Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

#188
Hoj, tole poročilo bo v dveh delih. Prvi po opis objektiven prireditve in proge, drugi pa čisto subjektiven prosti spis o lastnem doživetju. Prvi del preberite za v prihodnje, drugega pa, če želite :)

Kako do Cerknice, veste. A kje je start? Nič lažjega - v Cerknici takoj po mostu zavijete desno (OK, tudi napis TEK vas opozori na to) in sledite cesti dokler ne zmanjka asfalta. Še kilometer makadama in prispeli ste v Ribiški kot. Startno ciljni prostor je ravnina med dvema 'otočkoma', na prvem je čebelarska učna pot, kjer lahko ob nedeljah popoldne tudi nabavite med, na drugem pa brunarica Ribiški kot. Tu je tudi stičišče cest, ki bodo 'naše' med tekom.

Gremo na tek. Prvi kilometri minejo po dokaj solidnem makadamu med jezerom na levi in gozdom na desni. Vode skoraj ni, tako da tisto o jezeru vzemite pogojno in letnemu času primerno. Po slabih 15 minutah se ravnina dvigne v prvi klanček in skozi vas Otok srečamo celo nekaj metrov asfalta. Od zdaj pa vse do sredine proge bomo večinoma tekli po senci, saj cesta, ki se ves čas zložno vzpenja, vodi skozi gozd.

Malo pred 9. kilometrom zavijemo desno in navzdol in že smo na cilju 9,2 ki proge. Za tekače na 21 km pa se začenja težja in daljša 'polovica' teka. Sence zdaj skoraj ni. Tečemo proti Cerknici in na začetku asfalta zavijemo desno in zavijugamo v Dolenjo vas. Tu nas čaka verjetno najtežji del - skoraj 2 kilometra dokaj slabega makadama preko polja. O kaki sapici seveda ni govora.

Ko se prebijemo do naslednjih hiš, željno iščemo vsako zaplato sence med njimi. Nato pa spet na makadam in v hrib. Pot se obrne v levo proti izhodišču a do tja se bomo še kar dvigali in sopli po soncu ter uživali v kratkih senčnih odsekih.

Po 20. kilometrih smo spet na že znanem razpotju. V levo in po klancu navzdol, še 300 metrov in v cilju smo - bravo!

Objektivna ocena - proga je lepa a razgibana in vroča, makadam pa tudi ne omogoča hitrega in obenem lahkotnega teka.

O prirediteljih - so prijazni in pridni. Le merjenje in obdelava rezultatov sta na roke in papir. Ko so pričeli s podelitvami, še nihče ni (zares) vedel, kako je opravil, ker seveda niso mogli 'obesiti' rezultatov ... A nič zato.

In še ena pripomba. Za bon za hrano smo dobili pljeskavice v lepinji. Se bojim, da to nekako ni tekaška in športna prehrana!
Uporabniški avatar
 ero
#189
In še osebno poročilo s Cerkniškega teka. Pred tekmo sem zastavil ekperiment. Vsaj zame, ker do sedaj na 21 km še nikoli nisem tekel z glavo :oops:

Naloga je bila: držim se pulza do 155 Hz od starta do cilja! Začel sem v skladu z zadanim a že na prvem klancu sem dodal: na klancu se lahko pulz dvigne do 160 Hz in nič več! In glej, vse do prehoda skozi startno ciljni prostor, torej nekje do 10. kilometra sem se držal zadanega. Tempo seveda ni bil nič kaj silovit a je bil zato zelo enakomeren in zanesljiv. Tek je bil res užitek.

A na prvih kilometrih ravnine, še posebej pa na delu preko polja, se je pulz dvignil do 160 Hz in nikakor nisem mogel teči tako počasi, da bi ga znižal na 155 Hz. Tako sem 'napisal' še en dodatek k pravilom: zaradi vpliva vročine (in utrujenosti) od zdaj do cilja velja zgornja meja 160 Hz! In ta meja velja tudi za klance.

In res, tako je šlo vse do 18. kilometra. Tek sicer ni bil več tak užitek, kot v prvem delu a ... Kdo pa uživa v cepetanju po makadamu v klanec po soncu v več kot 30. stopinjah?

Na 18. kilometru pa sem si rekel - OK, poskus je uspel! Z glavo si tekel in nisi zbezljal. za nagrado lahko zdaj pospešiš. Hvala, sem si odgovoril, in podaljšal korak, čeprav se pulz ni dvignil preko 165 Hz. No, zadnji kilometer in predvsem spust do cilja se je pa kar prašilo za menoj.

In v cilj sem prisopihal v času 1:59:59. Ja, za sekundo pod dvema ura. Po tempu, ki sem ga imel do 18. kilometra, pa bi bil moj čas okoli 2:03.

Lahko zaključim, da je poskus uspel. Doseženi čas ni seveda nič posebnega a sam sebi sem dokazal, da se lahko nadziram ne glede na razmere. Do sedaj sem na pol maratonih vedno prehitro začel, vso srednjo tretjino teka umiral na obroke in se do konca ravno toliko pobral, da sem sestavil spodoben zaključni kilometer.

Naslednjič? Hm, lahko ponovim taktiko z začetnim tempom do 160 ali 165 Hz. Mislim, da bom tudi to zmogel brez nasičenja in krize, čas pa bo vsekakor boljši.

In še nekaj. Upam, da je tak pristop tudi dobra psihična priprava za prvi maraton. Bomo videli ...
Uporabniški avatar
 ero
#191
Malo pred ciljem teka me je prehitela skupina kolesarjev. V njej je bil tudi prijatelj Milan in ko sem prišel v cilj, sem ga prosil, naj me fotografira. Tako, za dokaz :)

Slika

Hvala, Milan!

Kolesarji so sicer bili na 35. LKT turi in slike z nje si lahko ogledate tule:
http://community.webshots.com/album/76015809qTkTQh

Filmček o tem, kako si zamišljajo Cerkniški triatlon, pa je tule:
ftp://cuk.nu/pub/incoming/Solinarska_mpg/triatlon.mpg
Uporabniški avatar
 bojanu
#209
Pozdravljeni tekači!

Sem eden iz skupine kolesarjev LKT, ki smo vas prehiteli v soboto med tekom. Poleg kolesarjenja se nas precej ukvarja tudi s tekom, tako da imamo celo na naši kolesarski tabli tekaško sekcijo. Za tek trojk smo celo prestavili turo na nedeljo, da smo uskladili vse dejavnosti :lol:
V zadnjem mesecu so se nam poti križale v Cerknici in v Hotedrščici, kjer smo na dvodnevni turi spali pri Tumletu v Žibršah, kjer ste imeli na teku eno od okrepčevalnic. Ko smo se vrnili, smo videli samo še enega tekača in metlo :(

Še nekaj tekaških slikc in letošnje izSežane

Me veseli, da ste odprli tablo s tekaško tematiko in vam želim obilo uspehov, tako s tablo, kot na tekaškem področju. Gotovo se kje srečamo, do takrat pa lep pozdrav

Bojan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA