Zadnji del ultramaratona celje Logarska dolina sem imel namen teči bolj za trening, kajti ravno to soboto sem planiral počasen daljši tek in mi je teh 17 km od Luč v Logarsko dolino povesm ustrezalo.
V Lučah se nas je zbrala kar precejšnja grupa tekačev, tudi forumcev. Po startu se gruča je počasi raztegnila, začetek teka je bil lahkoten in čeprav se trasa vseskozi vzpenja ni bilo težko teči. Tudi pogovarjal sem se lahko med tekom in cesto smo požirali kot za stavo. Zadnji vzpon pred Logarsko sem lahko celo pospešil in računal na dolgo ravnino mimo sester Logar, da bom tam udaril en finiš.
Ampak tam pa je čakalo žgoče sonce. Kljub prelepemu okolju, kljub spuščajoči cesti, so bile noge kot vklenjene, srčni utrip se je dvignil preko 95% maksimalnega, kar je bilo povsem nenormalno. Zadnji kilometri so bili res pasji, čeprav je bilo vreme vseskozi zatohlo in se je pričakoval dež, nas je le precejšen del poti spremljala senca. Zadnji del pa je bil Dantejev pekel. Vendar je tudi Božanska komedija lepa.
Zato še toliko bolj občudujem in vsem tudi čestitam, ki so izbrali najadaljši tek, pa tudi ostale, malo krajše razdalje, kajti včeraj premagati Logarsko dolino je bil svojevrsten podvig. Že 17 km je bilo hudih, najbolj zaradi tega, ker je vreme ves čas dol tiščalo, kaj šele 75 km po dolini, kjer marsikje ni bilo niti malo senčnih odsekov ob cestah.
Zato vse čestitke vsem, ki ste včeraj premagali Logarsko dolino. Prave herojke in junakinje ste, pravi heroji in junaki ste.
Na cilju je bilo poskrbljeno za marsikaj, da smo lahko prišli k sebi, od tekočinske do trde hrane od masaže do srečolova. Nekaj časa smo čakali na razglasitev, potem pa so se pokazale posledice celodnevnega soparnega vremena, nekajkrat se je zabliskalo, kot da hočejo nebesa poslikati vse norce, ki ves dan tečejo v takem vremenu, da jih bodo imeli v evidenci pri svetem Petru, ko se bomo srečali z njim, ta pa nas bo poslal na delo h kotlom, kjer kuhajo pasulj in golaž za tekače, ko smo že tako ali tako navajeni garati na vročini in v sopari. Nato pa se je še ulilo, kot da bi zgoraj nekdo potegnil vodo.
Ni kazalo drugega, kot odpeljati se in pri vožnji skozi dolino navzdol, sva srečavala tekače, ki so še kar vztrajali in tekli proti cilju. Mogoče pa je bil dež za njih prav blagodejen. Meni bi nekje na pol poti zelo prav prišel.
Po ogledu zapisov v sigmi sem kar izbuljil oči. Rezultat je bil več kot 10 minut slabši od načrtovanega, vendar to ni bilo nič razburljivega. Šokiralo me je, ko sem pogledal srčni utrip, saj je bilo videti, da sem vseskozi tekel v območju od 85 do 95% maksimalnega srčnega utripa. Začudilo me je to, da sem 15 km pretekel z lahkoto, kljub tako visokemu utripu, zadnjih par km pa me je bremzal skoraj 100% maksimalni utrip. Ja to je Logarska dolina, posebno v vročem, zatohlem vremenu, ko se ves dan pripravlja na dež. Potem pa se dež ulije takrat, ko ga je najmanj treba.
Za ključim pa lahko samo z besedami: bilo je neponovljivo, ko nas je najhuje pestilo, smo prisegali, da na tak tek nikoli več, a pol ure po cilju smo že načrtovali teke za naslednji teden, pa tudi ob letu osorej bomo vrjetno spet v prelestni Logarski dolini.