področje za debato o tekaški literaturi na splošno ter za predstavitve knjig v slovenskem in tujih jezikih. pa še seciranje njih vsebine ...
Uporabniški avatar
 Tuli
Sam sem velik ljubitelj branja nasplošno, posegam pa tudi po športnih knjigah , še posebej tistih , v katerih so opisane praktične vaje , ki obsegajo veliko dobrih napotkov glede treningov , določenih skrivnostih vadbe in le teh zaporedij , prehrane ,ki sodi zraven in še bi lahko našteval.Res pa je tudi , da na tekaškem forumu obstaja kopica znanj , ki je zelo uporabna in se prilega skoraj vsakemu posamezniku – tistemu , ki morebiti prvič vstopa v svet teka in rekreativnega športa in tistemu zelo izkušenemu , ki dosega precej zavidljive rezultate na pestrih tekmovanjih.Mogoče ni tako slaba ideja , ko bi se nekega dne uresničila misel , da pa bi bilo to vse znanje in izkušnje nekje zbrane v kakšnem večjem obsegu – knjigi. Le upajmo .

Sam pa sem si dovolil predstaviti knjigo , ki sem jo odkril po naklučju .Edinost te knjige je ta , da ne vsebuje napotkov za vadbo , v njej tudi ni ustrezno opisanih vaj – knjiga je bolj sociološka , delno filozofska vrednost , ki pa se osredotoča na Koncept telesa v športu ( kar je eden naslov izmed poglavij ) , oblikuje osrednjo misel » kaj telo sploh je in kakšna je njegova funkcija in vrednost » v različnih ideoloških in političnih obdobjih - tako prejšnjih (komunizem , nacizem ) še posebej pa v današnjemu ( kapitalističnemu )pogledu na telo. Zato vsem tistim , ki si želite tudi določeno širše znanje in preglednost – ki se sijajno kombinira z samim telesno – aktivnim življenjem ,knjigo priporočam. Mogoče je edina pomanjklivost ta , da bralec potrebuje malček nekoliko svetovne preglednosti in splošnega znanja ( kot sem že prej omenil ) iz sociologije in filozofije – saj avtor odgovarja na zbirko že splošno postavljenih vprašanj - a si upam trditi , da tudi bralec , ki tega znanja nima lahko bere knjigo kot nekakšno poglobitev. Gre za knjigo :

Gregor Starc

Discipliniranje teles v športu

Studio print : Ljubljana
April 2003
Fakulteta za šport
Inštitut za kineziologijo Ljubljana

Knjiga je razdeljena na :

I. Koncept telesa v športu
II. O teorijah in metodah
III. Zgodovina telesa v športu
IV. Telo v instituciji športa
V. Telo v diskurzih športa
VI. Diskurz vrhunskega športa
Telo nacije
Telo spektakla
Zrcalno / komunikativno telo akcije in pogleda
Discipliniran telesni stroj
Dominantno telo

VII.Diskurz rekreativnega športa Zdravo telo
Estetsko telo
VII. Diskurz šolskega športa
Športno telo / izobraževalno telo

Zaključek
Literatura

Vsem želim prijetno branje in še veliko prijetnih druženj , veliko gibanja , teka , rekreacijskih uspehov in trdne volje !

LP Dejan :lol:
Nazadnje spremenil Tuli, dne 16 Sep 2005, 19:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Tuli napisal/-a:Sam sem velik ljubitelj branja nasplošno, posegam pa tudi po športnih knjigah , še posebej tistih , v katerih so opisane praktiène vaje , ki obsegajo veliko dobrih napotkov glede treningov , doloèenih skrivnostih vadbe in le teh zaporedij , prehrane ,ki sodi zraven in še bi lahko našteval.Res pa je tudi , da na tekaškem forumu obstaja kopica vrsta znanj , ki so zelo uporabne in se prilegajo skoraj vsakemu posamezniku – tistemu , ki morebiti prviè vstopa v svet teka in rekreativnega športa in tistim zelo izkušenim , ki dosegajo precej zavidljive rezultate na pestrih tekmovanjih.Mogoèe ni tako slaba ideja , ko bi se nekega dne uresnièila misel , da pa bi bilo to vse znanje in izkušnje nekje zbrane v kakšnem veèjem obsegu – knjigi. Le upajmo .

Sam pa sem si dovolil predstaviti knjigo , ki sem jo odkril po nakluèju .Edinost te knjige je ta , da ne vsebuje napotkov za vadbo , v njej tudi ni ustrezno opisanih vaj – knjiga je bolj sociološka , delno filozofska vrednost , ki pa se osredotoèa na Koncept telesa v športu ( kar je eden naslov izmed poglavij ) , oblikuje osrednjo misel » kaj telo sploh je in kakšna je njegova funkcija in vrednost » v razliènih ideoloških in politiènih obdobjih - tako prejšnjih (komunizem , nacizem ) še posebej pa današnjemu ( kapitalistiènemu )pogledu na telo. Zato vsem tistim , ki si želite tudi doloèeno širše znanje in preglednost – ki se sijajno kombinira z samim telesno – aktivnim življenjem knjigo priporoèam. Mogoèe je edina pomanjklivost ta , da bralec potrebuje malèek nekoliko svetovne preglednosti in splošnega znanja ( kot sem že prej omenil ) iz sociologije in filozofije – saj avtor odgovarja na zbirko že splošno postavljenih vprašanj - a si upam trditi , da tudi bralec , ki tega znanja nima lahko bere knjigo kot nekakšno poglobitev. Gre za knjigo :

Gregor Starc

Discipliniranje teles v športu

Studio print : Ljubljana
April 2003
Fakulteta za šport
Inštitut za kineziologijo Ljubljana

Knjiga je razdeljena na :

I. Koncept telesa v športu
II. O teorijah in metodah
III. Zgodovina telesa v športu
IV. Telo v instituciji športa
V. Telo v diskurzih športa
VI. Diskurz vrhunskega športa
Telo nacije
Telo spektakla
Zrcalno / komunikativno telo akcije in pogleda
Discipliniran telesni stroj
Dominantno telo

VII.Diskurz rekreativnega športa Zdravo telo
Estetsko telo
VII. Diskurz šolskega športa
Športno telo / izobraževalno telo

Zakljuèek
Literatura

Vsem želim prijetno branje in še veliko prijetnih druženj , veliko gibanja , teka , rekreacijskih uspehov in trdne volje !

LP Dejan :lol:

Vsec mi je ta pogled kot si ga predstavil.

Bom pogledal hvala za predstavitev.
Ali ves kje bi knjigo lahko dobil na najpristopnejsi nacin?
Uporabniški avatar
 Tuli
Hey tek_v_snegu !

Sam sem si knjigo sposobil v Univerzitetni knjižnici v Mariboru , lahko pa pogledaš na cobiss in pogledaš ali še ima kakšna knjižnica to knjigo na razpolago.Sam mislim naslednji teden knjigo vrniti ,tako da bo na voljo.Nisem pa prepričan ali imajo več izvodov !

Lp d

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA