področje za sporočila o ugodnih nakupih
tekaške (in druge) opreme, o popustih, akcijah, ...

Moderator: jkarmen

Uporabniški avatar
 javaman
Normalna noga oz. klasicni lok bi moral sprejeti katerokoli supergo. Torej bi se oziral na drugo nogo.
 superga
Pozdravljeni;

V tem primeru se bo treba prilagoditi stopalu z supinacijo. Za nevtralno stopalo tako velja, da lahko uporabljamo katerekoli modele (glede delitve na pronacijo in supinacijo).
Pri nadaljnem iskanju modela bo treba upoštevati še vašo težo. Načeloma velja, da za težji (kg) supinatorji rabijo možneje blažene modele.
l.p.
superga
Uporabniški avatar
 garni
Tudi jaz lahko samo pohvalim prodajalce v TS na Čopovi. Čeprav tam še nisem kupil superg so mi svetovali, kako naj si jih prilagodim, ker moje "najkice" ravno niso bile primerne za nas "platfusarje". Tko, da ko jih bom pa zamenjal (pa bo kar kmalu) se ve kje jih bom kupil...
 domcedomce
Najprej en lep pozdrav.

Sem nov na forumu, nov tekač, z VELIKO vprašanj.

Pred leti sem si kupil mizuno wave nemesis in me med tekom tišči na sredini podplata in čez čas se mi mravljinči podplat. Po vsem prebranem sklepam da nisem supinator in če se normalen podplat lahko prilagodi na supinator in pronator sklepam da tudi normalen podplat nimam.

se pravi pronator podplat.

Zanima me kako veš katere superge so narejene za supinator,...

Hvala
Uporabniški avatar
 Loni
Greš v trgovino in vprašaš, pa te primerno usmerijo. Najbolj enostavno, ali pa pogledaš že doma po netu, navadno zraven modela piše, za kakšen tip noge je primeren.
Aja, pa še test narediš, da boš malo bolj zihr o vsemu.
Uporabniški avatar
 tae
domcedomce napisal/-a:

Nisem bral te celotne teme, zato ti bom skušal preprosto odgovoriti le na zgornje vprašanje:

- Superge za pronatorje :arrow: so za ljudi, ki nogo obračajo na notri (notranji del stopala, tam kjer je palec), spoznaš jih po ojačanem in ponavadi tudi posebej obarvanem notranjem delu na sredini superge. Njihova funkcija je, da ti vračajo nogo na zunanjo stran in s tem bolj pravilno lego

- Superge za supinatorje :arrow: so za ljudi, ki nogo obračajo na ven (zunanji del stopala, tam kjer je mezinec), spoznaš jih po ojačanem in ponavadi tudi posebej obarvanem zunanjem delu na sredini superge. Njihova funkcija je, da ti vračajo nogo na notranjo stran in s tem bolj pravilno lego

- Nevtralno stopalo pa je vmes med pronacijo in supinacijo, se pravi pravilno, da noge ne obračaš nikamor. Slednje superge imajo ponavadi raven podplat, brez dodatnih gelov in pen (razen na peti in morda prstih za ublažitev udarcev)

Pa le ni bilo tako na kratko, kot sem mislil. :D
 spela*
tae napisal/-a:
- Nevtralno stopalo pa je vmes med pronacijo in supinacijo, se pravi pravilno, da noge ne obračaš nikamor. Slednje superge imajo ponavadi raven podplat, brez dodatnih gelov in pen (razen na peti in morda prstih za ublažitev udarcev)

Pravzaprav bi te za malenkost popravila. :wink:
Nevtralno stopalo je stopalo s pronacijo, ki pa ni pretirana. Med pristankom noge na tla in odrivom načeloma vsi obračamo stopalo navznoter, kar je normalno in zaželeno. Problem nastane, kadar se stopalo preveč obrača navznoter.
Uporabniški avatar
 Loni
http://www.runnersworld.ltd.uk/foottype.htm

Meni je zanimivo to, da naj bi kot nevtralec lahko nosila oba tipa superg, če sem prav zastopila. Sama pronatorskih, tudi tistih čisto rahlo pronatorskih še obut ne znam, kaj šele, da bi v njih tekla.
Uporabniški avatar
 natasa
mkurent napisal/-a:Seveda smo takoj ugotovili, da sem pronator. Preiskusil sem kakšnih 6 copat in se na koncu odločil za Nike AirStructure Triax.

Včeraj sem prvič tekel v njih in problemov z žulji ni bilo. No treba pa se je malo navadit na nov copat ampak to je z vsakim km lažje.

Matej

Super copat za pronatorja. Tudi sama tečem v njih. Je pa res, da sem potrebovala 200km, da sem se ga končno navadila, prej sem tekla v popolnoma napačnih copatih :twisted:, kar je ugotovil tekaški trener Urban Praprotnik med snemanjem. Sem močna pronatorka s klasičnim lokom stopala.

:wink:
 Tanjusha
Lani je po moje superga objavil celo filmcke na to temo - bi bilo treba malo prebrskat forum, zaenkrat se nisem nasla.

Drugace pa mene osebno zavaja izraz 'obracanje stopala' na ven ali noter, takoj dobim asociacijo, da pac hodis na racko (obracas stopalo na ven). Tudi teli odtisi podplatov so lahko zelo zavajajoci, ker imas lahko visok stopalni lok, pa vseeno pri teku obracas 'stopalo' (predel gleznja - to se lepo vidi iz filmckov + tisti, ki ste bili na Urbanovih tecajih, veste, o cem govorim) na noter, pri supinaciji pa obratno.

Baje je res, da nevtralci lahko kupujejo oba modela, meni osebno so do zdaj najbolj ustrezali pronatorski :)
 France
Zdravo !

Sem eden tisith ki imajo težave pravilno izbrati copat. Jeseni sem si kupil nove tekaške copate v katerih nisem mogel teči, bolele so me pete.

Kasneje sem šel k fiziatru, ki je ugotovil da sem supinator in ne pronator kot sem mislil sprva.

Tako svetujem tistim, ki ne morejo oz težko odkrijejo kakšen podplat imajo naj:
- gredo k splošnemu zdravniku po napotnico
- se naročijo pri fiziatru in opravijo pregled
To se odvija zelo hitro, je zastojn le čas morate najti.

Jaz sem se pri fiziatru vzel še ortopedske vložke (100 e) , ki jih nosim v čevljih in sem ZELO NAVDUŠEN prej sem imel pogosto utrujene noge po kakšnih 2 h urah hoje. Z njimi bi lahko tudi tekel moral bi kupiti nevtralne tekaške copate.

Opisal sem mojo pot kako priti do pravilne definicije podplata.

LP Franci
 luzr
domcedomce napisal/-a:Najprej en lep pozdrav.

Sem nov na forumu, nov tekač, z VELIKO vprašanj.

Pred leti sem si kupil mizuno wave nemesis in me med tekom tišči na sredini podplata in čez čas se mi mravljinči podplat. Po vsem prebranem sklepam da nisem supinator in če se normalen podplat lahko prilagodi na supinator in pronator sklepam da tudi normalen podplat nimam.

se pravi pronator podplat.

Hvala

Domcedomce, kolikor vem so Mizuno wave nemesis nevtralni copati, oziroma supinatorski, z malo več stabilnosti.
Preden ti na daljavo začnemo ponujati copate, bi rad še opozoril na en del tvojega zapisa. Napisal si "Pred leti" in "tišči na sredini podplata in čez čas se mi mravljinči podplat"! Sicer si opisal znake neustreznih copat; morda pa so copati izrabljeni. Morda, ker ne vem kje si v njih tekel, predvsem pa ne vem koliko in koliko tehtaš.

Supinatorski modeli imajo notranji del na peti iz enakega materiala, ker nimajo dodatne podpore. Podplat pa je po vsej površini iz materiala enake trdote.
Pri Mizunu je težko ločiti modele, ker imajo malo drugačno tehnologijo.
Pomaga če pozanš modele.
Pronatorske modele najlažje prepoznaš, če pogledaš na notranjo stran podplata. Tam je podplat dodatno podložen in ponavadi obarvan sivo. Tudi spodnja stran podplata je na notranjem delu ponavadi drugačne strukture ali barve.
Nekatere modeli imajo na škatili napisano v katero kategorijo sodijo, v nekaterih trgovinah to naredijo prodajalci in ustrezno označijo modele.

Kaj pa ostala vprašanja?
 Bubble
Eno kratko vprašanje: A ostali TS pa niso OK? Jst bi z veseljem prišla v center, če bi imela kje parkirat...sicer pa: če so/ste res tako OK..se vidimo, ker potrebujem svoje prve tekaške copate, pa ne vem, katere so primerne zame.

Pozdravčki...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA