Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 ero
hoj,

po Duletovem predlogu od Slapa pri Vipavi (30.11.2003) dalje ocenjujemo prireditve, ki smo se jih udeležili. na večni lestvici si lahko ogledate poleg naziva in skupnih ocen (na lestvici od 1 do 5) še povprečno oceno, ki je podlaga za uvrstitev.

namen lestvice je pohvala in vzpodbuda organizatorjem. včasih pa tudi pozitivna kritika, če je potrebno.

prosim, da svoje komentarje na posamezne prireditve umestite v pripadajoče teme, o lestvici lahko debatiramo tule, o kvaliteti in pričakovanjih na splošno pa raje odprimo novo temo :)

(uvrstitev / naziv, kraj in datum / povprečna ocena / glasovi)

1. 4. Slapenski tek, Slap pri Vipavi, 30.11.2003 4,875 7x5,1x4
2. 4. Štanjelski tek, Štanjel, 06.12.2003 4,444 4x5,5x4
3. 14. Novoletni tek, Dolsko, 26.12.2003 3,778 1x5,5x4,3x3

(zadnja sprememba: 30.12.2003 22:25)
Nazadnje spremenil ero, dne 26 Jul 2004, 09:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 ero
hojla, tule je končna lestvica za leto 2003 (razpon ocen 1 do 10):

<pre>1. 4. Slapenski tek Slap pri Vipavi 30.11.2003 9,75<br>2. 4. Štanjelski tek Štanjel 06.12.2003 8,89<br>3. 14. novoletni tek Dolsko 26.12.2003 7,40</pre>
Nazadnje spremenil ero, dne 13 Mar 2004, 17:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 ero
trenutna lestvica za leto 2004:

(uvr / prireditev / datum / pov.ocena / št.ocen)

<pre>1. 9. Rekord Šmarne gore Tacen 7.2.2004 9,33 6<br>2. 12 ur Kališča Kališče 3.4.2004 9,25 4<br>3. 7. Grajski tek Vogrsko 15.2.2004 8,73 11<br>4. 4. mali kraški maraton Sežana 27.3.2004 8,32 37<br>5. 5. tek na Socerbu Socerb 7.3.2004 8,09 11<br>6. 8. Vipavski tek Vipava 3.4.2004 7,50 4<br>7. Maistrov tek Šmarca 21.3.2004 6,75 8<br>8. 2. Bistriški tek Slovenska Bistrica 13.3.2004 6,43 7</pre>
Nazadnje spremenil ero, dne 11 Apr 2004, 12:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Matej
Mogoče bi bilo dobro, da bi si kot pomoč za ocenjevanje prireditev izoblikovali kriterije, ki bi nam služili za objektivnejše ocenjevanje. S tem bi lahko precej pomagali tudi organizatorjem.
Jaz z udeležbo na tekih nimam ravno veliko izkušenj, me pa zanima, kaj drugi menite, katere merila mora prireditev izpolnjevati, da dobi oceno odlično?
Uporabniški avatar
 Fotr
Pantha Rei napisal/-a:...me pa zanima, kaj drugi menite, katere merila mora prireditev izpolnjevati, da dobi oceno odlično?

Se strinjam, da bi TF imel nekaj kriterijev, mogoče kakšne posebne, :idea: da bi bile ocene prireditev verodostojne. Ko bi drugi videli, da se organizatorji zanimajo za ocene TF, bi lahko postali pomembni. :shock:
Zame paše k dobri organizaciji tudi ponudba izven teka, spremljevalne dejavnosti, recimo kakšni ansambli sredi proge, da ti podžgejo pete, :| pa tudi ponudba za spremljevalce tekačev, ki ne tečejo in čakajo konec teka. To čakanje bi jim moral organizator malo popestriti. Drugače pa tudi nimam izkušenj pri tem. :cry:
 Odzadnjak
Ocenjevanje prireditev bo vedno bolj tako-tako.... Realnejša slika lestvice skupnih ocen bo res šele potem, ko določimo neke kriterije, samo vprašanje je, v kolikšni meri jih bodo ocenjevalci spoštovali. Nedvomno se prava slika prireditve pokaže že z dovolj velikim številom ocenjevalcev, ne glede na kriterije. Večinsko mnenje se najbrž ne more motiti o tem, kaj je dobro in kaj ne.

Pa vendar je tu nekaj predlogov bolj za orientacijo, na kaj naj bi bili pozorni:

A – čas pred prireditvijo
- ali je prireditev primerno oglaševana, da zanjo ne zvemo prepozno ali zadnji hip?
- ali ima prireditev dober informativni material (letaki, inernet stran) z vsemi potrebnimi informacijami?
- ali je možna cenejša predprijava na telefon, e-mail, preko interneta?

B – tehnična izvedba samega teka
- ali je parkiranje dobro organizirano vkolikor ni parkirnih mest na pretek?
- ali sistem prijav poteka kar se da tekoče? Kompliciranje prijav (npr. ko morš še enkrat izpolniti prijavni listek čeprav si že pred-prijavljen, ali romanje od en mize (prijavnica) do druge (sprejem prijavnice in plačilo) do tretje (izdaja startne številke in vsaj 3 knoflice) do četrte (izdaja majice in ostalih zadev –vrečka) je nedopustno.
- ali obveščanje in stopnjevanje pričakovanega štarta poteka preko ozvočenja?
- Ali so urejene garderobe in po teku tuši ali vsaj tekča voda?
- ali je štart ob predvideni uri in ali je na štartnem prostoru + nekaj 100m teka dovolj prostora?
- ali je proga označena s km oznakami, ali so redarji ali dobre oznake na razpotjih, ali je zadnjih 500 – 300 – 200m označenih, ali je proga smiselno speljana brez preostrih ovinkov in nevarnih odsekov, ali je trasa teka v celoti varna?

C – čas po prihodu v cilj
- ali je zadostno št. napitkov in še česa za poglodat?
- ali so hitro izobešeni neuradni rezultati?
- ali je razglasitev najboljših kar se da hitro in tekoče brez vmesnih pavz in dolgovezenja?
- ali so rezultati dosegljivi v papiranti obliki in še isti dan ali dan kasneje na internetu?
- ali je med samim tekom poskrbljeno za spremljevalce (obveščanje, zabava in hkrati preprečevanje, da spremljevalci popijejo/pojedo to kar je namenjeno tekačem)?
- kot že pej omenjeno: ali so na voljo tuši ali vsaj tekoča voda, wc?

Seveda vse prireditve ne morejo zadostiti vsem kriterijem. Kazalo bi ločiti velike in množine prireditve (Ljubljana, Radenci, Sežana..) od srednje velikih in pravih »vaških dirk«.
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

strinjam se z vsem, kar pravi Odzadnjak v svojem dolgem in dobro utemeljenem dopisu. ne bi rad, da bi se naše ocenjevanje spremenilo v mukotrpno kljukanje postavk v pravilniku in seštevanje točk, ki naj bi prikazale čim bolj objektivno in vseobsegajočo oceno neke prireditve.

po mojem je kar prav, da so ocene subjektivne. ljudje smo pač različni in z večjim številom ocen in ocenjevalcev se ta subjektivnost prelevi v splošno oceno neke prireditve. pustimo času čas in se na to vprašanje vrnimo ob koncu leta...

razen če ... se ne bomo kriterijev za uradno ocenjevanje lotili že prej v okviru akcije Slovenija teče :) nekaj takega namreč že imam v načrtu :wink: a mislim, da ni fer do prirediteljev, ki so svoje prireditve že oddelali, da med letom spreminjamo pravila igre. predvidevam, da bi letos skozi čas ta pravila dorekli in jih drugo leto uporabili. saj so postavke ocenjevanja hkrati tudi vse, kar mora prireditelj upoštevati in zagotoviti, da bi njegova prireditev uspela...
Uporabniški avatar
 ero
trenutna lestvica za leto 2004, 01.04.2004 (prireditev, kraj, datum, pov. ocena, št. ocen):

<pre>1. 9. Rekord Šmarne gore Tacen 7.2.2004 9,33 6<br>2. 7. Grajski tek Vogrsko 15.2.2004 8,73 11<br>3. 4. mali kraški maraton Sežana 28.3.2004 8,32 37<br>4. 5. tek na Socerbu Socerb 7.3.2004 8,09 11<br>5. Maistrov tek Šmarca 21.3.2004 6,75 8<br>6. 2. Bistriški tek Slovenska Bistrica 13.3.2004 6,43 7</pre>
Nazadnje spremenil ero, dne 01 Apr 2004, 22:44, skupaj popravljeno 2 krat.
 Lučko
Ne vem kako bi začel s tem prispevkom, da ne bi nekoga užalil, vcepil krivdo ali komu »solil pamet«. Vendar bi rad izrazil svoje mnenje, svoje poglede na tole rubriko: Forumci ocenjujemo prireditev.
Ko prebiram vaše ocene, kritike, poglede na samo prireditev ali v zakulisje prireditve se počutim kot, da nisem bil na tej ali oni prireditvi; vse se mi zdi tako neznano, tuje. Brez zamere, jaz osebno takšnih ali drugačnih organizacijskih kiksov sploh ne opazim, jih nočem videti, jih spregledam, ignoriram, se mi zdijo nepomembni. Zakaj? Imam več razlogov, ki pa jih bom navedel kasneje v nadaljevanju prispevka.
Na svetu ni popolne prireditve, organizacije, kjer vse organizacijske niti vleče ČLOVEK. Da pa je mera polna, se skoraj vedno pojavi tudi tako imenovani Murphyev zakon. Verjetno se boste strinjali, da tudi 100% idealnega človeka ni. In če pomnožimo človeka v več ljudi, ki nekaj organizirajo, ki so potrebni za organizacijo dobimo procent možnih kiksov, kaosa, nereda, napak...
Iz faksa se spomnim nekega predmeta ko smo računali KAOS??? Ja kaos-nered-napaka, ki nastaja v sistemih, organizacijah itn. Rezultat in ocena sta bila vedno odvisna, v koliki meri je človek ali so ljudje temu kaosu botrovali svoj lastni nered- je kaotičen. Drugi tak primer, ki se ga spomnim je bilo ocenjevanje nekaterih profesorjev. Ocene, ki so bile včasih nerazumljivo dobre/slabe (ocena 1 je bila če si plonku!) so med nami študenti vedno porajale dvom o kriterijih ocenjevanja. Po kakšnem ključu nekaj ocenjevati. Po mojem to še tisti mag-i. in dr-i. ne vejo. Verjetno je ocena ko nekoga ocenjujemo zelo odvisna od trenutnega stanja, razpoloženja in je v večini primerov zelo relativna. Za objektivno oceno, pa bi morali oceniti še sebe; to je pa zelo težko, izpade nerodno ali ne? Človek bi se moral vprašat sam pri sebi:

- ali sem kaj pripomogel k boljši organizaciji prireditve: to predvsem mislim ali sem upošteval navodila organizatorjev;
- kako kulturen sem na prireditvah; ta moja kultura se izraža na večini področjih, kot je na progi (to področje je že načel Milkec; lahko nadaljuje), toaletnih prostorih (ali počistim školjko za sabo, očistim tuš…), pri parkiranju avtomobila (ali ne motim z avtom organizatorja ali še koga), kam odvržem smeti itn.
- ali sem bil dovolj strpen, da kakšno minuto počakam v vrsti da dobim to ali ono itn.
- po kaj sem prišel na prireditev: tečt in se v veliki meri zabavat ali dlakocepsko opažat in ocenjevat, kaj, kje so organizatorji naredil napake.
- kaj hudiča lahko pričakujem od tistega jurja, za štartnino?
- nenazadnje se moram vprašat, kako bi-če bi bil jaz v organizatorski koži počutil, ko me nekdo oceni z oceno 1 zaradi makaronov???
- in še in še…

Ko sem tole prebral za sabo, sem se v teh alineah videl 3- krat. Napak organizatorjev nisem opazil, jih pač nisem iskal.
Skratka za prireditev sem dal cca. jurja (kino karta v Koloseju je dražja), o bencinu ne govorim spada v del nedeljskega izleta, spoznal nove ljudi nove člane TF, videl nove kraje. V bližnjem lokalu sem zjutraj s Tjašo dobil zastonj kofe, jedel čudovito dobro pecivo iz bližnje pekarne…Za organizacijo znotraj TF sta Ero in Dule in še kdo (naj mi oprostijo) organizirala-i vse okoli denarja, štartnih številk, skratka vse mi je bilo ponujeno v roke, brez čakanja v vrsti. Pa ljudje božji, kaj še hočemo???
Ero razmisli o tej rubriki, če je potrebna, če je potreben tisti graf. Konec koncev ta graf vidi cela SLO, cel svet!!! Če pa je ocenjevanje kakorkoli potrebno naj ocenjujejo ljudje TF-ci, ki so videli, izkusili, mnogo več prireditev, tako pri nas kot v tujini; jih določiš-mo. Pomislek tudi o tem, kaj, kako ocenjevat prireditev, navesti kriterije. Določit nek prag, ki je potreben za ocenjevanje, recimo: enega teka se udeležita samo dva TF-ca, na drugem teku pa se jih udeleži dvajset itn. Na stvar ko koga ocenjuješ vidiš, da ni tako preprosta, je na stotine dejavnikov, je delo za profije.
Moje mnenje je, da nekaj tako lepega kot je tek, kot je druženje nas iz TF-amaterjev, ki imamo nekaj skupnega nima smisla ocenjevat. Še manj pa ocenjevanja prireditev, organizatorja, ki se verjetno želi uspešno potruditi. Žal zmeraj ne rata.
Pa brez zamere!
Uporabniški avatar
 bosin
Bravo, Lučko.
Tako razmišljanje se mi zdi pravo. Kajti, kdor je kadarkoli sodeloval pri organizaciji kakršnekoli prireditve (še posebno pa športnega tekmovanja rekreativcev) ve, da je med celim procesom priprav v ospredju en sam cilj: kako čimbolj zadovoljiti čimveč tekmovalcev/gostov/ športnikov. Če ne bi bilo tako, se večina organizatorjev tega ne bi niti lotila. In veliko je zadovoljstvo, ko si po končani tekmi ,ko vsi oddidejo in je vse pospravljeno ,lahko rečeš: "fantje , pošteno smo naredili!". Če so se pojavile napake (in vedno SE POJAVIJO), nikoli ne nastanejo zaradi "pišmevuhovskega" odnosa organizatorjev, pač pa zaradi spleta iokoliščin, višje sile, ali pa enostavne človeške napake. In ni prijetno, ko potem nekje vidiš številčno in grafično oceno svojega vloženega dela in truda, pri čemer, naprimer ugotoviš, da so vsi tvoji napori postali brez vrednosti zaradi npr, preveč kuhanih makaronov ali računalniške napake pri podelitvi priznanj?
Kajti, večina tistih, ki sodelujejo pri pripravi športnih tekmovanj , so športniki ali vsaj ljubitelji športa. In, kar delajo, delajo za druge športnike, zelo,zelo malokdaj za denar!
Uporabniški avatar
 Dule
Pa še moje preprosto mnenje:
Seveda so naše ocene čisto laične in nestrokovne, vendar skupno le dajo neko realno oceno ki pove kako smo se počutili na prireditvi. Je pa res, da k tej oceni lahko vpliva tudi višja sila npr.neugodno vreme, nizek pritisk ali pa da nismo vstali s pravo nogo.. Tudi če nekdo odstopa z oceno prireditve od naše ocene, je pač imel pred prireditvijo večja pričakovanja od prireditve, pa še kakšno nezgodo (kot npr. jaz z drogom-no to pri meni ni vplivalo na razpoloženje, smo se še dodatno smejal).
Menim da tako mnenje, ki odstopa od večinskega ne bi smeli obsojati, sam osebno sem šel še enkrat na tretjo stran (hvala Bajsi za informacijo) in z zanimanjem prebral post, ki sem ga prvotno kar spregledal. Se strinjam, da je kakšno bližnje srečanje z avtomobili lahko zelo nevarno..

Naše ocene nikakor niso zato, da bi kritizirali in sesuvali organizatorje, temveč pomoje da jih vzpodbujamo, povemo kaj nam je všeč, kaj bi bilo še boljše in predvsem si sami med seboj povemo kje smo se imeli fajn.
Mislim da ni potrebe po skromnosti, da bi morali biti že povsem zadovoljni samo da tečemo. Tekaške prireditve bodo vedno bolj dogodki, kjer ne bo samo dogodek samo tek ampak še: druženje, svečana proglasitev rezultatov, kulturni program, zabava...

Skratka sem zato da ocenjevanje ostane (če pa menite drugače se bom prilagodil) tudi zato, ker vem da prireditve niso vse na enakem nivoju..
Lani sem bil zelo razočaran nad eno prireditvijo, ki se je na veliko propangandirala, je bila organizacija zelo slaba - ko sem pritekel do okrepčevalnic, so jih že pospravljali, niti deci vode niso imeli več, na cilju pa sem se moral za deset minut postavit v vrsto da sem prišel do požirka vode in to pri poletni pripeki...Pa cilj so že pospravili pa sploh še niso prišli vsi tekmovalci do cilja.. No mene na tej prireditvi letos ne bodo videli!
Uporabniški avatar
 bojanu
Ocenjevanje in še bolj komentarji na forumu so lahko tudi povratna informacija organizatorjem. V njih najdemo tako pohvale (ali predvsem te) kot tudi pomanjkljivosti. Iz vsega se lahko vsi skupaj nekaj naučimo, kar pripomore k boljši organizaciji in tudi k našemu boljšemu ravnanju (recimo pravočasne prijave, ...)
V dobi tehnike pa je seveda nekaj stvari, ki so precej nezahtevne, a so pogosto tema debate: profil proge, karta, opis podlage, vse lepo predstavljeno na spletu. Rezultati prejšnih let za orientacijo. Kakšna slikca s prireditve na spletni strani, ... Kilometrske oznake na vsaj približno točnih razdaljah.
Drugo je vzdušje na prireditvi (fešta!), za katerega poskrbi tudi spretni napovedovalec in vsi nastopajoči. Pa razne malenkosti in pozornosti, ki enim bolj uspejo, drugim pa malo manj. In mislim, da so dobljene ocene za prireditve, na katerih sem bil, kar realne, če delam primerjavo med prireditvami.
Uporabniški avatar
 bosin
Uf, sem kar vedel, da ne bom jasno napisal.
Seveda sem tudi jaz za to, da se vsaka prireditev ocenjuje.Saj se konec koncev že v medsebojnih pogovorih vedno ocenjuje tudi samo tekmo in vsak od nas ima o določeni svoje mnenje, ki si ga je ustvaril pred, med in po samem teku.
Mislil sem bolj na (po moje, seveda) neustreznost številčne ocene in "top liste" tekem. Iz tega pa tudi organizator ne potegne koristnih povratnih informacij. Predlogi in mnenja o posameznih segmentih prireditve so pa najbrž vedno dobrodošle.
 t
Jaz sem tudi za to, da lestvica ocenjevanja prireditev ostane. 10 možnih ocen se mi zdi čisto dovolj velik razpon, da se lahko oceni vsako prireditev. In mislim, da je jasno vsem na TF-ju (pa tudi organizatorjem prireditev menda ja tudi!), da so te ocene popolnoma subjektivne. Ampak: ponavadi vsak, ki da oceno tudi v "poročila s prireditev" napiše svoje mnenje še bolj podrobno. In med njimi se najde tudi tako, kot je bila od Markeca, v katerega ste se nekateri zapičili. In pa še ogromno drugih mnenj, ki pa so bila pozitivna in za katere se nekako logično zdi, da morajo biti taka. Pa ne bi smelo biti tako. Tekaška prireditev ni kar samoumevno dobra, ker pač radi tečemo in ker je štartnina par jurjev, pa še pašto dobimo za povrh. Organizatorji jo pripravite, ponudite, mi pa to vašo storitev uporabimo. Mi, ki pridemo tečt na neko prireditev, iz vseh koncev Slovenije, se ne ukvarjamo s tem, kako pa ste vi to uspeli organizirati.
Mislim, da je enako nedopustno pljuvanje po organizatorju, negativen odnos do tekaške prireditve in iskanje dlake v jajcu, kot je tudi aroganca s strani organizatorja, da je vse sprejemljivo, ker je bila vključena višja sila, ali pa je nekdo zajeb... Merilo uspešnosti prireditve ni samo ena numerična lestvica na mreži, lahko se pokaže tudi v povečanju ali zmanjšanju prijav naslednje leto. Čeprav zgleda, da se za to organizatorjem ni treba bati, ker Slovenija res teče.
 Odzadnjak
Verjetno bi res več povedali konkretni predlogi/graje kot pa ocene 2, 5 ali 9. Morda bi lahko pri vsaki prireditvi zbirali konkretne + in - , ki bi bili organizatorjem vodilo za naprej, kako prireditev še izboljšati.

V Sežani se že iz fotk vidi, da je prireditev prerasla majhnost in ozkost startnega prostora. Torej bi kazalo razmišljati o tej pomanjkljivosti, ki je nedvomno pomembnejša kot kakovost makaronov... Meni osebno se zdi tudi štartnina (pre)visoka, ne glede na argumente organizatorjev koliko da taka prireditev stane.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA