prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 matec
No pravijo da za malo bolj vrhunske tekače je treba copate zamenjati pred 1000 km. Če se ti strgajo je logično da jih boš zamenjal samo po podplatu pa ne moreš soditi ker moji copati sem z njim naredil že več kot 1200 km in še jih bom za kak trening obul je podplat kot nov recimo da se je podplat izrabil za 1-2 mm ali pa še toliko ne :!: :D no kot novi :D tečem pa po zelo razgibanem terenu ravnini gričih kolovozih grapah in tako dalje...
no če si pa rekreativec pa približno copate zamenjaš na 1,5 leta :)
 luzr
Leon81 napisal/-a:Splošno vprašanje s tega področja:

Kako ugotoviš, kdaj so superge (dovolj) izrabljene in je potrebno kupiti nove? Je to zgolj občutek, ali se da to ugotoviti na kakšen drugačen način (po možnosti brez bolečin v kolenih, kolkih, gležnjih in še kje )? :D

Kot pišeš, sam začutiš, kdaj se copati sesedejo. Za nekatere je to boleče, drugim je vseeno. Odvisno od posameznika.
Uporabniški avatar
 iverson
Jaz to čutim v stegenskih mišicah, saj me začnejo boleti. S prejšnimi sem naredil okoli 800km, potem menjal. Te ko imam sedaj jih bom verjetno menjal konec meseca. nabralo se bo tudi tam okoli 800km.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
luzr napisal/-a: ... sam začutiš, kdaj se copati sesedejo. ... Odvisno od posameznika.

Meni se copati ne sesedejo, ali pa res tega ne čutim :shock: , saj nosim Asics copate :D , ki imajo neuničljiv gel. Imam več modelov in nekateri so trši. Ko obujem stare 1100, ki so naredili že sigurno 3000 km, pretežno pohorskih gozdov, čutim mehkobo, saj so v osnovi mehkejši od modela 1110 ali 2120.
:arrow: Kljub temu letno kupim več kot tri pare copat. Kot pravi @Vencelj, tudi glede na namembnost (za asfalt, hitri copati, gorski model, goreteks ipd.).
:arrow: ne strinjam pa se s tem, da bi rekreativec menjal copate na 1,5 leta. To ni noben kriterij. Prav je, da imaš najmanj dva, ja namanj dva para, ki ju redno menjuješ. Pravijo, da je to doro ravno zaradi različne lege noge v različnem copatu. Kaj pa če je res?
:arrow: Kot sem že v tej temi napisal, sem nabavil ravnokar nov par. Trenutno ležijo v omari, obul jih bom enkrat pred dolgim tekom in na dolgi tek (6 ur v Sladkem Vrhu, Firenze marathon in ultra promo Istra u mom srcu). To bo skupaj z LM ca 200 - 300 km, pol grejo pa verjetno iz omare med vsakodnevne trening copate, ali pa bojo še kakšna dodatna dva maratona zdrajsali.
 Leon81
Kot pišeš, sam začutiš, kdaj se copati sesedejo. Za nekatere je to boleče, drugim je vseeno. Odvisno od posameznika.

Saj ravno v tem je problem, da vem, da naj bi to nekako zaznal (oziroma predstavljam si, da naj bi), pa ne vem, kako to zgleda, tako da svojim občutkom pač ne morem najbolj zaupati.

Vsekakor pa se mi ideja vsaj dveh parov, ki ju (jih) sočasno uporabljaš, ne zdi slaba.

Pa hvala za pomoč!
 ton
Po mojem se je - če superga v zgornjem delu ni natrgana ali kako drugače zmahana - dobro analitično zazreti v barvaste čepke, črtice, krogce in kar je še podobnega stafa na podplatu - tisto je gotovo merilo obrabljenosti.
Sam imam to nesrečo, da očitno kupujem same večnostne modele, saj bi, če bi me ne grizla moda in nečimrnost, mirno še danes tekel v tri leta starih adidaskah (za ene 7 takratnih jurjev), ki jih imam zdaj 'za na njivo'. Seveda velja upoštevati tudi zelo mili zadnji dve zimi, relativno malo deževij na tekaške dni, dejstvo, da smo v mladosti iste superge rabili za nogomet, randi in nedeljsko kosilo - ampak meni se zdi, da je tehnologija v tem primeru res napredovala.
 luzr
Zanimivo, kako sem začel čutiti kolena in po LM celo gležnje.
Adidaske bi moral zamenjati že poleti (okoli 1200km).
Novi Asicsi so ravno tako trdi, kot moji izrabljeni Adidasi, vendar je očitno neka razlika.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA