Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Čisto na kratko iz celodnevnega dogodka:

Na 65km nas je startalo 38 tekačev. Veliki zmagovalec je bil Toni Vencelj pred Žepičem in Mirkom Vindiš. Pri puncah sem žal pozabil ime zmagovalke :oops:

Od nas sta se lepo odrezala BoštjanG in Snežni_tekač, oba okoli 7 ur, čestitam :clap:

No meni je v dveh letih le uspelo priti skoz :oops: : lani od Rogle do cilja(31km), letos pa od štarta do Rogle (34km). Ja zelo doooolga proga in dvomim, da mi bo uspelo kdaj priti skoz v enem kosu :( Je pa užitek videti vso to naravo, pogledi so res nepozabni.. :wink: Posebno lepo je bilo po grebenu od Kremžarjevega vrha pa vse do Ribniške koče. Proga je bila dobro označena, no kljub temu sem na enem mestu zgrešil in šel namesto okoli smučišča direktno postrmi varianti na vrh in nato ker ni bilo več oznak spraševal mimoidoče kako se pride do Pungerta. No vse se je srečno končalo, izgubil naj bi le nekaj minut in predvsem nekaj prepotrebne moči :(

Žal ko sem prišel nekje do bližine Lovrenških jezer pa sem začutil utrujenost in nato več ali manj hodil do Rogle kjer sem predčasno zaključil svoje potovanje. Do Rogle sem prišel v času 4ure40minut a žal so okrepčevalnico že zaprli in odšli na Pesek. Zato sem moral nadaljevati pot do Peska, malo tudi s pomočjo avtoštopa, tam pa so me prijazni organizatorji nato peljali naprej do Areha, kjer nas je čakal avtobus.

Toliko zaenkrat, se oglasim še kaj, če bo potrebno replicirat :lol:

ps danes bo pa TF več ali manj pri miru 8)
Uporabniški avatar
 Dule
Snezni_tekac napisal/-a:Any comments?

Kje ste borci , jih se je kaj?

Kot kaže Snezni si tole spregledal :wink:
 snezni_tekac
Dule napisal/-a:Čisto na kratko iz celodnevnega dogodka:

Na 65km nas je startalo 38 tekačev. Veliki zmagovalec je bil Toni Vencelj pred Žepičem in Mirkom Vindiš. Pri puncah sem žal pozabil ime zmagovalke :oops:

Od nas sta se lepo odrezala BoštjanG in Snežni_tekač, oba okoli 7 ur, čestitam :clap:

No meni je v dveh letih le uspelo priti skoz :oops: : lani od Rogle do cilja(31km), letos pa od štarta do Rogle (34km). Ja zelo doooolga proga in dvomim, da mi bo uspelo kdaj priti skoz v enem kosu :( Je pa užitek videti vso to naravo, pogledi so res nepozabni.. :wink: Posebno lepo je bilo po grebenu od Kremžarjevega vrha pa vse do Ribniške koče. Proga je bila dobro označena, no kljub temu sem na enem mestu zgrešil in šel namesto okoli smučišča direktno postrmi varianti na vrh in nato ker ni bilo več oznak spraševal mimoidoče kako se pride do Pungerta. No vse se je srečno končalo, izgubil naj bi le nekaj minut in predvsem nekaj prepotrebne moči :(

Žal ko sem prišel nekje do bližine Lovrenških jezer pa sem začutil utrujenost in nato več ali manj hodil do Rogle kjer sem predčasno zaključil svoje potovanje. Do Rogle sem prišel v času 4ure40minut a žal so okrepčevalnico že zaprli in odšli na Pesek. Zato sem moral nadaljevati pot do Peska, malo tudi s pomočjo avtoštopa, tam pa so me prijazni organizatorji nato peljali naprej do Areha, kjer nas je čakal avtobus.

Toliko zaenkrat, se oglasim še kaj, če bo potrebno replicirat :lol:

ps danes bo pa TF več ali manj pri miru 8)

Hojla,

Ja hvala za porocilo.

1. Tam kjer si se izgubil bi malo se postavi v bran organizatoja malo pa tudi v tvojo bran. Namrec problem teh oznak je veter in mimoidoci.
In organizator jepozabil navesti da v kolikor ni oznake in si v dvomih da se drzis markacije z oznako 1. S tem ko si sel cez vrh Male Kope si si prisluzil se dodatne visinske metre. Je pa se videla oznaka in je padla v travo tocno zraven markacije na kamnu. Gre namrec za gorski travnik.

2. Ad pokrajina

Ja so se ostali lepi predeli veliko pa je ze unicenega od izkoriscanja v namene smucarije. Na prvem maratonu se je dalo se presenetiti s kaksnim jelenom ali gmasom sedaj pa se je vsa ta zvad ze zdavnaj prestrasena poskrila pred hrupom in ropotom avtomobilov iz smucarsko-turisticnih centrov.

3. Pretekel si najlepsi del. Ampak kot receno ...

4. Kar se tice moje udelezebe sem letos imel najslabsi cas doslej: 6h43.
Tako da prevec naj ne bi bil zadovoljen. Ampak ker sem spremenil nacin in cilje treninga zadeve niso tragicne oz. nekako tudi ne vidim postenega smisla da bi rusil med kompromis med sprejemanjem narave in fokusiranjem nase. Ce bi sel se malo bolj pocasi potem bi bil pravi uzitek na progi. Vidim pa da se vedno imam rezerve oz. kar moram dejansko natrenirati je odprava krcev pri daljsih gorskih spustih...hitrost in vzdrzljivost v breg se da natrenirati z delom in znojem pri dolgih spustih pa moras dejansko izoblikovati tehniko ki te nese in da ostanes naslednji dan zrel za iztek.
Uporabniški avatar
 tadejk
Čestitke vsem "trem" TF udeležencem. :laola

Dule, nisi bil prvi, ki si se izgubljal. Lani se je recimo izgubil sam Avgust Manfreda, ki je praktično doma na Pohorju.

Kar pa meni pri celi zadevi ni všeč je pa ciljni spust, ki je morilski. Tako, da bom naslednje leto verjetno tudi jaz štartal v SG, če bo sreča pritekel do hotela Bellevue, kjer bom odstopil in se v dolino odpeljal s kolesom ali gondolo (višji cilj pač).

Še enkrat čestitke za doseženo.
Tadej
 snezni_tekac
tadejk napisal/-a:Čestitke vsem "trem" TF udeležencem. :laola

Dule, nisi bil prvi, ki si se izgubljal. Lani se je recimo izgubil sam Avgust Manfreda, ki je praktično doma na Pohorju.

Kar pa meni pri celi zadevi ni všeč je pa ciljni spust, ki je morilski. Tako, da bom naslednje leto verjetno tudi jaz štartal v SG, če bo sreča pritekel do hotela Bellevue, kjer bom odstopil in se v dolino odpeljal s kolesom ali gondolo (višji cilj pač).

Še enkrat čestitke za doseženo.
Tadej

Dovoli da ti repliciram.
Manfreda ni doma na Pohorju ampak v Lovrencu.
Ce bi se lani izgubil bi pa bil skoraj tako tezak problem kot eden Mariborcan ki me je med tem ko sem tekel proti Boflenku vprasal pred markacijo kje se gre za markacijo in to na najbolj obljudenem delu Pohorja. Namrec lani je bilo potrebno odteci cesto Rogla-Pesek-Areh-in spust v dolino.
Kolikor pa je omenil pa se je zgubil predlani in sicer ko se spuscas iz Jezerskega vrha nad Ribnisko koco te steze v kolikor gledas v tla hitro preusmerijo na levo na Ribnisko jezero. In v kolikor se ne drzis starega pravila ( ce ne ves kje si idi do prve znane tocke nazaj ) in poskusas dalje
vrtati po vprasljivih smereh padas v vedno vecje neznanke.

Sam sem se tudi cudil kako se lahko to zgodi Lovrencanu ampak ko mi je povedal da sam Pohorja nikdar ni v celoti prehodil razen na maratonu
( kjer pa clovek vkolikor tece na hitrost ima veliko drugih skrbi kot pa pozorno spremljanje markacij ).

sicer pa se spomnim tvojih besed iz teka na Duh ( ne vem komu si rekel ) namrec da naj se drzimo markacije ker itak samo ena gre na vrh.

