prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 ninchi
Čau!
Prosim, če bi mi lahko kdo razložil kakšna je razlika med tema dvema copatoma, torej 1110 in GT-2120, razen verjetno izboljšane tehnologije. Ali so GT-2120 mogoče težji in trši od 1110? Tak občutek imam..vsaj na začetku teka..Ali mraz vpliva na občutek tršega podplata??
hvala in lp

Ninch :)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
ninchi napisal/-a: Ali so GT-2120 mogoče težji in trši od 1110? Tak občutek imam..vsaj na začetku teka.

:arrow: no, težji menda res niso, trši pa tudi ne. Če ne vidiš bistvene razlike, je bolje, da nabaviš 1110, saj so to (moje mnenje) najcenejši kvalitetni copati, z vsemi popusti, ki smo jih tekači lahko koristili.
Moj občutek v udobnosti copata 2120 je predvsem svoboda prstov na nogah in takšna oblika, ki mi polnoma ustreza. Verjamem, da ljudje z dručačno obliko noge raje izberejo drug model.
Mene ne prepričajo občutki v copatih v trgovini, temveč rezultat počutja po dolgem teku.
 luzr
Kolikor sem jih poskušal so 1110 nekoliko manj(res za odtenek) blaženi in ožji.
2120 je bolj tekmovalen model, z bojda izboljšano odzivnostjo. Tega seveda nisem začutil. Morda malo širši spredaj. Črni mi niso bili všeč, sploh glede na ceno.
Oba copata imata za moje pojme premalo blaženja pod prsti(bistveno manj kot Asics Gel Kayano, kak dober Nike ali Adistar Control.
Zato tudi nisem kupil še novih :wink: .
Mogoče se dobijo v različnih širinah pri istem modelu. Ženski modeli so morda drugačni.
Za težo ne vem.
V mrazu guma sicer otrdi. Poskusi z roko zvijati podplat na toplem in zunaj, ko se ohladi... Upoštevaj še oddano toploto od podplatov :) .
 ASICS
Pozdravljena,
bom probal razložiti tako, da boš bolje razumela.
GT-2120 je lažji za 25 gramov
- ima spominsko peno v peti ( pomeni prilagakanje copata po obliki pete)
- ima večjo torzijsko stabilnost ("space trustic")
- ima I.G.S ,kar pomeni večjo odzivnost v kombinaciji blaženja in prenašanja energije v sprednji del copata.
To je bilo na kratko ( skratka GT-2120 ima več tehnologije)
Še nakaj odgovorov na Luzerjev dopis:
"Oba copata imata za moje pojme premalo blaženja pod prsti(bistveno manj kot Asics Gel Kayano, kak dober Nike ali Adistar Control".
- Kayano je glede na GT-2120 čisto drug copat
- več kot je blaženja večja je izguba energije, zato je izredno težko najti optimalni kompromis
- v sprednjem delu blaženje ni več tako pomembno kot v petnem delu.
Razlaga: naše telo izredno amortizira treslaje in jih kompenzira z zakasnitvijo 0.002 sekunde ob dotiku stopala z podlago. To ni toliko pomembno, v kolikor bi tekli po travi in na mehki podlagi. Vemo pa, da tečemo po različnih terenih (beton,asvalt,makedam,...), in da brez dobrega blaženja, se nam posledično treslaji (vertikalne sile) prenašajo ob dotiku stopala z podlago navzgor po telesu. Blaženje poskrbi da se vertikalne sile spremenije v horizontalne in z tem nevtralizerajo pritiske in treslaje na ostale dele telesa.
Kar se pa tiče blaženja v sprednjem delu je pa sledeče:
- kot sem že zgoraj navedel naše telo odreagira in kompenzira vertikalne sile ob stiku stopala z podlago z malenkostno zamudo
- sile, ki nastajajo pri odrivu stopala z podlago so skoraj enake kot pri stiku stopala z podlago, vendar s to razliko, da se pri odrivu naše telo in mišice že prilagodijo (so že pripravljene in napete) na vse vertikalne sile.
- se pravi, da blaženje v sprednjem delu copata ni več tako pomembno kot v petnem delu
V kolikor koga še kaj zanima, naj mu ne bo nerodno in naj vpraša.
Lep dan še naprej
 luzr
@Semiko Marucellj: Ja, ja darueber haben wir auch im Zelt gesprochen. :wink:
Za rekreativca, ki nabira kilometre in mu zadnja sekunda odzivnega copata ni pomembna, so verjetno boljši bolj blazinjeni copati (govorim v svojem imenu).
Kaj pa širina pri različnih izvedbah 1120 in 2120?
Uporabniški avatar
 RoKo
Se 1110 sploh še kje dobijo? Z njimi sem zadovoljen, jih pa ne najdem več.
Uporabniški avatar
 ninchi
Čau!
Hvala za vse odgovore in pojasnila, imam pa samo še eno vprašanje. Ali je možno, da je recimo noga toliko "deformirana" od znucanih (starih) superg, da pride potem do takega občutka (trde superge) pri novih? :roll:
lp
ninch
 nenadb
Meni se tudi zdi, da je novi copat bolj trd od starega (isti tip copata). To sem si vedno razlagal s tem, da je v starem material za blaženje že toliko "pregneten in izmučen", da je vse skupaj bolj mehko. Rezultat je sicer bolj mehek ampak manj stabilen korak (kot da npr. bolj drsi levo-desno).

Seveda je to samo moj občutek, o tem v resnici nimam pojma. :wink:
Uporabniški avatar
 RoKo
nenadb napisal/-a:Meni se tudi zdi, da je novi copat bolj trd od starega (isti tip copata). To sem si vedno razlagal s tem, da je v starem material za blaženje že toliko "pregneten in izmučen", da je vse skupaj bolj mehko. Rezultat je sicer bolj mehek ampak manj stabilen korak (kot da npr. bolj drsi levo-desno).

Seveda je to samo moj občutek, o tem v resnici nimam pojma. :wink:

in občutek je tak, kot da so malo preveliki. Če seveda podplat skoraj ne razpade malo po 500 km kot se mi je zgodilo pri Mizuno Nemesis.(samo pri njih) Z ostalimi delam cca 1000 km.
Uporabniški avatar
 pajo
Sedaj imam GT 2120 prej Mizuno Azur - bolj slabo tečem pa se da opaziti veliko razliko že po parih tekih. Ni mi žal, da sem jih kupil samo so Mizunke še ful ohranjene pa se je teško na njih sedaj nazaj navaditi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA