, da bi se lotili tega podviga. Na koncu sva dogovor izpolnila le dva: Pia in jaz.
Priprave ne bi bile nič posebnega, če se ne bi lotil treningov plavanja. Ta disciplina je bila vedno moja nočna mora. Na prigovarjanje Pie, Nataše in Tadeje sem začel dvakrat tedensko z mojimi prvimi učnimi urami v bazenu.

Prvi šok je bilo že dejstvo, da sem plaval v družbi treh profi plavalk. Tršica Tadeja je bila zelo stroga in je z burnimi komentarji spremljala vsak moj gib v vodi. Pia in Nataša sta bili vedno daleč spredaj, jaz sem pa v glavnem nekaj mahal po vodi in lovil sapo. Prvi mesec so me kolegice v glavnem učile prvin dihanja, tako da sem se na momente počutil kot kakšna nosečnica. Vedno znova sem slišal: DIHAJ, DIHAJ, DIHAJ, jest pa sem si po svoje mislil »sam da ne bom izdahnu in to tuki med temi ženskami«

. No, ko sem že nekako obvladal osnove dihanja in izdihavanja nam je tršica naložila razne vaje. Tako smo se šli: roka roko čaka, kravl drsenje, dlan, palec, kravl dihanje na tri in podobne igrice, jest sem pa vmes moral za kazen spet dihat - da sem bolj precizen, vadit izdihe. Kakor koli že, ta trening se je obrestoval, čeprav je v začetku zgledalo bolj klavrno. Vse skupaj je bilo podobno boju za preživetje nad vodno gladino. Ampak, punce niso zgubile potrpljenja z menoj in nekako sem splaval. Morda bi zadostovalo za bronastega delfinčka. Vse skupaj je prišlo že tako daleč, da sem občasno na račun plavanja ali kolesarjenja izpustil kakšen tekaški trening, dvakrat pa sem se namesto na tekaško tekmo podal na duatlon. To je bilo zame še pred pol leta nesprejemljivo. Res pa je, da sem zaradi operacije in saniranja poškodbe moral tekaški trening preusmeriti na kakšno drugo športno disciplino.

In tako je prišel dolgo pričakovani dan D. Cel teden sem se v glavnem basal s testeninami in si pridno nabiral zalog. Tudi pil sem več, za spremembo bolj vodo

, pivo pa sem praktično opustil.
Z Gogo, Markotom in Pio smo se že v petek dopoldne odpravili v Graz. Nastanili smo se v SchulsportDorf ob Schwarzelskem jezeru. Gre za izredno lep športni kompleks z jezerom. Prebivali smo v lični leseni hiški za štiri osebe, tik ob campu in jezeru. Popoldne smo šli prevzeti štartne številke in tu je bilo že prvo manjše razočaranje. Organizator nam razen navadne bele majice, nekaj propagandnega materiala in plastenke gazirane pijače ni namenil nič posebnega, kar bi nas spominjalo, da smo se udeležili te tekme.
Nato smo odšli na obalo jezera, kjer smo testirali plavalne obleke. Ker smo imeli vsi trije izposojene obleke, se je bilo treba nanje najprej navadit. Ko sem jo s pomočjo ostalih uspel navleči nase, sem se počutil kot Calvo. Občutki v vodi so bili dobri, saj te obleka drži na vodi pa tudi plovnost in drsenje sta boljša. Sledil je še ogled tekaške proge, potem pa smo se vrnili v našo hiško, kjer smo se pošteno založili s testeninami.
V soboto zjutraj smo se zbudili v lepem, sončnem vremenu. Kazalo je, da nas čaka zelo vroč dan. Vremenska napoved je obetala temperaturo tudi preko 30 st. celzija.
Odšli smo na štart kjer smo si pripravili opremo in jo oddali v menjalni prostor. Na triatlonu je to, vsaj zame, dokaj nervozen del opravila, saj je treba pripraviti vso potrebno opremo za vsako od treh disciplin posebej.

Štart prve discipline – plavanja, je bil na obali jezera. Gneča je bila nepopisna in treba se je bilo odločiti kje bo najboljša pozicija za skok v vodo. Jaz sem se prerinil v drugo vrsto, kar na plavanju ni običajno zame. To sem obžaloval že po nekaj zavesljajih saj je padalo po meni z vseh strani od plavalcev, ki so me prehitevali

. Plavali smo dva kroga, naše orientirne točke pa so bile rumene boje okoli katerih je bilo treba obračati. Ženske so štartale nekaj minut za nami, vendar so me že ob koncu prvega kroga začele prehitevati. V primerjavi z ostalimi sem plaval dokaj počasi, vendar brez večjih problemov. Približno 500 m pred ciljem mi je postalo slabo. Imel sem podoben občutek kot pri morski bolezni. Nekako sem le uspel priplavati do cilja. Na obali je bil položen tepih, po katerem smo tekli do koles. Že bežen pogled po menjalnem prostoru mi je povedal, da sem med zadnjimi prilezel iz vode, saj je bilo na stojalih le še par koles. Tu sem se preoblekel in si nadel kolesarsko opremo. Organizator mi je, ne vem zakaj, lepo zložene copate in čevlje ter žlico za obuvanje vrgel v košaro tako, da sem potreboval kar nekaj časa, da sem našel pravi kos opreme. Preden sem pograbil svoje kolo, sem moral še odtočit in to kar na trati v menjalnem prostoru. Ne vem kaj so si o tem mislili gledalci, ki so stali okoli tega ograjenega prostora