NA Pohorju je podobno ce samo ena markacija z oznako 1 ( slovenska planinska ) vodi od SG-ja do MB-ja. In ce se je drzis nikakor se ne mores izgubiti. Letos je gorska resevalna razen ceste dobro uskladila oznake poti s to markacijo.

Kar se tice spusta pa letos ta stereotip ni veljal vec.
Spust je bil potreben samo do trikotne jase. Od tam dalje pa je sla do Arene po Čopki in potem pri drugem stebru po gozdu malo navkreber.

Tako da je bila zadeva krepko olajsana.

Sicer pa zato se rece gorskemu teku gorski.
Duleta dopolnjujem z imeni najboljših punc. Prva je bila Polona Hafner pred Lojzko Felician in Jožico Šiftar. Polona me je prehitel na Kopah, Lojzka pred Roglo, Jožica pa pred Šumikom.
Rezultate lahko vidite na: http://www.gimptuj.net/profesorji/bzmazek/Pohorje05.pdf

Sicer pa sem Pohorje pretekel petič, lani samo polovično zaradi vremena. Letos mi je bilo najtežje in sem bil prepričan, da tečem zadnjič. Danes nisem več, konec koncev rezultat sploh ni važen, le da pridem skozi. Pretečti Pohorje, biti v prečudoviti naravi pa tudi nekaj pomeni.
Nazadnje spremenil boris, dne 07 Jun 2005, 16:46, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 miro
Snežni tekač , tudi lani so nekateri malo zašli in to na krajši varianti. Jaz osebno sem imel občutek, da se organizatorju ni dalo postavljati oznak, po "slabem" (močvirnatem) terenu.
Je pa Pohorje še ena moja neizvršena naloga , vendar letos zanj nisem bil pripravljen, je resnično kar velik zalogaj.
Lp
Miro
 Jožko
Hojla!
Čestitke vsem,ki ste pretekli prelepo Pohorje.Tudi sam se bom nekega dne odločil in ga pretekel,vendar je v takem terminu da to tame ni mogoče.
Kar pa se tiče označb na progi,pa organizatorjem samo to pa ne vzemite za kritiko tako brez veze. Kod tekač in organizator vam lahko povem,da so označbe na progi ena izmed najbolj pomembnih stvari.Tekač sploh ne sme razmišljati ali je na pravi poti ali ne.Tekača morajo oznake spremljati na celi progi in to tako na gosto,da jih opazi čisto podzavestno in o njih sploh ne razmišlja.Po možnosti naj bi bile oznake enake na celi progi.
Kar pa se tiče okrepčevalnic se sploh ne sme zgoditi,da zadnji ne dobijo ničesar.Vsaka tekma mora imeti nekoga,ki gre za zadnjim udeležencem in ta da organizatorjem podatke kdaj smejo svoje pozicije zapustiti.
Upam,da moje nasvate neboste vzeli kod Šinfanje saj se vsak trudi po svojih močeh,skupaj pa lahko naredimo še bolje.
Lep pozdrav in prisrčno vabljeni na 4.gorski maraton štirih občin 18.06.2005 Petrovo brdo. Lep pozdrav Jožko
 snezni_tekac
miro napisal/-a:Snežni tekač , tudi lani so nekateri malo zašli in to na krajši varianti. Jaz osebno sem imel občutek, da se organizatorju ni dalo postavljati oznak, po "slabem" (močvirnatem) terenu.
Je pa Pohorje še ena moja neizvršena naloga , vendar letos zanj nisem bil pripravljen, je resnično kar velik zalogaj.
Lp
Miro

Tako sedaj pa me boste morali na kriz pribiti.

1. Ja to bos moral z organizatorjem resiti.
Jaz pa menim da so tekaci ki ne mislijo z glavo in si ne pogledajo zemljevida preden gredo na gorsko tekmo bolj za stadion ali cesto kot za hribe.
Dobro sedaj ce je teznja da se po hribih dirka za vsako minuto ali podira rekorde potem gorski tek ni to to . Ze tako je dovolj da se zlorablja pokrajina in se dodatno vnasa stres med zivad in gozdove se potrebno se je na vso moc gnat in slepo gledat v tla kot pravi Jožko da je tekac ena butasta glava katerega naloga je iztisniti maximum.

Taksni sporti so za v dolino.
Uporabniški avatar
 mirko1
se pač ne strinjam.tukaj mešaš orientacijski tek in tek kjer je proga nedvoumno in vidno označena.100%se strinjam z jožkotom.
lp,mirko
 snezni_tekac
mirko1 napisal/-a:se pač ne strinjam.tukaj mešaš orientacijski tek in tek kjer je proga nedvoumno in vidno označena.100%se strinjam z jožkotom.
lp,mirko

Verjamem da se ne strinjas.
Dejstvo je da so tekaci gostje in dokler ni standardov za gorske maratone se lahko tu cencamo tja v en dan. Vemo kako se obnasa v hribih ne glede na to ali si na turisticnem izletu ali na planinskem pohodu ali na sindikalnem izletu.
Za lastno varnost ali pocutje moras najprej sam poskrbeti. To govorim kot izkusen planinec, gorski tekac in cestni tekac. Druga pa je zgodba ki se je morajo dogovoriti organizatorji da bodo zadovoljili zahtevane standarde.
Saj konkurenca potem rece svoje ( organiziranih tekov je dovolj pa clovek lahko zbira ). Ce pa je teznja da grem tect na nek hrib da ga dozivim ( ne glede ali je tekma ali samoorganizirani trening ) pa bom zadevo tako odtekel da ne bom naslednji dan pljuval nabrano mlecno kislino saj sem sel tja da spoznam greben , hrib in ljudi.

Kar se tice kjer se je g. Mirko izgubil lani v mocvirju je malo okrogla.
To govorim kot poznavalec Pohorja. Namrec drugi del proge poteka prakticno ves cas po cesti razen enega dela steze za smucarske tekace.
Kejr pa je moral biti izjema namrec ker so zadeve tam bile dobro oznacene kolikor se spomnim. Je pa bil zelo kriticen odsek kjer clovek ce res ne pozna smeri neba ( namrec naenkrat se je spustila megla in se oznaka ni videla ) zavije na sever namesto da ostane v smeri vzhoda ker ga pac zapelje cesta. Ta pot je zapeljala celo nekaj tim. turisticnih Pohorcev. Ampak to ni bistveno. Bistveno je da se ve kako se obnasa v hribih in ne mores narediti iz medveda volka samo zato ker sedaj nek organizator oznaci pot po progi. Pravila obnasanja morajo vedno obstajati.

Lahko pa se ta debata vrti na nivoju delanja reklame za tega ali onega organizatorja in potem pa clovek pac ne gre na ta tek pac pa na oni ker je tam organizator boljsi ( dokler dokler dokler se gorska maratonska tekmovanja ne uredijo v smislu da se postavijo standardi ki jih morajo zagotoviti organizatorji da lahko zberejo neko mnozico in se organizira stampedo preko enega gorskega grebena ).

Ampak potem je zelo hipokriticno si rect si zelim pretect Pohorje ali Storžič ali Snežnik ali Blegoš ali Porezen ker to lahko storis tudi ko ni tekme.
 Jožko
Halo!
Ne morem se strinjati z snežnim tekačem.Tekma je tekma,pohod je pohod,trening je pa trening.Če organiziramo tekmo potem moramo nekaj stvari le postaviti po nekih pravilih,ki si jih organizator postavi sam,če hoče imeti udeležence na tekmi.Ravno tako je z organiziranimi pohodi.Vse to govorim iz lastnih izkušenj ne kar tako na pamet.Povedal pa sem že prej,da moj namen ni bil kritizirati ampak dati kak pameten nasvet sam se jih nikoli ne branim posebno ne od udeleženih tekačev.
Kar se pa tiče uničevanje narave je pa potrebno vprašati koga drugega po čem so hruške ne pa gorske tekače,ki niso bebci ampak na takem teku nemoremo tekača obremenjevati še z iskanjem poti,ko pa ima že z drugim stvarem dosti dela. Ne mislim odpirati polemike o tem kar sem napisal,ker se verjetno velika večina tekačev z mano strinja.Ne moremo drugače,če je tekma se meri čas in tu tekmujejo vsi,vsak toliko kod zmore.
Lepo se imejte kjer koli že boste Jožko
 marjan
Pa še moji vtisi s tega sicer prečudovitega teka.

Ni šlo dalj kot do Rogle (Dule, a se poznava...). Noge so me začele boleti po 20 km in ni bilo smisla vztrajati., Narava je čudovita, pot je bila DOBRO označena, kajti če se jaz nisem izgubil, kateri sem nagnjen k temu... :D :D :D

Simona je odstopila že na 20 km. Ugotovila je, da je noge ne nosijo (pred 14 dnevi je v dveh dneh dvakrat premagala Maraton štirih občin), skratka ni se še očitno regenerirala. Spočita bi se verjetno borila za 1 mesto.

Ugotovil sem, da mi še kar nekaj manjka za tako razdaljo. Gor gre dobro, vendar po ravnini in dol sem pa počasen. Bolj bo treba trenirati te detajle.

Dobila sva nove izkušnje, ki bodo koristile pri naslednjih dolgih tekih. Ena od takih je (po Žepiču), da 1 mesec pred tako tekmo ne smeš delati dolgi trening na polno. :o :o

Žal mi je samo, da sedaj ekipa TF ni uvrščena. :( :(

Čestitek BoštjanuG, ki je ponovno pokazal, da je iz pravega testa.

Pozdravček Maratonu100, ki se je predstavil in sva spregovorila par besed.

Lep pozdrav,
Marjan
 snezni_tekac
Jožko napisal/-a:Halo!
Ne morem se strinjati z snežnim tekačem.Tekma je tekma,pohod je pohod,trening je pa trening.Če organiziramo tekmo potem moramo nekaj stvari le postaviti po nekih pravilih,ki si jih organizator postavi sam,če hoče imeti udeležence na tekmi.Ravno tako je z organiziranimi pohodi.Vse to govorim iz lastnih izkušenj ne kar tako na pamet.Povedal pa sem že prej,da moj namen ni bil kritizirati ampak dati kak pameten nasvet sam se jih nikoli ne branim posebno ne od udeleženih tekačev.
Kar se pa tiče uničevanje narave je pa potrebno vprašati koga drugega po čem so hruške ne pa gorske tekače,ki niso bebci ampak na takem teku nemoremo tekača obremenjevati še z iskanjem poti,ko pa ima že z drugim stvarem dosti dela. Ne mislim odpirati polemike o tem kar sem napisal,ker se verjetno velika večina tekačev z mano strinja.Ne moremo drugače,če je tekma se meri čas in tu tekmujejo vsi,vsak toliko kod zmore.
Lepo se imejte kjer koli že boste Jožko

Jožko pravilno razmisljate kot organizator.
Kar tako naprej.

Za mene kot posameznika in nekoga ki se giblje v planinah pa to noben alibi. Ve se kako se obnasa v planinah. Tako je pohod je pohod, izlet je izlet , tek je tek. Vsi se morajo zavedati da je to samo oblika gibanja v planinah. Drugo pa je kaj mora organizator zagotoviti ce ze uporabi za izvedbo lastne promocije in organizacije poligon imenovan naravno okolje planine.

Nekdo ki je tekac pa je tam samo gost in se naj obnasa kot gost. Vse ostalo je darilo.

Lp snezni_tekac
Uporabniški avatar
 Dule
Jožko napisal/-a:Kar pa se tiče okrepčevalnic se sploh ne sme zgoditi,da zadnji ne dobijo ničesar.Vsaka tekma mora imeti nekoga,ki gre za zadnjim udeležencem in ta da organizatorjem podatke kdaj smejo svoje pozicije zapustiti.

Ja res kar malo sem bil presenečen, ko na Rogli ni bilo več okrepčevalnice, čeprav sem do tja prišel še pred zaporo proge to je 4ure 45minut . No kljub temu sem organizatorje srečno našel s pomočjo štopa na Pesku, ki so nato lepo poskrbeli zame. Mogoče jih je zmotilo, ker je bil štart teka kakšnih 15 minut čez 8uro.

Glede označb moram reči še enkrat, da je bilo veliko bolje označeno kot lani, no na tistem grebenu pa res lahko da se je poigral veter ali kakšen mimoidoč.. :roll:

Moram reči, da sem užival ves čas na progi tudi takrat, ko sem samo še hodil... :?

Lep pozdravček Marjanu(seveda se poznava...), sem vedel da boš sam opisal svoje doživetje na progi tako kot sem svojega sam :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA