- 27 Feb 2006, 19:48
Toplo priporočam. Vsega je bilo. Sopenja v klanec, nažiganja pod štiri minute in pol na kilometer, tresočega iskanja oprimkov na skalah, butanja z glavo v kao neprehodno makijo, prijateljskega sodelovanja sotekmovalcev.. Predvsem pa vsaj zame skoraj osem um teka, hoje, poskakovanja, zajemanja morja, olajšanja ob menjavi superg za garmontke, plezanja čez ograjo nudističnega kampa, predvsem pa veselja v cilju.
Že začelo se ni tko na izi. Iz Ljubljane smo se odpeljali ob nameravani tretji uri, a sem zavil proti Šiški-pa so šle tri minute..Tam nekje od Soteske naprej je vse bolj snežilo, vozniki na cesti pa vse bolj počasni. V Črmošnjicah je bilo na cesti že ene 5-10 cm snega. No, mi smo bili dovolj težki, da smo se brez problemov zapeljali do vrha Gorjancev in potem spustili proti Črnomlju. Tu smo srečali Meduzo ob zadnjih požirkih kave in odbrzeli proti meji.
Od Bosiljevega do Male Kapele pa potem, joj groza 50-70 na uro in trajekt se nam je vse bolj odmikal. K sreči se je kasneje sneg spremenil v dež, a je bil predor pod Velebitom zaprt. Obvoz čez Gračac in dirka po ravnicah mimo Karina do Benkovca. Tu smo nabasali na policaja, ki nas je sicer varno, a dve minuti prepozno "pripeljal" v Biograd. Le še pomahali smo mu lahko in pičili v Zadar.
V Tkonu smo hitro našli organizatorje, podpisali kr eno izjavo in se odpravili v Mrljane iskat prenočišče. Hitro našli, ujeli še prve od treh ribjih obrokov(pečeni brancini) in še pred polnočjo zaspali.
Zjutraj žal dež, mal nejasnosti kje in kako peljat avto v cilj, a se je kr steklo. Na štartu različno opremljeni tekmovalci-od planincev s ta velikimi omarami na hrbtu, do speeed tekačev. Od najavljenih 180 tekmovalcev se nas je pojavila dobra stotinja, od tega 88 na trekingu. Začeli smo zlo počasi, še na trinajstem kilometru sem bil med prvimi petimi..Že v prvem zalivu:buf, stena se je kr pokonc postavila. Še dobro, da sem hodil za enim možakarjem(sem zvedel, da je bil to na koncu tretjeuvrščeni Franjo Kresojevič), ker jaz bi mislil, da se tam pa res ne da iti mimo..Do Anteja se je obala mal "umirila", jaz sem bil pa razočaran, ker na Rasovici ni bilo KTja. Jasno sem se v Solinah povzpel ene par deset metrov in po poti "obšel" obalo. Tko sem prehitel ene tri, štiri sotekmovalce, a hkrati ostal brez vode do cilja..v mehu sem imel namreč le dva litra vode, kar pa je za mojo težo odločno premalo.
Po nagnjenih skalah Solin so se začele stene Zaglava. Na oni ta prvi, tri do petmetrski sem se hitro povzpel, a potem ene deset minut potreboval, da sva z enim sotekmovalcem spet prišla do morja. Saj se je mučil in on poizkušal prvi, a dokler se nisem jaz tank zagnal navzdol ni šlo. Pol k sem pa pogledal nazaj, je pa zgledalo, k da je tam potka...In tko potem ene dva kilometra škrap, včasih lepih položnih skladovnic, pa spet nazobčanih. In ves čas begaš, al bi šel čist ob morju, k so še mal mokre, a načeloma lažje prehodne, al tik na meji, že mal po grmovju, al preprosto tam, kjer vidiš enega sotekmovalca pred seboj. Se mi je zdelo, da se Zaglav vleče v neskončnost. Že sem zagledal Košaro, pa je spet zginla. In tko se mi je včasih zazdelo, da se že komu spredaj približujem, a je bilo to kot po pravilu zato, ker je bila tam spredaj "plezarija" in se je vsem skupaj ustavilo. Če sem dvanajsti kilometer pretekel v času 4.29, sem pa dvaindvajsetega v 27.27(dobra dva kilometra na uro), pa nisem vmes čisto nič počival...Pulz sem imel neverjetno konstanten, pomanjkanje fizične aktivnosti je nadomestilo razburjenje ob prečenju sten.
Po zalivčkih Žinčene in Lanđina sem potem oprezal za vodo, odgovoril Erotu, razočaran nad mojo počasno hojo tudi že hotel z vrha Straže nadaljevat kar proti Tkonu. Še en kratek, nepotreben izlet do morja in predzadnja KT je bila za nami. Tu smo že hodili po dva, trije skupaj-mrak je bil že zelo blizu. Ko smo se povzpeli na makedam, smo se celo spustili v lahnem teku(garmin je neizprosen in kaže 7.5-8min/km-a je to sploh tek?)
Od zadnje KT v Zaklopici, po sicer ne zahtevnih, a zelo neprijetno nagnjenih skalah proti cilju. Olajšanje na mivki, skok čez ograjo kampa in čist nepotreben dvokilometrski tekaški zaključek na asfaltu do cilja že skor v temi.
Dehidracija je bila popolna, sem se tresel še ene petnajst minut, spil enormne količine vode, piva, vina, radenske. Pojedel skor tolk čičvarde, črne rižote, giric.
Ful dobra zabava po teku. Če sem med tekom ves čas pogrešal Matevža, smo ga prav vsi pogrešali na proglasitvi. Se je on včasih ukvarjal s prav posebnim športom..
No, na koncu smo uredili tudi medalje za zmagovalke, mi je pa zdaj žal, da nismo "sitnarili" še za prve tri v teku. Bi lahko še ta druga častila..
Zvečer smo kmalu zaspali, al zakaj se jaz ne spomnim skor nič?! Anyway.. Naslednji dan pa salpe pri Jakovu, pa mal lignjev. Mljask. In polni dogovorov o tekih na Bakljadi, pašmanskem triatlonu, Škrapingu 2007.
Ful je bilo hudo(me še zdaj bolijo roke, rame, stopala, potolčena kolena, odrgnjena stegna,..), a bi si do smrti očital, če me ta vikend ne bi bilo tam. In ste skoraj lahko prepričani kje bom prihodnje leto takle čas!
Da ne govorim še o prijetni družbi.. dobri ste, da ste zdržali do tule!
lp Aleš