apak, klicu narave se nisem mogel upreti. Bolje, da sem to opravil takoj, kot pa kasneje na biciklu. Na prvi menjavi sem se tako obiral, da sem porabil več kot 5 minut, kar je bila v primerjavi z ostalimi tekmovalci ogromna izguba časa. Ko sem zapuščal menjalni prostor je bila ob svojem kolesu že tudi Pia in vedel sem, da mi bo kmalu dihala za ovratnik.

Kolesarjenje je bilo, v primerjavi s plavanjem, v začetku pravo olajšanje. Na karti, ki nam jo je pred štartom razdelil organizator, je bila v glavnem predstavljena ravninska proga z manjšimi vzponi, ne višjimi od 30 m. Nekje na 10. km me je dohitela Pia in nato sva večji del proge bolj ali manj uspešno kolesarila skupaj. Prvi vzpon je bil dokaj blag in še sanjalo se mi ni kakšno hribolazenje nas čaka v nadaljevanju. Ob vznožju drugega klanca je bila okrepčevalna postaja in takoj mi je postalo jasno zakaj prav tam. Pognali smo se v klanec, ki je postajal iz metra v meter bolj strm in se je vlekel skoraj 2 km. Ne vem kaj je bilo težje, zmotivirati se, da ga prevozim do vrha ali pa misel, da se bom na tem mestu ponovno znašel v drugem krogu. Prava mora! Na ves glas sem preklinjal organizatorja

, ki nas je dobesedno nategnil glede profila proge. Polar je ob koncu kolesarjenja pokazal, da smo premagali 732 m višinske razlike. To pa je tudi za trmastega bika mal too much na taki tekmi! Ko sem se v drugem krogu ponovno znašel pred tem istim klancem, števec je kazal, da sem na 51. km, sem se zapletel z redarjem, ki mi je podal plastenko z vodo. Sledil je padec in spet sem preklinjal

. Nekako sem se skobacal izpod kolesa in poskušal kar najhitreje nadaljevati. To pa ni bilo prav enostavno, saj sem bil že na strmini. Po nekajkratnih poizkusih sem le uspel zapeti oba čevlja v avtomate in nadaljevati. Sredi klanca pa ponovno šok. Na ozki vijugasti vaški cesti me je dohitel ogromen traktor z obračalnikom sena, ki me je dobesedno izrinil s ceste. Ni mi preostalo drugega, kot da se mu umaknem in sestopim s kolesa. Po vseh pripetljajih sem le prilezel na vrh klanaca in potem odpeljal še preostalih 25 km. Med tri urnim kolesarjenjem sem porabil za pitje in polivanje skoraj 4 litre vode. Tri litre sem imel na kolesu (uporabil sem tudi dvojni nosilec bidonov za sedežem), dve plastenki pa sem vzel na okrepčevalnih postajah. Za pitje je bila uporabna le voda v bidonih,, ki sem ju predhodno zmrznil. V tem času sem pojedel tudi dva gela in dve energetski ploščici. V cilju je bil moj zaostanek na kolesu rez gromozanski, da ne rečem kar žalosten

.

Ponovno sem se znašel v menjalnem prostoru, kjer sem odložil kolo in čelado, slekel kolesarsko majico in se preobul. Spet sem bil med tistimi, ki so za to porabili največ časa. Stekel sem proti prvi okrepčevalnici, kjer sem pojedel gel in spil nekaj vode. Šele takrat sem opazil, da sem pozabil sneti rokavice. Te sem kasneje odvrgel. Po slabem kilometru sem dohitel Pio, ki je delovala dokaj sveže, pa tudi tempo njenega teka je bil kar hiter.

Med tekom sem si zadal etapne cilje in sicer, čim prej prehiteti vsakega tekmovalca, ki ga bom videl pred seboj. Vedel sem, da edino v tej disciplini lahko nekoliko zmanjšam moj zaostanek. To pa ni bila lahka naloga. Od uradnega napovedovalca sem iz ozvočenja slišal, da je bila trenutna temperatura 36 st. celzija. Kar zgrozil sem se. Kaj pomeni teči na taki vročini vem zelo dobro, žal iz lastnih izkušenj. Še vedno se spomnim, kako sem na podobni temperaturi pred 18-timi leti dehidriral in odstopil na pol maratonu, ko sem se nekaj metrov pred ciljem zgrudil zaradi popolne izčrpanosti.
Tekli smo štiri kroge po 4900 m. Proga je potekala po asfaltni cesti okoli jezera, le kakih 300 m smo tekli po plaži med kopalci. Največ se je dogajalo na platoju pred vodnim smučarskim centrom, kjer je bilo tudi največ bučnih gledalcev (tud luštne punce v bikinkah). Ta del sem v vsakem krogu komaj čakal, saj so me, na moje prigovarjanje, fantje in punce iz šole smučanja na vodi v vsakem krogu zalili z dvema škafoma vode nato pa je sledil še tuš. Njim se je to početje zdelo strašansko zanimivo (si kar predstavljam kakšne komične grimase so videli na mojem obrazu vsakič, ko so me zalili

) jaz pa sem s tem uspel ohraniti vsaj malo svežine za naslednje kilometre. Na polovici proge sem pojedel še en gel. Okrepčevalne postaje so bile postavljene na vsakih 2,5 km. Tu sem se vedno ustavil ter spil kozarec vode, z drugim pa sem se polil. Ti postanki so močno vplivali na tempo mojega teka, obenem pa so mi omogočili, da sem prišel do cilja. Četrti krog sem odtekel približno tako hitro kot tretjega in po prihodu v cilj sem bil res vesel, da sem končal tekmo v takšni peklenski vročini.

Ura je na koncu pokazala, da sem za 2,6km!! plavanja (organizator je najavil le 2 km), 78 km kolesarjenja in 19,6 km teka porabil nekaj manj kot pet ur in pol. Nič posebnega, bi rekli prekaljeni tekmovalci. Zame je bila to zmaga nad samim seboj in spodbuda za naprej. Ugotovil sem, da je bilo kljub vsem pripetljajem na progi in veliki vročini, laže premagati to progo, kot pa pred leti preteči iz Celja v Logarsko dolino in to kljub temu, da je moj glavni šport prav tek na daljših razdaljah.

Nekaj minut po prihodu v cilj me je obšla rahla slabost. Sam pri sebi sem si rekel, Matjaž zdej je pa čas, da čim prej nadoknadiš izgubljene elektrolite. Odracal sem do avta in si pripravil raztopino iz Nelita, ki ima sicer ogaben okus, je pa idealno sredstvo za hitro nadomestitev izgubljene tekočine. Bil sem tako utrujen, da sem namesto vase, tekočino polil po avtu. Zbral sem še toliko moči, da sem v bidon stresel še dve vrečki Nelita, nato pa, kot da bi mi odrezalo noge. Kar vsedel sem se ob avtu. Toneta, ki je stal blizu mene, sem prosil, da mi pomaga priti do vode. Pobral me je in me podpiral, da sva prišla do pipe z vodo. A glej ga zlomka. Namesto, da bi samo natočil vodo, je najprej spral bidon. Pa je šla po zlu tudi druga doza Nelita. Nisem vedel kaj naj naredim. Potem mi je Tone predlagal, da greva do rešilca pa da me tam mal na infuzijo prklopjo. Da je to strašn dobra stvar pa še hitr deluje. Ko sva prišla do rešilca, sem prosil, če se lohk mal na infuzijo prklopm. Dohtr je reku: tuki čiči pa čaki. A ne vidš da mam polne roke dela. Zadaj je bla že prklopljena (na infuzijo) ena ful dobra bejba, sam je zgledala še bol zdelana kt jst. Potem so me posadili na sprednji sedež rešilca in me priklopl na žice. Testi so pokazal, da so bli moj pulz, pritisk in % kisika v krvi bp in da ni z mano nič narobe. Zdravnik je rekel, da mi bo prnesu mal magnezija in čez par minut se je res prikazal s kozarcem Cocacole. Tako sem se zdej nauču, da baje cocacola vsebuje ful magnezija. A res?? Mal sem še posedel v rešilcu in si vključil klima naparavo, pa je blo hitr boljš.
Čez pol ure smo bli že na nalaizi in padu je prvi pir ta dan

. Kolk jih je blo do konca dneva ne vem, nisem štel.

Na razglasitvi je kar nekaj pokalov in medalj odšlo v Slovenske roke. Najbolj so se iskazali Mojca, Tone in Gregor. Predstavnika TF sicer nisva osvojila nobene vidnejše uvrstitve, sava pa dosegla zastavljen cilj. Končati tekmo nekje v šestih urah. In, uspelo nama je.
Kaj sem se na tej tekmi naučil?

Preden se odpraviš na takšne in podobne tekme, sploh prvič, se pozanimaj o pogojih in kvaliteti organizacije pri tekmovalcih, ki so že nastopili na tem tekmovanju. Če bi vedel za klance na kolesarski progi, ter za dejansko dolžino plavanja se verjetno ne bi odločil za to tekmo.

Na takšnih razdaljah je treba veliko jesti in piti, že dan prej je potrebna dobra hidracija.

Skrbno je treba pripraviti opremo, obleko in obutev za vsako disciplino posebej

Z dobro motivacijo, pripravo in dovoljšnjo dozo trme in samozavesti je uresničljiv praktično vsak cilj
Hvala vsem ki ste mi pomagali do realizacije tega cilja. Bilo je teško, a vendar lepo!
Še posebej hvala Pii in Nataši ter naši tršici Tadeji, ki so me bodrile in mi pomagale v bazenu

.
Se vidimo na naslednji tekmi. Kje že?
L.P.
MatjazV
Kasneje objavim še SLIKCE!!